tammikuu 18, 2021, 18:11:21 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mikä chilejäni vaivaa?

Aloittaja Kaltsu, tammikuu 19, 2010, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

Plantopia

heinäkuu 01, 2018, 15:41:36 ip #2520 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 01, 2018, 15:44:59 ip käyttäjältä Plantopia
Mikähän Jalapenoa (plantagenista taimena ostettu) vaivaa, kun osa ylimmistä lehdistä on ruvenneet tummumaan joistain kohdin (kuva)? Muuten kasvi kuitenkin voi hyvin, kukkii ja podejakin jo ilmestynyt muutama. Kasvaa tosiaan mullassa ja lannoitettu puutarhan kesällä 1ml/2l ja sumuteltu silloin tällöin merileväuutteella (biobizz). Oikeastaan tummuminen alkoi samaan aikaan kun rupesin levää sumuttelemaan, mutta muille kasveille niin ei kuitenkaan ole käynyt, voisiko liittyä jotenkin siihen? Ja ekaa kesää tosiaan chilejä kasvattelen. :)Niin ja lisäksi mietin sitä, että missä vaiheessa tietää koska ne podit on kypsiä, kun jalapenothan kuuluu syödä vihreinä?

jussa

Lainaus käyttäjältä: Plantopia - heinäkuu 01, 2018, 15:41:36 ip
Mikähän Jalapenoa (plantagenista taimena ostettu) vaivaa, kun osa ylimmistä lehdistä on ruvenneet tummumaan joistain kohdin (kuva)? Muuten kasvi kuitenkin voi hyvin, kukkii ja podejakin jo ilmestynyt muutama. Kasvaa tosiaan mullassa ja lannoitettu puutarhan kesällä 1ml/2l ja sumuteltu silloin tällöin merileväuutteella (biobizz). Oikeastaan tummuminen alkoi samaan aikaan kun rupesin levää sumuttelemaan, mutta muille kasveille niin ei kuitenkaan ole käynyt, voisiko liittyä jotenkin siihen? Ja ekaa kesää tosiaan chilejä kasvattelen. :)

Niin ja lisäksi mietin sitä, että missä vaiheessa tietää koska ne podit on kypsiä, kun jalapenothan kuuluu syödä vihreinä?


Joidenkin chililajikkeiden lehdet tummuvat hyvässä valossa, ei ole mitenkään vaarallista. Vihreänä jalapenokin on raaka (se siis syödään monesti raakana). Kannattaa itse kokeilla milloin maku on parhaimmillaan, alkuun ne maistuvat lähinnä ruoholle tai herneelle, eikä poltetta ole ollenkaan. Kannattaa myös antaa osan kypsyä ihan kypsiksi pensaassa, niin sitten tietää senkin maun ja poltteen. Sitten kokeilemalla etsimään itselle sopivinta makua ja tulisuutta.
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

Huru-ukko

Ja jos haluat kasvattaa samaa lajiketta, niin vain kypsistä podeista kerätyt siemenet itää  :).

Plantopia

heinäkuu 10, 2018, 09:06:28 ap #2523 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 10, 2018, 09:19:44 ap käyttäjältä Plantopia
Kiitos vastauksista, valostahan se taisikin vain johtua ja jalapeno voi oikein hyvin.... paitsi kunnes eilen huomasin, että kehittyvissä podeissa on jotain pieniä kiemurtelijoita!  >:( >:( >:( Ne on niin pieniä että vaikea saada kuvaa, koitin kuitenkin ottaa jotain kännykkällä (ympyröity kuvassa). Ne on siis jotain hyvin pieniä toukkamaisia otuksia, liikkuvat kuitenkin suht vikkelään. Lähtevät liikkeelle heti kun vähän ravistelee, ja samanlaisia löytyi myöskin kehittyvistä tomaateistani (tai sitten ne ovat jotain eri ötököitä).

Ja varsinkin tomaatissa niitä on oikeasti paljon, jalapenossa jonkin verran, muissa ei vielä ollenkaan....  Mitä noille oikein voi tehdä? Minulta löytyy 2% permetriiniliuosta (bio kill), jolla yleensä tapan kaikki ötökät mutta en uskalla suihkutella sitä podeille, voiko niitä silloin syödä ollenkaan? Kauanko pitää odottaa jos nyt suihkuttelisi ympäriinsä, että chilin voi syödä? täytyykö myös multa suihkuttaa? Yleensä en innostu mistään luomutorjunta viritelmistä vaan haluan kunnon myrkyillä kaikki hengiltä heti, mutta nyt oon vähän neuvoton.  :o Harmittaa kun ekaa kesää tosiaan chilejä kasvattelen ja kaikki sujui tähän asti niin hyvin ja kokonaan ilman ötököitä, nyt niitä sitten on ilmestynyt sieltä sun täältä.  >:D

Edit: Mahdollisesti noita näyttää kiemurtelevan lehdilläkin


sorrii

Kuulostaa ripsiäisiltä....
Niitä hillitsee sumuttelu kylmällä vedelläkin. Mäntysoopalitkulla (5-10ml/l) saattavat jopa kuolla. Seuraava on sitten Spruzit: saippuaöljyemulsio, jossa on pyretriiniä. Muistaakseni varoaika on melko lyhyt ...

Minä kyllä uskallan syödä myrkytetyn kasvin hedelmiä valmistajan varoajalla. Chilejä tulee syötyä jonkunverran vähemmän kuin jotain mansikoita tai herneitä, joten tuskin on kotikäyttöön myytävillä myrkyillä riskiä vaikja söisi hetikin....

Ripsiäisiä on sen sata lajia ja kantoja miljuuna: säkällä ne kuolee pelkällä vedellä ja huonolla säkällä eivät suostu kuolemaan atomipierullakaan! Itsellä oli joskus kalifornianripsiäisiä, joihin ei myrkyt tuntuneet tehoavan, mutta ripsiäiset katosivat kun vein kasvit ulos taivasalle ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Chilivaari

Ripsiäispläjäys löytyy blogistani vuodelta 2010:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/ei-toivottuja-vieraita_05.html


En kyllä ole niitä tomaatissa havainnut, mutta niitähän on lukuisia erilaisia. 5% mäntysuopa erityisesti lehtien alapinnoille ruiskutettuna saattaa tehota, eikä varoaikaa ole paljoakaan. Sadon voi pestä vedellä, kun siinä on jo valmiiksi saippuaa.  ;)

Plantopia

Jooh, ripsiäisiä nuo sitten ovat, samalta näyttää kun tuossa chilivaarin linkissä. Valmistin äsken 5% (50ml/l) mäntysuopaliuoksen ja sumuttelin kaikki chilit läpi. Toivottavasti kuolevat. Ilmeisesti uskaltaa piankin sitten noita syödä, kunhan huuhtaisee.  :) Mihin mäntysuovan tappava vaikutus muuten perustuu? Nyt kun sumuttelin teki lehdet, niin liuos teki lehdet kyllä niin liukkaiksi että kaikki ötökät ainakin putosivat pois.

Jame

Lainaus käyttäjältä: Plantopia - heinäkuu 12, 2018, 16:12:01 ip
Mihin mäntysuovan tappava vaikutus muuten perustuu?


Mikä ei tapa niin sattuu ainakin s**tanasti. Tai tässä tapauksessa maistuu stanan pahalta. Siinä varmaan tehovaikutus ainakin isompia öttiäisiä kohtaan.

Itsekin ruiskuttelin omiani jollain 15% liuoksella. Joku tykkää rei'ittää uusimpia (maukkaimpia) lehtiä. Ilmeisesti osa on maukkaampia, sillä vaikka kasvit ovat vierekkäin, niin joissain rocotoissa lehdet ovat täysin koskemattomia kun taas esim. HYL ja Carolina Reaper tuntuvat maistuvan erityisen hyvin. Sellaisen pienen, vajaan 10 mm mittaisen vihreän toukan löysin, muita ötököitä en.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Plantopia - heinäkuu 12, 2018, 16:12:01 ipMihin mäntysuovan tappava vaikutus muuten perustuu?

Olen lukenut selostuksen, että nuo ötökät "hengittävät" ihonsa kautta ja saippua muodostaa kalvon niiden ympärille ja tämä elintoiminta häiriytyy. Saippuaa ei saa huuhdella heti pois, sillä joissakin tapauksissa vaikutus tulee vasta vuorokauden päästä.
Ripsiäisiä kuoriutuu munista lisää viikon kuluessa ja ruiskuttelu pitäisi uusia ensi viikolla, jos haluat ne kokonaan pois. Ja valitettavasti tuokaan ei tehoa kaikkiin ripsiäislajeihin, niitä on Suomessakin lukuisia.

Plantopia

Noniin, parhaani yritin.... sumuttelin varmaan litran verran tota mäntysuopaliuosta tuossa muutama päivä sitten kaikille infektoituneille kasveilleni. Sumuttelin lehdet ylä- ja alapinnoilta 5% mäntysuovalla ja myöskin mullan, enkä huuhdellut pois. Seuraavana päivänä näytti tosiaan siltä, että kaikki olisivat kuolleet tai huuhtoutuneet pois. Sitten eilen jo jälleen näkyi pari ripsiäistä/toukkaa chilissä. Tänään niitä olikin sitten jo koko taas puska täynnä (toukkia etenkin). >:(  Jalapenon lehdetkin ruvennet kellertämään reunoilta ja niihin ilmestyy vaaleita täpliä, ilmeisesti johtuu noista ripsiäisistä.  >:( >:( Suutuin sitten niin paljon, että vein puskat uudestaan suihkuntilaan ja sumuttelin 10% mäntysuovalla. Annoin kuivua vähän aikaa ja sitten laitoin päälle bio-killiä (2% permetriiniä), jos tämä ei tepsi niin sitten olen kyllä neuvoton  :o Katsotaan miten käy. Jalapeno kyllä voi muuten hyvin, podit kasvavat silmissä ja lehdet ovat edelleen hyvän voivan näköiset, lukuun ottamatta niitä keltaisia/vaaleita reunoja ja täpliä ympäri lehtiä. Onkohan tämä vielä pelastettavissa?  :o

Ongelma nyt sitten on tuo permetriinin varoaika, koska noita uskaltaisi aikaisintaan syödä? Pakkauksen mukaan ei saisi käyttää kuin koristekasveille, joten siellä ei lukenut mitään varoaikaa. Käytännössä kuitenkin permetriiniä käytetään hyötykasveillekin, osaako joku täällä sanoa varoajoista jotain?  :)

Huru-ukko

heinäkuu 16, 2018, 21:10:05 ip #2530 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 16, 2018, 21:11:53 ip käyttäjältä Huru-ukko
Missä sanotaan että sitä käytetään hyötykasveille ?. Pelkkä käytännössä tarkoittaa yleensä ettei asiasta ole tieto. Tai joku toinen on käyttänyt vastoin ohjetta.

Kokeile vuoden varoaikaa  ;). Lol

Mm. Baition käyttää sitä muurahaisten torjuntaan. Niitä tappava vaikutus kestää kyllä koko kesän ajan.

sorrii

Mä juttelin kerran pitkään kasvinsuojelupuhelimessa Bernerin myrkkymiehen kanssa noista varoajoista mm. (Silloin kyseessa Provado) . Hän sanoi, että jos valmisteelle on haettu lupa vain koristekasveille, ei tietenkään ilmoiteta varoaikaa! Kuitenkin jos löytyy valmiste samalla tehoaineella ja annoksella, niin varoaikaa voi soveltaa. " Kasvinsuojeluopas" on hyvä lähde vertailla noiden ammattimyrkkyjen ohjeita ...
Provadolla (imidaklopridi) löytyi vastaava valmiste Confidor  "jotain" jonka varoaika mansikalla oli 4 päivää: provadolla kielto käyttää hyötykasveille. Varmistin vielä kysymällä uudestaan, ja hemmo sanoi että sumutuksesta suuhun 4 päivää. Aine kuitenkin vaikuttaa kasvissa yli kuukauden! Toki samaa tehoinetta sivellään koirien turkkiin kirppujen häädössä.

Ehkä maalaisjärkeä voi käyttää näissä ja miettiä myös montako grammaa nagaa tulee syötyä kerralla vs. mansikka esim. ..
Hyvä on toki huomioida että esim tehoaine Novitchok saattaa toimia pienemmällä annoksella kuin Mäntysuopa ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Huru-ukko

heinäkuu 16, 2018, 22:04:17 ip #2532 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 16, 2018, 22:07:41 ip käyttäjältä Huru-ukko
http://www.bayergarden.fi/Tuotteet/B/Baition%20D%20Polyte

Mulla on mökillä ollut alusta asti hevosmuurahaisia, joiden kanssa käyn pientä sotaa kumpi siellä saa olla. Kun rakensin niin en huomannut kuin vasta kolmantena vuonna että ne oli muuttaneet rakenteisiin. Eli niillä on siellä valmiit käytävät ja salit. Minä käyn joka kevät touko-kesäkuun vaihteessa katsomassa vieläkö honkia humisee, ja samalla sotken murkkumyrkyn veteen jolla kastelen kivijalat saunasta ja mökistä. Se toimii kuivana, hevosmuurahainen heti ruiskuttamisen jälkeen pääsee ylös n. 10 cm kivijalkaa kun suuntavaisto katoaa XD. Kuolee muutamassa minuutissa. 3 kuukauden päästä se toimii vieläkin, parissa minuutissa tietoisuus katoaa.

Siellä kasvoi joskus IIIISOJA kuusia, ja ne muurahaiset pesi niihin kantoihin, ja niitä oli siellä silloin paljon.

Tämä ei ole sama myrkky, mutta kuulu biosideihin, joten uskoisin olevan hyvin lähelle samankaltainen.


kasvattaja

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 16, 2018, 22:04:17 ip
http://www.bayergarden.fi/Tuotteet/B/Baition%20D%20Polyte

Mulla on mökillä ollut alusta asti hevosmuurahaisia, joiden kanssa käyn pientä sotaa kumpi siellä saa olla. Kun rakensin niin en huomannut kuin vasta kolmantena vuonna että ne oli muuttaneet rakenteisiin. Eli niillä on siellä valmiit käytävät ja salit. Minä käyn joka kevät touko-kesäkuun vaihteessa katsomassa vieläkö honkia humisee, ja samalla sotken murkkumyrkyn veteen jolla kastelen kivijalat saunasta ja mökistä. Se toimii kuivana, hevosmuurahainen heti ruiskuttamisen jälkeen pääsee ylös n. 10 cm kivijalkaa kun suuntavaisto katoaa XD. Kuolee muutamassa minuutissa. 3 kuukauden päästä se toimii vieläkin, parissa minuutissa tietoisuus katoaa.

Siellä kasvoi joskus IIIISOJA kuusia, ja ne muurahaiset pesi niihin kantoihin, ja niitä oli siellä silloin paljon.

Tämä ei ole sama myrkky, mutta kuulu biosideihin, joten uskoisin olevan hyvin lähelle samankaltainen.


Hyvä neuvo ! Kiitos linkin jakamisesta. Pitää hankkia kesämökille, kun on noin pitkävaikutteista. Ei tarvitse olla huolissaan, että hirsimökissä on  ei toivottuja alivuokralaisia.

Itse käytän chilien ja muiden sisäkukkien mukana tulleiden ötököiden torjuntaan Cooper Puutarha aerosolia.
Chilillä missä on jo marjat kiinni, en sumuta kasvin päälle ollenkaan. Vien kaikki myrkytettävät kasvit samaan tilaan ja sumutan. Ovi kiinni ja jonnekkin pois 30min ajaksi, jonka jälkeen tuuletus.
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä. Ota yhteyttä puh. 040 8372 130
kurkiasko(at)gmail.com

kasvattaja

Mikä vaivaa Hainan yellow laternia?
HYL
HYL2

Latvuston yläosassa on kellertävää lehtien reunoissa.
Kukkii ja alempana kasvissa on hedelmiä kypsymässä.
Kasvaa kookos/multa seoksessa

Lannoitteena on ollut YaraMila HeVi 1 (NPKS 8-5-19-12, Mg, B, Cu, Mn, Se)

Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä. Ota yhteyttä puh. 040 8372 130
kurkiasko(at)gmail.com

Vuorikaskas

heinäkuu 19, 2018, 19:56:53 ip #2535 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 19, 2018, 20:07:51 ip käyttäjältä Vuorikaskas

kasvattaja

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - heinäkuu 19, 2018, 19:56:53 ip
Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - heinäkuu 19, 2018, 11:20:25 ap


Lannoitteena on ollut YaraMila HeVi 1 (NPKS 8-5-19-12, Mg, B, Cu, Mn, Se)


Liekö tämä lainkaan täyslannoite?

https://www.yara.fi/lannoitus/lannoitteet/yaramila/yaramila-hevi-1/

https://wikikko.info/wiki/Lannoittaminen#Yleist.C3.A4

https://www.worldofchillies.com/growing_chillies/growing-tips/chilli-plant-nutrient-guide/chilliplantnutrientguide.html

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - heinäkuu 19, 2018, 11:20:25 ap
Mikä vaivaa Hainan yellow laternia?
HYL
HYL2


Voisi olla kalsiumin puutetta jota myös kuivuus ja kuumuus voi edistää.


Kiitos.
Kyllä sopii oirekuvaltaan kalsiumin puutokseen.
Hankala arvioida, kuinka paljon raemuotoista lannoitetta pitää antaa missäkin kasvuvaiheessa?
Tuota kasvia on lannoitettu kaksi kertaa. Altakasteluruukun- ja laastipaljun kasvualustan vaihdon yhteydessä viimeksi.
Pitää lisätä lisää rakeita kasvualustaan seuraavalla kastelukerralla.

Tuota Yaramila Hevi-1 lannoitetta käytetään perunan viljelyssä. Sain lannoitetta testiin, kun koneen tyhjennyksessä tulee aina hukkaa.

Tähän asti olen tyytyväinen tulokseen. Helppoa kasvattelua, kun ei tarvitse antaa muuta kuin vettä.
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä. Ota yhteyttä puh. 040 8372 130
kurkiasko(at)gmail.com

sorrii

LainausTähän asti olen tyytyväinen tulokseen. Helppoa kasvattelua, kun ei tarvitse antaa muuta kuin vettä


Siltä näyttää ...  :D :D :D
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

jvni

Hei! Alkaa olemaan omat neuvot vähissä parin krantun black nagan kanssa. Kukkia puskee kuin liukuhihnalta, mutta kaikki putoavat. Siitepölyä ei kukkiin muodostunut, kunnes aloin suihkuttamaan lehtiä säännöllisesti vedellä.

Ravinteilla olen yrittänyt pelata, lähinnä eri EC arvoilla 1-3 ja sekoitussuhteilla. Ravinteina Ghe micro&mato. Tällä hetkellä matoa on tuplasti microon nähden ja EC ~2. Edelleen kaikki putoavat.

Ebb&flood käy 4x vrk, 400w monimetalli ja sisätilakasvatus pakon edessä, ei mahdu enää ulos saunasta/asunnosta. Valojaksolla ~35 celsiusta saunamittarin mukaan.

Kuuluu kohta "timber!", kun nielen tappioni ja pakkaan rehut jätesäkkiin.

Koitetaan vielä tätä kautta, kaikki neuvot ovat tervetulleita.

Lähetetty minun GT-I9506 laitteesta Tapatalkilla


Chilivaari

Noista madoista en tiedä mitään, mutta jos puskat ovat isoja, ne ovat saaneet liikaa typpeä, oletettavasti sitä microa.


Lämpöä on ilmeisesti liikaa, se voi ehkäistä hedelmöittymisen. Näillä keleillä voi tuuletuskin olla hankalaa, mutta alle kolmenkymmenen pitäisi päästä. Voisiko valojaksoa lyhentää? Lehtien suihkuttelu voi tosiaan auttaa.