tammikuu 24, 2021, 07:02:07 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mikä chilejäni vaivaa?

Aloittaja Kaltsu, tammikuu 19, 2010, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

eikibuu

Okei, elikkäs kiitos neuvoista, sain selvitettyy mikä oli vikana: Alikastelu (yllättävää, tiedän - luulin että liikakastelin). Tuon reppanan multa ei pidä vettä paljon ollenkaan, joten aliarvioin pahasti vedentarpeen - se melkein kerkesi kuolla täysin. Rupesin sitten kastelemaan useammin ja sen lisäksi oon käyttäny ravinnelisää, mitä mulla nyt sattui olemaan käsillä. Ja tämähän toimi. Kasvi suorastaan herottaa. Tässä ennen ja jälkeen kuvat:

Ennen: https://i.imgur.com/ulHDiGI.png
Jälkeen: https://i.imgur.com/7hqBt4H.jpg

(Uudelleenruukutus on edelleen kuitenkin suunnitelmissa, kunhan vain saan käsiini sopivan ruukun.)

qqz

Terse!

Kasvatan kookoskuidussa ja välillä sielä kookoskuidun seasse menee jtn pieniä mustia öttejä vaikuttaa harmittomilta mitähän mahtaisi olla..?? Kuvaa ei valitettavasti juuri nytten ole. Myös kirvoja on tullut muutamasta ulkokasvista ja levinnyt sisäkasveihinkin.. mahtaako nuo kirvat kuitenkin johtua noista mystisistä pikku öteistä jotka täälä ovat heiluneet eivätä ole mitään haittaa aiheuttanut. Kirvoista vielä, todennäköisesti ulkokasveista tulleet sisälle pööpöilemaan onko mahdollista tappaa kirvoja kylmyydellä, että itse kasvit eivät kärsi ovat vähentyneet roimasti kun pitänyt kasveja ulkona nyytten n. 1 viikon ja ruskutellut mäntysuopaliuosta ja koittanut pitää kosteana.. Nuo mustat ötit ihmetyttää niitä ei mitenkään paljoa ole, mutta silloin tällöin näkyy vipeltävän jossain :D......

Chilivaari

Jos ne vipeltävät, eivät ne ainakaan kirvoja ole, kirvat on hitaita, eikä viihdy mullassa tai kookoksessa. Eiköhän ne ole jotakin joka kodin pikkueläimiä kuten sokeritoukkia tms.

Huru-ukko

Yleisluontoisesti chilit kuolee kun on pakkasta yksikin aste. Ötökät selviää siitä.

qqz

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 23, 2019, 18:57:49 ipJos ne vipeltävät, eivät ne ainakaan kirvoja ole, kirvat on hitaita, eikä viihdy mullassa tai kookoksessa. Eiköhän ne ole jotakin joka kodin pikkueläimiä kuten sokeritoukkia tms.

Juu, mutta kirvojakin on osassa kasveista ajattelin voisivatko nuo kaksi liittyä toisiinsa.
Mites nuo kirvat lisääntyvät ja lisääntyvätkö kookoskuidussa ollenkaa että pitääkö myrkyttää kasvualustaa etteivät muni sinne tms. miten nyt ikinä lisääntyvätkään.

Whili

Lainaus käyttäjältä: qqz - lokakuu 25, 2019, 18:45:21 ipJuu, mutta kirvojakin on osassa kasveista ajattelin voisivatko nuo kaksi liittyä toisiinsa.
Mites nuo kirvat lisääntyvät ja lisääntyvätkö kookoskuidussa ollenkaa että pitääkö myrkyttää kasvualustaa etteivät muni sinne tms. miten nyt ikinä lisääntyvätkään.
Munivat kasvustoon. Myrkkyä kehiin jos ei ole hedelmää tulossa.

Chilip

Moi!
pitkään sivusta seuranneena nyt taitaa olla hetki hypätä mukaan keskusteluun.
Perus kaupan chilin siemenestä kasvatettu chilini lehtiin on viime aikoina alkanut ilmestymään pieniä mustia pisteitä ja hieman vaurioita. Lisäksi koko kasvi näyttää ehkä vähän nuupahtaneelta. Mitähän ne on? Ei kai ripsiäisiä? Tässä muutama kuva selventämään:
yleiskuva koko kasvista

kuva pahimman lehden päältä

Saman lehden alapuolelta

lisäksi yksi lehti vielä valoa vasten


Kasvin vieressä on tulossa Fataliilta tilaamani OIKEAT lajikkeet (Aji Cristal, Bolivian rainbow...), kuinka helposti leviää niihin?

Kiitos :)

Chilivaari

helmikuu 27, 2020, 21:07:41 ip #2607 Viimeisin muokkaus: helmikuu 27, 2020, 21:12:50 ip käyttäjältä Chilivaari
Hyviä kuvia olet saanut aikaan. Diagnoosisi näyttää oikealta, ripsiäisiä on.
Ja kyllä ne valitettavasti leviävät, ovat aikuisina siivekkäitä.

Joku suihkuteltava myrkky, jota voi levittää kylpyhuoneessa lienee helpoin ratkaisu. Homma pitää uusia noin viikon päästä, että uusi, kehittyvä sukupolvi myös saa osansa. Äläkä suihkuta spraylla liian läheltä, se jäädyttää lehtiä. Jos samassa tilassa on muitakin viherkasveja, myös ne pitäisi käsitellä.

Äläkä panikoi! Ei ripsiäinen mikään äkkitappaja ole, se leviää vähitellen.

Chilip

No, ainakin onnistuin arvaamaan oikein :D Oon muuten seuraillut sun blogia ja juttuja pidempään, ne on ollut ihan loistavaa lukemista ja kasvattanu intoa entisestään.

Samassa tilassa on kaikki kasvit, saa nähdä selviääkö taimet myrkytyksestä hengissä. Mitä suosittelisit käytettävän? Raid, mäntysuopa, mäntysuopa+rypsiöljy (jossain tuli vastaan) vai jokin ihan muu?

Chilivaari

Kaikki nuo käyvät ja muutama muukin, mitä sattuu kaupasta löytymään. Kunhan siinä lukee, että tehoaa ripsiäisiin. Ne eivät ole pahimpia torjuttavia, mutta tulevat takaisin, jos toisen sumutuksen unohtaa. Oleellista on, että saat sitä ainetta lehtien alapinnoille. Se ei kaikilla systeemeillä ole helppoa.

kenpo

Jostain syystä yhteen kasveista alkanut ilmestyä jotakin tuollaisia ruskea/keltaisia alueita. Nopeella googlailulla aika identtisen näköisiä jälkiä kuin Chilivaarin kuvat ripsiäisten syömistä lehdistä. Pystyykö joku varmistamaan diagnoosin? Jollain tapaa aattelin että kasvit olisi "turvassa" kun eivät ole vielä ulos päässeet mutta mitä ilmeisimmin tuholaiset iskee ihan sisälläkin näköjään.

E: Ilmeisesti kuvat ei näy(?) joten pistän vielä pelkät linkit.
https://gyazo.com/85767a7091b716e1ca492e04b498c85b
https://gyazo.com/432cdc5dae144503d62c9d741f6ae978Huru-ukko

IMO mekaanisia vaurioita tai normaalia kulumista. Jos ötököitä eikä niiden ulosteita näy, ei syytä huoleen.

Jostain ne tuholaiset tulee, ei ne yksinään ilmesty. Hyvä lähde on kaupan ruukkusalaatit ja elävät maustekasvit, esim. tilli tai basilika.

Myös ne voi tulla toisista huonekasveista, tai talvetuista chileistä.

sorrii

Samannnäköisiä läikkiä on munkin kasveissa näkynyt välillä, mutten ole kyttäämälläkään löytänyt mitään eläviä. Kaikenlaisia kummallisia oireita tulee sisäilmassa va keinovalossa aina välillä. Ötökät näyttäytyy kyllä kun tarpeeksi tarkkaan katsoo ja jättää jätöksiään (se elukka!). Joku tauti/infektiokin voi olla ...
Kun olosuhteet paranevat; valo lisääntyy ja kasvi pääsee -jos pääsee- parvekkeelle, kasvariin. ulkoilmaan, niin kummasti ne pärjäävät omalla vastustuskyvyllään ...

Toki ikävämmässä tilanteessa kirvat, punkit ja ripsiäiset raatelevat ja näännyttävät kasvin hengiltä: aina ei tehohoitokaan auta ... Testaa, tunnista, eristä ja hoida ..  :D  :D  :D
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

kenpo

Juu, toivotaan että tosiaan pelkkää kulumista, pitää tarkkailla jatkossa. Tuli vaan noista Chilivaarin kuvista mieleen että voiko noi olla ripsiäisen tekosia kun aikalailla identtiset jäljet lehdissä. Tosiaan tänään käytin noita vartin verran lasitetulla parvekkeelle ensimmäistä kertaa joten ulkoa ei ole voinut tarttua mitään mukaan. Ja ainoa toinen sisäkasvi minkä kanssa noi on ollut samassa tilassa vaikuttaa omaan silmään täysin terveeltä ja senkin kanssa ne on ollut vain saman pöydän eri reunoilla eikä sen enempää kosketuksissa.

Chilivaari

Ripsiäinen kyllä paljastuu lähiaikoina, jos lehden alapinnalle muodostuu tummia ulostepalleroita vioituksen reunoille. Sitä voi katsella rauhassa, eivät nuo äkkiä lisäänny.

Ripsiäiset ovat lentäviä hyönteisiä, vaikka vaurioita tekevätkin niiden toukat. Meille ne tulevat joka vuosi parvekkeelle jostakin lähimaastosta, aina länsipäätyyn ensimmäiseksi, eli siellä on maassa joku ruohotupas, jossa ne talvehtivat.

lousan41

Chileissäni on jotain outoa, ötököitäkö? Osaatteko sanoa, että miten pitäisi hoitaa?


Huru-ukko

Ödemaa, jätä ravintoaineet hetkeksi, anna palkkää vettä.


En ainakaan nähnyt eluokoita.

lousan41

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - joulukuu 06, 2020, 19:17:58 ipÖdemaa, jätä ravintoaineet hetkeksi, anna palkkää vettä.


En ainakaan nähnyt eluokoita.

Jes kiitos, kokeillaan.

Tosse

joulukuu 21, 2020, 22:54:50 ip #2618 Viimeisin muokkaus: joulukuu 21, 2020, 22:59:56 ip käyttäjältä Tosse
Terve, alotteleva chilinkasvattaja kaipais hieman jeesiä ongelman tunnistamisessa. Vastaukset varmaankin löytyisivät moneenkin kertaan täältä foorumilta jostain, mutta koska aika on hieman kortilla niin kysympä täällä nyt koska en nopealle haulla löytänyt vastaavaa ongelmaa.

Boliwian Rainbowssa on tollasia kultaisia / kellertäviä / ruosteisia laikkuja ja lehdet hieman käpristyneet. Leikkasin  kesän jäljiltä kasvit pelkäksi tapiksi jonka myötä oli tarkoitus jatkaa bonsaina eteenpäin, mutta hyvän alun jälkeen alkoi oireita tulemaan ja kasvu on selkeästi hidastunut samalla joten olisko vinkkiä missä mahdollinen vika?

Edit: tässä piti olla kuva, mut jostain syystä se ei toimi. Hetki pieni.

sorrii

Mun arvaukseni näkemättä on ilman kuivuus. Ehkä myös vähäinen valo.

Kuiva lämmin huoneilma ei ole ihan paras olosuhde uudelle kasvulle. Jotta saisi nättiä bonchia tähän vuodenaikaan, pitää olla hyvät valot ja kasvatusteltta, tai joku kaappi, vitriini tms. missä pysyy paremmin kosteus. Ja ilmankostutin ...

Mun tavaksi on tullut, että syksyllä leikkaan kasveja senverran että mahtuvat olemaan ja pysyvät hengissä semmoisina risupuskina ja epämääräisinä torsona. Se tulee itsestäänkin silloin kun kypsyttelee viimeisiä hedelmiä sisällä ulkoa tai kasvarista tuoduissa kasveissa. Mä leikkaan silloin pois kaikki muut oksat paitsi ne joissa on raakile. Ja leikkaan raakileiden yläpuolelta myös oksan pois. Kun on sato korjattu viimeistä podia myöten, jää siitä aika ruma aihio, joka pysyy kuitenkin hengissä pimeän talven yli. Joskus helmikuussa kun alkaa tulla luonnonvaloakin ja on kaikki valot käytössä taimien kasvatuksessa, niin leikkaan parhaat talventineet vasta siihen bonchi-mittaan ja istutan myös uudelleen pieniin ruukkuihin. Siinä ne sitten kasvaa ja voi hyvin taimien muukana kasvatuskaapeissa ja keväämmällä ikkunalaudoilla, ja tuottavat sitten jo satoakin kun taimet vasta opettelevat elämään ...

Ei tuolla tavalla kyllä koristeboncheja kasvatella, kun ovat pimeän ajan rumia ja sitten kun alkavat olla nätissä kunnossa, on jo taimia jokapuolella, että hukkuvat joukkoon. Koristekasveille pitäisi olla joku oma lasikaappi, vitriini jossa saa pidetyä sopivaa kosteutta ja valoa. Koko huonetta ei voi tarpeeksi mitenkään kostuttaa jatkuvasti.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`