toukokuu 16, 2021, 09:19:50 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mikä chilejäni vaivaa?

Aloittaja Kaltsu, tammikuu 19, 2010, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

Chilijamppa

maaliskuu 08, 2018, 21:17:10 ip #2480 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 08, 2018, 21:34:56 ip käyttäjältä Chilijamppa
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 08, 2018, 21:07:27 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilijamppa - maaliskuu 08, 2018, 21:04:20 ip
Täällä Siilinjärvellä on melko pehmeää tavaraa tuo vesilaitoksen vesi, eikä siihen tietojen mukaan lisätä klooria mukaan.


Voisit silti mitata pH:n sadevedestä ja vesijohtovedestä, sekä sähkönjohtavuuden -  olettaisin. Ihan kaikkea ei ole pakko arvata.


Eipä ole ph mittaria jolla mittailla, kun ei ole hifistely päässyt vielä niin pitkälle ja enkä ole nähnyt tarpeelliseksi hankkia kun chilit ovat kasvaneet muutenkin hyvin tähän mennessä.. Mittasin just tuon pelkän vesijohtoveden EC mittarilla ja näytti lukemaa 0.4. Muistaakseni pelkkä sadevesi yksinään ei tuota mittaria mihinkään väräyttänyt, koska on ilmeisesti sen verta pehmeämpää suhteessa.

Edellisessa asuinpaikassa vesi tuli omasta porakaivosta eikä ec mittari muistaakseni näyttänyt sille mitään lukemia, joten vissiin tässä nykyisessa vesijohtoverkossa virtaa sen verta jotain tavaraa, että ec mittari alkoi sille ilmoitella arvoja.

Pistän taas suosiolla sadevedenkeruun tulille keväällä, niin en tarvitse huolehtia mistään veden arvoista tuon taivaallista kesän aikana ja voin keskittyä siihen olennaiseen eli chilin kasvatukseen.

sorrii

Mulla oli viime kesänä vesiviljelysysteemit "pressukasvarissa" viljelypalstalla. Kasvarin seinät oli tolppiin kiristettyä telinepeitettä ja kattona pingotettu kasvihuonemuovi, jonka keskelle kiristin naruilla kaadon ja reikiä, joiden alla tynnyri. Yleensä joutuu siellä kantamaan veden purosta parin sadan metrin päästä. ((Kyllähän tuli 400l. tynnyri täyteen ennekuin ehti kissaa sanoa - ja joka päivä!!))

Mittailin peehoon litkuista vasta kun oli 150l reso melkein täynnä ja lannoitteet annosteltu: 4.5 ...  ???
Pelkän sadeveden Ph siis oli ~5.0 ... Siellä purossa se "lähdevesi" on yleensä' vähän yli 6 ..

Mulla oli pullo Liquid Silicon'ia joka nostaa Ph'ta jonkun verran, mutta ei tässä ihan tarpeeksi, joten lantrailin alkuun ne litkut puoliksi sadevedestä ja puron vedestä, kunnes muistin että kotona oli omaa peehoouppia: Kaliumhydroksidia eli Rööri Roopea ...

Ihmettelin kyllä tuota Ph'ta kun olisi kuvitellut että sadevesi olisi jokseenkin neutraalia. Tislattua vettähän sen pitäisi vastata. Vai tuleeko saasteista ym. tosiaan niin paljon ilmaan hiukkasia että Ph putoaa 7-> 5 ... aika paljon, mun mielestäni!

Chilejä vaivasi vähän viileä kesä (=pysyin taas aiheessa)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Chilijamppa

Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 08, 2018, 21:40:37 ip
Ihmettelin kyllä tuota Ph'ta kun olisi kuvitellut että sadevesi olisi jokseenkin neutraalia. Tislattua vettähän sen pitäisi vastata. Vai tuleeko saasteista ym. tosiaan niin paljon ilmaan hiukkasia että Ph putoaa 7-> 5 ... aika paljon, mun mielestäni!


Kyllähän sadeveden ph vaihtelu riippuu ihan ilmansaasteiden määrästä ja pahimmillaan se on suorastaan "happoa".

Vuorikaskas

maaliskuu 08, 2018, 21:46:40 ip #2483 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 08, 2018, 22:23:58 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Vesilaitokset jakaa kanssa niitä tietoja vedestänsä. Täällä Karjaalla ei mun EC mittari värähdä ja 0,4 on alin näyttö siinä.

pH on mukava mitata luotettavasti ja riittävällä tarkkuudella tippatestillä. Se on myös varsin riittoisa ja sitä voi käyttää vain yhdellä tipalla vastoin ohjetta - toki vastaavassa suhteessa vettä sitten.  Noita mulla on ollut akvaarion takia ammoisista ajoista asti.  EC-mittari tuli nyt sitten hommattua vesiviljelyvillityksen vuoksi.

Edit.  On se tuulista (tuurista) kiinni kuinka hapanta sataa.  Happosateista puhuttiin jo ainakin  80-luvulla. Ennen teollista aikaa sateet oli pääsääntöisesti lähellä tislattua.  Sitä magnesiumia ja kaliumia en vaan helposti niele. Tahtois tietää miten ne taivaalle joutuu.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Happamoituminen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005455956.html

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/happosateet-selatetty-riesa/600623/


edit.  Tuli vielä mieleen huomauttaa perusasiaa että vesijohtovedellä saa varmuudella huonompaa kasvua jos sitä käyttää suoraan letkusta liian kylmänä.   

sorrii

LainauspH on mukava mitata luotettavasti ja riittävällä tarkkuudella tippatestillä. Se on myös varsin riittoisa ja sitä voi käyttää vain yhdellä tipalla vastoin ohjetta - toki vastaavassa suhteessa vettä sitten.  Noita mulla on ollut akvaarion takia ammoisista ajoista asti.  EC-mittari tuli nyt sitten hommattua vesiviljelyvillityksen vuoksi.


Mun värisilmäni ei toimi tippatestillä, kun oon "vähän" punasokea. Ei ole virallisesti diagnosoitu ... En erota edes 4 ja 10 välillä mitään ...
Ostin ekat Ph ja EC [PPM] -mittarit Chilifoorumin torilta 20+20€. Ne toimivat riittävällä tarkkuudella 5 vuotta vaikka kuljettelin niitä taskussa välillä tuolla palstalla ... Kiinan laatua! Myöhemmin ostin Milwaukeen aidot, täsmälleen samannäköiset jotka toimi ja ei toiminut.. Merkkimittarit olivat selvästi heikompaa laatua siis. (Ne eivät sietäneet kosteutta juuri yhtään; menivät näytöstä huurteeseen tämän tästä ym.) Oon niitä kopioita ostanut parikin uudempaa (EC- ja Ph-) "varalle" kun maksavat 5-10€/kpl
Nyt oon käyttänyt yli 2 vuotta eBaysta ostettua yhdistelmämittaria, jossa on sekä Ph- että EC- mittarit ja vielä lämpömittarikin:
https://www.ebay.com/itm/New-3in1-Pool-Digital-Water-Quality-Tester-Monitor-Pen-Type-pH-EC-TEMP-Meter/272707773144?hash=item3f7ea662d8:g:UCYAAOSwxg5Xz8y4 Se on toiminut oikein hyvin. Kalibrointi ruuvista vanhanaikaisesti ja luotettavasti. Ainoa vika on verrattuna hienompiin digi-mittareihin, ettei sammuta virtaa automaattisesti! ((tilasin 100kpl LR44 -pattereita siis))

Tuo "riittävä tarkkuus" on kai vähän makuasia ... Mä olen aika laiska kalibroimaan mutta kasveilla ei ole koskaan näkynyt ongelmia Ph'n takia, luulisin ... Mökillä kasvattelin pitkään ilman mittareitakin. EC-mittari on kait sen verran yksinkertainen sähkönjohtavuusmittari, ettei se ihmeellistä laatua vaadi. Ph'n mittaaminen ilmeisti on vähän haastavampaa. Mä tuhosin kerralla joskus 3kpl Ph-mittareita kun sain älynväläyksen että Bilteman ionipuhdistettu (akku-)vesi on hyvää säilytys ja huuhtelunestettä noille ....  ::)
Tuli sitä ostettua kun halpismittarin mukana oli pussit jauhetta, josta sai kalibrointinesteet sekoittamalla puhdistettuun veteen.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Vuorikaskas

Mittauksen näytön riittävä tarkkuus.  Sehän on juuri samankaltainen asia kuin se kuuluisa Rolls Roycen riittävä moottoriteho.  Enempi olisi epäolennaista siihen raskaaseen kulkuneuvoon. Enemmästä tarkkuudesta mittariinkaan ei olisi hyötyä - saattaisi olla sitä vastoin haittaa ja se kääntäisi huomiota epäolennaiseen. 

sorrii

Mikähän Rocoto Peru Rojoa syö  ??? ... vai syökö??Mulla heti soi päässä ripsiäissireenit. En vaan pahalla tahdollakaan löydä noista mitään ylimääräistä elävää. Noita laikkuja ilmestyy vanhoihin alalehtiin, ja selvästi ne vanhimmat on eniten laikkuisia. Jossain näin vähän samannäköistä jota kommentoitiin jotta voisiko olla ylikastelusta ...

Minähän ylikastelen aina! Rocotot ovat ~litran taimiruukuissa. Pohjalla hydrosorakerros ja alustana kookos/perliitti 4/1 ... Yleensä ei reipaskaan kastelu haittaa. Eihän ne vedessä loju kuitenkaan. Harvoin jää alustalle paljoa kun päältä liruttelen ... melkein päivittäin. Nämä aika isot taimet hörppii jo paljon ja ihan lähipäivinä tarkoitus istutella 3 litran "taimiruukkuihin" ja viedä parvekkeelle. Kunhan kovemmat pakkaset on ohi ...

Löytyis kyllä torjunta-aineita joka lähtöön, mutten viitsis turhaan. Nyt ehkä odotellessani sumuttelen TML'llä ... [The Missing Link]
Tää on aika kriittistä aikaa kun on useampi satsi idätyksiä, ituja, sirkkataimia ja niitä pikkuisia puita ....
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Vuorikaskas

maaliskuu 16, 2018, 12:33:00 ip #2487 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2018, 13:06:16 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Spots/Blotches
- see Bacterial Leaf Spot, Cercospora Leaf Spot Powdery Mildew, Phytopthora blight and viruses
- could also be caused by chemical injury
http://www.thechileman.org/guide_disease.php

http://www.chillilicious.co.uk/chilli-pests-and-problems.html

Noita kun kutakin googlaa kuvahaulla niin et oo yksin. En kuitenkaan huolestuisi. Kaikenlaista sitä aina on mullakin, mutta harvoin ne kohtalokkaita ovat, kunhan hyvät olosuhteet vaan pitää niin vastustuskykyäkin kasveilla riittää.   

Kaikenlaisista myrkyistä tulee mieleen että sinäkö se kuuluit niihin foorumilaisiin jotka jopa koristekasveille tarkoitettua Provadoa ovat laittaneet syötäville?   

Mehiläiskato on yksi ilkeä juttu jonka vuoksi myrkkyjä en suosisi.  Monen torjunta-aineen yhdiste vaihdetaan määräajoin mutta yhdisteryhmä ja vahingollisuus säilyy.   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/29/kesan-otokoita-torjutaan-jarein-myrkyin 

Uudenkin Provadon (provado care) tehoaine kuuluu samaan ryhmään https://fi.wikipedia.org/wiki/Neonikotinoidit   
https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs%5C2990Myyntipaallyksenteksti.pdf
Nää käyttörajoitukset tulee aina perässä ja olemme suurella käytännön koekentällä sillä tuotannon lyhytnäköinen tehokkuus ja talous on etusijalla.  http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kasvinsuojeluaineet/Neonikotinoideja-sisaltavien-kasvinsuojeluaineiden-kayttoa-rajoitetaan/

Meniks paasauksen puolelle?  ???

sorrii

Oon joskus käyttänyt Provadoa kun iski kirvat. Kokeilin kaikki muut konstit ensin ja sitten Provadolla lähtivät kertalaakista, eikä näkynyt kahteen vuoteen  8) 8)

Mä silloin soittelin Bayerin tai Bernerin kasvinsuojelupuhelimeen ja kyselin vähän kaikkea. Hauskasti se hemmo siellä innostui ja sanoi että toihan on oikein hyvä idea liottaa ne pillerit ja kastella sillä, sekä sumutella.... "...mutta enhän mä voi tietenkään virallisesti sellaista suositella, kun on lupa vaan koristekasveille. Samaa ainettahan se kuitenkin on kuin Confidor ..."

Saman tehoaineen ammattituote oli silloin joku "Confidor xyz super960" ... Sen käyttöohjeesta katselin pitoisuudet. Provado kun sisälsi myös lannoitteen, niin piti toki tarkistaa EC, joka oli ihan ok sillä sekoituksella myös.

On mulla vieläkin paketti sitä jemmassa pahan päivän varalle. Yksi Halpahalli Hervannassa myi sitä vielä viime talvena ... vanhaa varastoa, siis. 5€/paketti

Toisella kerralla kun sitä käytin tuli kyllä ongelmaa, kun oli myös punkkeja ja taisi silloin tai toisen kerran olla myös ripsiäisiä. Ei oikein toiminut ...

Annoin viime keväänäkin maaliskuussa parille talvetetulle ajille coctailin Provadoa, Spruzitia ja samassa vielä TML'ää: Sumuttelin ja laitoin ne jätesäkkiin johon taisin vielä sumutella vähän jotain Raidin tapaista. Unohdin sitten se säkin pariksi viikoksi ...  ??? ... Avatessa näytti aika pahalta, kun oli kasvit yltäpäältä homeessa ja lehdet lerpatti keltaisina. Leikkasin sitten niitä aika reippaasti ja jätin ikkunalle kuivumaan.... Kesällä tuli molemmista ihan kelpo sato ...  8) 8)

Eikä se Provadon imidaklopridi mitään tappomyrkkyä ole ihmiselle. Samaa ainetta käytetään koirien kirppujen häätöön linimenttinä! Koirahan ihan varmasti sitä nuolee enemmän tai vähemmän. Mehiläiskuolemista ei sisätiloissa liene huolta.

Aika erikoinen juttu oli se varoaika! Confidorilla ammattiviljelyssä on esim. mansikalla varoaika 4 päivää. Mä vielä kysyin että mitenniin, kun aineen vaikutus pitäisi kestää kuitenkin viikkoja. Neuvontaukkeli sanoi että niin se vaan on 4 päivää sumutuksesta ruokapöydälle ...

Sen oikeen ohjeen mukaan en ole kokeillutkaan, että siis upotetaan pilleri maahan. Eihän sitä voi kun arvailla koska se on sieltä sulanut. Sumuttamalla ja kertakastelulla oon mennyt.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Vuorikaskas

maaliskuu 16, 2018, 13:21:38 ip #2489 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2018, 13:26:30 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 16, 2018, 13:15:29 ip
Neuvontaukkeli sanoi että niin se vaan on 4 päivää sumutuksesta ruokapöydälle ...Meitä sumutetaan.  Itse en ota omaan toimintaan mallia isoista tuotannoista, vaan useimmin löydän niistä kritisoitavaa. 

sorrii

maaliskuu 16, 2018, 13:44:04 ip #2490 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2018, 14:12:52 ip käyttäjältä sorrii
Juu. En minäkään myrkkyjen kanssa paljon ole touhunnut. Mutta muutaman kerran on kyllä vituttanut ankarasti, kun on ötökät iskeneet juuri näin keväällä, vähän vielä myöhemmin, kun on koko kämppä täynnä taimia. Ja olisi myöhäistä idätellä uusia. Kunhan keväästä selviää kasvit hengissä niin kesällä on helpompaa.

Aikas tautisia puskia oon kärrännyt ulos ja mökille monesti. Kummasti elukat rauhoittuu, tai ainakin kasvit kasvaa ja tekee satoa niistä huolimatta. Kuivassa huoneilmassa vaan tahtoo lähteä henki noilta kasviraukoilta, jos esim. kirvat iskee ...

Ja varoaikaa on tullut käytännönkin syistä kuukaudesta kolmeen, kun keväällä taimia myrkyttää.

Nyt muuten tein toiveikkaan diagnoosin, että on jotain puutosta, esim. mangaanin. Liikakastelusta ei varmaan ole kyse. Mä olen yrittänyt pitää lannoituksen minimissä, ja kun kasvit kasvavat kookoksessa, niin eivät mitään ravinteita tai vitamiinejä löydä alustasta. Annoin nyt vähän enemmän lantaa ja "vitamiineja". Ei nämä varmaan pahasti kärsimään joudu, kun viikon päästä pääsevät isompiin ruukkuihin ja parvekkeelle. Mietimpä jopa hommaisinko jo nyt kasvuturvetta noille. Mähän istutan ne kesäksi kuitenkin turpeeseen isoihin Ventipotteihin. Puutarhaturpeen kanssa ei tarvitsisi lannoittaa niitä ollenkaan välttämättä. Sisätiloihini en kuitenkaan turvetta tai multaa enää tuo ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Ryhane

Hei taas, mitä sanoisitte tästä lehdestä? Pink Habanero taustalla ja muutama lehti on nyt näyttänyt tuolta. Lisäksi uusi kasvu on pientä ja hidasta (uusissa lehdissä myös samankaltaista värjäymää). Kasvi kuitenkin tekee nuppuja ja kukkii, joten mistään kovin vakavasta ei liene kyse. Mielessä vain kuumottelee kaikki kasvintuhooja taudit ja bakteerit, jotka vie kaikki kasvit mennessään.sorrii

Hiivi hiljaa yön pimeydessä taskulampun kanssa ja kurkkaa nopeasti lehtien alle ...

Jotenkin mun vaistoni tuo mieleen jonkinsortin ripsiäiset. Ne on tosi vikkeliä ja vaikea nähdä. Toivottavasti oon väärässä, tai ainakin helppo laji: Jotkut niistä lähtee Spruzitilla esim. tai jopa mäntysuopasumuttelulla.

Ei saa tuosta kuvasta zoomattua riittävän tarkasti noita latvuksia että näkisi kasvupisteet. Jotenkin ne näyttää oudoilta ... Jospa siellä joku herkuttelee tuoreilla lehden aluilla ... 
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Fabricated

Heps,

tällaista ongelmaa...

Etenkin Rocotot mutta näyttäs jo levinneen melkeenpä muihinkin kasveihin eli taitaa olla menetetty peli...

Vanhimmat lehdet tippuvat lopulta pois. Ei mitään hirveeetä tahtia mutta kuitenkin.

Mullassa kasvavat, puutarhan kesää saavat.

https://drive.google.com/open?id=1_Gh0XrV3uFyt718VWloY1Gf3HTr6PMu1

https://drive.google.com/open?id=1A90xlH9Gn3_RP_GS68AqJl6w21inHD78

Chilivaari

maaliskuu 26, 2018, 22:21:35 ip #2494 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 26, 2018, 22:40:59 ip käyttäjältä Chilivaari
Ensimmäisessä kuvassa on aivan normaalia kasvua, vanhimmat lehdet kellastuvat ja putoavat pois, mutta toisessa saattaisi olla ripsiäisten tuhoja. Katso alapuolelta suurennuslasin kanssa. Jos siellä on elämää tai mustia pieniä kökköjä vaurion ympärillä, silloin on aika myrkytellä.


Lisäänpä vielä blogimerkintäni ripsiäisistä, jos vaikka ovat uusia sinulle:
http://chilivaari.blogspot.fi/2017/08/ripsiaiset-ovat-tana-vuonna-kestavaa.html


Ryhane

maaliskuu 31, 2018, 18:42:50 ip #2495 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2018, 18:48:13 ip käyttäjältä Ryhane
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 23, 2018, 21:38:13 ip
Hiivi hiljaa yön pimeydessä taskulampun kanssa ja kurkkaa nopeasti lehtien alle ...

Jotenkin mun vaistoni tuo mieleen jonkinsortin ripsiäiset. Ne on tosi vikkeliä ja vaikea nähdä. Toivottavasti oon väärässä, tai ainakin helppo laji: Jotkut niistä lähtee Spruzitilla esim. tai jopa mäntysuopasumuttelulla.

Ei saa tuosta kuvasta zoomattua riittävän tarkasti noita latvuksia että näkisi kasvupisteet. Jotenkin ne näyttää oudoilta ... Jospa siellä joku herkuttelee tuoreilla lehden aluilla ...
Näitähän sieltä löytyi... Selittää varmaan kaikkien kasvien oireet. Nyt alkaakin sitten sota näitä vastaan. Vesiviljelyssä oleva Reaper näyttää aika pahalta. Lehdet on pieniä kurttuiset ja värjäytyneitä. Runko myös lahoaa ylimmistä kohdista. Pitääkö tuo nyt vetää kylmästi matalaksi?
Sent from my STF-L09 using Tapatalk


Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Ryhane - maaliskuu 31, 2018, 18:42:50 ipNäitähän sieltä löytyi... Selittää varmaan kaikkien kasvien oireet.

Eipä taida selittää.
Nuohan ovat harsosääskiä, mutta lehtien vioitukset näyttävät ripsiäisen tekemiltä. Niiden näkemiseksi pitää lehden alapuolta katsoa suurennuslasilla.
Harsosääsket: http://chilivaari.blogspot.fi/2013/02/harsosaaskia.html
Risiäiset: http://chilivaari.blogspot.fi/2010/06/ei-toivottuja-vieraita_05.html

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 26, 2018, 22:21:35 ip
...Lisäänpä vielä blogimerkintäni ripsiäisistä, jos vaikka ovat uusia sinulle:
http://chilivaari.blogspot.fi/2017/08/ripsiaiset-ovat-tana-vuonna-kestavaa.html


Hyvä kun satuin vilkaisemaan sinunkin kuviasi ripsiäisten vaurioittamista lehdistä  :)
En tullut ajatetteeksi noita tuholaisia, kun noiden muutaman talvetettavaksi otettujen chilejen talvetus näyttää sujuneen ilman sen kummemmin näkyviä vaurioita.
Mutta sitten tuo yksi C. annuum (suippopaprika) on näyttänyt jonkin aikaa kärsivältä, vaikka tekeekin hedelmää harvakseltaan. Kuvia katseltuani hoksasin tutkia tarkemmin.
Tässä olevat todennäköiset ripsiais-aikuiset ovat nyt tuollaisia vihertävänkeltaisia alle 2mm mittaisia pitkuloita - ja vikkeliä kokoonsa nähden.
Muistan aikaisemmin nähneeni sellaisia tummempia ruskehtavia, mutta näitähän ilmeisesti on lukuisia erilaisia Suomessakin. Chilivaarin blogikuvissakin on näköjään myös erivärisiä versioita.

Mutta joo, suihkuttelin/pesin paineruiskulla ensin, ja sitten Sprutzit perään. Täytyy ottaa uusinta muutaman vrk:n päästä.

Elkorro

https://aijaa.com/bhe198
https://aijaa.com/dKRiLZ

Mikäs mahtaa mutustella näitä? Mitään näkyvää ötökkää en ole bongannut, yhdessä haarassa on vaalea rihma (ei toivoakaan saada kuvaa). Mikä torjuntakeino olisi paras ja mikä on tämä syömäsi?

PP

Lainaus käyttäjältä: Elkorro - huhtikuu 18, 2018, 21:05:02 ip
Mikäs mahtaa mutustella näitä? Mitään näkyvää ötökkää en ole bongannut, yhdessä haarassa on vaalea rihma (ei toivoakaan saada kuvaa). Mikä torjuntakeino olisi paras ja mikä on tämä syömäsi?


Nuo on selvästi vain mekaanisia vaurioita. Tuollaista tulee kun taimia käsittelee vähänkin varomattomasti. Ei haittaa mitään eikä tarvi tai voi tehdä mitään mutta kuin oppia. :)