tammikuu 21, 2022, 02:03:07 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Capsicum Flexuosum

Aloittaja Aji Inferno, helmikuu 14, 2010, 22:22:30 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

helmikuu 14, 2010, 22:22:30 ip Viimeisin muokkaus: lokakuu 14, 2011, 23:07:25 ip käyttäjältä Aji Inferno
Kaikista yli 30 tunnetusta chililajista vain noin 12 on harrastajien kasvatettavissa, ja niistäkin moni erittäin harvinaisina ja vaikeasti löydettävänä. Näistä Capsicum Flexuosum on kaikkein harvinaisimpia ja vaativimpia kasvatettavia.

Kasvi kasvaa enimmäkseen Paraguayn sademetsissä, veden lähettyvillä, alangoilla. Se poikkeaa kaikista harrastajapiirin tuntemista chilikasveista vahapintaisilla lehdillään, jotka luultavasti myös saavat aikaan kasvin aivan poikkeuksellisen kylmän, jopa pakkasenkeston. Sen pienet, oranssinpunaiset marjat voivat olla hyvin makeita ja vailla tulisuutta, tai sitten myös ei-makeita ja kohtuullisen tulisia. Tässä asiassa näyttää siltä, että lajista on useita keskenään erilaisia versioita, joita tiede ei vielä tunne.

Flexuosum tunnetaan ns. siltalajina chilin toiseen päätyyppiin. Se on 24-kromosominen, mutta pohjois-Brasilian capsicum parvifoliumin tavoin hyvin lähellä 26-kromosomisia villichilejä, jotka kasvavat äärimmäisen uhanalaisina lähinnä Brasilian itärannikon viimeisissä sademetsissä.

Flexuosum on helppo kotikasvatti, mutta hyvin vaikea löytää tai lisäännyttää. Se on ainoa tunnettu chilikasvi, joka on todistetusti kestänyt pitkäaikaisesti lähes -30C pakkasta. (havainto suomesta!)

Se on ehkä kaikkien aikojen tärkein chililaji risteytystä ajatellen. Sen uskomaton kylmyydensieto ja herkullinen makeus voivat tuottaa täysin uudenlaisia paprikakasveja ja siten myös liiketoimintaa.

Kasvi on hyvin kaunis, puumainen, tukeva ja matala pensas - harvoin yli metrin korkea kotioloissa. Etenkin vanhempien kasvien vankassa, leveässä päärungossa näkyy voimakkaan punaruskea sävy. Lehdet ovat paprikakasviksi keskikokoisia, tummahkon vihreitä ja aina kiiltäviä, ikään kuin vahapintaisia. Flexuosum on erittäin sitkeä ja kestävä paprikakasvi, joka tuntuu voittavan kaikki haasteet ötököistä kylmään (jopa rajuun pakkaseen) ja pimeään.  Siinä mielessä se on myös mitä mainioin kotikasvatettava. Toisaalta, c.flexuosum kuuluu chilipaprikoissa kaukaiseen ja erikoiseen 24- ja 26-kromosomisten paprikakasvien rajamaastoon, missä mikään ei ole enää aivan ennustettavaa. Se kukkii helposti ja läpi vuoden kauniilla, selvästi capsicum baccatum -paprikoita muistuttavilla kukillaan valkeine terälehtineen vihreine tyven täplineen. Hedelmien ja etenkin siementen tuotanto näyttää olevan flexuosumilla vaikeaa kotioloissa. Laji ei myöskään näytä lisääntyvän helpolla pistokkaista.

Kadotus

Heräs mielenkiinto, siemeniä kiitos  ;D
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Paska maa + paskat ihmiset = paskat kuljettajat.

Aji Inferno

Siinä yksi pulma... Siemeniä ei kasvista juuri liiku. Kyse on erittäin harvinaisesta ja uhanalaisesta kasvista, joka ei jostain syystä tunnu tuottavan juuri lainkaan siemeniä. Jokin kasvuolosuhteissa kai mättää. Kun vain keksisi mikä...

Hombre

Ei näyttänyt olevan Fataliillakaan nyt.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Hombre - helmikuu 15, 2010, 20:55:17 ip
Ei näyttänyt olevan Fataliillakaan nyt.


No, Fataliillakaan ei ole kaikkea. Tämä on yksi maailman harvinaisimmista chililajeista, joten olisi ihme, jos sen siemeniä olisi kaupallisesti myynnissä - saati yleisesti jaossa...  Mutta yhteisössämme on muutamia kasvin yksilöitä, joista saattaa tuurilla saada siemenen tai pistokkaan.

Kimppu

Eipä ole fataliilla(kaan) ollut juuri koskaan (vissiin) valikoimissa, pistokkaita muistaakseni joskus myynyt?

Mites Inferno näin asiantuntijana olet tästä kasvista mieltä, muistuttaako flexua, voisiko jopa olla se?Lehdet ovat kiiltävät ja melkolailla erilaiset kuin muilla chililajikkeilla, mutta niiden vahamaisuudesta en oikein osaa sanoa. Kukkinut se ei ole vielä, ikää on kohta vuosi. Viime syksynä selvisi pikkupurkissa n. -5 asteen pakkasesta pienenä kasvina, jolloin mm. isot rocotot kärsivät selvästi.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Aji Inferno

Flexu on kyllä melkolailla tuon näköinen, eli nuori yksilö voisi vaikka ollakin tuollainen. Kasvin tolkuttoman harvinaisuuden tietäen, epäilys osuisi kuitenkin ensin ehkä Annuum-lajin Cayenneen tai Thai-tyyppiin. Mutta asiahan selviää. Kukathan esim. ovat noissa täysin erilaisia! :)

ddog

Kiva kyllä ajatella, että jos tuosta saisi joskus risteytettyä tuon kylmänkestoisuuden muihin lajikkeisiin, voisi joskus olla lopputuloksena Suomen oloissa ympäri vuoden pihalla pärjäävä lajike. Tosin mää vaan haaveilen ja kuvittelen, ensimmäistä itse kasvatettua podia odotellessa...

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: ddog - helmikuu 15, 2010, 22:51:55 ip
Kiva kyllä ajatella, että jos tuosta saisi joskus risteytettyä tuon kylmänkestoisuuden muihin lajikkeisiin, voisi joskus olla lopputuloksena Suomen oloissa ympäri vuoden pihalla pärjäävä lajike. Tosin mää vaan haaveilen ja kuvittelen, ensimmäistä itse kasvatettua podia odotellessa...

Ei vaan varmaan mikään helppo risteytettävä. Jos nyt en väärin ole ymmärtäny, niin useimmat chililajit on 26-kromosomisia ja flexuosun 24.

ddog

Mulla taas on Infernon tekstien perusteella käsitys että useimmat "normaaleista" ovat 24 kromosomisia ja harvinaisemmat villit sitten 26 kromosomisia.

Kadotus

Olis se todellinen 'Aji Perkele' kun kestäis meidän pakkasetkin  ;D Ei pitäisi mennä asioiden edelle mutta... houkuttavia ajatuksia tulee kyllä :P
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Paska maa + paskat ihmiset = paskat kuljettajat.

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: ddog - helmikuu 16, 2010, 00:12:32 ap
Mulla taas on Infernon tekstien perusteella käsitys että useimmat "normaaleista" ovat 24 kromosomisia ja harvinaisemmat villit sitten 26 kromosomisia.

Voi hyvin olla.. En musita. Syötäviks ne kumminkin kelpaa molemmin päin.

Aji Inferno

helmikuu 16, 2010, 05:09:40 ap #12 Viimeisin muokkaus: helmikuu 16, 2010, 05:27:54 ap käyttäjältä Aji Inferno
Useimmat tunnetut chililajit ovat tosiaankin 24-kromosomisia. 26-kromosomisista  tutuimpia ovat Keski-Amerikan c.rhomboideum ja äärimmäisen harvinainen c.lanceolatum. Muut 26-kromosomiset chilit elävät Brasilian itäisissä sademetsissä lähellä sukupuuttoa.
bluesman

Minkähän lajin arvelet Inferno olevan CAP 1491, myydään Fataliilla C.sp eli joku Capsicum nimellä? On kuulemma kestänyt yli talven kylmässä kasvarissa.
Tiedätkö yksilön historiaa tarkemmin?

hessi

Kiitos Aij Inferno,
vieläkun löytäis niitä siemeniä :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: bluesman - helmikuu 16, 2010, 06:24:58 ap
Minkähän lajin arvelet Inferno olevan CAP 1491, myydään Fataliilla C.sp eli joku Capsicum nimellä? On kuulemma kestänyt yli talven kylmässä kasvarissa.
Tiedätkö yksilön historiaa tarkemmin?


CAP 1491 on ilmeisesti c.eximium, tai hyvin lähellä sitä. Flexuosum se ei ole. Flexuosumin eräs tunnuspiirre on paksu, lämpimän tummahkon punaruskea, puumainen runko, jollaista en ole nähnyt millään muulla lajilla. Sävy- ja tummuusero on sitä luokkaa, että sen näkee heti.

Herpiili

Oma yksilöni taitaa juuri viettää 3-vuotispäiviään ja on muuten ollut äärimmäisen hankala! Elämäänsä aloitteli vesiviljelyssä huonolla menestyksellä ja jumitti todella pahasti n. 10cm korkuisena rääpäleenä, 2007 syksyllä siirtelin sitten turvekasvatukseen ja annoin kasvaa kesän 2008 pihalla - ei kasvanut vieläkään kunnolla, kukki kyllä minikokoisena :)

Kaudella 2009 kasvi sai turvekasvatuksessa ollessaan lannoitteeksi chilli focusta sekä guanoa - parissa kuukaudessa olikin sitten kasvin koko jo kolminkertainen vuotta aikaisempaan, eli lannoituksella vaikutti olevan merkitystä - satoa tuotti viime kesän aikana jopa neljän hedelmän verran, yhdessäkään ei ollut siemeniä ja syyskuusta tämän kuun alkupuolelle kasvi vietti aikansa pimeässä lievän kastelun kera. Nyt tämä yksilö on taas päässyt valohoitoon, näyttäisi hiljalleen taas toipuvan ja yrittää heti toki kukkia :D

Äärimmäisen jännä kasvi!
http://i111.photobucket.com/albums/n160/Herpiili/flexuosum_00_23_02_2010.jpg
http://i111.photobucket.com/albums/n160/Herpiili/flexuosum_23_02_2010.jpg

Herpiili

Ja hessille tuli luvattua "pistokas", viime kesänä siis oli ruvennut kasvamaan uusi kasvi pääkasvista katkenneesta pääjuuresta ja tuloksena oli tämä:

Chilicutter

Kyllä noita flexon siemeniä on liikkunut "piireissä" tänäkin vuonna.
Vieläpä melkoisen paljon :o
Mullakin on itämässä setti siemeniä,mutta 100% varmuutta ei noista siemenistä ole.
Onnistuin hukkaamaan setin(toistaiseksi >:(varmasti aitoja flexon siemeniä) jonnekkin siemenpankkiini ;D
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Chilicutter

Juupa juu!
Löysin nuo kadonneet siemenet.
Pari viikkoa ollet "lautalla"
Tänään kaksi oli jo itänyt ;D...
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU