heinäkuu 11, 2020, 04:40:36 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Capsicum Eximium

Aloittaja Aji Inferno, helmikuu 17, 2010, 00:04:09 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: kuje - lokakuu 09, 2010, 20:35:37 ip
Jos CGN 19198 #2 olisi C. eximium x pubescent, olisi se sama kuin Ulupica/Rocopica (Inferno), mutta Ulupica Large on C. cardenasii var. pendulum (Fatalii/wildchilli).
Kun taas Rocopica on C. cardenasii var. pendulum (wildchilli) ja täten piiri pieni pyörii...  ???


Koetan nyt vähän selventää tätä loputonta sirkusta näiden chilien ympärillä:

C.cardenasii var. pendulum on Fataliin itsensä (!) antama, täysin epätieteellinen nimitys. Sitä ei siten pidä sekoittaa vakiintuneisiin lajikuvauksiin ja -nimikkeisiin. Samaista kasvia on kutsuttu myös Rocopicaksi ja usein c.eximium/cardenasiin ja c.pubescensin keinotekoiseksi risteytykseksi. Rakkaalla lapsella, jne... ;)

Mutta tosiasia on se, ettei tuolla kasvilla, jota Fatalii paremman ja virallisen nimen puutteessa päätti kutsua "Isomarjaiseksi Ulupicaksi" sekä c.cardenasii var. pendulumiksi (epätieteellinen, mutta omalla tavallaan ihan perusteltava nimitys), ole *minkäänlaista* tieteellistä luokitusta! Se tunnetaan Ulupican nimellä Boliviassa, aivan kuten pienimarjaiset villit c.cardenasii ja c.eximium sisaruksensakin.

Siitä voidaan päätellä lähinnä se, että se on läheistä sukua sekä c.cardenasiille, c.eximiumille että c.pubescensille. Siitä tiedetään myös se, että sen kaltainen chili voidaan keinotekoisesti luoda risteyttämällä tuollainen villi pienimarjainen Ulupica c.pubescensin kanssa. Samaa risteytymistä on kuitenkin ilmeisesti tapahtunut Boliviassa luonnossa jo hyvin kauan, ja kasvi lienee siksi vakiintunut joksikin itsenäiseksi, ihan omaksi puolivilliksi muodokseen. Kenties se jonain päivänä saa virallisestikin oman lajin statuksen, vaikea tietää.

Itse pidän uskottavimpana ja loogisimpana tuon kasvimme nimeämistä c.cardenasiiksi (kellokukat puoltavat tätä), mutta lajin osin jalostetuksi versioksi. Aivan samalla tavoin löytyy mm. c.praetermissumista, c.chacoënsesta, c.baccatumista ja c.annuum var. glabriusculumista isomarjaisempia, ihmisen enemmän tai vähemmän jalostamia (= risteyttämiä!) versioita.

Asialla ei ole suuremmin väliä niin kauan kuin muistamme, että nimikkeet "Rocopica" ja c.cardenasii var. pendulum ovat täysin keinotekoisia, eivätkä omaa minkäänlaista tieteellistä taustaa.

Kasvin oikea nimi Boliviassa on todellakin Ulupica, kuten sen villien sisartenkin. Ja paremman tieteellisen luokituksen puutteessa sitä voi kutsua lähinnä c.cardenasiiksi. Tämä luokitus on huono, mutta parempaakaan ei vielä ole.

kuje

lokakuu 10, 2010, 15:05:19 ip #41 Viimeisin muokkaus: lokakuu 10, 2010, 15:13:42 ip käyttäjältä kuje
Joten CGN 19198 #2 "oikea" lajimääritys olisi C. sp x pubescens ja Ulupica Large (C. cardenasii (var. pendulum)), samaa mieltä?
Toivottavasti molemmat kasvaa ensi kaudella, sitten pitää vaan kuvata ja tarkkailla.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: kuje - lokakuu 10, 2010, 15:05:19 ip
Joten CGN 19198 #2 "oikea" lajimääritys olisi C. sp x pubescens ja Ulupica Large (C. cardenasii (var. pendulum)), samaa mieltä?
Toivottavasti molemmat kasvaa ensi kaudella, sitten pitää vaan kuvata ja tarkkailla.


jotain tuommoista, juu  :)

kuje

Hyvä niin! Pitää pistää oikea data Exceliin. :)

zarmo

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 17, 2010, 00:04:09 ap
C.cardenasiin kukat taas ovat voimakkaan kellomaiset. Sanotaan myös, että c.eximium on itsepölyttyvä. c.cardenasii puolestaan ei. Kokemukseni tukevat jälkimmäistä arviota.


Päteekös tämä itsepölyttymättömyys tuohon Fataliin Ulupica Largeen?
Ajatuksenjuoksun leimaa-antavin luonteenpiirre on pimeys

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: zarmo - joulukuu 09, 2010, 22:48:39 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 17, 2010, 00:04:09 ap
C.cardenasiin kukat taas ovat voimakkaan kellomaiset. Sanotaan myös, että c.eximium on itsepölyttyvä. c.cardenasii puolestaan ei. Kokemukseni tukevat jälkimmäistä arviota.


Päteekös tämä itsepölyttymättömyys tuohon Fataliin Ulupica Largeen?


Ei päde - oikeastaan tehokkaammin itsepölyttyvää kasvia saa hakea. :)

Tiemuh

Lainaus käyttäjältä: M;kko - toukokuu 29, 2010, 12:31:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - maaliskuu 10, 2010, 11:48:37 ap
Itseäni on mietityttänyt lähiaikoina kahden Ulupicani eroavaisuudet kukissa. Sama laji pitäisi olla kyseessä, koska siemenet otin samasta pussista. Onko toinen näistä jokin harvinaisempi muoto?

Järki sanoo ettei nyt ainakaan täysin sama kasvi voi olla kyseessä. Vai voiko? Ensimmäinen kasvi on kasvanut mullassa n.20cm kuukausi vauhdilla, mutta toinen ehkä puolet hitaammin..


Mulla on aika samanlainen tilanne, 2 yksilöä kasvatattu Fataliin siemenistä. Toinen on selvästi vaaleampi ja kasvutavaltaankin eroaa tummasta. Vähäisen kokemukseni perusteella sanoisin sen muistuttavan selkeästi enemmän Pubescensseja, kuin tuon tumman. Tummassa on vielä erikoispiirteenä se, että kukissa on usein vain 4 terälehteä.

Vaalea:Tumma:
Molempien kasvit on mielenkiintoisen ja kauniin näköisiä. Miltäs kasvien tuotokset on maistuneet? Onko niissä ollut eroja? Eli kaikki on peräisin siemenistä jotka olette ostaneet Fataliilta nimellä Ulupica Large? Sanoisinko että kyseessä on siis ennemminkin tämä vakiintumaton risteytymä "Rocopica", eikä jo luonnossa vakiintunut muoto Ulupica (Large). Siksi saman siemenpussin sisällöstä tulee eri näköisiä kasveja. Itselläni on bluesmaniilta saatuja pistokkaita kaksin kappalein. Toisesta niistä olen tehnyt vielä kolmannenkin pistokkaan ja ne poikkeavat sekä näistä kuvista, Fataliin sivuilla olevista kuvista ja vieläpä leen päiväkirjassa olevista kuvista. Muistelisin että nämäkin on Fataliin siemenistä aluperäisesti, mutta varma en ole. Myös Herpiili ja vissiin joku muukin kasvattelee samoista pistokkaista kasveja. Herpiili on maininnut että viimekaudella kasvatti Ulupica Largea jonka "marjat" oli puolta pienempiä kuin tämän vuotisissa. Itse aion idättää omista siemenistä ensi kaudeksi parikin uutta Ulupica Largea, koska kyseessä mielestäni varsin verraton lajike, ja haluan nähdä onko seuraava sukupolvi jotenkin poikkeava edelliseen nähden.
Vielä Aji Infernolle kysymys: tiedätkö onko sinun kaksi kymmenvuotiasta Ulupica Largeasi vakiintuneesta luonnossa tapahtuneesta risteytymästä, vai keinotekoisesti tehdystä vakiintumattomasta risteytymästä? Oletko koskaan idättänyt siemeniä jota olet niistä saanut tai jakanut niitä jolle kulle? Olisiko mitenkään mahdollista saada tarkkaa kuvauta minkä näkäisiä ne ovat tai saada jopa kuvaa niistä näytille?
Itselläni olevien kasvien kukat ovat kellokukkaisia ja vaalean violettejä/pinkkejä. Olosuhteista, yksilöstä ja lannoituksesta riippuen tekee eri kokoisia "marjoja". Lehdet ovat pienempiä kuin useimmilla rocotoilla ja muutoinkin eri näköisiä. Herpiilin päiväkirjassa on kuva hänen yksilöstään https://lh3.googleusercontent.com/-cBRNG8zOWS4/Tj3GV7WOC_I/AAAAAAAABB8/q4m2P1222d0/s800/ulupica_large.jpg joka siis peräisin saman kasvin pistokkaasta kuin minun.

Aji Inferno

Ulupica Large-kaksikostani on kuvia ainakin Infernon villichiliosiossa. Kaksi vasemmanpuoleista kuvaa ovat ainakin omiani, muut taitavat olla Fataliilta. Ehkäpä nyt viikonloppuna koetan kuvata vielä noita kasvejani lisää. Kasvien alkuperää on täysin mahdotonta selvittää, kuten niiden "villiyttäkin". Molemmat tuottavat samanlaisia kukkia (tumman violetteja kellokukkia) ja marjoja (noin 8..10mm läpimittaisia, pyöreitä). Niiden siemeniä on päätynyt monillekin kasvattajille, mutten ole vielä koskaan kuullut kommentteja niistä syntyneistä kasveista - paitsi, että "mainio kasvi".

On varmaa, että vakiintuneita villiintyneitä tai jopa täysin villejä muotoja esiintyy Boliviassa, mutta se on sitten aivan eri asia, onko niitä päätynyt meille harrastajille asti. Oma kaksikkoni omaa "villinoloisia" piirteitä, kuten uskomattoman elinvoiman ja piittaamattomuuden olosuhteista. Se myös vaikuttaa varsin vakiintuneelta. Mutta villeiksi en uskaltaisi väittää yhtäkään isomarjaista Ulupicaa, joka piireissä liikkuu. Puolivilli on oikeampi ilmaisu, kuten joillakin muillakin chililajeilla. Esim. Pequin on Tepinin puolivilli muunnos.

aropupu

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174431/

Meinaisivat että tuota C. eximium var. tomentosumia ei enää laskettaisi C. eximiumin muodoksi vaan omaksi lajikseen, joka on nimetty Capsicum eshbaughiiksi.

Lainaus käyttäjältä: G. E. BarbozaCapsicum eshbaughii, together with Capsicum eximium and Capsicum cardenasii Heiser & P.G.Sm., is known as "ulupica" (Eshbaugh 1943 C); their very pungent fruits are very much appreciated as a spice or as pickles in the kitchens of Bolivia (Eshbaugh and Smith 1971).

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: aropupu - kesäkuu 14, 2012, 11:37:24 ap
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174431/

Meinaisivat että tuota C. eximium var. tomentosumia ei enää laskettaisi C. eximiumin muodoksi vaan omaksi lajikseen, joka on nimetty Capsicum eshbaughiiksi.

Lainaus käyttäjältä: G. E. BarbozaCapsicum eshbaughii, together with Capsicum eximium and Capsicum cardenasii Heiser & P.G.Sm., is known as "ulupica" (Eshbaugh 1943 C); their very pungent fruits are very much appreciated as a spice or as pickles in the kitchens of Bolivia (Eshbaugh and Smith 1971).Omaksi lajikseen sitä on arveltu jo vuosia - hyvä, että nyt lopulta päättivät asian. :)  Ja hienoa, että nimesivät sen legendan mukaan. Saapa nähdä, saammeko koskaan kasvatettavaksi.

Tiemuh

Kiitos kun jaoit. Mielenkiintoita tietoa ja vahvistuksia arvailuilleni.

Siku

CAP 470 hämmensi minut tekemällä useampia kukkia yhdestä kukkavarresta. Itse en tiedä tähän törmätyn muiden kuin CGN 19198:n kohdalla.
Näitä alkoi muutenkin ilmestyä vasta loppukesästä kasvin alkaessa kypsytellä ensimmäisen kierroksen podeja ja samalla ryhtyessä entistä kovempaan kukintaan.
Aji Inferno

Tuo CAP 470 kieltämättä herättää ajatuksia. Olisiko sama kasvi kuin se tietty pirullisen mysteerinen CGN-ihme, vai onko tämä kenties laajemminkin eximium-chilien ominaisuus?

Toni.A


Tämä eximium on siitä ihmeellinen, että kasvattaa tosi monessa kohtaa parittain noita marjoja. Yhtään isompia ryppäitä ei ole näkynyt.


CAP 1491 taas noita useamman kukan ryppäitä ilmeni, joista kasvoi mukavan näköisiä marjaterttuja. :) Niin onko tämä nyt sitten eximium vai sp, tai mikä muu, mutta kukka on vahvasti samanlainen.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Aji Inferno

Eiköhän tuo 1491 eximiumiin mene, ainakin kunnes parempaa tietoa tulee. Kukka on sitä sorttia. Lähinnä nuo voi sekoittaa cardenasiihin, jonka määrittely lienee yhä vähän epämääräinen.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 10, 2013, 10:21:36 ap
Eiköhän tuo 1491 eximiumiin mene, ainakin kunnes parempaa tietoa tulee. Kukka on sitä sorttia. Lähinnä nuo voi sekoittaa cardenasiihin, jonka määrittely lienee yhä vähän epämääräinen.
Kyllä vain. Tuon cardenasiin kukkasen erottaa vielä eximiumista siitä, että se on aavistuksen pienempi ja sirompi, ehkä vielä enemmän kellomaisempi. Muuten kyllä ovat todella lähellä toisiaan.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Aji Inferno

Näkemäni cardenasiit ovat olleet todella kellokukkaisia, melkeinpä torvimaisia. Eximiumit sitten taas praetermissumien tapaan hyvin laakeaterälehtisiä. Hämmennystä aiheuttavat sitten ne siltä väliltä olevat tapaukset...

Toni.ATuossa verrokiksi molemmista lajeista kuvat. Pieniä eroja niissä on, vaikka hyvin samankaltaiset ovatkin. Kuvat juuri äsken otettu.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Aji Inferno

Eximiumeja molemmat. Näissä (cardenasii/eximium) on samalla tapaa lähes systemaattinen "virhe" kuin hyvin monissa frutescenseissa, jotka oikeasti ovatkin annuumeja. Kummissakaan ei voi missään tapauksessa luottaa siihen, että alkuperäinen määritys olisi oikea!

Syy tähän eximium-carde-soppaan on silti looginen. Jotkut tutkijat eivät ole pitäneet näitä eri lajeina ensinkään, mikä on sitten tuottanut, tutkijasta riippuen, jommankumman nimen. Vasta aivan viime vuosina on kellokukkaista versiota kutsuttu systemaattisemmin cardenasiiksi, ja laakeakukkaista eximiumiksi. Esim tuon 1530:n kohdalla virhe kannattaa korjata, ettei vanha käytäntö jatku ja leviä.

Toni.A

Voihan kökkö! Nyt kun sitten keksisi tälle vielä nimen. Mukava olisi tietää mitä kasvattaa, mutta voi olla että mysteeriksi jää. Tämä on ollut noista "eximiumeista" huonoiten satoa antava.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030