heinäkuu 10, 2020, 03:04:34 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Capsicum Rhomboideum

Aloittaja Aji Inferno, helmikuu 17, 2010, 01:35:25 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

helmikuu 17, 2010, 01:35:25 ap Viimeisin muokkaus: lokakuu 14, 2011, 22:47:03 ip käyttäjältä Aji Inferno
Tätä keskiamerikkalaista, (chileille poikkeuksellisesti) 26-kromosomista kasvia ei vielä muutama vuosi sitten pidetty lainkaan chilien eli capsicumin osana. Argentiinalainen legendaarinen chilitutkija A.T.Hunziker kuitenkin todisti viimeisessä tieteellisessä työssään asioiden laidan. Niinpä tämä hyvin merkillinen kasvi, joka tunnettiin vuosia mm. "witheringia ciliata" nimellä, on nyt virallisesti osa capsicumia.

Kasvia on kieltämättä hyvin vaikea pitää chilinä sen ulkonäön ja ominaisuuksien perusteella. Rhomboideum ei todellakaan muistuta muita yleisempiä chilikasveja lainkaan. Sen lehdet ovat vaaleat, hieman karvaiset ja muodoltaan pyöreät. Yleinen kasvutapa on korkea ja kapea. Hedelmissä ei ole tulisuutta; ne ovat noin 5 mm läpimittaisia, kypsinä tumman punaisia, pyöreitä, varsin miellyttävän makuisia, jopa selvästi makeita marjoja. Kukat ovat kellomaisia ja kirkkaan keltaisia. Tämä piirre lienee osaltaan hämmentänyt tutkijoita menneinä vuosina, sillä muita puhtaasti keltakukkaisia chilipaprikoita ei juuri tunneta. Täysin ainutlaatuista keltakukkaisuus ei kuitenkaan capsicumissa ole.

Rhomboideum on kotikasvatuksessa tavallaan vaivaton, mutta mahdollisesti myös hämmentävä ja kenties turhauttavakin kasvi. Sen kasvattaminen on itsessään yleensä helppoa. Helpompaa kuin monien, ellei jopa useimpien yleisten, jalostettujen paprikakasvien kasvatus. Se ei vaadi olosuhteiltaan paljon, eikä kuulu ötökkä- tai juurilaho-herkimpiin chilikasveihin. Se kuuluu kuitenkin voimakkaasti kasvaviin, isokokoisiin chilipaprikoihin, ja kasvaa helposti sekä pituus-, että leveysmitoiltaan moniin koteihin epäkäytännöllisiin mittoihin. Sen (lähes välttämätön) leikkely kasvukauden lopussa on myös hiukan kimuranttia, sillä luontevaa "leikkuukohtaa" ei aina helpolla löydy. Leikkaamattomana tämä chili saattaa kasvaa valtavan kokoiseksi. Luonnossa sitä tavataan jopa oikeana "puuna".

Kasvi on hyvin omintakeinen käytökseltään, ja saattaa kuulua kaikkein myöhäisimpiin tunnettuihin chilikasveihin. Omani esimerkiksi kukkii tällä hetkellä (ensi kertaa kasvukaudella 2011) kunnolla vasta lokakuun puolella.

Rusakko

mites jos on oikeesti puumainen niin kestäisikö esim komen vuoden iässä jo pakkasta että voisi etelä-suomessa ihan pihalle istuttaa?

Kimppu

Rhombo oli ainaki itellä aika nopea itäjä villien lajikkeiden joukossa, näin muistelen viime kaudelta. Pari viikkoa taisi olla korkeintaan. On kyllä sitkeä kasvi, viime vuona kasvoi puolikkaassa maitopurkissa kasvihuoneessa huolimattomalla kastelulla ja lannoituksella. Eihän siitä iso kasvanut mutta pysyi hengissä. Kasvarissa lämmöt vaihteli alkukauden viileydestä kesän +40:eenkin välillä, ja syksyllä pikkupakkasissakin oli.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

jeQQKuva erään ulkomaalaisen kasvattajan rhomb bonchista, hienonnäköinen kasvi kyllä!

pownedi

Uskomattoman hieno! Mistä tämän siemeniä voisi saada?

kyris

Lainaus käyttäjältä: lolleropollero - helmikuu 17, 2010, 18:43:27 ip
Kyselenpä vain, että kuinkas kauan rhombin kestää itää?


Itsellä oli yön aikana itänyt yksi. Aikaa meni 17 vrk.

Kosmoskukka

Täällä onnellinen Capsicum Rhomboideumin omistaja. Sain sen äskettäin (n 20 cm korkea nyt) ja lehdet ovat paikoitellen kellastuneet.
Voisiko olla ettei tykkää suorasta auringonvalosta tai onko jokin ravinnevaje kyseessä?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Kosmoskukka - kesäkuu 09, 2010, 10:51:49 ap
Täällä onnellinen Capsicum Rhomboideumin omistaja. Sain sen äskettäin (n 20 cm korkea nyt) ja lehdet ovat paikoitellen kellastuneet.
Voisiko olla ettei tykkää suorasta auringonvalosta tai onko jokin ravinnevaje kyseessä?Ei välttämättä mikään vialla - se vain vaihtaa lehtiään sillä tavalla, että ne kellastuvat kokonaan ja sitten lopulta putoavat ja uutta tulee tilalle. Yksi tuon kasvin erikoisuuksia chiliksi sekin.

Kosmoskukka

Hyvä kiitokset tiedosta, kasvua sitten vain odotellessa  :)

chilimieli

Seuraa kysymys.. 8)
Mites tuon ja risteytyksen laita? Onnistuukohan muihin capsicumeihin, vai onko liian kauaksi "puusta pudonnut"? ::)

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - kesäkuu 11, 2010, 02:59:20 ap
Seuraa kysymys.. 8)
Mites tuon ja risteytyksen laita? Onnistuukohan muihin capsicumeihin, vai onko liian kauaksi "puusta pudonnut"? ::)


Ymmärtääkseni ei risteydy meillä olevien (!) muiden chilien kanssa. Ainoastaan toinen 26-kromosominen, eli c.lanceolatum *saattaa* olla risteytymiskelpoinen - mutta liekö kukaan kokeillut, en tiedä...

bittipippuri

No tuo risteytys voisi olla melko eksoottinen. :) Ei sinäänsä. Varmaan pitäisi jonkun kokeilla ihan vain siksi koska.

Herra 47

hmm molempia kasvais kyllä pitäisiköhän kokeilla tota... onnistuu tahi ei
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

bittipippuri

Allekirjoittanut ainakin haluaisi nähdä millainen "it's alive!" hetki olisi tarjolla :P.

pkdi

Mulla on tällä hetkellä Rhomboideum (ciliatum?) itämässä ja lanceolatumista pistokaskin tuloillaan, että kasvattelen noita jos vaan kasvavat ja keväämmällä voisin kokeilla risteytystä näiden kahden kesken. Voin vaikka kirjoitella tänne sitten mitäs kivaa pääsen hoksaamaan :D
Chiliyhdistyksen jäsen nro: 620, palveluksessanne. pkdi @ #IRCnet/#Qnet

pkdi

Mun 26':et kasvavat vallan mainiosti. Rhomboideum on vielä kovin pieni, vasta n. 5 kpl on 1cm:n halkaisijaltaan olevia lehtiä, mutta Lance puolestaan aloitti kukkimisen siirrettyäni sen taimibubblerista multiin. On kuitenin vielä turhan aikaista alkaa kukkimaan, etenkin tuon yksilön jonka vois mahduttaa vielä suurehkon kahvikupin sisään.
Keväämmällä kuitenkin olisi tarkoitus antaa kukkien kukkia ja yrityksenä risteyttää nämä kaksi. Uskonkin että että tämä välissä oleva aika meneekin sen aiheen opiskeluun sitte...
Chiliyhdistyksen jäsen nro: 620, palveluksessanne. pkdi @ #IRCnet/#Qnet

Aji Inferno

Näin helteiden keskellä muuan ainakin minulle mielenkiintoinen havainto...  Siinä, missä sinänsä chileille huonolla pohjoisparvekkeellani kaikki muut tänä kautena kasvattamani chililajit (kaikki villejä) tuntuvat menestyvän joko kohtalaisesti (= muutama kukka) tai hienosti, tämä 26-kromosominen väli-Amerikan ihme on poikkeus. Se kun ei edes kuki, saati tee marjoja, vaikka muut "villini" samoissa olosuhteissa samalla parvekkeella enemmän tai vähemmän tekevät niin. Asia ei ole yllätys. Tämä hyvin erikoinen, harvinainen villichili on menneinäkin kausina osoittanut samaa käytöstä. Se on erittäin myöhäinen. Kukat ja marjat tulevat vasta loppusyksystä, jopa talvella.

SK

Laitanpa tänne, koska tuskin moni seuraa päiväkirjaani...


Rhomboideum edestä. Kukki ja teki marjoja muutamaan latvaan, kun marjat alkoi kypsyä, alkoi myös lehdet kellastua ja tippua näistä oksista.
Marjattomien oksien lehdet voi hyvin ja näihin latvoihin ilmestyy kukkiakin välillä.


Sama toiselta puolelta kuvattuna.


Pieniä marjoja.


Kasvia ei ole latvottu! Haarautuu herkästi.

InkRose

Komean näköistä!

Täytynee lähteä siemenkerjuulle jossain välissä. ::)

Aji Inferno

Komea on! Vertailuksi: omani ei ole tehnyt tänä(kään) kautena marjan marjaa... Vaatii siis valoa.