heinäkuu 05, 2020, 07:21:22 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Capsicum Chacoënse

Aloittaja Aji Inferno, helmikuu 24, 2010, 23:13:30 ip

« edellinen - seuraava »

chilimieli

C04392 roikottaa itsellä lehtiä huolestuttavasti muutosta johtuen.. Ei ole eka kerta kun reakoi näin vesiviljelyssä siirtelystä (lienee taas juuria katkennut..) Yllättävän sinnikkäästi ainakin viime kerralla virkosi maltillisen odottelun jälkeen, joten voisin sanoa suht sitkeäksi kasviksi, joka ei aivan pienestä kuole.. Ei siis kannata missään nimessä heittää ainakaan roskiin ennen kuin kuolema on varmistunut. ;) Sadottaminen lienee pitkältio kiinni valonmäärästä kun muu hoito on kunnossa.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - syyskuu 03, 2010, 18:00:18 ip
C04392 roikottaa itsellä lehtiä huolestuttavasti muutosta johtuen.. Ei ole eka kerta kun reakoi näin vesiviljelyssä siirtelystä (lienee taas juuria katkennut..) Yllättävän sinnikkäästi ainakin viime kerralla virkosi maltillisen odottelun jälkeen, joten voisin sanoa suht sitkeäksi kasviksi, joka ei aivan pienestä kuole.. Ei siis kannata missään nimessä heittää ainakaan roskiin ennen kuin kuolema on varmistunut. ;) Sadottaminen lienee pitkältio kiinni valonmäärästä kun muu hoito on kunnossa.


Chacot ovat useimpien villien tavoin uskomattoman sitkeitä sissejä, joita eivät ötökätkään tahdo millään saada hengiltä. Chaco on lisäksi helppo juurruttaa vesilasissakin pistokkaista (mikä ei todellakaan ole tavanomaista villichileissä).

Toni.A

Tässäpä olisi yksi Chaco lisää, minkä vaikeuksien kautta sain kasvamaan, tai siis siltä lähinnä tuntuu. Kasvin siemenen laitoin itämään 19.4 ja itäminen tapahtui vasta muutamaa päivää vaille 3 kuukauden päästä 13.7. Nyt on kasvissa eka kukka auki. Lajike olisi kuulemma CO1403, mistä löytyy netistä hirveän vähän tietoa. Korjatkaa lajiketta, jos ei ole oikea. Kukalla kokoa vaivaiset 5mm.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

biblo

Ja ylläoleva tieto on peräisin Chilicutterilta. Hän mainitsi että muistinsa mukaan tuo on kyseinen.
"Minä yksinkertaistan itseäni.
Tasapainossa jossakin onnen ja surun täydellisessä keskipisteessä.
Koska alkueläimillä ei ole koskaan huono päivä." - Chuck Palahniuk

Chilicutter

lokakuu 02, 2010, 10:19:58 ap #24 Viimeisin muokkaus: lokakuu 02, 2010, 10:22:58 ap käyttäjältä Chilicutter
Jeps..
Toi on melko varma tieto että olis CO1403.
On vaan pirun vaikea sanoa 100% kun vertailu kohdetta ei ole löytynyt.
Mulla on menossa projekti jossa yritän selvittäää että kuinka monta noita chaco lajikkeita oikeasti on.
Tähän menessä vaikutta että on chacoja jotka liikkuu erilaisien numero ja kirjain yhdistelmien alla,mutta todellisuudessa ovat yksi ja sama lajike.
Tuloksia en uskalla vielä sen enempää paljastaa,koskapa toistakymmentä "lajiketta" on vielä kasvattamatta.
Pikaisella vilkaisulla chacot näytttävat kaikki samanlaisilta,mutta löytyy niistäkin eroja.

Jotenkin noi chacot kiinnostaa,vaikka ovat oikeastaan rumia kasveja muihin villeihin verrattuna.
Poikkeuksiakin löytyy...toi Purple flower chaco on väriläiskä muuten niin valkoisessa chacojen maailmassa.
Suosittelen ko. chilin kasvatusta,fataliilla taitaa olla siemeniä kaupan.
Harmittaa vieläkin kun viimekesänä lauma yli innokkaita kissanpentuja pääsi vahingossa chilien kimppuun.
Meni monta mielenkiintoista chiliä maantasalle mm.toi purple flower chaco,meni siinä myös pari flexoa :(

Syksyn piristykseksi yksi parhaillaan kukkiva chaco,podejakin on tulossa.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

rasse

Minulla Chaco riiputteli lehtiään keväällä sisältä kasvihuoneeseen siirtäessäni, muutenkin näytti erittäin huonostivoivalta.  Lehtiäkin oli pitkissä varsissa vain muutama. Pelkäsinkin jo sen kuolevan. Piristyipä se siitä ja nyt näyttää erittäin hyvältä. Todella sitkeä kasvi.

Aji Inferno

Monilla ellei useimmilla CO-luokitelluilla lajikkeilla on myös PI-luokitus, eli päällekkäisyyksiä varmasti esiintyy. Sinänsä, chaco esiintyy varsin laajalla alueella Argentiinasta Brasiliaan ja Boliviaan, ja on osittain ihmisen "kesyttämä" laji. Siksi siitä on olemassa lähes loputon määrä erilaisia variaatioita tulettomasta tuliseen jne. Niiden monimuotoisuutta todella kannattaa tutkia, vaikka hommassa saattaa mennä loppuelämä. :)

Chilicutter

Äärimmäisen kestäviä ovat kyllä.
Kuivuutta kestää uskomattoman paljon ja jotkut kylmääkin jonkin verran.
Tutkimus projekti saattaa tosiaa kestää vuosia ;)
Mutta täytyyhän sitä jotain puuhastelua olla.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

pkdi

Ihanaa lukea näitä juttuja villeistä. Himoni kasvaa! Onko chacon siemeniä missään helposti lähetettävissä, täällä pohjolan perukoilla olisi paikka yhdelle 'pitkänmatkan' taivaltajalle? =))
Chiliyhdistyksen jäsen nro: 620, palveluksessanne. pkdi @ #IRCnet/#Qnet

pkdi

siemenet saatu, kiitos tonipetteri ja ensimmäinen taimi tuolla jo kasvaakin :)
Chiliyhdistyksen jäsen nro: 620, palveluksessanne. pkdi @ #IRCnet/#Qnet

aropupu

Avatkaapa joku asiasta paremmin tietävä mulle tätä "var. exile"-kuviota hiukan, voiko tuota alalajia (tai muunnosta, lajiketta, mikä se nyt sitten lieneekään) erottaa muista chacoista ennen kuin se on tehnyt hedelmiä?

Oikeastaan ainoa suunnilleen minkäänlainen tuntomerkki mitä koko var. exilelle löydän (ainakaan maksamatta rahaa jostain akateemisista julkaisuista) on infernon sivuilla oleva maininta "lack of calyx teeth" ja aloin ihmettelemään kun mulle "C. exile" nimellä päätyneen chacon kukissa selvät calyx-hampaat on:Hampaat näyttäisivät olevan myös tämän topicin ensimmäisellä sivulla olevassa Chilicutterin exile-kuvassa, ainakin tuosta nupusta päätellen. En kyllä tähän hätään löytänyt mistään päin nettiä oikeastaan yhtään kuvaa chacoense var. exilestä, "C. exilestä" tai mistään muustakaan chacon kukasta josta nuo calyx-hampaat täysin selvästi puuttuisivat.

Selvin kuva hampaattomasta var. exilestä jonka löysin oli tämä aji infernon hedelmäkuva:


Joka tosiaan näyttää hampaattomalta. Samassa hakemistossa on kuitenkin lisää kuvia samasta kasvista ja siellä vaikkapa tämä:Jossa ainakin minun silmääni näkyy kukassa calyx-hampaat, ja on kyllä muutenkin kohtuullisen identtisen näköinen oman kasvini kanssa.

Eli: Onko tuossa nyt joku juju, että "hampaattomuus" ei ole jo nupputasolla täysin selvästi näkyvää kuten esim. C. frutescensin tapauksessa, vaan ilmenee vasta hedelmän muodostuttua (kuihtuvat pois tai eivät enää kasva tms?) vai olenko käsittänyt koko termin jotenkin väärin?

Aji Inferno

Hmmm... Tätä asiaa täytyy tutkia tarkemmin. Tuon "exile" -tyypin koko alkuperä on varsin hämärä. Luulisin olleeni ainakin suomessa aivan ensimmäisten joukossa, ellen peräti ensimmäinen, joka tuon kummajaisen tilasi ranskalaisesta harvinaisten siementen liikkeestä. Lajike muuten katosi sen valikoimista hetkeä myöhemmin.

En tiedä. Omat "exileni" ovat olleet aika omintakeisia, vaikkakin lajiltaan selviä chacoenseja. Voisiko tuolla valenimellä olla liikkeellä useampiakin lajikkeita? Ei kai sinänsä mahdotonta. Onhan esim. villeistä annuumeista olemassa toistakymmentä vanhaa, hylättyä nimikettä.

Hitto, kun tietäisi asioiden alun! >:(  Tiedämme esim. Pimenta da Neyden, violetin tulisen chinensen alkuperästä alun, aina kasvin kotifarmille asti Brasiliassa! Tai: ainakin yksi yhteisössämme tietää sen. Olisi hyvä tietää kuka piru keksi tuon "exile" nimen - ja missä.  8)

M;kko

Enpä tiedä tuosta Exile asiasta sen enempää, mutta calyx-hampaiden pituuksissa tuntuu olevan aika isoja eroja lajikkeiden välillä. Omista kukkivista chacoista ääripäiden esimerkkeinä pitkähampainen Puta Parioja normaalina Chacona kasvattamani CGN 22083, joka hampaiden lyhyydestä päätellen onkin var. Exile?


aropupu

pysyvätkö tuon CGN 22083:n kukat muuten tuon mallisina? olen tässä nyt tarkkaillut mulla kasvavaa CAP 501 C. chacoensea ja tullut siihen tulokseen että kukat eivät juuri tuota enempää aukene missään vaiheessa vaan kasvi näyttäisi olevan enemmän tai vähemmän kellokukkainen (en tosin ole varma onko tuo sopiva termi tässä yhteydessä). Muistaisin fataliin joskus puhuneen jostain kellomaisia kukkia tekevästä chacosta mutta en muista mikä se oli (paitsi että ei mikään mulla kasvava) eikä tuo fataliiphoton hakukaan juuri nyt näytä toimivan.

aropupu

chilemanilta löytyi muuten kuva tuosta M;kon kasvista:Eipä näy calyx-hampaita. Olisikohan se sitten tosiaan exile?

aropupu

Ja niin: Olisitko Aji Inferno sattunut muistamaan että mistä olet tuon "lack of calyx teeth"-tuntomerkin alkujaan löytänyt? jostain tekstistäsi sain rivien välistä sen käsityksen että ainakaan hunziker ei ole ko "lajia" käsitellyt mitenkään?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: aropupu - huhtikuu 09, 2011, 16:51:16 ip
Ja niin: Olisitko Aji Inferno sattunut muistamaan että mistä olet tuon "lack of calyx teeth"-tuntomerkin alkujaan löytänyt? jostain tekstistäsi sain rivien välistä sen käsityksen että ainakaan hunziker ei ole ko "lajia" käsitellyt mitenkään?


Se oli ihan oma havaintoni. Kaikilla tietämilläni muilla chacoilla kun on hampaat, exilen hampaattomuus oli aika rankan sarjan poikkeavuus, joka saattaa viitata ainakin ihan omaan alalajiinsakin. Exile kun on muutenkin jonkin verran muista chacoista poikkeava - paljon suurempi kasvi, esim. Hunziker ei ole ottanut asiaan tosiaan kantaa. En usko, että tutkijoilla on exilestä välttämättä edes tietoa.

aropupu

No joo, lähes jokaisessa kuvauksessa/tunnisteavaimessa chacoensen lähes ekana tuntomerkkinä tuntuu noi hampaat olevan, että onhan se sinänsä kohtuu poikkeavuus jos lajin määrittävät piirteet eivät täyty. Täytyypä ny sitten kattella millaista kamaa tuosta kasvista kasvaa kun alkaa tekemään hedelmiä, ja räpsiä kuvia kaikista vaiheista.

M;kko

Lainaus käyttäjältä: aropupu - huhtikuu 09, 2011, 16:47:20 ip
pysyvätkö tuon CGN 22083:n kukat muuten tuon mallisina? olen tässä nyt tarkkaillut mulla kasvavaa CAP 501 C. chacoensea ja tullut siihen tulokseen että kukat eivät juuri tuota enempää aukene missään vaiheessa vaan kasvi näyttäisi olevan enemmän tai vähemmän kellokukkainen (en tosin ole varma onko tuo sopiva termi tässä yhteydessä). Muistaisin fataliin joskus puhuneen jostain kellomaisia kukkia tekevästä chacosta mutta en muista mikä se oli (paitsi että ei mikään mulla kasvava) eikä tuo fataliiphoton hakukaan juuri nyt näytä toimivan.


Olen nyt tarkkaillut planttua reilun viikon ja eipä ne kukat ihan kokonaan aukea. Enimmillään vähän enemmän kuin tuossa edellisen viestini kuvassa. Sama tosin tuntuu pätevän muihinkin chacoihin, vaikka esim puta pariolla kukka ehkä hieman enemmän aukeaakin. 

Kimppu

Pelkällä chacoense-nimellä varustetusta siemenpussista on nyt kasvanut kasvi, joka satoaa runsaasti. Nyt olen alkanut epäilemään, onko kyseessä edes chaco, sillä marjat ovat aivan pyöreitä, ja melko suuria, pikkurillin pään kokoisia melkein. Marja näyttää nyt värjäytyvän mustaksi. Onko chacojen joukossa tällaisia, jotka kypsyvät mustan värin kautta? Infernon sivuilta näkyi kuva yhdestä chacosta, jossa oli pieni, suippo ja mustaksi värjäytynyt marja kyllä...

Vai onko kyseessä kuitenkin pelkkä annuumi, vaikka pussi muuta väittikin. Pitää katsoa kukkaa tarkemmin...
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....