lokakuu 19, 2019, 10:13:38 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Xenonia chileille?

Aloittaja Alakulo, maaliskuu 10, 2010, 18:34:41 ip

« edellinen - seuraava »

Alakulo

Tuli hulluja ajatuksia valojuttuja täältä lueskellessa: Oisko ideaa tehdä xenonvalo chileille?

Olen laitellut pariin autoon xenonsarjat ja valotehot on watteihin nähden hurjan tuntuisia. Tähän mennessä käsissä on ollut 35w sarjoja mutta kaukomailta saa myös 55w settejä. Hinnat on tosi halpoja kun 40 taalalla saa perussarjan jossa polttimot, johtosarjat ja ballastit. Lisäksi tarvitaan tietysti 12 tai 24v virtalähde mutta niitä saa vissiin halvalla. Värilämpötiloja on tarjolla 3000-15000 kelviniin. Kuinka noi osuu kaivattuun spektriin?

Noita jos ymppäis vaikka neljä polttimoa heijastimeen niin luulis tulevan aika paljon valoa...

Mielipiteitä?

Paracetamol

Tuolta näkyy xenonien valoteho verrattuna muihin: http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy Eli jäädään valotehossa hieman jälkeen jopa energiansäästölampuista. Tosin noissa auto-xenoneissa se valo on todella tiukkaan kohdistettua, jotenka hukkaan sitä taitaa mennä vähemmän. Mutta voipi olla hankala saada useampi kuin yksi pieni kasvi kyseiseen valokeilaan.

Spektreistä en osaa muuta sanoa, kuin että jos nyt muistelen oikein, taitaa spektri kunnollisessa xenonissa olla aika hyvä ja tasainen. En sitten tiedä mitenkä noissa autonvaloissa se toteutuu. Ja onko niissä blokattu UV-säteily.

Testaa, kyllä niillä varmaan kasveja kasvattelee, jos on tarmoa tehdä tuollainen valaistus. ;D

Neutroni

Tämän lähteen mukaan auton valoihin tarkoitettu 42 W:n xenonpolttimo tuottaa 2800-3000 lumenin valovirran. Valontuotto on siis samaa luokkaa tai hieman heikompi kuin loisteputkilla tai monimetallilampuilla. Autokäyttöön tarkoitetun xenonlampun spektriä en äkkiseltään löytänyt, mutta eiköhän noissa ole väristä päätellen suunnilleen saman verran kasveille hyödyllisiä aallonpituuksia kuin loisteputkissa tai monimetallilampuissa.

Jos haluaa pienikokoisia valonlähteitä, monimetallilamppuvalaisimet ovat kyllä parempia. Ne ovat luultavasti kalliita, mutta ei hyvähyötysuhteinen 12 V:n teholähdekään kovin halpa ole. Tietysti virittämisen ilollekin on annettava arvonsa, chilinkasvatushan on ennen kaikkea tekninen harrastus. Itse rakennetun kasvatuselektroniikan moitteeton toiminta herättää aina mielihyvää, vaikka ainoakaan siemen ei suostuisi itämään. :)