syyskuu 21, 2019, 22:47:27 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilien täyttäminen

Aloittaja Larski, maaliskuu 12, 2010, 12:09:13 ip

« edellinen - seuraava »

Larski

Onko täällä ihmisillä paljo kokemusta chilien täyttämisestä? Ajattelin viikonloppuna koittaa pistää kaupan habaneroihin jonkulaisen täytteen ainaki jostaki tuorejuustosta ja aurinkokuivatusta tomaatista ja koko satsin uuniin. Jos jollakulla on siis kokemusta habanerojen täyttämisesta nii amatöörinä otan kernaasti vinkkejä vastaan.

wille

Haboja on tullut vähemmän täytettyä. Voi olla vähän konstikasta, ne kun tuppaa olemaan kurttuisia. Noita pitkulaisempia (jalapeño, peperonchino jne.) olen täyttänyt niin, että leikkaan kyljen auki pituussuunnassa, kaivan siemenet ja siemenkiinnikkeet ulos, valitsen täytteet, täytän ja pyörittelen leivityksen päälle. Sitten uuniin.

Hyväksi havaittuja täytteitä on olleet koskenlaskija-metwurst-ananas, aurajuusto-pekoni ja mozzarella-aurinkokuivattu tomaatti-kinkku.

On kyllä loistavia naposteltavia!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

-mtk-

Haboja ei itsekään ole tullut juuri täyteltyä, lähinnä championeita ja jalluja. Tuore-/sulatejuustojen lisäksi erilaiset kovat juustot (gruyere, pecorino) on havaittu toimivaksi ratkaisuksi, täyttämistä voi helpottaa jos ko. juuston esimerkiksi raastaa.
Oma suosikki on jallut pituussuunnassa halkaistuna, siihen sorvataan kovasta juustosta sopiva pala täytteeksi, pekonia ympärille ja nopeasti kuuman pannun kautta (niin että pekoni saa väriä, mutta juusto ei sula) uuniin 200 astetta ja 12-15min.
Taatusti terveellistä ja ennenkaikkea hyvää  ;D

edit: typo

Räyhis

Poblanoja täytettiin urakalla täten:

Paprikat paahdettiin avotulella/300 asteisessa uunissa ja suljettiin muovipussiin vartiksi. Vartin hikoilun jälkeen ne kuorittiin ja kantaosa leikattii irti. Sitten pursotinpussia apuna käyttäen maustettu tuorejuusto sisään.

Jos oikein muistan, täytetyt poblanot vielä jäähdytettiin ja leivitettiin ja uppopaistettiin.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

teemu


Julli-


Chilivaari

maaliskuu 12, 2010, 19:12:27 ip #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 11, 2011, 08:02:22 ap käyttäjältä Chilivaari
Habanerolla saattaa tulla vastaan sama ongelma kuin muutamilla rocotoilla, chili on liian tulista nautittavaksi kokonaisena. Etelä-amerikkalaisilla on tähänkin ratkaisu: http://chilivaari.blogspot.com/2009/11/rocoto-relleno_24.html

Monimuotoisia Campane-chilejä (Piispan hattu) olen täytellyt ja kyllä sen täyteen saa, kunhan käyttää sopivasti voimaa. Hyviä tulee näistäkin. http://chilivaari.blogspot.com/2008/08/campane-jouluherkkuja-valmistelemassa.html
Kasvatuspäiväkirjani verkossa: http://chilivaari.blogspot.com/
Chilblogit Suomessa: http://chiliblogit.blogspot.fi

habanerotar

Ihania reseptejä! (ja tosi kiva blogi)

Larski

Jääkö tuossa chilivaarin suolaetikkakeittämisessä kuinka rankasti keittovesien maku itte chileihin?

Chilivaari

maaliskuu 13, 2010, 12:49:39 ip #9 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 13, 2010, 12:56:34 ip käyttäjältä Chilivaari
Reseptihän ei ole minun vaan eteläamerikkalaisten, paljon rocotoa syövien kansojen perinnereseptejä.  :D
Etikkaa ei tietenkään pidä laittaa paljon. Bolivialaiset eivät käyttäneet sitä lainkaan, vaan kattilaan lisättiin vuoroin teelusikallinen suolaa tai sokeria, kun neljään kertaan kiehautettiin. Minusta hiukan suolaa ja etikkaa tekee jopa hyvää chilin maulle.

p.s. Keittoveteen jää ainakin rocotoja keitellessä niin paljon chilin makua ja poltetta, etä sen voisi käyttää jossakin myöhemmin.
Kasvatuspäiväkirjani verkossa: http://chilivaari.blogspot.com/
Chilblogit Suomessa: http://chiliblogit.blogspot.fi

Aji Inferno

Ah, täytetty oikeanlainen Canario Rocoto... tie helvetin esikartanoon, mutta miten maukkaasti! :-)

Herpiili

Chilejä on tullut melko reilusti sadonkorjuiden aikana syötyä. Suosikiksi nousevat rocotot, jotka ovat helposti täytettäviä ja äärimmäisen mainion makuisia! Myös aji cristaleista tulee varsin hyviä juustolla täytettyinä ja pekonikiedottuina.

Täytevinkkinä mainittakoon vaikkapa kylmäsavupororouhe, savustetut juustot, sipuli ja smetana. Koko komeuden voi vielä halutessaan kietaista pekoniin ja grillata tai paistaa uunissa. Parhaimmillaan on tullut täytettyjä rocotoja syötyä vuorokauden aikana yli 20kpl, varoitettakoon että tuollaisen annoksen jälkeen kyllä voi vatsa tai muut kehon osat protestoida kivuliaasti ;)

hessi

muistan vieläkin kun vuosia sitten tein ensimmäiset täytetyt chilini, lajike oli perus annumi(ei jalapeno) jonka täytin sinihomejuustolla ja kiedoin pekonin ympäri ja grillasin ja aaah mitä herkkua :)
tänäpäivänä osaan olla vaativampi, ja suuni kaipaa parempaa chiliä..
tuota chilivaarin ohjetta "esikeittämistä" en ole kokeillut ,mutta varmaan kokeilun arvoinen.
Ensimmäiset nagat kun kypsyvät niin Kalat69 saa aivan varmasti täytettyä nagaa jollain turbo pube mössöllä! se on pakko testata :)
kerron sitten myöhemmin mikä on kommentti,
vaikka itse kyllä jo melkein tiedän mitä hän vastaa ;)
"onkos tässä nagaa ?"

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

tomduud

isompien chilien täytteeksi käy hyvin seuraavanlainen  resepti (peräisin meksikokeittokirjasta jonka nimeä ei nyt muistu mieleen): Täytteeksi tuorejuusto, keitetyt perunakuutiot ja cheddar. Chileistä kuoret pois kuten aikaisemmin olikin mainittu. Tämä setti sitten vähäksi aikaa jääkaappiin maustumaan ja sen jälkeen perus panerointi esim. vehnäjauholla ja kananmunalla ja sitten pannulle rasvaan käristyy. Yksi parhoista tavoista syödä perunaa:).

davve

Chilien täyttämisessä, niin omasta mielestäni juustopuolella lampaan ja vuohenmaito juustot sopivat huomattavasti paremmin kuin vastaavat lehmäjuustot. Orange Habaneroa kun tuli tilattua isompi satsi niin niille piti sitten keksiä erilaisia käyttötapoja.

Lehmäjuustot ei oikein toimi haban kanssa, mutta joku Manchego / Madrigal tyyppinen hiukan voimakkassieluinen lammas/vuohi juusto selviää hyvin kun laittaa pienen köntin haban sisälle... Sen verran pieni viilto vain että täytteen saa tungettua chilin sisällä... Kun pehmenee... Nam!



Räyhis

Pakkohan tätä oli kokeilla. Samalla tuli mahdollisuus tyhjentää jääkaappia.

Eli ostin K-kaupasta pirkka "chilipaprikoita", sellaisia kämmenen mittaisia pötköjä, makeita ja vähän tulisia. Pesin ne, otin kannan ja siemenet irti ja halkaisin yhdeltä syrjältä.

Täyte

Valkosipulia
Meetwurstia
Edamia
Creme Bonjour valkosipulia
Habaneroa
Mustapippuria
Punaista pestoa

Kaikki hienonnetaan ja sotketaan yhteen. Tökitään sormea apunakäyttäen paprikaan sisälle, päälle juustoraastetta ja 180'C uuniin kunnes kypsä.



Ihan jees. Seuraavaa kertaa silmälläpitäen, 175 astetta ja enemmän habaa.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Larski

Tulipa täytettyä nuo habanerot ja kyllähän se melko loistavaa kamaa loppujen lopuksi oli. Vieraitten makuun ilmeisesti vähä turhan tulista tavaraa, mutta riittipä enemmän ittelle. Kaivelin habaneroista siemenet ja nuo "harjanteet" pihalle ja keittelin muutamaan kertaan niistä vähä enimpiä potkuja pois etikalla, suolalla ja sokerilla.

Keitellessä oli muuten melko infernaaliset höyryt keittiössä. Mahdoton kutinapoltetuska kitusissa. Eipä siis kannata mennä nuuhkimaan justiin keitettyjä habaneroja... Tuo keittely kyllä tosiaan vähensi sitä tulisuutta ihan tuntuvasti. Habanero on kuitenki ehkä helposti turhan jytkyä tavaraa. Ainaki omaan suuhun nuo kuitenki oli melko herkullisia.

Keitetyt habat huuhtasin lopuksi kylmällä vedellä että pääsi täyttämään ilman että näpit palo.

Täytteenä mun satsissa oli

aurinkokuivattua tomaatti pieneksi pilkottuna
valkosipulin kynsi
sipuli pieneksi pilkottuna
puolikas "normipaprika"
kaks keitettyä kananmunaa
n. puolikas purkillinen ruohosipulituorejuustoa
jonku verran ranskan kermaa (kaapista jämiä)
vähä juustoraastetta
vähä mausteita sekaan

Tuota täytettä jäi vähä yliki, mutta leivän päälle ajattelin tökötit vetästä illan päätteeksi.

Täytteitten päälle heitin vähä juustoraastetta ja "hatun" päälle ja uuniin 150-200°C n. puoleksi tunniksi.

Aji Inferno

Mitenkähän toimisi savupororouheella terästetty kananmunatäyte (ei siis juustoa). Vähäkalorisempi vaihtoehto...

Räyhis

Ai ja voi.

Kävin K-kaupasta ostamassa habaneroja, pesin ne, otin kannat ja siemenet veks ja ryöppäsin ne pariin otteeseen Chilivaarin vinkin mukaan.

(Tekee muuten höpöä kun pienessä keittiössä ryöppää haboja)

Keittelin haboja sen verran, että ne pehmenivät vähäsen, mutta jaksoivat kuitenkin pysyä pystyssä.

Tein täytteen jälleen tuorejuustosta, sipulista, valkosipulista, punaisesta pestosta ja pilkotusta meetwurstista.

Lusikoin habat täyteen, juustoraastetta niskaan ja 175'c uuniin vajaaksi vartiksi.

Lopputulos on täyteläinen ja tulinen. Habat kypsyivät niin pehmeiksi, että yhden hedelmän pystyi nostamaan paahdetun leivän päälle ja levittämään veitsellä. Tuli rikottua samalla oma ennätys, 5 habaa yhdellä aterialla. Vatsassa kiertää jo ihan lupaavasti  ;D
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

ladoga

Murskattu valkoinen balkaninjuusto esim. feta toimii täytteenä tulisemmillekin chileille. Perinteisen balkanilaisen reseptin mukaan sekaan sotketaan vielä hiukan kananmunaa ja yrttejä (esim. tuore persilja ja vahva kreikkalainen oregano sopivat hyvin). Myös tilkkaa oliiviöljyä voi seokseen kokeilla levittämään makua, siihen kun tulisuus tuntuu hyvin liukenevan. Sitten vaan uuniin muhimaan kunnes näyttää kypsältä.

Mielestäni juuston täytyy olla lampaan- tai vuohenmaidosta että maku on tarpeeksi raikas, lehmänmaito "fetat" ovat yleensä kuivan ja mitäänsanomattoman makuisia ja suolaisia.

Näin on tullut syötyä markettihaboja, nagoja, 7 pottia, aji cristaleja, sekä chilhuacle negroa ja hyvää on ollut.

Tulisuutta kyllä useimmiten piisaa joten riisi, peruna ja/tai jugurttipohjainen lisuke ei ole pahaksi. Joskus keräsin nokkosia ja tein niistä pannulla muhennoksen johon sotkin kreikkalaista jugurttia (vähän vaan suolaa, mustapippuria ja oliiviöjyä mausteeksi). Oiva lauhdutin riisin tai perunoiden kanssa.