Kirjoittaja Aihe: Ancho ja Mulato  (Luettu 5628 kertaa)

Poissa Nummis

  • Paprika
  • *
  • Viestejä: 21
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« : Syyskuu 13, 2002, 14:24:43 ip »
Haluaisin itse tehdä mole-kastikkeen, mutta ongelmana vain on se, että tarvittavia chilejä ei tietenkään kaupanhyllyltä saa. Olenkin päättänyt ne itse kasvatella. Olennaisia osasiahan molessa on ancho, mulato ja pasilla. Pasilla on ihan selkeä tapaus, mutta ancho ja mulato hiukka vaivaa. Noista sanotaan, että ovat Poblanon kuivattuja muotoja. Minua nyt kiinnostaakin se, että mikä on anchon ja mulaton ero?

Poissa Tekla

  • Jalapeño
  • **
  • Viestejä: 106
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #1 : Syyskuu 13, 2002, 15:43:13 ip »
Mahtavaa, molekokkeja löytyy vihdoinkin! Samasta syystä kasvatan Pasilloja ja Poblanoja/Anchoja: hingun molea. Paha vain, että avoparvekkeellani olen onnistunut nyt kasvattamaan ehkä yhden moleannoksen verran chilejä. Olenkin jo pitkään etsiskellyt sopivaa nettikauppaa, josta voisin tilata lisää Anchoja, Pasilloja  sekä Ancho Mulatoja (joita kasvatan itse vasta ensi kesänä). Ostopaikka on yhä haussa.

Thietavu tietää nämä jutut paremmin, mutta kun ovat lempichilejäni (no yksiä niistä), niin on pakko kirjoittaa. Ancho ja Ancho Mulato eroavat värin ja maun suhteen. Ancho Poblanot kypsyvät punaisiksi (tai jotkin kai ruskeiksikin). Ancho Mulaton tapauksessa Poblano kypsyy hyvin tumman ruskeaksi. Kuivattuna Mulato on musta.

Anchon maku on ihana: lakritsainen, makea, lämmin ja herkullinen. Tämä on oma makukokemukseni ja olen hirveän huono kuvailija. Mahtava chili kuitenkin.
Ancho Mulatojen olen lukenut, kun en ole vielä päässyt maistamaan, olevan voimakkaamman makuisia. Maussa oli muistaakseni lakritsin lisäksi hiukan tupakkaa ja savuakin.

Poissa Aji Inferno

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 7205
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #2 : Syyskuu 15, 2002, 17:27:52 ip »
Eipä tuota paljon peremmin voisi sanoa, Tekla. ;) Tosiaan: pasilla = chilaca, muistaakseni kuivattuna... Ancho = yleensä aivan sama asia kuin Poblano. Mulato-nimeä taidetaan käyttää sekä kuivatuista että tuoreista, tummiksi kypsyvistä Poblanoista. Tässä asiassa meikäläisen muistiin ei kumminkaan kannata luottaa liikaa. :)

Jossain sanottiin että aitoon mole-kastikkeeseen voi mennä jopa kymmeniä eri chililajeja. Siinäpä sitä haastetta meillekin! ;)

Poissa Nummis

  • Paprika
  • *
  • Viestejä: 21
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #3 : Syyskuu 16, 2002, 09:08:29 ap »
En ehkä kuvailisi itseäni vielä molekokiksi, mutta kiinnostus ruokalajia kohtaan on kova ja kunhan ensi kesänä saan oman sadon noista tarpeellisista chileistä niin voin jo ehkä ottaa käyttöön tuon molekokin nimityksenkin.
Tärkein asia tuli selväksi. Mulato ja ancho ovat siis eri lajikkeita poblanosta. Ei siis riitä, että kasvattelen yhtä sorttia poblanoa ja yritän sitten niistä vääntää mulatoa ja anchoa.
Molelle tuntuu löytyvän uskomattoman paljon erilaisia reseptejä. Ajattelin koota muutaman hyvän ja lähteä sitten niistä kasaaamaan omaa variaatiotani. Milläpä reseptillä sinä Tekla molesi kyhäät?

Poissa Aji Inferno

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 7205
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #4 : Syyskuu 17, 2002, 23:34:47 ip »
Jos aivan toden (omasta uskomuksestani) sanon, niin uskoisin että molessa Poblano on aina riittävän oikea valinta. Olen kasvattanut tummaa ja vaaleaa muotoa, ja maku on aikalailla sama - herkullinen! Voi olla että moletouhuissa tärkeäksi käy ulkonäkökin... En väheksy niitä, joiden mielestä esim. Mulato eli tumma Poblano on tärkeä mole-aines, mutta arvelen että ilmankin saa aikaan varsin mainion molen.

Poissa Tekla

  • Jalapeño
  • **
  • Viestejä: 106
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #5 : Syyskuu 18, 2002, 14:46:48 ip »
Ei minuakaan kai molekokiksi voisi vielä nimittää, kun kokemus on aika vähäinen. Suomessa moleen ei kuitenkaan törmää missään muualla kuin omassa keittiössä, joten vähäiselläkin kokemuksella mielestäni voi molekokin titteliä käyttää...  :)

Minäkin olen tehnyt molea muokkaamalla reseptejä mieleisiksi. Kyseessä on mole poblano, perinteinen suklaalla maustettu, väriltään melko tumma, mole. Siihen pitäisi muistaakseni käyttää Anchoja, Ancho Mulatoja, Pasilloja ja olisiko ollut Chipotlea, Guajilloa tai Cascabel'iä. Olen tehnyt herkullista molea ilman yhtäkään noista mainituista chileistä, joten säveltämällä ja sovittamalla onnistuu myös. Pelkillä Anchoillakin pääsee  varmasti kiinni aitoon makuun.

Kaivan perusreseptini joku päivä esiin ja kirjoitan sen tänne. Molea kokkaan taas, kun on jonain viikonloppuna reilusti aikaa. Tällä kertaa moleen varattuna on Anchoja, Pasilloja ja Cascabeliä.

Poissa mitjo

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 59
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #6 : Syyskuu 22, 2002, 20:24:01 ip »
aloittelija tässä kysyy että mihin tota mole-kastiketta käytetään????
???
??
?

Poissa Nummis

  • Paprika
  • *
  • Viestejä: 21
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #7 : Syyskuu 23, 2002, 08:48:55 ap »
Lainaus
aloittelija tässä kysyy että mihin tota mole-kastiketta käytetään????


Periaatteessahan tuota molea voi käyttää melkein missä tahansa ruuissa, mutta klassinen käyttötarkoitus taitaa olla kalkkunan kanssa. Kanalle sopii myös erinomaisesti.

Stockmannilla muuten myytiin valmista molea semmoisissa pienissä pahvitötsissä.[/color]

Poissa Anu-Riikka

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #8 : Syyskuu 25, 2002, 11:26:59 ap »
Kiva, jos Stokkalta löytyy molea! Millähän osastolla sitä on? Olisi helpompi etsiä, ettei tarvitse koko kauppaa kääntää ympäri. Täytyykin vaihteeksi lähteä ostoksille oikeaan kaupunkiin, täällä Kotkassa valikoimat ovat todella onnettomat. Ei pienen pientä etnokauppaa missään :-(

Poissa Nummis

  • Paprika
  • *
  • Viestejä: 21
    • Profiili
Ancho ja Mulato
« Vastaus #9 : Syyskuu 25, 2002, 12:51:30 ip »
Stockan herkussahan sitä oli laaritolkulla. En tiedä mikä on saatavuus normaalisti, koska niillä oli joku kampanja käynnissä ja tuommoista chilisempää herkkua oli kaikin puolin aika reilusti tyrkyllä. Lähinnä perus salsakamaa, mutta uusia merkkejä oli runsaasti.

Poissa Leero

  • Chilaca
  • **
  • Viestejä: 67
    • Profiili
    • http://212.149.136.88:8010/leero
Ancho ja Mulato
« Vastaus #10 : Syyskuu 27, 2002, 01:01:36 ap »
En ole käynyt suomen stockalla, mutta tallinnassa kävin. Siellä oli kuivattuja chilejä, ne ei olleet juuri ollenkaan tulisia. Siellä oli myös "linnunsilmächiliä", joka oli säilötty oliiviöljyyn, ne oli ihan hyvän makuisia, mutta ei ollenkaan tulisia. Ostin jotain tuoreita eesiläisiä chilejä ja niistä ainakin punaiset oli aika tulisia(4-5), vihreistä en muista mitään. Oli siellä jotain muitakin säilykkeitä, mutta ne näytti ainakin etikettien perusteella miedoilta.
Ostetaan GSM puhelimia