helmikuu 25, 2020, 05:30:45 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ancho ja Mulato

Aloittaja Nummis, syyskuu 13, 2002, 14:24:43 ip

« edellinen - seuraava »

Nummis

Haluaisin itse tehdä mole-kastikkeen, mutta ongelmana vain on se, että tarvittavia chilejä ei tietenkään kaupanhyllyltä saa. Olenkin päättänyt ne itse kasvatella. Olennaisia osasiahan molessa on ancho, mulato ja pasilla. Pasilla on ihan selkeä tapaus, mutta ancho ja mulato hiukka vaivaa. Noista sanotaan, että ovat Poblanon kuivattuja muotoja. Minua nyt kiinnostaakin se, että mikä on anchon ja mulaton ero?

Tekla

Mahtavaa, molekokkeja löytyy vihdoinkin! Samasta syystä kasvatan Pasilloja ja Poblanoja/Anchoja: hingun molea. Paha vain, että avoparvekkeellani olen onnistunut nyt kasvattamaan ehkä yhden moleannoksen verran chilejä. Olenkin jo pitkään etsiskellyt sopivaa nettikauppaa, josta voisin tilata lisää Anchoja, Pasilloja  sekä Ancho Mulatoja (joita kasvatan itse vasta ensi kesänä). Ostopaikka on yhä haussa.

Thietavu tietää nämä jutut paremmin, mutta kun ovat lempichilejäni (no yksiä niistä), niin on pakko kirjoittaa. Ancho ja Ancho Mulato eroavat värin ja maun suhteen. Ancho Poblanot kypsyvät punaisiksi (tai jotkin kai ruskeiksikin). Ancho Mulaton tapauksessa Poblano kypsyy hyvin tumman ruskeaksi. Kuivattuna Mulato on musta.

Anchon maku on ihana: lakritsainen, makea, lämmin ja herkullinen. Tämä on oma makukokemukseni ja olen hirveän huono kuvailija. Mahtava chili kuitenkin.
Ancho Mulatojen olen lukenut, kun en ole vielä päässyt maistamaan, olevan voimakkaamman makuisia. Maussa oli muistaakseni lakritsin lisäksi hiukan tupakkaa ja savuakin.

Aji Inferno

Eipä tuota paljon peremmin voisi sanoa, Tekla. ;) Tosiaan: pasilla = chilaca, muistaakseni kuivattuna... Ancho = yleensä aivan sama asia kuin Poblano. Mulato-nimeä taidetaan käyttää sekä kuivatuista että tuoreista, tummiksi kypsyvistä Poblanoista. Tässä asiassa meikäläisen muistiin ei kumminkaan kannata luottaa liikaa. :)

Jossain sanottiin että aitoon mole-kastikkeeseen voi mennä jopa kymmeniä eri chililajeja. Siinäpä sitä haastetta meillekin! ;)

Nummis

En ehkä kuvailisi itseäni vielä molekokiksi, mutta kiinnostus ruokalajia kohtaan on kova ja kunhan ensi kesänä saan oman sadon noista tarpeellisista chileistä niin voin jo ehkä ottaa käyttöön tuon molekokin nimityksenkin.
Tärkein asia tuli selväksi. Mulato ja ancho ovat siis eri lajikkeita poblanosta. Ei siis riitä, että kasvattelen yhtä sorttia poblanoa ja yritän sitten niistä vääntää mulatoa ja anchoa.
Molelle tuntuu löytyvän uskomattoman paljon erilaisia reseptejä. Ajattelin koota muutaman hyvän ja lähteä sitten niistä kasaaamaan omaa variaatiotani. Milläpä reseptillä sinä Tekla molesi kyhäät?

Aji Inferno

Jos aivan toden (omasta uskomuksestani) sanon, niin uskoisin että molessa Poblano on aina riittävän oikea valinta. Olen kasvattanut tummaa ja vaaleaa muotoa, ja maku on aikalailla sama - herkullinen! Voi olla että moletouhuissa tärkeäksi käy ulkonäkökin... En väheksy niitä, joiden mielestä esim. Mulato eli tumma Poblano on tärkeä mole-aines, mutta arvelen että ilmankin saa aikaan varsin mainion molen.

Tekla

Ei minuakaan kai molekokiksi voisi vielä nimittää, kun kokemus on aika vähäinen. Suomessa moleen ei kuitenkaan törmää missään muualla kuin omassa keittiössä, joten vähäiselläkin kokemuksella mielestäni voi molekokin titteliä käyttää...  :)

Minäkin olen tehnyt molea muokkaamalla reseptejä mieleisiksi. Kyseessä on mole poblano, perinteinen suklaalla maustettu, väriltään melko tumma, mole. Siihen pitäisi muistaakseni käyttää Anchoja, Ancho Mulatoja, Pasilloja ja olisiko ollut Chipotlea, Guajilloa tai Cascabel'iä. Olen tehnyt herkullista molea ilman yhtäkään noista mainituista chileistä, joten säveltämällä ja sovittamalla onnistuu myös. Pelkillä Anchoillakin pääsee  varmasti kiinni aitoon makuun.

Kaivan perusreseptini joku päivä esiin ja kirjoitan sen tänne. Molea kokkaan taas, kun on jonain viikonloppuna reilusti aikaa. Tällä kertaa moleen varattuna on Anchoja, Pasilloja ja Cascabeliä.

mitjo

aloittelija tässä kysyy että mihin tota mole-kastiketta käytetään????
???
??
?

Nummis

Lainausaloittelija tässä kysyy että mihin tota mole-kastiketta käytetään????


Periaatteessahan tuota molea voi käyttää melkein missä tahansa ruuissa, mutta klassinen käyttötarkoitus taitaa olla kalkkunan kanssa. Kanalle sopii myös erinomaisesti.

Stockmannilla muuten myytiin valmista molea semmoisissa pienissä pahvitötsissä.[/color]

Anu-Riikka

Kiva, jos Stokkalta löytyy molea! Millähän osastolla sitä on? Olisi helpompi etsiä, ettei tarvitse koko kauppaa kääntää ympäri. Täytyykin vaihteeksi lähteä ostoksille oikeaan kaupunkiin, täällä Kotkassa valikoimat ovat todella onnettomat. Ei pienen pientä etnokauppaa missään :-(

Nummis

Stockan herkussahan sitä oli laaritolkulla. En tiedä mikä on saatavuus normaalisti, koska niillä oli joku kampanja käynnissä ja tuommoista chilisempää herkkua oli kaikin puolin aika reilusti tyrkyllä. Lähinnä perus salsakamaa, mutta uusia merkkejä oli runsaasti.

Leero

En ole käynyt suomen stockalla, mutta tallinnassa kävin. Siellä oli kuivattuja chilejä, ne ei olleet juuri ollenkaan tulisia. Siellä oli myös "linnunsilmächiliä", joka oli säilötty oliiviöljyyn, ne oli ihan hyvän makuisia, mutta ei ollenkaan tulisia. Ostin jotain tuoreita eesiläisiä chilejä ja niistä ainakin punaiset oli aika tulisia(4-5), vihreistä en muista mitään. Oli siellä jotain muitakin säilykkeitä, mutta ne näytti ainakin etikettien perusteella miedoilta.
Ostetaan GSM puhelimia