joulukuu 16, 2019, 07:57:52 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


mikä chili näistä ?

Aloittaja dupsus, maaliskuu 15, 2010, 14:37:02 ip

« edellinen - seuraava »

mitä chiliä näistä söisit mieluiten  tai haluaisit?

naga morich
habanero
jalapeño
bhut jolokia
aji cristal
paprika
bolivian rainbow
joku muu, mikä?
kaikki

Hombre

"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Minbaari

Vastaus jotain muuta. Tahdon maistaa tuoretta tulista capsicum pubecensia...
#816

Linda

Vastasin myös tuon Muuuuuun ;D Kovin tulisesta en oo vielä oppinu tykkäämään ja siksipä kasvamassa onkin Champion, jonka satoa ihan oikeasti odottelen ;D Loput syötän tuoreena miehelle tai laitan jauheeksi taitaitai...on löytynyt niin hyviä ohjeita tuolta, että pakko kai niitä on kokeilla ;D

Mulla on aika laidasta laitaan noita kasveja tulossa. Bolivian Rainbow ulkonäön vuoksi. Vahvemmat, maultaan hyvät menee luultavasti jauheeksi tai miehen kitusiin. Villejä on sen takia, että haluaisin kovasti edesauttaa niiden säilymistä jne jne. Eli aika erinäisistä syistä kasvatan tällä hetkellä :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...

Aji Inferno

maaliskuu 17, 2010, 01:07:54 ap #23 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 17, 2010, 01:10:12 ap käyttäjältä Aji Inferno
Toverit chilinistit, *paljon* chilin makuelämyksistä on tuon (sinänsä mainion) listan ulkopuolella..! :)

Kärsivällinen saattaisi lukea läpi koko Infernon lajikekuvaukset - ja löytää sieltä aivan uskomattomia yllätyksiä, kuten vaikka jokin Aji Gusanito... ;)  Se, ettei sivustoa ole vähään aikaan päivitetty, ei tarkoita sitä, etteikö siellä olisi aivan huikeita chilipaprikoita kuvin ja kuvauksin! Katsokaapa piruuttanne vaikkapa Infernon bolivialaisia ja ecuadorilaisia baccatumeja... Ovatko NAMIA ja huikean eksoottisia, kauniita kasvatteja?!

Ovat! =)

Itse asiassa, tämän noin 13 vuotisen chilihöperehtimiseni kokemuksella, sanoisin, että monet kaikkein hienoimmat ja kiintoisimmat lajikkeet ovat yhteisöltämme vielä aivan piilossa! :) Monet meistä vain kopioivat toistensa lajikkeita (ja tietysti niitä, mitkä ovat muodikkaita ja helpoimmin saatavilla).

Uskokaapa vanhaa: ne TOSI jutut ovat lähes kaikilta vielä kokematta! ;)  Omat suurimmat suosikkini pitkän "kasvatusurani" takana eivät ole yhteisössämme joko lainkaan esillä, tai sitten vain harvojen herkkuja...

Aloitetaan tästä: ennen kuin olet kasvattanut Aji Amarilloa (c.baccatum), Malaguetaa (c.frutescens) ja vaikka Chilacaa (c.annuum), en tunnusta sinua chilin überkasvattajaksi!  ;D   Mutta paskatko tunnustuksistani. Kokeilkaa itse! Infernosta löytyy vielä lukemattomia vieläkin mahtavampia, harvinaisia lajikkeita. :)

PeeVee

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 17, 2010, 01:07:54 ap
Aloitetaan tästä: ennen kuin olet kasvattanut Aji Amarilloa (c.baccatum), Malaguetaa (c.frutescens) ja vaikka Chilacaa (c.annuum), en tunnusta sinua chilin überkasvattajaksi!  ;D


Kai sitä sitten ainakin nuo kolme on vielä jostain haalittava ja laitettava kasvamaan...  ::) ;D

Räyhis

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 17, 2010, 01:07:54 apja tietysti niitä, mitkä ovat muodikkaita


Ymmärrän, että erilaiset typerät, epäkäytännölliset vaatteet ja asusteet ovat muotia. Mutta, että tietyt chilitkin olisi muotia?
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 17, 2010, 01:07:54 ap
Toverit chilinistit, *paljon* chilin makuelämyksistä on tuon (sinänsä mainion) listan ulkopuolella..! :)
Aloitetaan tästä: ennen kuin olet kasvattanut Aji Amarilloa (c.baccatum), Malaguetaa (c.frutescens) ja vaikka Chilacaa (c.annuum), en tunnusta sinua chilin überkasvattajaksi!  ;D


Oi suuri ja mahtava chilinistiliitto!! Kyllä sitten täytyy toiselle kaudelle noiden siemenet hommata, eihän tästä hommasta tule muuten mitään!  ;D
#816

Rigsu

;D tähän keskusteluun ei muuta lisättävää!

Paitsi että rakas haba saa mun ääneni <3 ei siis kaupan kökköhollantilaiset, vaan perinteinen, oranssi, aito ja alkuperäinen, ja itse kasvatettuna.

Fingro suksikoon kuuseen parisenttisineen! Meillä oli kolme kertaa isompia ja tuhat kertaa makeampia -ja tulisia. Nauroin kun näin ne kaupassa.
#813

est. 28.07.2009

jeQQ

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - maaliskuu 17, 2010, 11:07:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 17, 2010, 01:07:54 apja tietysti niitä, mitkä ovat muodikkaita


Ymmärrän, että erilaiset typerät, epäkäytännölliset vaatteet ja asusteet ovat muotia. Mutta, että tietyt chilitkin olisi muotia?


Villien muoti-ilmiö ainakin Suomen saralla kasvanut aika runsaasti. :)

Räyhis

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - maaliskuu 17, 2010, 11:07:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 17, 2010, 01:07:54 apja tietysti niitä, mitkä ovat muodikkaita


Ymmärrän, että erilaiset typerät, epäkäytännölliset vaatteet ja asusteet ovat muotia. Mutta, että tietyt chilitkin olisi muotia?


Kyllä ne tuntuvat olevan muotia, hassua kuin se onkin... Aji Cristal, niin loistava chili kuin onkin, päätyi aivan selväksi "must" muotichiliksi jo ennen marketteihin pääsyään. Onhan se hieno, muttei kuitenkaan mitenkään "parempi" chili kuin vaikkapa Aji Amarillo tai lukemattomat muut Etelä-Amerikan baccatumit, joita Infernossakin on kuvattu.

Nyt vallitsee Naga-muoti. :D  Sisältää toki kaikki muutkin lähisukuiset ultratuliset c.chinenset. Jokaisella pitää kasvaa naga - tai jokin Jolokia, 7-pod tai Scorpion. Tai mieluiten ne kaikki.

Rocotot ovat myös jonkinlaisessa muotiaallossa, vaikkakin ehkä heikommassa.

Asiaa voi ajatella myös päinvastaisesta vinkkelistä. Viimeisten muutaman vuoden aikana yhteisömme on melkein aktiivisesti *vältellyt* mm. Meksikon parhaiden lajikkeiden kasvatusta! Juuri kukaan ei ole kasvattanut alueen taivaallisen mahtavia lajikkeita: Poblano, Chilaca, Cascabel, Mirasol, Serrano... jne. Eikä siemeniäkään ole ollut tarjolla.

Sama vinoutuma pätee jopa villichileihin. Moniko meistä kasvattaa esim. villejä baccatumeja - tai c.praetermissumia ja c.chacoënsea? Muutama, muttei moni. Ja villin baccan "suosiosta" kertoo paljon sen hinta siemenliikkeissä. Yhtä kuin ei mitään. Mikä on täysin perseestä!! Niille, jotka eivät asiaa tiedä, sanottakoon tässä: villi baccatum (capsicum baccatum var. baccatum) kasvaa harvinaisena vain Bolivian vuorilla ja erittäin harvinaisena Brasiliassa. Puhumme sukupuuton parhaalla olevasta, erittäin uhanalaisesta kasvista, jota kannattaisi kasvattaa kotona siinä missä jotain capsicum lanceolatumiakin!

Rusakko

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 19, 2010, 02:15:39 ap
Sama vinoutuma pätee jopa villichileihin. Moniko meistä kasvattaa esim. villejä baccatumeja - tai c.praetermissumia ja c.chacoënsea? Muutama, muttei moni. Ja villin baccan "suosiosta" kertoo paljon sen hinta siemenliikkeissä. Yhtä kuin ei mitään. Mikä on täysin perseestä!! Niille, jotka eivät asiaa tiedä, sanottakoon tässä: villi baccatum (capsicum baccatum var. baccatum) kasvaa harvinaisena vain Bolivian vuorilla ja erittäin harvinaisena Brasiliassa. Puhumme sukupuuton parhaalla olevasta, erittäin uhanalaisesta kasvista, jota kannattaisi kasvattaa kotona siinä missä jotain capsicum lanceolatumiakin!

Mahtaisko noita siemeniä jostain saada, tollasen mainos puheen jälkeen vois hyvin laittaa puskan tuotakin kasvamaan ja yrittää josko vaikka jonkun podin saisi aikaan?

davve

Omasta mielestäni on kenties väärin puhua "muodista" tai sitä ei ainakaan sovi tehdä halveksien.

Taaperoikäisenä olin kuulemma kummajainen, kun söin raakaa kokonaista mustapippuria sellaisenaan 70 luvun puolessavälissä.
Siitä lähtien kun itse rupesin kokkaamaan, niin Cayenne on ollut hyvä kaveri, on edelleen. 1980 luvun puolella ei ainakaan pikkukylien marketeissa ollut hirveesti muuta tarjolla, jos sitäkään. "Chili" oli Pauligin tai Meiran sotkemaa jauhetta. Ensimmäinen "oma" Tabasco pullo tuli ostettua joskus alkuteininä. Armeijjan selvitin Cayenne purkki taisteluliivien lipas taskussa, kantahenkilökunta ihmetteli ja joskus naureskeli "epäsotilaalliseksi" kun varusmies raahaa ylimääräisiä pippureita metsään. Opiskeluaikana Cayennea tungettiin joka paikkaan, jopa omenapiirakkaan!  En muista missä vaiheessa annuum rupesi tulemaan kauppaan? Pahanmakuiset marketti-habanerot tuli jossain vaiheesa. Tuliset soosit ennen niitä. Suurin osa sooseista aika ällön makuisia.

Kun sitten jostain löytää (sattumalta) tällaisen foorumin jossa "vanhat jermut" esittelee toinen toistaan herkillisempaa chililajiketta, niin sitä ollaan kuin "Schlaraffenland"-ssa. Sitä törmää kaikenlaisiin herkkuihin, joita kaikkia pitäisi päästä maistamaan, paljon ja heti. Ei siihen mitään "muotia" tarvita, vaan "capsaholic" haalii noita herkkuja kaiken minkä ehtii, ja niitä joita saa käsiinsä... Nettikeskustelun suuren etuna itse näen sen että tämän avulla voi itse pähkäillä mitä kannattaa ryhtyä testaamaan ja missä järjestyksessä, varsinkin kun tilaa kotona on max 8-10 kasville (ruukuissa). Ei ainakaan se polte ole pääasia, vaan makuelämys. Turha chileihin ruveta sekoittamaan mitään muita "ideologioita" tai "uskontoja" tai "muoti ilmiöitä". Chili on syömisen nautintoa varten.


Toisaalta:
Mediassa chilit ja toiset extreme harrastukset ovat pitkään olleet muotia. Klassiset budolajit ovat yksi toinen hyvä esimerkki jonka tunnen kohtalaisen hyvin. Eli väittämä pitää osittain paikkansa. Kaikki "outo" on juuri nyt "in"!

chi_prman

habaneroa kuivattuna ja tuoreena (itse kasvatettuja) ja tabascona sitten kaupasta jatkeena. Koko talven popsinut viime kesän satoa ja ei oo evästä johon en olisi lisännyt (sen mitä leipäläpi vetää ja persus kestää, meinaan ei ole ollut ongelmia ulostuksen suhteen -hoitui samalla ne pukaman prkl:eetkin)  ;D

... kaikkea kokeiltu ja haba hyväksi todettu (sitä sentään voi syödäkin) ... ärjyt äijät vetää sit tulisemmat.

Räyhis

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 19, 2010, 02:15:39 ap
Sama vinoutuma pätee jopa villichileihin. Moniko meistä kasvattaa esim. villejä baccatumeja - tai c.praetermissumia ja c.chacoënsea? Muutama, muttei moni. Ja villin baccan "suosiosta" kertoo paljon sen hinta siemenliikkeissä. Yhtä kuin ei mitään. Mikä on täysin perseestä!! Niille, jotka eivät asiaa tiedä, sanottakoon tässä: villi baccatum (capsicum baccatum var. baccatum) kasvaa harvinaisena vain Bolivian vuorilla ja erittäin harvinaisena Brasiliassa. Puhumme sukupuuton parhaalla olevasta, erittäin uhanalaisesta kasvista, jota kannattaisi kasvattaa kotona siinä missä jotain capsicum lanceolatumiakin!


Mistä siemeniä? Voisin yhden tai kaksi c.praetermissumia ja c.chacoënsea pistää itämään.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - maaliskuu 19, 2010, 12:50:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 19, 2010, 02:15:39 ap
Sama vinoutuma pätee jopa villichileihin. Moniko meistä kasvattaa esim. villejä baccatumeja - tai c.praetermissumia ja c.chacoënsea? Muutama, muttei moni. Ja villin baccan "suosiosta" kertoo paljon sen hinta siemenliikkeissä. Yhtä kuin ei mitään. Mikä on täysin perseestä!! Niille, jotka eivät asiaa tiedä, sanottakoon tässä: villi baccatum (capsicum baccatum var. baccatum) kasvaa harvinaisena vain Bolivian vuorilla ja erittäin harvinaisena Brasiliassa. Puhumme sukupuuton parhaalla olevasta, erittäin uhanalaisesta kasvista, jota kannattaisi kasvattaa kotona siinä missä jotain capsicum lanceolatumiakin!


Mistä siemeniä? Voisin yhden tai kaksi c.praetermissumia ja c.chacoënsea pistää itämään.


Fassella on myynnissä joitakin siemeniä ja täällä yhteisössä noita kasvaa aika monillakin, joten kuvittelisin löytyvän kohtuuhelposti. Tosin, aivan harvinaisimmat ovat todella kiven takana.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 20, 2010, 02:07:09 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - maaliskuu 19, 2010, 12:50:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 19, 2010, 02:15:39 ap
Sama vinoutuma pätee jopa villichileihin. Moniko meistä kasvattaa esim. villejä baccatumeja - tai c.praetermissumia ja c.chacoënsea? Muutama, muttei moni. Ja villin baccan "suosiosta" kertoo paljon sen hinta siemenliikkeissä. Yhtä kuin ei mitään. Mikä on täysin perseestä!! Niille, jotka eivät asiaa tiedä, sanottakoon tässä: villi baccatum (capsicum baccatum var. baccatum) kasvaa harvinaisena vain Bolivian vuorilla ja erittäin harvinaisena Brasiliassa. Puhumme sukupuuton parhaalla olevasta, erittäin uhanalaisesta kasvista, jota kannattaisi kasvattaa kotona siinä missä jotain capsicum lanceolatumiakin!


Mistä siemeniä? Voisin yhden tai kaksi c.praetermissumia ja c.chacoënsea pistää itämään.


Fassella on myynnissä joitakin siemeniä ja täällä yhteisössä noita kasvaa aika monillakin, joten kuvittelisin löytyvän kohtuuhelposti. Tosin, aivan harvinaisimmat ovat todella kiven takana.

Minulta saa villin baccatumin siemeniä, kunhan pistää yv,tä.

Räyhis

Wille ehti jo tyrkyttää ja tarjouduin ottamaan!
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

dupsus

aji cristal näköjään aika suosittu :)
->c<-
-->ch<--
--->chi<---
---->chil<----
----->chili<-----
---->chil<----
--->chi<---
-->ch<--
->c<-

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: dupsus - maaliskuu 23, 2010, 17:25:19 ip
aji cristal näköjään aika suosittu :)


No, Chileläinen Aji Cristal *on* hyvä chili! :) Vuosikymmen sitten se oli aivan äärimmäisen harvinainen (käytännössä puuttuva) Euroopassa (ja USA:ssa). Viime vuosina siitä on tullut (osin kaupallisista syistä) muotichili suomessa, ja jopa supermarketien vakiokalustoa. Olen itse kasvattanut chiliä jo melkoisen kauan, ja kokeillut käytännössä kaikki sen muunnelmat, villit ja jalostetut.

Aji Cristal edustaa eteläamerikkalaisen capsicum baccatumin toista päähaaraa, eli "isoja Aji-paprikoita". Sikäli se on läheistä sukua pohjoisemmille Andien Aji Amarillo, Aji Rojo, yms. (kts. Infernon sivustoa!) lajikkeille. Toisaalta, eteläisimpänä tuntemanani jalostettuna baccatum-paprikana, se on erilainen, erikoinen - ja ehdottomasti huomion arvoinen!

Onko se parempi kuin esim. saman lajin pohjoisempi, Perun Aji Amarillo? Kyllä ja ei! Kasvit ovat nimittäin hedelmineen hyvin erilaiset. Aji Cristal on erittäin rapea ja keskitulisena, vain lievästi makeana aika lähellä meksikolaista Jalapeñoa omalla tavallaan. Maku on kuitenkin erilainen.

Aji Amarillo ja muut tyypillisemmät isot baccatumit ovat erilaisia, usein samanaikaisesti varsin herkullisen makeita, että kohtalaisen tulisia. Aji Amarillo/Aji Rojon yksi mielenkiintoinen piirre on se, että kuivattuna ne tuottavat aivan kahvin tuoksuista (!), hyvin kokkauksessa käyttökelpoista jauhetta!

Toisin sanoen: Aji Cristalin kasvatus on hyvä idea. Mutta siinä samalla kannattaa ehdottomasti kasvattaa myös muita, suuri ja suurempia baccatum-paprikoita! Itse pitäisin esim. Aji Amarilloa pakkovalintana! Se vain on totaalinen chili! :)