maaliskuu 29, 2024, 07:40:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


ToniPetterin Chilikasvatukset 2010

Aloittaja Toni.A, maaliskuu 25, 2010, 13:15:26 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman

 Varmaan tuo listasi muuttuu kunhan kylvöaika koittaa. Earbobin vaihtaisin silti Inca berryyn vaikka itse heitin sen pois. Tuli kylvettyä turhan myöhään ja todellinen tuottopotentiaali tuli käyttämättä. On paremman makuinen kuin Earbob. Missäs on Poblano? 3 eri jallua? Ihan vain oma mielipiteeni. Vaikka Poblano muistuttaa tavallista paprikaa niin ei se turhaan voi olla Meksikon suosituin chililajike. Makuasioita tietenkin. Kun ei tiedä minkälainen jääkausikesä on tulossa niin ei edes uskalla ulkokasvatuksen varaan laskea. Muutoinhan noita vois taas kukkapenkissä kasvatella. Olis tilaa. Vois laittaa useampia lajikkeita.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 15, 2010, 22:37:03 ip
Varmaan tuo listasi muuttuu kunhan kylvöaika koittaa. Earbobin vaihtaisin silti Inca berryyn vaikka itse heitin sen pois. Tuli kylvettyä turhan myöhään ja todellinen tuottopotentiaali tuli käyttämättä. On paremman makuinen kuin Earbob. Missäs on Poblano? 3 eri jallua? Ihan vain oma mielipiteeni. Vaikka Poblano muistuttaa tavallista paprikaa niin ei se turhaan voi olla Meksikon suosituin chililajike. Makuasioita tietenkin. Kun ei tiedä minkälainen jääkausikesä on tulossa niin ei edes uskalla ulkokasvatuksen varaan laskea. Muutoinhan noita vois taas kukkapenkissä kasvatella. Olis tilaa. Vois laittaa useampia lajikkeita.
Ei taida olla Poblanon siemeniä ensinkään ja noista Jalluista voi todellakin jäädä joku pois. Mikä olisi paras vaihtoehto noista, jos jonkin valitsisit? Totta puhut tuosta Inca Berryn mausta ja samaa sarjaa on ehdottomasti myös IRD. Taivaallisen hyvää salsaa tuli noista rinnakkain, onneksi on yksi purkki jäljellä vielä. Championikin voi hyvin jäädä pois, vaikka onkin hyvää. Siitä vaan puuttuu se tulisuus kokonaan, mitä loppujen lopuksi maun rinnalla haen. Mites muuten, antoiko Cheyenne ja bulgariamysteeriannuumi hyvänmakuiset podit. Itse ainakin pidin tuosta Cheyennestä, että voi tulla listallekin takas. Toisesta ei ole vielä podit kypsänä.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Mikho

Onhan siinä listaa..itsellänikin oli mielessä, että loka-marraskuun vaihteessa pubeilla aloitetaan. :)

Oon elänyt siinä uskossa, että sudden death ja orange haba olis sama asia. Mikä ero näillä on?

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: kapsikumi - syyskuu 15, 2010, 23:30:25 ip
Onhan siinä listaa..itsellänikin oli mielessä, että loka-marraskuun vaihteessa pubeilla aloitetaan. :)

Oon elänyt siinä uskossa, että sudden death ja orange haba olis sama asia. Mikä ero näillä on?
Tuo onkin muuten itseasiassa hyvä pointti. Tarkemmin tutkittuani asiaa, täytyy sanoa, että samana chilinähän nuo on puhunut siitä laajemminkin. Kauppanimi taitaa olla enemmänkin tuo Sudden Death, elikkäs jos todellakin noin on, niin mullahan kasvaakin jo Orange Habanero, eikä näinollen viitsi laittaa samaa lajia kasvamaan ollakseen vain eriniminen. Tulee siis listaan yhden chinensen mentävä aukko. ;) Samaa olen kyllä miettinyt tuon Cili Goronongin ja yellow Adjoeman kohdalla, mutta ilmeisesti kuitenkin ovat vielä erilajiketta, taikka sitten vaan erialueella käytetään erinimeä, mene ja tiedä. Kovasti ovat kyllä samankaltaisia. Eipä sillä, ettäkö kauheasti väliä, kunhan vaan maistuu hyvälle, sehän se pääasia on, ainakin minusta!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Minbaari

Tuskin kahta näin lämmintä kesää tulee peräjälkeen, niin ensi kesä saattaisi olla otollinen pubecensien kasvatukseen. Hienolta näyttää lista muutenkin! Cili Goronongia en ole maistanut, mutta kaupasta ostettua yellow adjoemaa kyllä, enkä lähtisi suosittelemaan tuota pahimmalle vihamiehellenikään. Se oli aivan hirveän makuinen!
#816

chilihardhead.fi

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - syyskuu 16, 2010, 15:16:25 ip
Cili Goronongia en ole maistanut, mutta kaupasta ostettua yellow adjoemaa kyllä, enkä lähtisi suosittelemaan tuota pahimmalle vihamiehellenikään. Se oli aivan hirveän makuinen!

Samaa mieltä! Tosin kaupan chilin perusteella ei kai voi sanoa lopullista tuomiota. Pitääkin lähteä illanmittaan tutkimusmatkalle, jos vaikka erehyksessä tuli kylvettyä. On se Suomen kevät/kesä ainakin mun muistia pidempi.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

ingeniero

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - syyskuu 16, 2010, 15:16:25 ip
Tuskin kahta näin lämmintä kesää tulee peräjälkeen, niin ensi kesä saattaisi olla otollinen pubecensien kasvatukseen. Hienolta näyttää lista muutenkin! Cili Goronongia en ole maistanut, mutta kaupasta ostettua yellow adjoemaa kyllä, enkä lähtisi suosittelemaan tuota pahimmalle vihamiehellenikään. Se oli aivan hirveän makuinen!


Tai sitten entistä kuumempi kesä. Mistä tulevaisuutta voi tietää, ei se pohjaudu historiaan. Sää voi olla mitä vain, se muuttuu tuntienkin sisällä.
Viime viikon lotossa oli numero 22 ja se voi esiintyä myös ensi kierroksella. Ei se numero sitä tiedä.

Toni.A

Joo ei se Yellow Adjoema mikään namipala ollut, tosin minkä itse olen maistanut aikanaan oli niitä hollantilaisia chili-mix juttuja ja nehän onkin ihan mitäänsanottavan makuisia. Saattaisihan se olla itsekasvatettuna parempikin. Vertailuna käytin sitä podin muotoa. No toivottavasti ei tule ensikesästä sellaista, että pitää lämmittämään käydä kasvihuonetta sentäis. Pikkuisen tuossa on listakin elänyt ja päivittynyt, kun on vähän vielä mietiskellyt ja voi vielä muuttua moneen kertaankin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

syyskuu 16, 2010, 20:32:54 ip #368 Viimeisin muokkaus: syyskuu 16, 2010, 20:46:40 ip käyttäjältä ToniPetter
Meillä vanhemmat aina neuvoivat lapsena, ettei missään nimessä saa mennä poimimaan sellaisia sieniä, mitä ei tunne!
No näähän mie tunnen ainakin! Mitähän hyvvee näistä voisi kokkailla, tai tehdä? ::)

Meinaan näitä täällä riittää!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

bluesman

 Noniin! Löytyihän sieltä tuttuja sieniä. Soittele sitten sieltä sairaalasta ja kerro miltä maistui.
Tuo Yellow adjoema tai adjuma eo ole sama kuin Cili goronong. Goronong on Malesiasta ja Adjoema Surinamista. Hollannissa yleisesti kaupallisesti viljelty ja habaneromixeissä usein mukana.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 16, 2010, 20:53:32 ip
Noniin! Löytyihän sieltä tuttuja sieniä. Soittele sitten sieltä sairaalasta ja kerro miltä maistui.
Tuo Yellow adjoema tai adjuma eo ole sama kuin Cili goronong. Goronong on Malesiasta ja Adjoema Surinamista. Hollannissa yleisesti kaupallisesti viljelty ja habaneromixeissä usein mukana.
Joo, käytiin tuossa lenkillä koko perheenvoimin ja sattui olemaan kännykkäkamera matkassa ja otin kuvan, kun edes jotain sieniä löytyy täältäkin. Meillä on kato tää hirveä tattiralli päällä ja Dalla Valle kerää rahanhimoisilta sienet Italiaan. Ei siinä, hyvä bisnes niin ostajalle, kuin myyjälle. Metsät on vaan täynnä vuoltua sienen palasta ja nekin loput mitä löytyy, niin on potkittu nurin ihan huvikseen. Karhunpaskoja metsässä pitkinpoikin ja melkein jokapäivä töissä kuulee, että siellä ja siellä on taas karhuja, että kannattaa varoa menemästä. Vastahan ne yhden nallen puottivat omenapuusta kovilla, kun ei kumipaukut tehonneet, siirtyi vaan seuraavaan puuhun. Tässä meidänkin asuinalueella oli parhaillaan 3 karhua samassa pihapiirissä, aika hurjaa. Se siitä sieniretkestä ja sen kestävyydestä! Täähän ois jo melkein sopinut tuonne ottaako pannuun osastollekin. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

omarosa

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 16, 2010, 20:53:32 ip
Goronong on Malesiasta ja Adjoema Surinamista.


yellow adjoema,  on melko saman näköinen kun ,Madame Jeanette chinense, tiedä häntä.
Goronong yellow vai goronong orange, jos maun mukaan? 
chilinkasvatuksen A:spna B:hydrosora C:provado

Mikho

Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - syyskuu 16, 2010, 16:47:18 ip
Joo ei se Yellow Adjoema mikään namipala


Luin ekaks, että napalmia :) Mä oon kyllä kaupan adjumasta tykänny.

omarosa

aaaaika napakkaa adjoemaa namipalmia , aika hyvä tuliseksi, en kyllä tommosenaan maistelis . dutch chili mix sekoituksen parhaita mauste paloja
chilinkasvatuksen A:spna B:hydrosora C:provado

Toni.A

Nonni, nyt on osasta kasveista luovuttu ja osan saa hyvällä omallatunnolla viskata kompostiin ja muutama lähtee vielä sisään. MatskuPetteri kävi Helsingistä moikkaamassa ja kartuttamassa omia kasvatuksiaan. Mukavan tuntuinen heppu ja muutenkin ihan kasvien kasvattajana tuntuu olevan asiantunteva vihersormi. Makuja sai MP maistella muutamista chileistä ja tuntui olevan hyviä lajikkeita mausta päätellen, olipa siellä jotain tulistakin seassa, mutta sitkeästi mies söi Peruvian White Habaneronkin ilman maitotuotteita. Toivottavasti lähtevät chilit kasvuun ja siemenet itävät.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

syyskuu 19, 2010, 11:29:21 ap #375 Viimeisin muokkaus: syyskuu 19, 2010, 11:34:48 ap käyttäjältä ToniPetter
Tästä lähtee sitten kauden 2010 viimeinen kuvapäivitys ja seuraavan kerran päivitellään kaudelle 2011 lisää kuvia! Kyllähän tuolla kasvihuoneessa oli havaittavissa kylmäntulo. Ei siellä paljon värienkylläisyyttä enää tavannut pitkäänaikaan.
Bulgarialainen mysteeriannuumi. Hailakka alkaa olla. Podit talteen ja rehu lähti kokeilemaan luonnossa elämistä.
Kortsu paprika ja sama kohtalo
Brown Large Habanero, muuten sama kohta, paitsi pistokas veteen.
Kasvihuone ammottaa tyhjyyttään. Ei välttämättä niin kiva näky.
Lemon Drop jaksaa kukkia kovasti, vaikka on tunkiolla.
Katsotaan minkälainen viidakko rehottaa chileistä talven jälkeen.  ;)

Kasvihuoneen lopuista kasveista pääsi pistokkaana sisään siis Aji Verde, Brown Large Habanero ja Inca Berry. Lisäksi taidan kypsytellä Cheyennen podit puskassaan loppuun sisällä ja katsoa, mitä teen sen jälkeen sille. Kaikki muut kasvit pääsivät elämään luonnonmukaisissa olosuhteissa.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Pistetäänpäs tähän vielä sittenki muutama kuvatus, kun ei vielä ilkeä polkaista uutta jaksoa käyntiin. Ensikauden meinasin aloittaa muutaman viikonpäästä idättelemällä siis c.pubescenseja ja tuon c.frutescensin tällä listalla:

c.pubescensit

- Rocoto Peru Bitdumi
- Turbo Pube
- Turbo Pube, red
- PI 614001
- Rocoto Manzano
- Canario
- Red Peruvian Rocoto
- CO 4897
- Rocoto Rojo
- Rocoto Peron
- PI 585262


c.frutescensit

- Cap 502

Palataanpa sitten niihin kuvatuksiin. Ensimmäisenä testasin leivinuunin kykyä kuivata chilejä. Täytyy sanoa, että hyvin ajaa asemansa, kun vaan muistaa, ettei liian kuumaan uuniin käy tunkemaan. Nämä ovat olleet leivarin päällä ensin, juuri lämmityksen jälkeen pari vuorokautta ja hakeneet lisää lämpöä uunista, kun lämpö on hiipunut tarpeeksi alas.
Kummasti ne vaan hupeni, sillä muistan laittaneeni siihen enemmänkin. ;D Kuivaa on! Sitten vaan keksimään kotikutoista jauhinta, kun en omista, kuin soseuttajan ja tehosekoittimen! Niinno tietysti morttelissahan niitä voi jauhaa!

Sitten otin muutaman kuvan ihan räpsimisen ilosta, vaikka kuvaustaito onkin, mitä on. No kuvaamallahan sitä oppii paremmaksi, kuten sama pätee mihin vain!
Ulupica Large on ihan täydessä kuvassa, kuten näkyy, taaempaa erottuu toisenkin oksa kukinta hämärästi. Lisäksi melkein lampussa on kiinni useampi kukka. Pitänee varmaan vähän nostaa lamppua siis! ::)
Duke Pequinissa kypsää tavaraa. Kyllä se vaan näyttää kasvissa paljolta, vaan kuinkas ollakaan, kun ne kerää astiaan. :D
Samassa kupissa podeja Tabascostakin.
Sitten se ite Tabasco. Jäihän noihin molempiin vielä kypsyteltävääkin.
Kuvassa on talvetukseen ottamani Aji Cristal, joka koki suuren leikkauksen ennen sisääntuloansa. Tämähän on kasvanut nyt jo ihan reippaasti, mitä nyt 40cm tullut uutta kasvua. Voihan kökkö, mitähän se mahtaa olla, kun ulos vie. Onneksi on sakset keksitty! :)
Sudden Death Habanero juuri ennen sadonkerjuuta!
Ja sitten sitä satoa. Vieressä podeja Serranosta. On se vaan edelleen loistava chili, meinaan tuo Serrano.
Sitten vaan lopuksi toisenlainen asetelma!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Ainiin, unohtui mainita tuosta Duke Pequinista, että kohta karkaa yksi haara kattoonasti, ellei leikkaa oksaa lyhyemmäksi. Siinä olisi tietysti pistokkaan paikka, jos kokeilisi juuruttaa sitä. Jos jotakuta kiinnostaa, niin ilmanmuuta siitä saa sitten, tosin näistä postinkautta lähettämisistä en oikein tiedä. Hätäpäissähän sekin tietty onnistuisi!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

Tässä ajattelin kokeilla minkälaista jauhetta tulisi, kun Lemon Dropia kuivattaa ja jauhaa. Osan kyllä noista joutui laittamaan raakana kuivautumaan, mutta potkuahan noissa tuntu olevan ihan tarpeeksi. Maku ei välttämättä ollut valmista Lemon Dropia, mutta katsotaan ja testataan sitten.

Loput chilit jouduin myös laittamaan kuivaukseen ja kokeilen sekachilijauhetta, minkälaista siitä tulisi. Perhana, kun jäivät raaoiksi, eikä sisäkypsytys enää muuta, kuin nahistutti niitä. Siispä halki ja kuivamaan.


Aikaisemmin kuivaamani odottavat jauhamista, kun saisi aikaiseksi ja ostaneeksi myllyn. Työt tuntuu sotkevan kovasti harrastuksia, eikä millään kerkeä lähteä metsästämään myllyä, kun täällä tuppukylässä ei kauheasti noita vaihtoehtojakaan ole.
C.Chacoense CO 1403 Podi alkaa kasvamaan, näitä olisi pari kappaletta tulossa nyt.
Lopuksi kuva Cheyennen podista, kun Dani ihmetteli kovasti sen muotoa. Tällaisia nämä mulla on tullut kaikki, pari on vielä puskassakin kiinni. Hyvän makuinen hetelmä, joten voi olla, jos tilaa riittää talvettaa, niin voisi kokeilla jättää sen kasvamaan. Viskataan sitten hankeen, jos rupeaa liian ahdasta tulemaan. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Dani

syyskuu 25, 2010, 19:22:34 ip #379 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2010, 19:31:34 ip käyttäjältä Dani
Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - syyskuu 24, 2010, 13:05:18 ip
Lopuksi kuva Cheyennen podista, kun Dani ihmetteli kovasti sen muotoa. Tällaisia nämä mulla on tullut kaikki, pari on vielä puskassakin kiinni. Hyvän makuinen hetelmä, joten voi olla, jos tilaa riittää talvettaa, niin voisi kokeilla jättää sen kasvamaan. Viskataan sitten hankeen, jos rupeaa liian ahdasta tulemaan. ;)


Komeita kuvia on ja näyttää olevan ihan kiitettävästi satoakin kertynyt!

Kesällä syömäni Fingro:n Cheyennet olivat muistaakseni jotenkin tasaisemman muotoisia ja ehkä suipompia, mutta saattaahan meikällä muistikin pettää. Hyvä chili joka tapauksessa varsinkin aloitteleville chilipäille, kun ei ole ihan mahdottoman tulinenkaan.


EDIT: piti vielä kysyä, että ovatko nuo sinun tabascot sellaisia yllättävän mehukkaita?
#1746