tammikuu 17, 2021, 23:47:07 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Jekkukin koittaa

Aloittaja jeQQ, maaliskuu 31, 2010, 23:08:44 ip

« edellinen - seuraava »

jeQQ

maaliskuu 31, 2010, 23:08:44 ip Viimeisin muokkaus: huhtikuu 01, 2010, 16:34:29 ip käyttäjältä jeQQ
31.03.2010

Noniin, sainpahan aikaiseksi tehdä tämän päiväkirjan vihdoinkin.

Hieman chilitaustaa:

Vuonna 2009 tyttöystäväni tilasi Fataliilta siemeniä. Hieman skeptisesti tuli koko touhua katsottua, mutta asiaan hieman perehdyttyä hurahdin täysin. Vanhan kämpän päällä, vielä siis Helsingissä, patterin päällä kasvoikin komeasti hieman yli 10 taimea. Noh, pupuilla oli nälkä ja loppujenlopuksi sain yhden raukkaparan pelastettua. Sitä sitten kasvateltiin täydellä innolla, mutta kuitenkin väärin ottein. Kerran lähes tapoin kasvin liikakastelulla. Kuuma kesä kuitenkin pelasti tilanteen, tästä opittiin, kuinka kastellaan! Seuraavaksi kasvi kuitenkin pääsi kuivumaan johtuen liian pienestä ruukusta. Noh, siirtoa suurempaan ruukkuun ja kastelun tarkastus. Kasvihan kasvoi kivasti ja sai pelkkää vettä, noh foorumia lukeneena päätin lannoittaa. Kuumana kesäpäivänä suoraan Rainbow:n kukkalantaa multaan, streittinä siis. Perhana kasvi otti nokkiin ja pudotti jokaikisen lehden ja kaikki paitsi yhden podin. Melkein itku silimässä jätin kasvin vesikuurille. Kuin ihmeen kaupalla hän päätti kypsyttää podin ja aloittaa uuden kasvun:Kaveri siis oli elossa ja harrastus jatkui. Siemeniähän oli tallella, mutta huono aika istuttaa loppukesästä..

Noh, foorumin pläräys jatkui ja kiinnostus vesiviljelyyn kasvoi. Asiaa tutkin ja löysin halvan diilin. Shp:ltä tulikin sitten haettua ebbi, pumppu ja sorat halvalla, joten syyskuun lopussa(28.09.2009) tilanne oli tämä:Noista suurin taimi kuoli valitettavasti pois. Noh, EBBin teho tuli kuitenkin huomattua. Kasvatusvaloina toimi 3 x 36W setti, joka nykyään majailee MrFrostilla. Tämä kuva otettu 16.10.2009:Pitkän aikaa kasvit kasvoikin mukavasti, ja täältä voi katsella vanhempia kuvia tilanteesta. Kasvu oli nopeata ja jouduin useasti leikkaamaan radikaalisti.

Tämän jälkeen tapahtui uudistus kasvatuskalustossa, tästä kiitokset tutulle harrastajalle. ;) Eli kasvit leikattiin aikalailla tapiksi ja laitettiin 400w natikka valaisemaan synkkää talvea. Kuva otettu 17.01.2010, joten nyt ollaan jo tämän vuoden puolella. Tähän mennessä olin myös ottanut hyötykäyttöön vanhan parvekelaatikon, johon kylvin lisää kasveja(Hmm, mopo..), laitan kasvilistaa sitten viestin perälle.Noh, aluksi tietenkin leikkauksen jälkeen kasvit kasvavat hieman hitaammin, koska ei ole lehtiä millä yhteyttää. Tämä kuva otettu 05.02.2010, tässä vaiheessa en vielä osannut säätää valkotasapainoa..Noh jo 11 päivää myöhemmin kasvit olivat harpanneet kovasti. Tässä vaiheessa vielä ajattelin, etten leikkaisi kasveja ennen kevättä.. Kuva otettu siis 16.02.2010. Kamerakin säätyi joViikon päästä 23.02.2010 huomasin jo tylyn totuuden, kasveja joutuisi vielä leikkaamaan ennen kevättä. Annoin kuitenkin kasvien kasvaa ja osa niistä kasvoivat jo lähes kiinni natikan polttimoon. Niissä ei esiintynyt kuin pieniä paikallisia palovaurioita, jota ihmettelen kovasti. KuvaaKasvuvauhti siis oli huimaa. Pian tämän jälkeen ja tämän aikanakin oli jo alkanut kasveihin ilmestyä nuppuja. Maalaisjärkeä käyttämällä päättelin, että tehkööt mitä haluvat, kyllä mulle kelpaa maistaiset. Avatarini onkin otettu samana päivänä kuin tuo ylläoleva kuva. ;)

Kasvit ovat siis saaneet aika hyvän alun tälle kaudelle. Nyt odotellaan, että yöpakkaset lakkaa. Partsini on lasittamaton, joten sitä ei juurikaan lämmitellä, ollaan siis kelin armoilla kavereiden kanssa. Tähän päivään mennessä on jo syöty tuoreita, sekä muutama tarjoiltu tutuille. Osa multakasveista pääsi kevätaurinkoa nauttimaan ikkunalaudalle ja tuli huomattua auringon intensiivisyys, peruvian white habassa killuukin pari-kolmekymmentä podia, joista ensimmäiset kypsyivät tänään -eilen 8) Joten kelejä odotellessa!

Ja se kasvilista

EBB(nämä kuvat otettu tänään 31.03.2010)

-Dutch-Habanero F2(Keltaiset podit, kuvat alla)

-Pink Habanero(Sori, ei ihan fokusoinut)

-Turbo Pube, red

-Black Scorpion Tongue(Sori, taas huono kuva)

-Pimenta Da Neyde(Kaunis, eikö. Huom, kuva otettu natikan valon alla, joten se osittain vaikuttaa väriin. Ei kyllä ole musta, tummukoot sitten auringossa enemmän)

-Tunnistamaton mahd. villi bird eye tyylinen chili. Epäilen kyllä silti annuumiksi, vielä en ole kypsää saanut. Suurin osa tämän kasvin podeista ei ole niin suuria kuin kuvassa!

-Cap 1035(C. Chinense, ei kuvaa)

Multa(kuvia huonommin, kun ikkunalaudalla oli ylläripylläri pimeätä)

-Peruvian white habanero(huono kuva, pimeys)

-Erilaisia paprikoita(sirkkataimia vasta)
-Baby bell pepper, red(maininta erikseen, koska tuottaa jo)

-CAP 1473(annuum / microcarpum, on muuten kova tuottamaan)

-Bolivian Rainbow

-Rocoto Manzano(kasvaa vähän miten sattuu)

-Naga Morich(ei kuvaa)
-Starfish(kaikista huonointa hoitoa saava chili. Tämä jaksaa yllättää sitkeydellänsä, en olisi ikinä kuvitellut että alkaa tuottamaan. Saa pelkkää vettä ja varjosta kasvanut honteloilla ulokkeilla aika suurehkoksi honteloksi kaveriksi. Uskomaton.. Tuolla itseasiassa näkyy tämäkin riuku vanhemmissa kuvissa, joissa näkyy leikatut ebbitaimet)

-Lemon Drop(Bonchi yritys)
-Aji Banana

Sellaista siis. Ihan hyvät lähtökohdat tuntuisi olevan tulevalle kaudelle. Niinjoo, ripsiäiset voitettiin jo kerran! 8) Loppuun vielä kauniin kauniita kukkia, sekä tämänpäivän pikkuviidakkoni, jonne uppoutua mietiskelemään.

Kiitoksia kaikille, jotka oikeasti jaksoi lukea! Ja hyvät kasvatukset myös teille. Jotain varmasti unohtui.. Niin joo ja kaikki chiliharrastajat ovat tervetulleita kyläilemään. Tuoreita maistiaisia saa jos vain on kypsää, ja siemeniä löytyy jonkinverran!

-jeQQ
bluesman

Aika pieneen tilaan oot saanut paljon mahtumaan ja tuottoakin tulee. Olis kiva käydä jos kellosta sais pari lisätuntia.
Sun peruvian whitet vaikuttais kypsiltä mut anna olla vielä jonkin aikaa niin siementen itävyys varmistuu.

jeQQ

Juu, kyllä mä kahvit lupaan tarjota. ;) Ihan hyvin juu mahtuu, hieman osa kasveista jäänyt huonoon varjoon, mutta kevät on tulossa. :)

Noista podeista tosiaan kaksi ihan reilusti jo valkoisia, kuvasta ei ihan niin hyvin näy. Pääsee harjoittelemaan toleranssia. :D

jeQQ

Eilen oltiin hieman kupittamassa, ja kaikki maisteltiin peruvian white habaneroa. Aika loistava kaveri. Pieni ja todella pippurinen. :) Kavereille meinasi olla hieman liikaa..

jeQQ


Semmoisia maistiaisia.

Tuli tuossa huomattua, että black scorpion tongue aloitti uuden runsaan kukinnan. :) Ja turbo pubenkin podit jopa kasvaa.

TepinKapsikuumi

Tää Peruvian White on saanu jo lähes legendan roolin tällä foorumilla. Kaikki itäneet tuntuvat olevan bluesman alkuperää. Tästä Peruvian Whitestä voisi hyvin kirjoittaa jonkun maku/tulisuusarvostelun. Siis siitä onko sillä muitakin arvoja kuin helkkarin vaikeasta itävyydestä johtuva harvinaisuus ja eksoottinen valkoinen väri?

jeQQ

Peruvian White Habanero:

-Tulinen Habanero
-Satoisa, kompakti kasvi
-Maku raikas ja voimakas, aika omalaatuinen. Hyvä.
-Polte ei kestänyt mahdottoman kauaa
-Muuta, mitä? :)

bluesman

 Onhan tuo salsan perusainesta hedelmäisine aromeineen, on vaan pirun pieni jos siemenetöntä soosia haluaa. Työläs perattava.
Pojan kanssa maistettiin eilen yksi kypsä podi, ei läheskään niin tulinen kuin viime syksyn tapaukset. Tuoksui sitruunalle.

jeQQ

Hmm. Harmi kun itsellä ei ole vertailuedellytyksiä viime vuodesta.. Kyllä näissä lämpöä oli ihan sopivasti kuitenkin. :)

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: TepinKapsikuumi - huhtikuu 03, 2010, 14:12:13 ip
Tää Peruvian White on saanu jo lähes legendan roolin tällä foorumilla. Kaikki itäneet tuntuvat olevan bluesman alkuperää. Tästä Peruvian Whitestä voisi hyvin kirjoittaa jonkun maku/tulisuusarvostelun. Siis siitä onko sillä muitakin arvoja kuin helkkarin vaikeasta itävyydestä johtuva harvinaisuus ja eksoottinen valkoinen väri?


Itse yritin viime kaudella idättää useampaankin kertaan eri menetelmillä ja hieman eri oloissa. Kivivillassa ja mullassa
tuloksetta.

Sain kumminkin onneksi pari kasvia Fataliilta.

Poltteeseen varmasti vaikuttaa myös kasvuolosuhteet ja etenkin valon laatu. Auringonvaloahan ei mikään
pysty täysin korvaamaan ;)

Pakko myöntää, losahdin melkoisesti, kun ensimmäisen kerran maistoin Peruvian White Habaneroa, se sai
minut kiinnostumaan enemmän chileistä. Sen verran poltetta, mutta myös omanlaista makua kyseisessä lajikkeessa
oli, että oksat pois.
Sanoisin että ehdottomasti parhaita chinensejä, joita olen maistanut.

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

jeQQ

Juu, maku on hemmetisti parempi kuin vaikka morougassa.. Maku on samaantapaan hyvä kuin Nagan, mutta kuitenkin erilainen. :)

jeQQ

Jahas, jahas. Tänään tuli käytyä pikaisesti shp:llä. Mukaan lähti ilmapumppu, letku ja kivi, sekä pikkuruinen lance! 8) Tein siis yhden bubblerin ja sain muotichilin kaupanpäälle, pitää vielä keksiä mihin systeemiin lancen laitan, nyt jäi vielä villaan kasvamaan lautaselle, jossa lannoitevettä.

Chilit kasvaa mukavasti ja turbo pubekin vihdoin tekee podeja, jotka kasvavat. Kohtapuoliin maistelen ensimmäisen black scorpion tongueni(eka kypsä oli mätä ja toka meni maistiaisiksi muille). Otan samalla varmaan parit leikkauskuvat ja teen pienen sepustuksen siitä.

jeQQ

Kuten luvattua, tässä kuvat ja sepustus.

Black Scorpion Tongue C. Annuum

-Kasvi itsessään on kaunis, suhteellisen tummat lehdet kasvattava keskikokoinen chili. Erittäin koristeellinen
-Podit kasvavat vihreästä lilahtavaan / rusehtavaan, josta muuttuvat takaisin vihreiksi ja vihreästä oranssin kautta punaiseksi
-Omaa kauniit lilat kukat, joskin kasveissakin on paljon vaihteluita kukkien värissä, joillain on enemmän valkoisetkin kukat

Kukka:Kypsä podi:

Podi on siis muodoltaan aikalailla kellopaprika. Tuoksu onkin paprikamainen, yllätys. Black Scorpion Tonguen maku on hyvä, makeahkon sokerimainen. Ei siis ole yhtään kitkerä / mauton, kuten markettisukulaisensa. Tulisuus oli tässä kaverissa noin 5-6 luokkaa. Polte oli lämmin koko suun täyttävä, lempeä polte, ei siis yhtään pistävä!

Suhteellisen pienen kokonsa vuoksi suosittelisin tätä vaikkapa erilaisiin salsoihin, salaatteihin ja ehdottomasti suoraan naposteltavaksi. Varmaan toimii myös jauheena hyvin. Ehkäpä keittiöön ikkunalaudalle koristamaan ja maustamaan sooseja? ;)

-jeQQ

-Jonsku-

Hyvä arvostelu!
Tämmösiä vaan lisää, kun satoa tulee enemmän. :)

jeQQ

Lainaus käyttäjältä: -Jonsku- - huhtikuu 06, 2010, 15:23:43 ip
Hyvä arvostelu!
Tämmösiä vaan lisää, kun satoa tulee enemmän. :)


Teen jokaisesta omasta lajikkeesta, voin sitten kerätä ne vaikka yhteen sivuun / viestiin ja tunkaista jonnekin ihan omaksi aiheeksi, niin ei huku tänne mun kaakanjauhamisen sekaan.

Eilen yöllä oli surkea yö ja meinasin tukehtua omaan sylkeeni, huh. Kuitenkin vessassa käydessäni huomasin ensimmäisen kypsän CAP 1473. Yöllä pöhnässä se näytti ruskealta, kun oli sen verran tummanpunainen. Se on pieni, mutta otan siitäkin kuvat.

jeQQ

CAP 1473 C. Annuum(microcarpum)

-Aluksi microcarpuumina tunnettu lajike, mutta myöhemmin tunnistettu annuumiksi
-Itselläni kyseinen kasvi ollut suhteellisen kompakti, pienet annuum-maiset lehdet
-Nopea kasvaja, sekä aikainen sadontuottaja
-Tuottaa paljon pienessäkin tilassa, sekä jatkuvalla syötöllä
-Podi kypsyy vaaleanvihreästä tummanvihreäksi, josta tummanpunaiseksi

Kukasta ei valitettavasti kuvaa, mutta ihan perusvalkoinen c. annuum

Podi:


Eli kyseessä pienet podit omaava annuum. Maku on tässä hyvinkin tylymäinen annuum. Kitkerä, karvas ja pistävä maku. Poltetta on noin 6-7 tienoilla ja polte on pistävänomaista. Luulen, että tämä toimisi jauheena parhaiten, ei näistä podeista ainakaan säilöttäväksi ole, ja makunsa sekä tulisuutensa vuoksi ei ehkä ihan salaattiinkaan. Itse tulen todennäköisesti jauhamaan tämän kasvin tuotannon..

jeQQ

Höls, baby bell pepperkin alkoi kypsyttämään ekaa, ja ainoata, podiaan kun sain siirrettyä manzanon oksat pois noiden pienempien tieltä. Manzano perhana kasvaa kuin mikäkin villiviini maatasoa pitkin, nyt on hänen kaksi pitkää oksaa nostettu seinää vasten pystyyn, melkeen metrisiä. Ensimmäisiä nuppujakin näkyy jo manzanossa, jokohan saisi sen kukkimaan.

Muutenkin podit kasvaa kivasti. Naga on hiton ryppyinen ja pelottava kaveri jo pienenä. CAP 1473 alkoi kypsyttämään muita marjoja, kuten myös Black Scorpion Tongue. Kohta varmaan myös vaihtaa väriä tuo tuntematon linnunsilimä/mahd. villihili. Tänään löytyi myös peruvian white habasta useampi valkoinen podi.

Joten jos nyt on halukkaita näille siemenille, niin mahdollisuuksien mukaan Tulkaa hakemaan!. Voin myös lähettää podeja, jos tarve, olen vain hieman laiska postittamaan mitään, kivempi katsella livenä niitä kasveja ja marjoja. :)

Kuvia sitten kun on taas kuvattavaa!

jeQQ

Aijai. Ihmettelin, että onpahan EBB:ssä kasvit nuutuneen näköisiä ja hieman normaalia enemmän kalleellaankin. Vedet resosta ihan finiittos, tulipaha sitte tehtyä uudet soosit ja tietenki stockiki loppui samalla löträyksellä. :) Noh, nyt sai hieman miedompaa, mikä ei kyllä haittaa, maistuupaha paremmalta hilit. :)

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: jeQQ - huhtikuu 08, 2010, 23:10:31 ip
Aijai. Ihmettelin, että onpahan EBB:ssä kasvit nuutuneen näköisiä ja hieman normaalia enemmän kalleellaankin. Vedet resosta ihan finiittos, tulipaha sitte tehtyä uudet soosit ja tietenki stockiki loppui samalla löträyksellä. :) Noh, nyt sai hieman miedompaa, mikä ei kyllä haittaa, maistuupaha paremmalta hilit. :)


Hyvä JeesusQQ

Ite huomannut saman, et pakko vähintään kerran päivässä poiketa tuolla "vierashuoneessa" jossa mun laittomat chilimaustepaprikat elelee.

Tänään vilkasin resoon, pitää huomenna lisätä sinne litkuja.

Faktahan tuo on, että kasvit imee enemmän ja enemmän nestettä, mitä isompia ne on. Tästä johtuen mulla on pieni ongelma, pitäs kesä pärjätä
noilla viidellä litralla matoa ja microa, mutta kun laittaa ämpärihydrot, niin saanee olla lisäämässä litkuja 2-4 päivän välein...

Onneksi mulla on vielä hätävaraksi Kemiran hydrolannosta litra, pari kiteinä ja jonkun verran salpietaria.

Mä muuten voisin ottaa jokusen pistokkaan jos sulla manzanosta on, pistä lasiin lecasoraa reilut puol kuppia ja sit vettä
ja viillä terävällä kissankynnellä sopivan viisto siitä päästä, upota (jos suinkaan viitsit mua varten) kivivillakuutioon,
laita se sinne lasin pohjalle ennen soraa ja vettä päälle.

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

jeQQ

Enköhän mä jaksa, pitää koittaa tsempata. ;D