helmikuu 25, 2020, 05:05:09 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Paras pöytämauste.

Aloittaja beever, huhtikuu 04, 2010, 19:44:42 ip

« edellinen - seuraava »

Räyhis

Ei ehkä paras, mutta äsken veivasin ja hyvältä tuntuu.

Marraskuussa kaupasta tarttui Franks Red X-tra hot-soosia mukaan ja sitä on käytetty milloin mihinkin. Tykkään sen suolaisesta ja happamasta mausta, mutta poltetta siinä ei ole juurikaan, mielestäni samaa luokkaa tabascon kanssa.

Juuri äsken hoksasin, että jääkaapissa lymyilee sortimentti "supertulisia" jotka sain *eh* kettuilulahjana kaverilta. Mega Death, Ultra Death ja Manala. Nuohan ovat omistettaviksi, ei nautittaviksi..

Nappasin joka pullosta teelusikallisen kärjen verran ja sotkin ne puolikkaseen FRX-hot-pulloon, nyt on kastiketta jossa on sekä makua, että poltetta.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Horna

maaliskuu 05, 2012, 17:49:18 ip #121 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2012, 07:00:44 ap käyttäjältä Horna
Näin meillä:

Tabasco Chipotle, ei ole aikoihin tullut ostettua kun pullo oli aina tyhjillään, tuota texas peten ämpärillistä pitää kokeilla! :D
Blair's Pure Death sekä Salsa de la Muerte menee molemmat, vaimolle ehkä enemmän tuo Salsa de la Muerte
Amazon Hot (ei habanero, vaan se etikkalitku - jotenkin vaan pidän tästä - ikäänkuin ketsupin korvikkeena!?)
Lingham's Chilli sauce thai (sweet'n'sour meininkiä, sopii mainiosti kiinalaiseen ruokaan)
Fataliin Naga murska ihan kestosuosikki esim. noiden mäkkärin hamppien välissä
Fataliin kuivattu ja savustettu Aji Cristal murske toimii kanssa mielestäni aivan loistavasti!

Edit: hmm, eipä ollut eilen Tammiston Citymarketissa texas peteä.. Hämmentävän tyhjä olo tuli siellä hyllyjen välissä.. Melkein koin itsestä irtaantumisen siinä. :P
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

Lassi-s

http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=46&products_id=736
http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=45&products_id=467

poppamiehen sivuilta ei löytyny enään näköjään savunagaa eikä makeaa sinfulin makeaa savuista nagaa joita tulee käytettyä pastaruokien kanssa.
S.Y.L.B

bläkkäri

Tuota Savunagaa ei kait joka Cittarissakaan ole myynnissä, pelkästään Nagajolokia-soosia.

Siispäs tein oman sekoituksen, paikallisesta halppiksesta edullisesti hankittua Texas Peten Chipotlelitkua ja Poppamiehen Nagapyreetä. Tää menee Blairin Puren kanssa vuorotellen melkein joka ruokaan. Pöytämausteita siis.

Kalakukko

-Suola
-Aromisuola
-Herbamare

Chilivaari

lokakuu 03, 2012, 12:23:49 ip #125 Viimeisin muokkaus: lokakuu 03, 2012, 14:05:29 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: Ingeniero - lokakuu 03, 2012, 11:49:17 ap
-Suola
-Aromisuola
-Herbamare

- Suola, maun vuoksi vain karkea merisuola kelpaa, sen voi itse hienontaa
- Aromisuola on ehdottomasti pannassa. Aromivahvenne eli natriumglutamaatti on myrkkyä aivoille.
http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1268217/tama-on-karu-totuus-lisaaineiden-vaikutuksesta-ihmiseen
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473
- Herbamare saattaa olla terveempi vaihtoehto. En ole perehtynyt.


Esimerkiksi lihalle minulla on oma mausteseos. Morttelissa merisuolaa ja juustokuminaa hienoksi ja chiliä tuoreena tai jauheena mukaan pannulle.

JN

Tässä olen kokeillut joitain mausteita, mutta mielestäni paras vaihtoehto on laittaa tuoretta chiliä ruuan sekaan lautasella. Määrä tietysti tulisuuden mukaan. :)

wille

Lainaus käyttäjältä: JN - lokakuu 06, 2012, 20:36:32 ip
Tässä olen kokeillut joitain mausteita, mutta mielestäni paras vaihtoehto on laittaa tuoretta chiliä ruuan sekaan lautasella. Määrä tietysti tulisuuden mukaan. :)


Viimeaikoina tullut harrastettua samaa. Chilin oma aromi pääsee huomattavasti paremmin esiin.
Aika vähän edes tulee muita pöytämausteita käytettyä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

calm

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 03, 2012, 12:23:49 ip
- Aromisuola on ehdottomasti pannassa. Aromivahvenne eli natriumglutamaatti on myrkkyä aivoille.
http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1268217/tama-on-karu-totuus-lisaaineiden-vaikutuksesta-ihmiseen
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473
- Herbamare saattaa olla terveempi vaihtoehto. En ole perehtynyt.


Yllättävä mielipide. Hyvin on Antti Heikkilät luettuna, mutta ei niistä nyt ihan noin kannata uutisoida.. Herbamaressa näyttää olevan glutamaattilähteenä merilevä ja aineksina muutenkin nimensä mukaan yrttejä. 

Kyllähän natriumglutamaatti on myrkky suurina annoksina (suoraan natriumglutamaattia aivoihin ruiskutettaessa se tappaa), mutta niin on vesikin. Ilman glutamaattia tai vettä kuolo kuitenkin korjaisi, tosin glutamaatin ihmisruumis osaa valmistaa muista aineista, toisin kuin veden.

Tiedä nyt sitten onko tuossa studio55:n jutussa kuinka paljon toimittaja pistänyt omiaan, vai oikeastiko Heikkilä on suustaan tuommoisia päästänyt. 1) Natriumglutamaatti ei ole 'näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä', vaan yhden aminohapon (glutamiinihappo) ja natriumin muodostama suola. 2) Natriumglutamaatti ei suun kautta nautittuna pääse ikinä yrittämään aivoihin asti, vaan hajoaa natrium- ja glutamaatti-ioneiksi jo vatsassa. Natrium on tämän jälkeen ihan samassa tilassa kuin tavallisesta ruokasuolastakin saatu natrium ja glutamaatti vastaa vähemmän keinotekoisesti saatua glutamaattia. Glutamaatti sitten taas ei sinällään läpäise veri-aivoestettä, vaan hermostoon siirtyminen on kontrolloitu tapahtuma.

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/n.html#natr
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2009/12/glutamaatti-ja-lihavuusuutisointeja.html

Eikä tätä viestiä pidä lukea niin, että kannattaisin kaikkeen E621:n lisäämistä. Kyllähän se moneen (itämaiseen)ruokaan tuo ominaisensa maun, mutta jätän kyllä nykyään esimerkiksi kaikki valmismarinoidut lihat ostamatta (tosin riippumatta siitä, onko niissä aromivahvennetta vaiko eikö). Mutta ei se nyt ole myöskään semmoinen aine, että sen kaikesta pois jättämällä maailma pelastuu.

Ja itse asiaan: Jos parhaita pöytämausteita sen perusteella arvioisi mitä pöydällä yleensä on, niin lista on seuraavanlainen: Chili, timjami, oregano. Työmaaruokalassa tulin kerran tälle syksyä laittaneeksi suolaa, olisiko kyseessä ollut lohi, jossa ei ollut suolaa lainkaan alkujaan.

Chilivaari

Kiitos perusteellisesta lisäyksestä. Hyviä linkkejä, tässä lainaus eräästä: "ihanaa, että jollakin on järki selvästi aktiivikäytössä."
Terveysuutiset ovat nykytiedotusvälineissä jokapäiväistä materiaalia ja niiden painotukset vaihtelevat muoti-ilmiöinä. Voi jopa olla, että glutamaatin aika tulee taas joskus. Rasvakeskustelu on tästä oiva esimerkki. Terveysväittämät ovat milloin minkäkintyyppisen rasvan puolella. Terveellisyys siis vaihtelee muutaman vuoden sykleissä. Lehtien oma tietämys on vähäistä ja elintarviketeollisuuden sponsoroimat tutkimukset vaikuttavat mielipiteisiin.
Glutamaatin ikävimpiä haittapuolia minusta on sen veden sitomiskyvyn lisäys, eli teollisuus saa myytyä lihatuotteissa enemmän vettä lisäämällä aromivahvennetta. Tämä nyt meni ohi pöytämaustekeskustelun, mutta tuoreet yrtit ja tuore chili kuuluvat ruokapöytään. Talvella sitten kuivattuna.

Kalakukko

Oli hieman vitsillä heitetty viestini aromisuolan osalta, mutta hyvä jos aiheuttaa keskustelua:)
Asioiden tiedostaminen ei itsessään välttämättä muuta käyttäytymistapoja. Saatat toimia patologina ja nähdä jatkuvasti tupakoinnin tulokset, silti käyt itse tupakalla. Näin karkeasti esimerkkinä tiedostamisen ja käyttäytymisen vaikutuksesta.

Noli Me Tangere

Herbamare ja Provencen yrttisekoitus.