tammikuu 18, 2020, 17:30:33 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Singaporen tuomisia: chilikastikkeita!

Aloittaja Aji Inferno, kesäkuu 25, 2002, 01:44:42 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Työmatkalla oli luonnollisesti välttämätöntä ottaa kaikki irti paikallisesta chilimaailmasta... :) Tulista riitti, ja taivaallisen hyvää. Paikallisen marketin maustehylly ei tosin suuresti innostanut, kunnes osuin maustekastikepuolelle. Siellä oli tuttua... ja uutta! Korjasin vähäsen talteen. Ironisesti, kaikki jenkkikamaa.

Louisiana Gold:n Green Sauce on vihreä yhdistelmä Jalapeñoa ja Tabascoa. Maku on kovasti jalapenomainen, vahvempaa kamaa kuin vihreä Tabasco, joka on vaikka hyvää, kovin mietoa...

McIlhennyn Tabasco Garlic Pepper Sauce onkin sitten jo kovempaa kamaa. Se on, ehkä vähän yllättäenkin, Cayenne-pohjainen, lisänä Tabascoa (yllätys) ja punaista Jalapeñoa. Potkuakin löytyy... Makua hallitsee silti valkosipuli. Aikamoinen liemi chilin ja valkosipulin ystäville, ja helkkari jollei näitä pikkuhiljaa saada suomeenkin!

McIlhennyn Tabasco Habanero Sauce onkin sitten jo lähempänä sitä kamaa josta tehdään legendoja. Tiesin aineen olemassaolosta jo kauan sitten ja yritin, turhaan, saada sitä meille myyntiin. Ainesosasia on paljon: Habanero, Tabasco, hedelmiä, ruokosokeria ym. Mutta tällä kertaa hommaa ei olla vesitetty. On, meinaan, täysi Haba-kastike, ja potkii perkuleesti! Hakkaa vahvuudessa perus-Tabascon (ei aivan mietoa sekään..) miten tahtoo, ja Haban maku on vallitsevasti mukana.

Pakko kertoa huonona vitsinä loppuun chilikokemukseni jenkeistä vuodelta 1995... Löysin jostain Meksikolaista Sontava-nimistä habanerokastiketta! Ei hassumpaa, joskin aika miedohkoa. Yritin tuoda pullon suomeenkin, mutta kehnosti kävi: pullo hajosi matkalaukussa ja sotki pilalle ison läjän vaatteita. Opettavaista. Mutta yksi tyhjä pullo on kotona muistona...

Sontavalla oli Tarinansa. Joku muukalainen kuulemma oli pysähtynyt meksikossa janoisena, nääntyneenä paikkaan jossa tuota lientä tehdään. Hänet oli syötetty, juotettu ja maustettu. Kaveri oli kuulemma äkkiä kesken aterian vain huudahtanut: "SONTAVA!", mitä kukaan ei tajunnut... Legendan mukaan tyyppi sitten selitti ettei hän tajunnut paskaakaan siitä mitä oli sanonut, mutta sana kuulemma kuvasi kastikkeen mahtavaa makua ja aromia!

Hevonpaskaa, sanon minä! Siitä paikasta kun näin Sontava-pullon, maistoin sitä, ja näin legendan, tiesin Totuuden. Meksikossa oli käppäillyt joku hullu suomalainen. Luultavasti tequilaa etsien. Ja kun hän sitten osui tähän chilitislaamoon ja pyysi juomaa kuivalle kurkulleen, jätkän eteen lyötiinkin sitten tietysti pullo tuota habanerokastiketta! Suomalainen juo mitä eteen kannetaan... Voitte kuvitella Härmän Jätkän ensi sanat: "Mitä perkeleen SONTAA tää on???!!!!!!!!!!!"

...Lopun voitte kuvitella. :-)  En ole hennonut kertoa totuutta aineen valmistajalle (vielä), koska onhan se aika hyvää........

Nummis

Piipahdin tuossa kesäkuun alussa Los Angelesissa ja löysin sieltä mukavan pikku puodin nimeltä Light My Fire. Putiikin valikoimiin kuuluu noin tuhat erilaista maustekastiketta ja sekalainen määrä erilaisia salsoja yms. Muutamat soossit sieltä tarttui mukaankin. Jälkeenpäin on kaduttanut, etten ostanut enempää. Kipein ostos on Daves Ultimate Insanity. Kun tartuin liikkeessä UI pulloon hullun kiilto silmissäni rupesi myyjä varoittelemaan, että tokkopa kannattaa sitä pulloa ottaa jos ei tiedä mitä tekee. Kerroin myyjälle maistelleeni joskus aiemmin tavallista Insanityä johon sain palautteeksi ymmärtäväisen ilmeen ja kommentin:" Aaaa.. Okei, mutta ole sitten varovainen sen kanssa, se on tuplasti vahvempaa kuin tavallinen". Kieltämättä tavarassa on potkua. Tein neljän hengen annoksen chili con carnea ja laitoin siihen teelusikan kärjellisen Ultimate Insanityä ja hiki virtasi. Sikäli voidaan miettiä onko noissa sooseissa todellakaan mitään järkeä, niissähän yhtenä raaka-aineena käytetään puhdasta kapsasiiniuutetta. Dave's Insanity Special Reserveä en ehkä uskaltaisi edes kokeilla.
Pepper Ladyllä on muuten webbisivutkin, jossa noihin soosseihin voi tutustua: Hotsaucetogo.

Strode

Lainaus käyttäjältä: "Nummis"Dave's Insanity Special Reserveä en ehkä uskaltaisi edes kokeilla.

Blair's 5 AM:stä puhumattakaan:

http://www.thescarms.com/hotstuff/extracts.htm

Kuusi miljoonaa scovillea potkii jo isommankin miehen nurin. Onko näissä soosseissa enää mitään järkeä? :)

Nummis

Juu.. Näitähän putkahtelee koko ajan uusia.. Vahvin tällä hetkellä on kait The Source, joka kellottaa 7,1 miljoonaa scovilleä. Kohta joku alkaa varmaan pullottamaan puhtaassa kapsaisiini uutteessa marinoituja valkosipulinkynsiä.  :) Eikös tuo puhdas uute ole jotain 16 miljoonaa scovilleä.

Aji Inferno

Ei noilla juurikaan enää ole ruoanlaiton kanssa tekemistä... Suoraan sanoen, jo Dave's Insanity Sauce oli niin saamarin pahaa, että ihmettelin hiukan missä homman pointti... ;)

Nummis

Lainaus
Ei noilla juurikaan enää ole ruoanlaiton kanssa tekemistä... Suoraan sanoen, jo Dave's Insanity Sauce oli niin saamarin pahaa, että ihmettelin hiukan missä homman pointti...


Tästä olen kokolailla samaa mieltä. Insanity pullossa muistaakseni on kerrottukin, että ko. tuote käy hyvin öljyläikkien poistamiseen asfaltista. Miedommista kastikkeista kyllä löytyy aikamoisia helmiäkin. Homma menee ehkä pieleen siinä vaiheessa kun purkin kupeessa lukee yhtenä valmistusaineena hot pepper extract. Onhan nämä insanityt ja muut tietysti ihan hauskoja kuriositeettejä ja niistä voi aina iskeä tarinaa, mutta ei ne ruuanlaitossa kovin käteviä ole. Jossain suurkeittiössä voisi toimia, kastike on ainakin riittoisaa. :)
Tuosta aiemmin mainitusta Tabasco Habanero Saucesta olen hieman kateellinen. Ihan perus Tabascokin on pirun hyvää, mutta saisi olla potkua hieman enempi.

Aji Inferno

Voitaisiin kyllä porukalla pyytää Tabascon maahantuojaa ottamaan tuon pirun Habasco-soosin (siis, oikeasti: Tabasco Habanero Sauce) maahantuontiohjelmaan. Voittaa se monta meidän kauppojen hyllyiltä löytyvää soosia mennen tullen, eli kysyntää kyllä riittäisi. Valkosipuli-Tabasco ei olekaan enää ihan samaa tasoa, vaikka makuasioista jne.

Muuten: suomessa tapahtuu kulinaristisia rikoksia!!! Meinasin repiä vaatteeni ja vajota murheen alhoon huomatessani että Mexican Kabanossi oli lopetettu, ja tilalla jotain pirun juustoviritelmiä! Tämä on murha. Pelkään että kansan syvät rivit musertavat meiltä vielä monta hyvää ruokaa sillä, etteivät suostu ostamaan näitä maustetumpia herkkuja... :( Niin menivät texmex-kebakotkin. On ehdottomasti maustevallankumouksen aika, jotta saadaan konnat kiikkiin! :)

Janne

Habanero -tabasco on tosiaan mukavaa tavaraa. Ei ollenkaan niin etikkaista kuin normaali ja potkuakin on sopivasti, vaikkei mikään tajunnanräjäyttäjä olekaan.

Makkaroista paras ikinä milloinkaan koskaan maistamani on Äänekoskella majaansa pitävän pikkuisen makkaratehtaan (joku saksalaistyyppinen nimi, Frentzen tjsp...) Chorizo, jota saa ainakin Jyväskylän seudulla isommista marketeista. Siinä on sellainen makkara että hiki nousee otsalle... Lihaakaan ei ole säästelty, veikkaan prosentiksi yli 90. Tätä on turha verrata näihin b-luokan chorizoihin, joita joku iso makkaratalo (HK?) tekee. On lähempänä salamia kuin pilipalikamaramakkaroita.

Toinen kokeilemisen arvoinen on Tampereen Koskikeskuksen Abu Fuad -kebabsyöttölässä tarjottava sogowursti, jonka "Abu" tekee itse alusta asti. Siinä on myös reilusti c hiliä, valkosipulia ja lammasta. Abu myy makkaraa myös mukaan, viimeksi ostaessani kilohinta oli 10 euroa. Pitänee vielä mainita että kyseessä on raakamakkara (pakasteesta), eli pitää paistaa kunnolla :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Nummis

Lainaus
Voitaisiin kyllä porukalla pyytää Tabascon maahantuojaa ottamaan tuon pirun Habasco-soosin (siis, oikeasti: Tabasco Habanero Sauce) maahantuontiohjelmaan. Voittaa se monta meidän kauppojen hyllyiltä löytyvää soosia mennen tullen, eli kysyntää kyllä riittäisi.


Hieno idea.. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että masinoidaan kimppatilaus jostain ulkomailta, eli tuodaan maahan itse. Kukahan tuota Tabascoa muuten tuo maahan? Ei ole koskaan tullut vilkaistua pullonkupeesta. Mieluiten Habasco voisi tulla suoraan ravintolakoon pulloissa, niin ei tarvitsisi jatkuvasti ravata kaupassa ostamassa lisää. :)

Janne

Tabascon tuotteita voi tilata weppisivujensa kautta, eivätkä ole kalliita. Postikulut vaan ovat aivan tolkuttomia. Toimittavat FedExin International priorityllä, jolla esim. kilon paketti Suomeen maksaa 72 ja 5 kilon 122 taalaa.

Olishan sellainen gallonan (hintaan $32.95) tabascopullo aika hauska kaapin päällä :) Näkyy heillä olevan Chipotle -versiokin tarjolla.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Maahantuoja

Finland
Oy Alex F. Lindberg AB
Heikkilantie 2 A
Box 92
Helsinki * SF-00211
Contact: Mr. Goran Hongell
Phone: 011 358 9684 1070
Fax: 011 358 968 20366
Email: goran.hongell@afl.fi

Joku voisi pommittaa tonne, että alkaa tuomaan "habascoa" nurkkiin. Ja mieluiten tynnyreissä.

Kuka ottaa kontaktin? Ettei kaikki lähetä postia/soita, ainakaan samana päivänä...  :D

Jaamäävai?

Lainaus käyttäjältä: "Guest"Finland
Oy Alex F. Lindberg AB
Heikkilantie 2 A
Box 92
Helsinki * SF-00211
Contact: Mr. Goran Hongell
Phone: 011 358 9684 1070
Fax: 011 358 968 20366
Email: goran.hongell@afl.fi

Joku voisi pommittaa tonne, että alkaa tuomaan "habascoa" nurkkiin. Ja mieluiten tynnyreissä.

Kuka ottaa kontaktin? Ettei kaikki lähetä postia/soita, ainakaan samana päivänä...  :D

Mä mikään Maahantuoja ole  :p

Leero

Laitoin just mailia sinne, alkakaahan tekin pommittaa... Pitäähän meidän nyt joitain saada aikaiseksi.
Ostetaan GSM puhelimia

JyriT

En tiiä vaan mitä mahtanee tulli tykätä, jos ne tuon soossin laskee elintarvikkeeksi.. Muuten voisi itsekkin lähteä mukaan tilaukseen.
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Tyräkki

Itsekkin laittelin eilen maahantuojalle viestiä jossa valittelin, että tavallinen punainen tabasco "ei potki enää" ja, että "habascoa" (hauska oivallus muuten) pitäisi kiireesti saada ennen kuin kuolo korjaa. Vastaus oli valitettavasti yksiselitteisen kielteinen joskin hyvin kohtelias ja laitan sen nyt tähän kaiken kansan ihmereltäväksi. Ehkä meidän tuota "kuluttajapalautekamppanjaa" kannattaisi kuitenkin tässä syksyn ja talven aikana jatkaa. Jospa jokainen tällä palstalla käynyt "tulen-nielijä" tuossa kaamoksen aikana "kantaisi kortensa kekoon", niin ehkä maahantuojallekin hissuksiin valkenisi olevan typerää "pantata selvää hittituotetta".  ;)Hyvä "Tyräkki",

Kiitos sähköpostiviestistäsi! Pidämme tällaista palautetta erittäin tärkeänä! On mukavaa kuulla sinun olevasi vannoutunut Tabasco-fani. Sääli kuitenkin ettei alkuperäinen pippurikastike enää tehoa sinuun kuten ennen... Yritän nyt parhaani mukaan antaa vastauksen "ongelmaasi".

Olet aivan oikeassa sanoessasi ettei kokeilemaasi Tabascon tulista Habanero-kastiketta saa Suomesta. Tällä hetkellä Suomessa myydään ainoastaan alkuperäistä punaista ja miedompaa vihreää pippurikastiketta. Kuten itsekin ymmärrät, kuluttajatuotteiden tarjonta on viime vuosikymmenien aikana kasvanut niin mahtavaksi ettei suurinkaan kauppa voi ottaa valikoimiinsa kuin murto-osan tarjotuista tuotteista. Tämän takia siis hyllypaikat myymälöissä ovat ns. kiven alla. Meidän olisi erittäin vaikeaa saada kolmatta makua Tabasco-kastiketta kaupan hyllyyn ilman että jokin olemassa olevista mauista tiputettaisiin pois valikoimista. Tällä hetkellä olemme päättäneet panostaa punaiseen Originaliin ja vihreään Jalapeñoon, emmekä halua riskeerata niiden paikkaa lisäämällä valikoimiimme kolmatta makua. Siis tässä vaiheessa! Kunhan Tabasco-pippurikastikkeet löytävät tiensä suomalaisten ruokapöytiin nykyistä suuremmissa määrin, laajennamme mielellämme Tabasco-perhettä myös Suomessa.

Meillä ei siis valitettavasti ole suunnitelmissa tuoda Tabasco Habanero -kastiketta Suomeen ihan lähitulevaisuudessa. Iloksesi voin kuitenkin ilmoittaa että kyseistä tuotetta voit tilata Yhdysvalloista omaan käyttöösi. Osoitteesta http://countrystore.tabasco.com/  voit joko tilata tuotteen suoraan tai sitten tilata ilmaisen Country Store -esitteen kotiisi, ja sen avulla tilata tuotteet postitse. Tabasco Country Storesta löydät myös muut Tabascon maut (kolmen yllä mainitun lisäksi löytyy myös Valkosipuli- ja Chipotle-variaatiot) sekä paljon erilaista Tabasco-rekvisiittaa, mukeista ja seinäkelloista keittokirjoihin ja t-paitoihin. Käy tutustumassa nettisivuihin! (Jos sinulla ei ole mahdollisuutta internetin käyttöön, ota meihin yhteyttä ja voit saada Country Store -esitteen meidän kauttamme.)

Toivottavasti olen antanut tyydyttävän vastauksen kysymyksiisi.

Ystävällisin kesäterveisin,

Ceci Hongell

Aji Inferno

Meilasin tuonne äsken itsekin, ja kyselin samalla normaali-Bascoa isommissa pulloissa... ;)