lokakuu 21, 2020, 18:41:43 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Lapset ja chili

Aloittaja PP, huhtikuu 13, 2010, 23:29:53 ip

« edellinen - seuraava »

Tepi

Hyvä esimerkki kotikasvatuksen vaikutuksesta tuli eilen...käytiin isommalla porukalla syömässä paikallisessa Vietnamilaisessa josta saa vannoutuneen chilipäänkin mieleistä ruokaa. Mukana olleet "normiSuomalaiset" söivät irvistellen jotain yhden tai kahden tähden tulisuudella olevaa safkaa- itse otin safkani viidellä tähdellä (lista loppuu kolmeen)...mukana ollut 8-vuotias poikani maistoi omasta annoksestani ja totesi sen ilmeenkään värähtämättä olevan ihan hyvää- kuulemma samanlaista kuin kotonakin  8). Kukaan pöydässä ei enää maininnut sanallakaan ruuan tulisuudesta  ::).
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Räyhis

Lainaus käyttäjältä: svalli - toukokuu 24, 2010, 20:50:40 ip
Älkää hyvät ihmiset pilatko pienten lastenne makutottumuksia chilillä. Sitten koulussa opettaja valittaa kun lapsi ei tykkää kouluruuasta eikä syö niitä mauttomia jokaisen muun suomalaisen lapsen lemppareita. Katsotaan kierroon, kun sanoo että kyllä se kotona syö kalapuikkoja ihan mielellään, kun niitä voi dipata Cholulaan. Kouluun ei kuitenkaan saa tuoda omaa kastikepulloa mukana.

Nimimerkillä 'chiliä jo äidinmaidossa'


Kouluruoka on paskaa. Lyhyestä virsi kaunis. Halvalla kun tehdään, saadaan halvalla tehtyä.

Maustepulloa ei saa tuoda kouluun, kun "köyhien lapset alkais urputtamaan" eli kauniimmin sanottuna, kouluruoan on oltava "tasa-arvoista". Yhtä paskaa kaikille.

Samalla logiikallahan teräviä oppilaita ei voida ohjeistaa henkilökohtaisella tasolla, mutta kaikenmaailmam ADHD-FAS-lapset saavat kyllä viedä opettajan huomion 100%. Lottovoitto syntyä Suomeen.....
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - toukokuu 24, 2010, 21:04:30 ip
Kouluruoka on paskaa. Lyhyestä virsi kaunis. Halvalla kun tehdään, saadaan halvalla tehtyä.

Maustepulloa ei saa tuoda kouluun, kun "köyhien lapset alkais urputtamaan" eli kauniimmin sanottuna, kouluruoan on oltava "tasa-arvoista". Yhtä paskaa kaikille..

Tuotatuota, auvoisen 90-luvun alussa olin ala-asteella ja siellä oma maustepurkki trendikkäässä kaalimadon vihreässä vyölaukussa mukana kun kouluruoka maistui aina styroksille. Ei ehkä se kaikkein "coolein" asia siinä iässä, mutta nopeasti oppi mm. rehtori että mulla oli mausteet mukana ja kävi pyytämässä omaan annokseensa. Eli kyllä ainakin ennen on saanut mausteita ottaa kouluun.
# 1022

Kaltsu

Olenko jotenkin outo, kun tykkäsin kovasti kouluruuasta?  ???
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

svalli

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - toukokuu 24, 2010, 21:04:30 ip
... Lottovoitto syntyä Suomeen.....


Ei tullut meidän pojalle tota pottia, vaan joutui tänne, kun vanhemmille tuli joku kumma kaipuu juurille...

Oman maustepurnukan mukaan ottoa tiedusteltiin vanhempainillassa, mutta opettaja ei sitä hyväksynyt. Paikallisella ala-asteella sallitaan erilaisuus kai vain niille joiden ihonväri on erilainen ja nimikään ei ole ihan perinteinen suomalainen...
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

davve

Joskus kauan sitten, 25 vuotta melkein siitä taitaa olla jo... Pienessä kaupunginpahasessa jossa katto oli matalalla ja pipo kireä...
Ala-asteen lopussa koulun terävin mimmi päätti että hän on kasvissyöjä; on edelleen ja näyttää todella hyvältä edelleen. Tuota ruokailupäätöstä piti sitten fundeerata rehtoria ja koulupsykologeja myöten. Itse siinä vaan hiljaa istuin, kun omat porukat aika samoilla linjoilla. Minä ainakin kinusin ja sain kotoa kirjalliset luvat lintsata noita pakollisia rituaaleja, esim fluorihuuhtelu joka myöhemmin on todettu olleen vähemmän perusteltu rituaali.

Kierolla mielellä ja pahalla tuulella varustettu isä jo melkein odottaa sitä että saa tunkea edes #yhden# pienen raan habaneron jonkun opettajan tms kurkkuun joka puuttuu lapsen syömiseen. Neuvoloita ja muita vastaavia yybermensch asenteella varustetut hoiva-eliitin jenggi ei vaan iske, on tässä jo valituskin tehty... Siksi äänestän jotta tämä ns hyvinvointiyhteiskunta lakkauttaisi osan tästä ns hyvinvoinnista ja keskittäisi sen niille jotka oikeesti sen tarvitsevat. Jopa Steiner tuntuu yhtäkkiä järkevältä vaihtoehdolta "normikoulun" älyttömyyksien rinnalla.

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: davve - toukokuu 24, 2010, 21:45:42 ip
Neuvoloita ja muita vastaavia yybermensch asenteella varustetut hoiva-eliitin jenggi ei vaan iske, on tässä jo valituskin tehty...


Ei niitä neuvolan tätejä kannata tosissaan ottaa, siellä kauhisteltiin kun kerrottiin että mukula on maistanut sinapit, homejuustot, chipotle- ja habanero salsat.

"Tehän pilaatte sen makuaistin.."

-EI, se että maistaa paljon erilaisia makuja ei pilaa kenenkään makuaistia. Kun vertailukohtana on aikuisia ihmisiä jotka syö saarioisten spagettivuokaa kehuen sen makua niin voidaan ehkä hiljaa mennä itseemme.. Onko ropaus valkopippuria tulista?

Panee vihaksi sulkeutuneet neuvolatädit jotka neuvovat miten lapsia kasvatetaan. Eikä mitenkään geneerisesti vaan "nyt sun pitää.."

..teiän äiti ei tee meiän äitin ruokaa.
# 1022

Räyhis

toukokuu 24, 2010, 22:11:46 ip #27 Viimeisin muokkaus: toukokuu 24, 2010, 22:14:30 ip käyttäjältä Räyhäkäs
Neuvolan mammat sairastavat sellaista tautia jonka ainut parannuskeino on lyijyputkea takaraivoon. Isosti.

Ei kai liene mikään sattuma, että jopa lapsettomat ihmiset tietää neuvolapalvelun takapajuiseksi, vanhaksi ja idioottimaiseksi?
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

tuohisuu

Viikonloppuna poika (5v) söi pari aji cristallia puskasta, toki olivat ihmeen mietoja vihreäksikin. Mutta edelleen väitän että lasten suussa on jotain vikaa. Eilen oli pitkästä aikaa mautonta perusmössöä: spakettia ja jauhelihakastiketta. Pennut veti sitä posket lommolla, ja iltapalaksi ei kelvannut muu kuin päivällisen jämät

linker

Alakouluajoiltani (70-luvulta) johtuu se, etten edelleenkään koske raakaan tomaattiin, punajuureen missään muodossa, veriruokiin, puuroihin ja velleihin, raakaan lanttuun, enkä juuri raakaan porkkanaankaan.
1-2 luokan opettajamme; vannoutunut vanhapiika jne pakotti syömään tuonaikaisia terveysvaikutteisia tuotteita, ja huolehti siitä että mitään ei jäänyt syömättä.

Joulunaluspäivinä oli rusinasoppaa ja riisipuuroa, jonka eräs kaveri sekoitti koiranoksennusta muistuttavaksi mössöksi. Opettaja vahti vieressä, että sekin tulisi syödyksi.
Tyyppi meni ja oksensi, osan vellin mausteeksi. Kehtasipa tuo kääkkä pakottaa senkin jälkeen vielä pari lusikallista "maistamaan"

Ylemmillä luokilla kylvin reppuuni piilottamani lantut pokkanat ja tomaatit koulumatkan varrella olevan ojan varteen.
Ehkä tuosta johtuu se, ettei minua kiinnosta mitä ja miten lapset (siis omani) ovat syöneet. Hyvin ovat kasvaneet, mutta joskus pitää tehdä kahdet eri sapuskat jotta kaikki ovat tyytyväiset ja tulevat ravituiksi.

MikaK

Omat kokemukset useammasta neuvolan ihmisestä eroavat muiden kokemuksista. Edes tieto puolivuotiaan habanero-kokemuksesta ei kirvoittanut tuomitsevaa tai opettavaista käytöstä.

Olen ollut yllättynyt miten hyvin parivuotias tyttö on syönyt mausteisempaakin ruokaa. En tarkoita pelkkää tulisuutta vaan vaihtelevia mausteita ja makuja.

Lucyfer

Mielenkiintoista. Olen itse kuulemma jo pienestä vauvasta asti huutanut ja karjunut kaikkea mahdollista ruokaa... Kaikki on kuulemani mukaan kelvannut, mutta itse muistan ensimmäisenä kokemuksenani himoinneeni paprikatäytteisiä oliiveja, joita mummoni piti mökillä jääkaapissa tuolloin.

Oma tyttöni 3,5 v. on todella nirso. Juuri mikään ei kelpaa. Joka päivä käydään tunnin tappelu syömisestä -oli ruokana sitten mitä tahansa. Lähinnä vain pinaattiletut, lihapullat ja makaroni kelpaa. Ja leipä, jonka saa syödä sohvalla lastenohjelmia katsoen. Poikkeuksena tosin fetasalaatti, josta yleensä syö kaikki -siis sipulia lukuunottamatta kaikki ;).

Tulinen ruoka ei kelpaa tytölle eikä isälleen. Juuri maistatin ensimmäistä kypsynyttä Inca Red Dropia -isäntä sai sellaisen 1 mm rinkulan ilman siemeniä ja niiskutti ja puuskutti 5 minuuttia sen jälkeen :D. Tytöltä kysyin (kun on niin kiinnostunut muutenkin äidin kasveista), että haluaako maistaa palan chiliä kun niin aina kysyy että saako maistaa. Vastasi myöntävästi -annoin sellaisen 1mm x 2mm palasen, ja pari sekuntia suuhunlaiton jälkeen sanoi että "EN TYKKÄÄ TÄSTÄ!!!" ja sylki takaisin kädelleni :D.

Että taidan meidän perheessä olla aika yksin tämän harrastuksen kanssa :).

Sunnikka

Itellä ei vielä muksuja ole, mutta tänäänpä tapahtui;

Pidin kakkukahvittelut, joten tuossa päivällä tuli isä vaimonsa ja 11v pikkuveljeni kanssa kyläilemään. Ihastelivat chilipuskia ja pikkuveikkakin minulta kyseli kaikenlaista (tällä hetkellä vain Lemon Droppia ja Habanero Orangea). Selitin tulisuusasteita ja poitsu tuntui ymmärtävän ihan hyvin.

Kun porukat tekivät lähtöä, avokki kävi leikkelemässä isälle muutaman Lemob Drop -chilin mukaan kun iskä halusi kokeilla ruoanlaitossa mokomaa. Isä sitten meni ja antoi pikkuveikalle yhden chilin käteen ja käänsi selkänsä, ja kohta pojalla oli enää kanta jäljellä sormissa. Oli suoriltaan napsaissut kokonaisen (5cm) chilin suuhunsa ja pureskellut sekä nielaissut.

Juttelin juuri isän vaimon kanssa eteisessä, kun pikkuveli työntyi ohitseni chilinkanta kädessä ja huohottaen. Poskethan siinä pojalla olivat jo punaiset ja hikikarpalot alkoivat syntyä otsalle. Onneksi oli maitoa ja piimää jääkaapissa (isän vaimo olisi jo juottanut vettä ellemme olisi avokin kanssa ehtineet ensin), niiden avuilla pikkuveikka sitten kesti poltteen yllättävän hyvin!

Isän vaimo oli jo paniikissa, vaikka selitimme ettei kukaan ole vielä kapsaisiinin yliannostukseen kuollut ja että oireet kyllä menisivät ajan kanssa ohi, mutta että mahaa voi kyllä alkaa vääntää. Loppupelissä pikkuveljen kasvot olivat punaiset ja silmät kiilsivät, mutta naamallapa oli vaan leveä hymy. "Ei tunnu enää melki yhtään", totesi vain ja jo naureskeli asialle.

Tuli hiukan syyllinen olo, kun isän vaimo säntäili hätääntyneenä poikansa ympärillä, mutta onneksi sentään isä ymmärsi ettei tilanne ole hengenvaarallinen..

Mutta kyllä nyt pikkuveli sai propsit, oli sitten tietämättömyyttä tai uhkarohkeutta!
Hurrrrrrrjan hyvää.
#293

http://sunnikka.vuodatus.net
-Sunnikan (B)Lokikirja. Elämää tai ei.

ottolapsi

Oon 14wee poika ja mulle ainaki menee kaikki chiliruoat. Vanhemmat on jo täynnä sitä >:(... Mull on ollu kaksi vuotta omat  pensaat. Isooisä on syöttäny mulle jo siitä asti chilejä ku synnyin  ;).

Hertzyscowicz

Lainaus käyttäjältä: Sunnikka - syyskuu 12, 2010, 15:42:56 ip
Isän vaimo oli jo paniikissa, vaikka selitimme ettei kukaan ole vielä kapsaisiinin yliannostukseen kuollut ja että oireet kyllä menisivät ajan kanssa ohi, mutta että mahaa voi kyllä alkaa vääntää. Loppupelissä pikkuveljen kasvot olivat punaiset ja silmät kiilsivät, mutta naamallapa oli vaan leveä hymy. "Ei tunnu enää melki yhtään", totesi vain ja jo naureskeli asialle.


Aloin tässä tuota yliannostusta laskeskelemaan; Kun yksi miljoonasosa kapsaisiinia on 15 scovillen yksikköä ja Nagan tulisuus on miljoonan pintaan, niin Naga olisi 7% kapsaisiinia. Ja kun hiirillä todettu tappava annos puolelle väestöstä on siinä 50mg/painokilo, niin tappavan satsin saamiseen 70kg jannun tarvitsisi syödä vähän päälle 50g nagoja. Naga-MM:ien tuloksia kun katselee niin taitaa sillekin tavaralle kehittää resistenssiä.

Ja jottei ensimmäinen postini olisi ihan kokonaan aiheenvierestä, niin mainittakoon omia lapsuuskokemuksiani. Taisin olla kymmenen vanha kun isä toi illalliseksi kotiin Mexicana-pitsan. Isä ei tullut maininneeksi pitsan lajista mitään, joten ensimmäisestä haukkauksesta oli tuloksena se että sekä minä että puolitoista vuotta nuorempi pikkuveli säntäsimme pöydästä kirkuen. Kesti sitten vähän aikaa ennen kuin seuraavan kerran kokeilin kyseistä pitsalaatua. Pysyvää vahinkoa ei ilmeisesti päässyt tapahtumaan, kun tuo chilinkasvatuskierre näkyy olevan aluillaan.

Xbow

syyskuu 19, 2010, 21:52:17 ip #35 Viimeisin muokkaus: syyskuu 20, 2010, 00:07:11 ap käyttäjältä Xbow
Lainaus käyttäjältä: Hertzyscowicz - syyskuu 19, 2010, 19:10:59 ip
Aloin tässä tuota yliannostusta laskeskelemaan; Kun yksi miljoonasosa kapsaisiinia on 15 scovillen yksikköä ja Nagan tulisuus on miljoonan pintaan, niin Naga olisi 7% kapsaisiinia. Ja kun hiirillä todettu tappava annos puolelle väestöstä on siinä 50mg/painokilo, niin tappavan satsin saamiseen 70kg jannun tarvitsisi syödä vähän päälle 50g nagoja. Naga-MM:ien tuloksia kun katselee niin taitaa sillekin tavaralle kehittää resistenssiä.


Tosiaan, noissa LD50 kokeissa taitaa kapsaisiiniliuosta olla julmasti väkisin survottu johonkin chiliin täysin tottumattomaan rottaan yybermääriä. "oraalisesta" LD50 indeksistä puhutaan... Jokainen normiruokaa syönyt ihminen on jonkinmoisen, ainakin vähäisen toleranssin chilille kehittänyt.

Skovillet mitataan kuivatusta chilistä. Missään skovillemittausraportissa ei ole mainittu, että chilit olisivat täysin tuoreina, juuri puskasta repismien jälkeen heti punnittu. On kirjoitettu chilinäytteistä, jotka on ensiksi kuivatettu esimerkiksi auringossa, 50c uunissa tms... Joku määrä kapsaisiinia siinä haihtunee veden mukana, mutta en ole nähnyt materiaalia, että TUOREESSA nagassa olisi yli miljoona skovillea. Kuivauksen seurauksena valtaosa chilin painosta on mennyt taivaan tuuliin, koska tuore chili on suurimmaksi osaksi, vettä.

Lisäksi keskimääräinen tulisuus on eri asia kuin joku huippuarvo, joka riippuu podista, sekä siitä mistä kohaa podia näyte on otettu. Jossain tutkielmassa Intiassa marketissa myytävän naga lajikkeen keskitulisuus kuivattuna oli jotain 350k shu.

Täysin tuoreen, äärimmäisen tulisen nagapodin tulisuus voi hyvinkin olla esim. 100k shu. 50g kuivanagaa onkin sit melkoinen mälli. Vastannee vajaat puolta kiloa tuorenagaa... Onko joku punninnut, paljonko kuivattu isokokoinen naga painaa??

Edit: Kuivachilistä skovillemittaus tuntuu järkevämmän oloiselta, koska tuoreen chilin paino putoaa jatkuvasti, ihan puskassakin, hedelmässä olevan veden pikkuhiljaa haihtuessa pois... Olisi hiton epämääräinen tapa määritellä chilin tulisuus... Esimerkiksi Uuden Meksikon yliopistossa lienee mittausmenetelmä tehty kaikin puolin samanlaiseksi, esimerkiksi kasvatusolosuhteet, kuivausmenetelmä ym ym "standardisoitu", jolloin jotenkin saadaan vertailukelpoinen tulos... Mutta se shu lukema on heidän shu lukema, eikä sillä liene muuta kuin korrelaatiota siihen, paljonko täysin tuore chilihedelmä todellisuudessa sisältää kapsaisiinia.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Aappala

Meitin likka 10kk nappas yhden lemon dropin mun huomaamatta kun niitä kuivattelin ja alko imuttelee. Hetken irvisteltyään jatko matkaansa ihan muina miehinä, ihan kuin ei ois tuntunu missään. Itse "pakotin" eukon syömään chilejä raskausaikana jotta pääsee mukula heti makuun..

Jonte

Meidän muksut ovat aika herkkiä, mutta niin on vaimokin... Ja minultakin on vähän taito hävinnyt kun ei kukaan muu perheessä oikein diggaa tulisuutta... Mutta kyllä minä laitan chiliä sopivasti (eli todella vähän) meidän ruokaan kun ei kukaan valvo. :-)

Mutta paksitanialaisessa ravintolassa tarjoilija kertoi että heidän lapset syövät ihän samoja ruokia kuin vanhemmat. Kai se kikka on että aloittaa varovasti...

svalli

Epäilen, että kikka on se, että maissa, joissa chiliä käytetään yleisesti, lapset tottuvat tulisuuteen jo sikiönä ja äidin maidon mukana. Onhan sitä väitetty, että monet lapset tykkää pienenä syödä sitä mihin äidillä on ollut himo raskausaikana.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

TunturiTiger

Ja paskat.. Poikani söi tänäänkin iltapalaks kaks lämmintä voikkaria RUOKALUSIKALLISELLA löylyä. Jälkkäriks tosin raapas 1/2l maitoa ja mukillisen kreikkalaista jugurttia. Eikä kuulemma tunnu missään!

Saiskohan Naga2011 ihan oikeen lastensarjan? Poika täytti tänään nimittäin 12v. ;D