tammikuu 17, 2021, 23:20:42 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Loikkarisen viidakko!

Aloittaja Loikkarinen, huhtikuu 14, 2010, 14:25:20 ip

« edellinen - seuraava »

Loikkarinen

huhtikuu 14, 2010, 14:25:20 ip Viimeisin muokkaus: huhtikuu 14, 2010, 14:41:23 ip käyttäjältä Loikkarinen
Meikäläisen ensimmäinen varsinainen chilikausi on alkanut! Fataliilta oli tarkoitus tilata muutama lajike, mutta kyllä nuita nyt taitaa 12 tai 13 lajia olla kasvamassa, enempi parempi! Viime kesänä kaiken muun seassa kasvoi joku random Jalapeno ja Lemonchili pihalla, satoa tuottamatta, varmaankin oikean hoidon puutteessa ja liian myöhään istutettuna. Ne talvehti mukavasti lampun alla ja tekivät yhdet palotkin, nyt uutta kukkaa pukkaa ja ootetaan pihalle pääsyä:) Nyt laitoin siemenet itämään 10.3, vähän myöhässä taas, mutta ehkä me pärjätään!

tilasin nämä:
Black Scorpion Tongue (C. annuum)
Bolivian Rainbow (C. annuum)
C02598 (C. baccatum)
Starfish (C. baccatum)
Short Yellow Tabasco (C. annuum)
Chupetinho (C. chinense)
Criolla Sella (C. baccatum)
Cheiro Amarela (C. chinense)
Bird's Eye Baby (C. annuum)
Bonnet Bell F3 (C. chinense x annuum)

Lisäksi paketissa tuli mukana Brown Habanero ja Smoked Cristal-maistiaiset, josta lykkäsin siemeniä multaan ja kasvoivat kuin unelmat:D Oletan siis että ne on Aji Cristalia.. Yllärisiemenpussista en osaa sanoa mitä sielä on kun en tunnista vielä chiliä toisesta:/
Kaikista muista on porukkaa lähtenyt tähän mennessä itämään paitsi CO2598, mikä harmittaa kovasti koska sitä kehuttiin suurisatoisaksi. Mutta ehkä ne vielä innostuu:)
Lajikkeet valikoitui sen perusteella että mitkä oli "helppojen" kasvatettavien listalla ja mitkä sopii bonchiin tekoon, sillä innostuin siitä ihan hirveenä! Mukava ajatus, että ei haittaa vaikkei ehtisi hedelmää tehdä, kun voi vääntää bonchiiksi sitten ja oottaa ensi kevättä:)

Tuossapa SupriseMix, jos joku tuosta osaa tunnistaa:) Ja seuraavassa sama:


Mittään ötököitä ei vielä ole ilmaantunut (tietääkseni), sumuttelen päivittäin sumutinpullolla kaikki, sillä aluksi hoisin kastelunkin. Taimimullan läpi kaadoin ennen istutusta kiehuvaa vettä. Yhdessä purkissa oli hometta, mut vaihoin heti mullat eikä ole tullu onneks takasin. Tuulettimen laitoin pörisemään kun suositeltiin, näyttäisivät tykkäävän:) Kaverilta sain lannotteiksi GHE:n FloraMicro, FloraGro ja FloraBloomin (jotka ois vesiviljelyyn kai tarkotettu oikeasti, mut laimentelen reilusti), niistä tehtyä sekotusta oon antanu vasta isoille kasveille joka toinen kerta, kohta vois varmaan harkita alottaa hiljalleen pikkusillekin varovasti.

Kesäksi ajattelin viedä suurimman osan ulos intoilemaan, mutta onko niissä kuinka paljon eroja, että mikä kestää millaistakin porotusta ja säätä jne? Valoharsot niille laitan kyllä aluksi, mutten ole varma saanko minkäänlaista kasvihuonetta tehtyä.

Ihan hullua kyllä tämä chilimaailma, innostus lähti nollasta sataan ihan hetkessä ja nyt en malta olla tutkimatta kaikenlaisia ohjeita ja foorumeita ja on TOSI lähellä etten tilaile lisää siemeniä jo nyt ens kautta varten:D Ehkäpä katon nyt ensiksi, että saanko nuo pikkaset piettyä hengissä...

Vinkkejä chilien ulkoiluun otan mieluusti vastaan ja muutenkin!

Terve vaan kaikille!!

-Jonsku-

Terva vaan. :)
Hyvältä näyttää, kaikki on oikeastaan niin kuin pitääkin.
Kaikki chilisi ovat suunnilleen samanlaisia porotuksen- ja säänkeston kannalta.
Kasvihuone ei ole välttämättömyys, mutta jos laitat chilit ulos kasvamaan, aloita ulkoilmaan totuttelu varovasti ja aikaisin.
Sen harson käyttö on tosiaan suositeltavaa.
   Siitä se lähtee ;)

Kaltsu

Hyvältähän tuo näyttää. :) Monet suosittelevat laittaan pari kierrosta hallaharsoa chilien ympärille kun totuttelevat ulkona oloon. Parisen viikkoa kun pitään siten että ekan viikon jälkeen poistaa yhden kerroksen niin pitäisi olla tottunut. Lämpöhän en sinänsä kasvia tapa ulkona vaan UV-säteily, mutta kun kasvi on tottunut UV-säteilyyn niin siten se kestää miltein mitä vaan.

ps. Short Yellow Tabasco on Frutescens. ;)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Kimppu

Short yellow tabasco on annuum.
Tabasco on frutescens.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Loikkarinen

Kiitti vastauksista! No ehkä mie sitten uskallan pistää paljaan taivaan alle vaikka johonkin seinämälle:)
Ja kasvilajikkeet ja sellaset on suoraan Fataliin tiedoista, että kai ne oikein on, en tiijä sen enempää!
Jännittää ihan kamalasti että mitenkä kaikki menee:DD Mutta kerrankin hyvällä tavalla!

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: Kimppu - huhtikuu 14, 2010, 18:14:06 ip
Short yellow tabasco on annuum.
Tabasco on frutescens.


Olen luottanut thechilemanin tietoihin. Siellä maininta että frutescens eli on sitten väärää tietoa? Kiitos oikaisusta.  :)

http://www.thechileman.org/results.php?find=TABASCO+SHORT+YELLOW&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Kimppu

On kyllä väärää tietoa sielä, minutki on korjattu samasta asiasta ainaki kerran ko olen väittänyt SYT:iä fruteksi.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Loikkarinen

Noniin! Pikkuset on siirretty hieman isompiin kippoihin taimilaatikoista, muutamien päivien erot siirtämisessä tuntuu jo vaikuttavan kovasti kasvuvauhtiin! Tai sitten mie vaan kuvittelen:::) Hallaharsot tuli hommattua ja tänään osa pikkasista pääs pyykkikorissa ulos ekaa kertaa!


Kauhia tungos on ikkunalla ja muutamasta taimesta maltan luopua vaan:/ Suunnitelmassa siis bonchiit, joihin koitan kieputella kaks vartta yhteen ja sitten vielä varalle yhet, jos menee pieleen. Siitä kertyy yllättävän iso määrä kasveja:D Tuola on seassa kyllä yrttejä ja tomskuja itämässä, melkein tekis mieli heivata ne mäkeen! Varsinkin ku ei näy suurin osa itävän...


Mutta vieläkin kaikki chilit voi hyvin, mistä pittää olla hyvin ilonen!
Tulispa nyt vaan se kesä ja lämpö, kauhuissani lukenu uutisia että se Islannin tuhka tekkee kesästä kylmän, vois ottaa äkkilähön kasveineen päivineen jonneki etelään että eka kausi onnistuis:D

Druhtinaz

Mukava seurata päiväkirjaasi,  kun se on kunnolla kuvitettu ja kun itselläkin on vielä melkö samaan aikaan itämään laitettuja. Pystyy vähän vertailemaan lajien ja lajikkeiden välisiä eroja kehityksessä.

Loikkarinen

Druhtinaz: Joo on hyvä olla vertaistukea:D Sullakin oli hienoja kuvia, tässä harkitten itekkin että tekis semmosen "chilikuvausstudion"!

Tinsa

Itsekin laitoin suunnilleen samoihin aikoihin, mutta lähes kaikki chilit suurempi, ja jotkut ovatkin oikein urakalla isompia. Pisin n. 25cm
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger
Vaikka on jo vuosia kasvatellut ja antanut tutuille amistiaisia

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 24, 2011, 21:02:53 ip
Kaupassa luulivat teeholistiksi kun ihmettelin ettei hyllyssä ollut 32:ta teesiivilää.

Loikkarinen

Mulla on niin surkee valotilanne täälä, pikku pöytälampuilla ovat kasvaneet, niin tuommosia niistä tulee:) Mut alan kouluttaa niitä tuonne pihalle pikkuhiliaa, ehkä ne sit innostuu kasvamaan! Osan just eilen latvoin, että kyllä ne lehtee pukkaa, mut kääpiökasvusia vielä. Mut eipä mulla tässä hätää, omalla painollaan annan mennä. Eka kesä nyt menossa kuiteski, ootan lähinnä että pääsee bonchi-hommiin!! Kasvimaan meinaan saaha tänä kesänä ajoissa kuntoon, niin että jos ei chili-satoa tuu, niin rouskutellaan sit porkkanaa ja herneitä ja muuta:)

Kyllä tässä varmistuu ens talvelle koko ajan hommaa, pakko laittaa jotaki kunnon lamppuja ja vois miettiä omaa hyllykköö nuille kans. Mullon tuota viidakkoo muutenkin niin paljon, että jonkin sortin mökki pitää rakentaa chileille. Ja ikkunalle vois rakennella jotakin väliaikais-hyllyjä, jos vaikka löytäis lasia jostakin. Eiku hitsi, onhan mulla pari palaa akryylipleksiä, niistähän vois! Pitäisköhän heti, sais rääpäleet paremmalle ikkunalle...:D

Loikkarinen

huhtikuu 24, 2010, 19:49:18 ip #12 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 24, 2010, 21:55:32 ip käyttäjältä Loikkarinen
Noniin, keväisen lumipyrypäivän kunniaksi innostuin sitten kaivelemaan pleksin ja Dremelin esille! Sahailin ja porailin niin että nyt haisee palanut muovi ja joka paikka täynnä muovimurua hiuksia myöten, mutta ikkunahyllyköt on valmiita<3 Hyllyille sain ison osan taimista ikkunalle, johon paistaa aamuaurinko, nyt vaan ootellaan, että tykkääkö nuo muutosta:)

Ei kovin monimutkainen viritelmä, narua ja pleksiä ja muutama solmu oikeeseen paikkaan ja avot, kevyt ja helposti pois otettava hylly on valmis! Tuota voi sitten tarvittaessa säätää helposti. Mukavaa kun sai tuommosen tehtyä!

Kastelu täytyy sitten hoitaa erikseen jossakin soikossa, kun tuossa ei ole alustoja, ettei painoa tule liikaa ja näyttää nätimmältä;)
Täytyy toivoa että kissat pitää tassunsa erossa tuosta viritelmästä, ei kuitenkaan maailman tukevin tapaus:DNyt vois sitten (ehkä) jaksaa siivota:D

Druhtinaz

Asiallinen systeemi! (luonnonvalo rulettaa).

Pitää kyllä itsekin pian saada lisävaloa taimille (ja saada siirtää ne pois taimiruukuista isompiin ruukkuihin). Hmmm...

CyberDog

Ja semmonen vinkki että tuo kaihdin blokkaa aika paljon valoa vaikka on käännetty auki. Suosittelen siis sen ylösnostamista. Ja toinen vinkki koskee tuota pleksiä. Ei välttämättä diggaa kauheesti auringonvalosta. Eli kannattaa hieman seurailla alkaako se kärsimään ettei sitten joku kaunis kerta katkea...

Chilivaari

Kyllä tuon paksuisen pleksin luulisi jo kestävän.
Tässä minun versioni 5 mm lasihyllyllä rautalankakannakkein:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/03/lasihyllylla-lisaa-ikkunatilaa.html

Ja pikku lisävinkiksi vielä: Kun kastelet ne jossakin laakeassa astiassa, kuivattele ruukkujen pohjaa hetken vaikka sanomalehden päällä. Pysyy hylly siistinä. Ja nyt kannattaa kyllä lannoittaa jo aika reilusti, jos ulkona aiot satoa saada.

Loikkarinen

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - huhtikuu 25, 2010, 09:52:28 ap
Ja semmonen vinkki että tuo kaihdin blokkaa aika paljon valoa vaikka on käännetty auki. Suosittelen siis sen ylösnostamista. Ja toinen vinkki koskee tuota pleksiä. Ei välttämättä diggaa kauheesti auringonvalosta. Eli kannattaa hieman seurailla alkaako se kärsimään ettei sitten joku kaunis kerta katkea...


Kaihtimessa on semmonen vika ettei sitä saa ylös:/ Mietin kyllä että jos ottas sen kokonaan alas, mutta ei nuo taimet tuossa koko kesää ole ja sälekaihdin on kesällä kuitenkin kiva olla olemassa:) Pleksin auringonkestävyyttä en tullu ajatelleeksi, mutta nytpä voi tsiigailla että mitenkä se tuossa elää.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 25, 2010, 11:25:51 ap
Ja pikku lisävinkiksi vielä: Kun kastelet ne jossakin laakeassa astiassa, kuivattele ruukkujen pohjaa hetken vaikka sanomalehden päällä. Pysyy hylly siistinä. Ja nyt kannattaa kyllä lannoittaa jo aika reilusti, jos ulkona aiot satoa saada.


Iiks vai että lannoittelemaan pitäs, nojoo, vois kai tuota! Nyt vähän harmittaa kun en tajunnu rakennella tuota hyllyä aiemmin, näyttäisivät tykkäävän kunnon arskasta, oisivat varmaan jo hieman isompia nyt.. Mut kaikkee ei voi keksii heti! Ensin keksitään että vois vaikka kasvatella ja sitten vasta mietitään että miten:) Aurinko näyttäs paistavan, vois viijä nuo taas pihalle ihmettelemään maailmaa.

Kiitos vinkeistä!

Loikkarinen

Joops, laittelin tänään kasteluveteen lannotetta, nyt jotenkin kauhun sekasin tuntein ootan että mitä nuo tykkää:O En tiijä teinko ny tyhmästi ku laitoin "nopeen kasvun" sekotuksen ämpäriin... Noh tässähän sitä äimäilen! Kai sitä voi sitten säätää jos ihan päin perperiä meni..? Ens kastelulla pitäs muistaa ny antaa vaa vettä.

Kaivelin varastosta semmosen ihan pikkiriikkisen muovikasvihuoneen, johon sain kaikki taimipotit pihalle harson alle:) Jätin katon auki että tuulettuu, heti nousi lämpötila siellä kovasti kun kädellä kokeilin, eli ei ainakaan palellu pikkaset! Kauhia homma raijata kaikki ulos ja taas sisään, kolme pyykkikorillista:D Mut ei se mitään, eipä tässä parempaakaan tekemistä ole!
Siirtelyn ainut huono puoli on se, että se jättää tilaa inhimillisille virheille, eli suomeks sanottuna mie tunaroin niien purkkien kanssa ja vähintään yks tipahtaa päivässä pitkin lattioita:( Mut hengissä ja ehjinä onneks on selvinny kaikki, sekin Starfish joka on joutunu uhriksi muutaman kerran peräkkäin, paha karma reppanalla:D Täytyy laittaa sille kunnon purnukka lohdutukseksi.

Jees, palaillaan!

Kimppu

Jos eppäilet että lannotetta lorahti liikaa, älä yritä korjata ens kastelulla pelkällä vedellä. Kastele seuraavaksi laimealla ravinneliuoksella.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Loikkarinen

Lainaus käyttäjältä: Kimppu - huhtikuu 26, 2010, 16:19:11 ip
Jos eppäilet että lannotetta lorahti liikaa, älä yritä korjata ens kastelulla pelkällä vedellä. Kastele seuraavaksi laimealla ravinneliuoksella.


No siis ei sitä liikaa lirahtanu, mietin vaan että onko nuo liian pieniä tuommoselle lannotteelle:) Ja purkin kylessä luki että joka toinen kastelukerta vaan annetaan, kun hydrolannotteita sovelletaan multaan! Sitä tarkotin. Hmm, vai pitäsköhä laittaa joka kerta vielä puolet laimeempaa, ehkä ne tykkäis siitä. No ku en tiijä, teen mitä käsketään!