tammikuu 18, 2021, 01:05:27 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Druhtinaz - ekat kokeilut!

Aloittaja Druhtinaz, huhtikuu 19, 2010, 22:06:52 ip

« edellinen - seuraava »

Druhtinaz

Chilejä parikymmentä vuotta fanittaneena ja tämän foorumin, infernon ja fataliin sivujen innoittamana päätin kokeilla josko onnistuisin kasvattamaan jotain syömäkelpoista. Tilasin muutamia siemeniä Fataliiltä, mutta kuten ensikertalaisen kai kuuluukin niin olin turhan myöhään liikkeellä - laitoin siemenet multaan itämään vasta 15.3.2010.  En  kyllä ollut hirveän toiveikas, mutta kaikki kylvämäni lajikkeet itivät, Peruvian White Habaneroa lukuunottamatta.

Nyt kylvämisestä on siis tasan viisi viikkoa ja yritän kasvatella  18 taimea (heikoimmat heitin jo pois) alakerran kaakkoisikkunalla. Ovat vielä pienissä 9 cm halkaisijaisissa taimipurkeissa. Ongelmana on naapuritalo ja oman terassin lippa, jotka vähän varjostavat, joten olen yrittänyt avittaa taimien alkutaivalta yhdellä 11 w ja yhdellä 15 w lampulla. Tarkoitus on siis saada kymmenkunta reippainta rehua ulos avoimen taivaan alle, kunhan säät sallivat (ylijäämät pääsevät sitten kompostiin tai lahjaksi)

Tässä kuvia lajeista joita yritän kasvatella:Cap 1042 ja jokin Fataliin yllätyspussin tummista siemenistä itänyt (kai jokin Capsicum pubescens, tarkempaa lajiketta lienee vielä turha arvailla).Fataliin yllätyspussin "normaalin näköisistä" siemenistä itänyt taimi, sekä Criolla Sella.Large Brown Habanero ja Fataliin maistiaspussin (jossa luki vain "Smoky Cristal", ei lajinimeä) siemenestä itänyt taimi. Onko tuo Smoky Cristal mahdollisesti sama kuin Ají Cristal?Orange Habanero ja Naga Morich (pakkohan tuota oli kokeilla  ;D )

Toivottavasti edes joku noista ehtii tuottaa ulkona kesän aikana hedelmää! Lisäksi tarkoitus on yrittää talvehdittaa muutama taimi,
jotta seuraava kausi alkaisi järkevämpään aikaan.

jeQQ

Smoky cristal on savustettua Aji Cristalia.

Druhtinaz

Lainaus käyttäjältä: jeQQ - huhtikuu 19, 2010, 22:10:06 ip
Smoky cristal on savustettua Aji Cristalia.


Kiitos! Tuota toivoinkin, mutta epäilin myös itäisivätkö savustetun chilin siemenet. Hyvin itivät!

jeQQ

Joo, tietääkseni Fatalii kylmäsavustaa chilinsä, joten siemenille ei pitäisi siitä haittaa koitua. ;)

Loikkarinen

huhtikuu 21, 2010, 18:13:33 ip #4 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 21, 2010, 18:55:38 ip käyttäjältä Loikkarinen
Joo mie laitoin myös semmosesta savumaistiaispussista Aji Cristalia 6 siementä, kun  aattelin ettei niistä monikaan itäis, mutta kaikki nousi ja reippaasti nousikin:) Ihmettelin sitä, ku täälä on useessaki paikassa sanottu, että vaikia saada Cristalia itämään, ehkäpä ne tykkää siitä savustuksesta:D

-Jonsku-

Toi eka ylläri on varmasti pubescens. Toinen taas chinense, arvaan ma.
Mutta helkkarin hienoja kuvia!  :)

Druhtinaz

huhtikuu 21, 2010, 21:33:13 ip #6 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 21, 2010, 23:03:57 ip käyttäjältä Druhtinaz
Loikkarinen - noi savustetut Cristalin siemenet oli mulla kaikista parhaimpia itäjiä (5/6 ehti itää ennenkuin tyhjensin niiden idätyskopit ja laitoin kolme noihin taimiruukkuihin).

Jonsku - se toinen ylläri muistuttaa kyllä kovasti chinensejäni (large brown & orange habenero, naga morich) eli uskon, että olet oikeassa.

Toivottavasti saan nuo yllärit pysymään elossa ja kukkimaan, niin laitan myöhemmin kuvia kukista (ja tietysti hedelmistä, jos sellaisia joskus tulee).  Jos vaikka joku teistä kokeneimmista pystyisi sitten tunnistamaan lajikkeetkin.

Ensi viikonloppuna pitäisi yrittää saada isoimmat pois noista 9 cm taimiruukuista - juuria alkaa puskea jo alhaalta.  Mutta pitää  ehkä ensin viritellä niille jokin lisävalo ja ratkoa pieni tila+väliruukkuongelma...
Yllättävän hankalaa muuten tuo chilikuvaus - ei ole aikaisemmin tullut paljon harrastettua näin pienten otusten kuvaamista.

Druhtinaz

huhtikuu 27, 2010, 23:29:51 ip #7 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 28, 2010, 12:49:32 ip käyttäjältä Druhtinaz
6 viikkoa kylvämisestä tuli täyteen maanantaina.

Eilen (maanantaina)  siirsin ensimmäiset kasvit pois pikku taimiruukuista:

2 x CAP 1042 1.5L mehutölkistä leikattuihin tilapäispurkkeihin.
1 x Large Brown Habanero 17 cm Pamelaan jonka vein töihin ikkunalle.

Tarkoitus on istuttaa CAP 1042:et jatkossa suurinpaan (n. 10 l) ja toiseksi suurimpaan ruukuistani (6.3 l).  Ja kunhan saamme tarpeeksi mehua juotua niin yllätyspube pääsee vielä 1042-kaverusten seuraksi omaan mehupurkkiin  (ja lopulta jälkimmäiseen 6.3 l ruukuistani). Kaikki muut kasvit joutuvat suoraan lopulliseen ruukkuunsa (joista suurimmatkin ovat kooltaan vain 3.7 l)

Tänään siirsin vielä ylläri chinensen ja yhden ruskean haban valmiiksi kesäasuntoihinsa, 3.7 litran saviruukkuun.


Mehr licht

Taimet  (kaiken kaikkiaan 20 kpl) kasvoivat maanantaihin asti yhden 15 w ledilampun ja yhden 11 w pienoisloisteputken voimilla alakerran ikkunan edessä pienellä pöydällä.


Large Brown Habenero kylpemässä 15 w valokylvyssä.


Naga Morich ja 11 w pienoisloisteputki.

Koska ensimmäistenkään ruukun vaihtojen jälkeen kasvit eivät enää sopisi noiden kahden minilampun alle (tai talon ainolle ikkunalaudalle) täytyi yrittää saada lisää valoa. Liimasin foliota pahville ja virittelin alakerran toiselle ikkunalle tietokonepöydän päähän folioheijastimen auttamaan aurinkoa. Ideana oli "määrä korvaa keston", sillä aurinko ei paista tuolle ikkunalle kuin muutaman tunnin. Folioviritelmä näytti toimivan - liiankin hyvin.


Folioviritelmän koekaniinina toiminut, viilipurkissa varalla ollut ruskea haba näytti tältä maanantaisen työpäivän jälkeen. Oranssista habasta ei ollut jäljellä tämänkään vertaa. Riittävä kastelu on ilmeisesti tärkeää.  Tiistaina laitoin koekaniiniksi yhden nagan ja toisen oranssin haban. Kastelu näytti ratkaisevan ongelman.


Valoongelma ratkesi osittain kun vaimo antoi käyttööni vanhan kirjahyllynsä, johon virittelin 2kpl Clas Ohlsonin 2 x 18 w loisteputkivalaisimia (Lena). Kuva on lavastettu: laitoin valot äsken uudelleen päälle chilien nukkamaanmenoajan jälkeen. Kasvit on nyt ripoteltu ympäri asuntoa joko tähän hyllyyn, eri ikkunoille, tai jommankumman noista alkuperäisistä lampuista (11w ja 15 w) alle.


Tässä tämän viikon teemakasvini: kolme CAP 1042-sisarusta. Ikäjärjestyksessä (ekana itänyt vasemmalla). Siskokset ovat aivan erilaisia: vasemmanpuoleisella pienet lehtiruodot ovat osittain tummanvioletteja, keskimmäinen näyttää välillä nuutuneelta (ja sen lehdet ovat puhtaanvihreitä) ja nuorimmaisen lehdet taas ovat paljon suurempia kuin vanhempien sisarusten. CAP 1042 on ilmeisesti löydetty Stiglianosta, eteläisestä italiasta ja Fataliin mukaan se on hyvin aikainen. Pitäisi sopia hyvin aasialaiseen kokkailuun, joten toivon jonkinlaista satoa, sillä perheessämme 50 % itsetehdystä ruuasta on intialaistyyppistä, ja annuumeja kuluu paljon.


Kuva vanhimman CAP 1042 sisaruksen lehdestä.


Keskimmäiseltä sisarukselta löytyi tänään tällainen - voiko tuo olla jo nuppu? Pahoittelen kuvan laatua, mutta loittojen/makron puutteessa täytyy välillä harrastaa tällaisia osasuurennuksia.

bluesman

 Älä pahoittele, sulla on valokuvaus hallussa. Niinsanottua valokuvasilmää löytyy että myös digikuvauksen tekniikkapuolen hallintaa.
Lisäksi sulla on hienot taimet. Kannattaa tähän aikaan vuodesta jo varoa suoraa auringonvaloa siihen vielä tottumattomien chilintaimien kanssa.
Hyviä lajikkeita joihin itsekin viime vuoden ekalla kaudellani ihastuin. Aasialaiseen keittiöön sopii kyllä mielestäni useat eteläamerikkalaiset lajit vaikkei uskoisi.
Minkähänlaisia fotoja syntyy kun saat oikean lähilinssin? Ja nuppuhan tuo on, katso mitä syntyy.

Kilp

Tuo CAP 1042 tuntuu noudattavan samaa kaavaa sinullakin. Omista taimista toinen haarautuu tiheään ja kasvattaa pieniä lehtiä, ja toinen kasvaa pitkäksi isommilla lehdillä. Ensimmäisen kukan puhkeamiseen kului alta 2kk joten kyllähän tuo suht aikainen näyttäisi olevan. Nuo kukat ovat muuten sitten violettireunaiset, joka on kaiketi yleensä koristechilin tavaramerkki.

Druhtinaz

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 27, 2010, 23:49:47 ip
Aasialaiseen keittiöön sopii kyllä mielestäni useat eteläamerikkalaiset lajit vaikkei uskoisi.


Hyvä tietää, tykkään kokeilla kaikenlaista keittiössä, joten yritän varmaan tehdä erilaisia curryja ym. kaikenlaisista podeista mitä puskista sitten loppukesästä/syksyllä toivottavasti löytyy. Perushabanerot ainakin sopivat hyvin moniin curreihin - vaihteluna.

Chilivaarin blogin sulatejuustoreseptin innoittamana pilkoin muutama päivä sitten  maustamattoman tuorejuuston sekaan puolikkaan ugandalaisen habaneron ja lisäksi jotain espanjalaista mietoa (mutta melko mautonta) keltaista annuumia ja tuloksena oli mainio peruslevite jota käytämme jatkossa varmasti usein. Omalla sadolla kokeileminen olisi varmasti hauskaa!

Lainaus
Minkähänlaisia fotoja syntyy kun saat oikean lähilinssin?

Älä hyvä mies yllytä, yritän parhaillani kovasti vastustaa kiusausta ostaa jokin loittosarja tai lähilinssi nykykameraani ;D Mulla on lyhyt loitto vanhan filmikamerani manuaalitarkenteisiin linsseihin, mutta se on niin lyhyt (taitaa olla 7.5 mm)  että mahdollistaa kunnolliset suurennukset vain tietyillä laajakulmilla (jolloin kuvausetäisyydet olisivat liian lyhyitä - kamera ei mahdu kasvin sekaan) eikä tuo vanha lasi+loitto+adapteri viritys ole muutenkaan kaikista kätevämpiä käytettäviä.

Ne aivan ensimmäisen päiväkirjamerkinnän kuvat on itseasiassa kuvattu tuollaisella ikivanhalla 100mm linssillä+kyseisellä loitolla+adapterilla. Tuota lähemmäksi ei sillä virityksellä pääse.

Druhtinaz

huhtikuu 28, 2010, 10:08:42 ap #11 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 28, 2010, 10:25:30 ap käyttäjältä Druhtinaz
Lainaus käyttäjältä: Kilp - huhtikuu 28, 2010, 08:43:04 ap
Omista taimista toinen haarautuu tiheään ja kasvattaa pieniä lehtiä, ja toinen kasvaa pitkäksi isommilla lehdillä.


Aika paljon variaatiota löytyy lajikkeenkin sisällä!

No nyt alkoi tehdä mieli säilyttää vielä tuo kolmaskin CAP 1042 jotta voisi verrata sen kasvua/muotoa vanhempiin sisaruksiin. Valitettavasti loppusijoitus ruukkutilaa ei taida löytyä...säilytän sitä kyllä  "varakasvina" niin pitkään kuin mahdollista.

Druhtinaz

Lainaus käyttäjältä: Kilp - huhtikuu 28, 2010, 08:43:04 ap
Ensimmäisen kukan puhkeamiseen kului alta 2kk joten kyllähän tuo suht aikainen näyttäisi olevan. Nuo kukat ovat muuten sitten violettireunaiset, joka on kaiketi yleensä koristechilin tavaramerkki.


Hieno blogi sinulla! Katsoin, että olit laittanut CAP 1042 itämään vain kaksi viikkoa ennen minua, eli seurailemalla blogiasi saan arvokasta lisäinfoa tulevasta. Oliko niin, että juuri pienilehtinen muoto rupesi sinulla kukkimaan ensin?

Kilp

Lainaus käyttäjältä: Druhtinaz - huhtikuu 28, 2010, 16:49:52 ip
Lainaus käyttäjältä: Kilp - huhtikuu 28, 2010, 08:43:04 ap
Ensimmäisen kukan puhkeamiseen kului alta 2kk joten kyllähän tuo suht aikainen näyttäisi olevan. Nuo kukat ovat muuten sitten violettireunaiset, joka on kaiketi yleensä koristechilin tavaramerkki.


Hieno blogi sinulla! Katsoin, että olit laittanut CAP 1042 itämään vain kaksi viikkoa ennen minua, eli seurailemalla blogiasi saan arvokasta lisäinfoa tulevasta. Oliko niin, että juuri pienilehtinen muoto rupesi sinulla kukkimaan ensin?


Kyllä, pienilehtinen kukkii kun isompilehtisessä versiossa on vasta ensimmäiset nuput aluillaan.

Oma isompilehtinen CAP 1042 lähtee tosin kohta serkulle lahjaksi, joten pidemmälle en itse näitä variaatioita pääse tutkimaan.

Druhtinaz

toukokuu 08, 2010, 23:18:43 ip #14 Viimeisin muokkaus: toukokuu 08, 2010, 23:23:36 ip käyttäjältä Druhtinaz
Viime päivityksestä on jo vierähtänyt melkein kaksi viikkoa - ylihuomenna tulee täyteen 8 viikkoa siementen kylvämisestä.

Päänvaivaa on aiheutti annuumien lehtiin ilmestyneet läikät ja vaaleat täplät - päättelin kyseessä olevan jotain pientä ja ilkeää joten suihkuttelin annuumien lehdet Raidilla, joka näytti pysäyttävän täpliän lisääntymisen. Ongelma kosketti erityisesti vanhinta annuum siskoksista (violettisuonista, pikkulehtistä).

Koska CAP 1042 sisarusten välinen variaatio näyttää  kiinnostavan suurelta päätin, että ostan nuorimmalle (normaalivärinen, suurilehtinen)  sisaruksellekin oman ruukun  - ajattelin samaalla testata myös säiliöruukun soveltavuutta joten päädyin 25cm pauliinaan. Nyt taimi on yhä 9 cm (3 dl) taimipurkissaan, ja mietin voisiko tölkkivaiheen skipata ja siirtää kasvi suoraan pauliinaan?

Lannoitteena kaikki kasvit ovat saaneet heti taimiruukusta saakka substralia ja neko kaktusravinnetta.   Uusissa ruukuissa kasvit saavat aluksi  "juurten kasvettelumixin" (1 ml Subs + 2 ml NekoK + aqua ad 1 l , aivan nuorilla vieläkin laimeampana)  ja perus kasvatteluun saavat sitten (1.8 ml Subs + 1.8 ml NekoK + aqua ad 1 l). En ole jaksanut ostaa chileille omia lannoitteita, joten rehut saavat ainakin vielä pärjätä kaapista löytyvillä.


Nuorin 1042-sisarus taimipurkissaan.Keskimmäinen CAP 1042 aloitti kukkimaan! Siskot yrittävät seurata perässä, mutta vanhimmalta nypin nuput vielä pois. Huomasin yhden nupun myös toisella Ají Cristalilta, mutta sekin saa kyllä pitää nuppunsa.


Criolla Sella on kaikista chileistä korkein (n. 30 cm) ja honteloin. Loppusijoituspaikkana on kuvassa näkyvä vajaan kahden litran ruukku  - toivottavasti jaksaa silti pukata muutaman marjankin.


Naga Morich 21 cm (3.7 l)  kesäruukussaan. Taimi on leveä (26 cm) ja matala (10cm) - muutkin chinenset ovat aika samannäköisiä.

bluesman

Edelleen hienoja taimia. Criolla sella on juuri tällainen kasvutavaltaan, vaatii tukea ellei sitten leikkele runsaasti. Oikeissa olosuhteissa tuottaa hyvin ja sopii intialaiseen curryynkin melko hyvin vaikkei sieltäpäin olekaan. Käytän tätä erityisesti pitkään haudutettaviin pataruokiin. Maku tulee sopivasti esille ja polton terävin kärki pehmenee.

Kaltsu

Offtopic
Kuvaat ainakin kunnon rungolla, Mark II. Pointsit siitä. ;D Ehkäpä joskus itsellänikin. ;)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

MasaT

toukokuu 08, 2010, 23:41:05 ip #17 Viimeisin muokkaus: toukokuu 08, 2010, 23:43:54 ip käyttäjältä MasaT
Aika paljon ollut täällä juttua kasvualustoista ja ravinteista. Tuo substral, jollei sitten ole sitä luomu-substralia, on tuomittu täysin. Yhtä kaikki taimet näyttää mielestäni hyviltä ja ne keltaiset läikätkin saattaa johtua, kun olet suihkutellut lamppujen alla ja pisarat toimii niinkuin suurennuslasit ja polttaa jäljet. Arvailua tosin. Jatka vaan niinkuin tähänkin asti äläkä välitä muiden mielipiteistä. Saatat hyvinkin olla oikealla tiellä. Kokemus opettaa.
Yleensä itse suihkuttelen vasta iltaisin ja se suojaa myös taimia, jos sattuu olemaan kylmä yö.

Tinsa

Ei se ole tuomittu. Se supstraali on erittäin loistavaa tavaraa, jos ei kukkien pysyminen kiinnosta. Siinä kun tuppaa olemaan typpeä liikaa.
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger
Vaikka on jo vuosia kasvatellut ja antanut tutuille amistiaisia

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 24, 2011, 21:02:53 ip
Kaupassa luulivat teeholistiksi kun ihmettelin ettei hyllyssä ollut 32:ta teesiivilää.

MasaT

Jos et saa kukkia pysymään, niin et saa myöskään hedelmiä! Jos aiot jatkaa substralilla, niin minun neuvoni on, että laitat guanoa kasvatusalustaan ja kukinnan alkaessa vaikka biolanin syyslannoitetta, elikkä poltettua kananpaskaa. Aika kalium-pitoista ja typpi on poltettu pois ilmeisesti. Vois ehkä toimia, tai sitten ei.