elokuu 07, 2020, 16:12:28 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilien kasvatus sisätiloissa

Aloittaja Miami, heinäkuu 22, 2020, 20:21:58 ip

« edellinen - seuraava »

Miami

En omista kasvihuonetta, joten kaupan siemenistä kasvatetut taimet, jotka "vahingossa" unohtuivat sisälle, ovat kasvaneet ja kukkineet hyvin. Chilin alkuja, ja vähän isompiakin on jo tulossa. Varret ovat alkaneet muuttumaan puumaisiksi, n. 5cm mullasta.

Kyselisin asiantuntijoilta, että miten edetä kasvatuksessa?

Isoin kasvi on 130 cm pitkä, pienin puolta pienempi, mutta aloitti chilien tekemisen aikaisemmin. Ruukut eivät ole isoja, ehkä n. 2-3 litraisia. En ole uskaltanut tehdä muuta kuin kastella, ja välillä plantagenin kasviravinnetta hiukan antaa (tosi vähän).

Voiko niitä latvoa kun kukinta loppuu? Tarvitseeko koska lisävaloa? Miten talvehtiminen?
Kaupan chilien siemenillä mennään...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Miami - heinäkuu 22, 2020, 20:21:58 ipVoiko niitä latvoa kun kukinta loppuu? Tarvitseeko koska lisävaloa? Miten talvehtiminen?
Tervetuloa julkisesti kasvattelemaan. Hienoa, että olet onnistunut jo noin pitkälle.
Chilejä voi latvoa ja muotoilla saksilla aika vapaasti. Kukinta jatkuu niin kauan kuin valoa ja ravinteita riittää. Lisävaloa ne tarvitsevat viimeistään loka- marraskuussa, jos haluat satokauden jatkuvan.

Talvehtimista en harkitsisi, elleivät ole erityisen herkullista lajiketta. Uusista siemenistä saat alkuvuodesta idättämällä paremmat taimet kuin huonosti talvehtineesta ja voit itse valita lajikkeet. Voi niitä silti pitää koristekasvina ikkunalla, jos sattuvat viihtymään ja liian pitkiä haaroja voi leikellä pois.

Voi olla, että se lannoitteesi on typpipainotteinen ja kasvattaa enemmän vartta kuin hedelmää. Joku jauhemainen kastelulannoite, jossa on enemmän kaliumia kuin typpeä olisi chileille parempi, mutta lannoittaa niitä pitää, jos haluat satoa.

Miami

Kiitos vastauksesta!!!

Ensimmäinen chilikasveista on jo lopettanut kukinnan. Voiko se kukkia vielä uudelleen tänä vuonna? Chilit ovat isoja, mutta vielä raakoja, joten odotellaan että päästään maisteleen.

Kaksi kasvia jaksaa vielä kukkia, toisessa kylläkin latvassa aika paljon kukkia. Kasvit tuuppas melkein kaikki kukat samaan aikaan kukkimaan...

Tällä hetkellä en uskalla tehdä mitään muutoksia kasvatuksen suhteen, koitan selvitä näiden kasvien kanssa plantagenin lannoitteella, ja ehkä seuraavaan projektiin ensivuonna tulee ostettua toista lannoitetta. Nyt tarvitsee vain löytää joku maukas, ei niin kauhian tulinen chili, jotta lapsetkin oppisivat chilejä syömään  ;D
Kaupan chilien siemenillä mennään...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Miami - heinäkuu 23, 2020, 18:23:20 ipVoiko se kukkia vielä uudelleen tänä vuonna?
Useimmat chilit jatkavat kukintaa ja sadon tuottoa niin kauan kuin valoa, lämpöä ja lannoitusta riittää. Yleensä syksy tulee väliin.

On toki poikkeuksia, jotkut isohedelmäiset lajikkeet tai keväällä pienehköt taimet, jotka aloittavat kukinnan liian aikaisin. Ne voivat kehittää yhden tai muutaman chilin ja lopettaa kukinnan jopa kuukausiksi.

Miami

Ensimmäiset chilini ovat nyt vaihtaneet väriä oranssiksi. Kysyisinkin, että jäävätkö oranssiksi vai voiko niistä vielä tulla punaisia? Siemenet kun oli otettu punaisista chileistä? Kiva väri kyllä tämäkin....
Kaupan chilien siemenillä mennään...