Kirjoittaja Aihe: Reseptejä chilimiitistä (muffinit + jalapenomarmeladi)  (Luettu 4145 kertaa)

Poissa Anu-Riikka

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Reseptejä chilimiitistä (muffinit + jalapenomarmeladi)
« : Elokuu 20, 2002, 10:36:54 ap »
Joku kaipaili miitissä näitä reseptejä, joten tässä jotain osviittaa. Kovin orjallisesti en aina itsekään reseptejä noudata, joten olen saattanut tehdä jotain vähän toisinkin. Kokeilkaa siis omalla vastuulla!

Chilisuklaamuffinit (perusohje napattu ryhmästä sfnet.harrastus.ruoka+juoma, chili lisätty itse)

300 g vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
150 g fariinisokeria tai tavallista sokeria
1,75 dl maitoa
2 munaa
100?150 g tummaa suklaata rouheena
sopivasti chilijauhetta*

1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaakao ja suklaa.
2. Kuumenna voita ja sokeria kattilassa, kunnes voi sulaa ja sokeri liukenee.
3. Vatkaa maito ja munat sekaisin.
4. Kaada munamaito ja voi-sokeriseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita varovasti.
5. Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteessa 15?18 min. Annos riittää 12-paikkaiselle muffinipellille.

*Chilijauheeksi sopii mielestäni parhaiten jokin savustettu laatu, itse käytän yleensä savustettua Red Savinaa. Kannattaa tietenkin kokeilla, mikä omasta chilivalikoimasta maistuu parhaimmalta. Chilin määrä riippuu tietenkin käytetystä chilistä ja halutusta chilisyysasteesta. Olen laittanut noin 0,2 ml Red Savina -jauhetta, jolloin muffineja uskaltaa tarjota muillekin kuin vannoutuneille tulisuuden ystäville.

Jalapeno jelly (marmeladi) (chile-heads -listan arkistosta)

  1/3 cup jalapeno peppers, seeded and coarsely chopped
  3/4 cup green bell peppers, seeded and coarsely chopped
  1 1/2 cups white vinegar (also called distilled)
  5 1/2 cups sugar
  3 ounces liquid pectin (do not substitute powdered pectin)
  8 drops green food coloring
  Put peppers and vinegar into blender and blend until smooth. Pour into
  kettle. Add pectin and sugar and boil one minute, stirring. Skim foam.
  Bring again to boil. Add food coloring. Skim foam again. Pour into
  sterilized jelly jars, seal with paraffin. Makes 6 (six) 1/2 pint jars.

Oma sovellus reseptistä:

vajaa 1 dl jalapenoa (siemenet poistetaan)
2 dl paprikaa
3 dl etikkaa + 1 dl vettä tai 4 dl viinietikkaa
4-5 dl hillosokeria

Pilko jalapenot ja paprikat ja keitä niitä n. 5 min etikassa. Soseuta ja lisää hillosokeri. Keitä vielä 5-10 min, kuori pinnalta vaahto jos sitä muodostuu. Kokeile välillä, kuinka marmeladi hyytyy: jäähdytä lautanen pakastimessa ja tiputa sille vähän marmeladia. Kun koostumus on haluamasi, purkita marmeladi pestyihin kuumiin lasipurkkeihin.

Reseptiin voi käyttää joko vihreitä tai punaisia jalapenoja. Vihreiden kanssa kannattaa käyttää vihreitä tai keltaisia paprikoita, punaisten kanssa punaisia. Muitakin chilejä voi käyttää. Etikan määrääkin voi mielestäni vähentää, jos ei pidä etikkaisesta mausta. Marmeladin säilyvyys tulee kuitenkin pääasiassa sokerimäärästä, ei happamuudesta. Marmedadi säilyy hyvänä vähintään vuoden jääkaapissa säilytettynä.

Marmeladi on hyvää esim. paahtoleivällä tai voileipäkeksien kanssa tarjottuna.

Edit: reseptien nimet otsikkoon

Poissa Janne

  • Administrator
  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2030
    • Profiili
Reseptejä chilimiitistä (muffinit + jalapenomarmeladi)
« Vastaus #1 : Elokuu 20, 2002, 10:47:14 ap »
Oliko se miitissä mukana ollut marmeladi tehty just tuolla sun omalla ohjeella? Siinä oli ainakin meidän makuun etikkaisuuskin ihan kohdallaan. Pitääpä tehdä satsi pikapuoliin...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Poissa Anu-Riikka

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Reseptejä chilimiitistä (muffinit + jalapenomarmeladi)
« Vastaus #2 : Elokuu 21, 2002, 08:52:29 ap »
En tullut kirjoittaneeksi ylös tarkkoja määriä, kun tein tuon marmeladin viime syksynä. En siis ihan tarkkaan muista suhteita, joten kokeile, mikä tuntuu sopivalta. Jos aloittaa ensin pienemmällä etikkamäärällä ja maistelee keittämisen aikana, voi sitten lisätä sitä, jos maku tuntuu vaativan. Mielestäni ei säilyvyydenkään kanssa pitäisi tulla ongelmia, kun sössön antaa kiehahtaa etikan lisäämisen jälkeen. Netistä löytyy aika paljon vastaavia reseptejä hakusanalla jalapeno jelly, jos haluaa vertailla ainessuhteita eri reseptivariaatioissa.

Poissa Hessu

  • Chilaca
  • **
  • Viestejä: 68
    • Profiili
Reseptejä chilimiitistä (muffinit + jalapenomarmeladi)
« Vastaus #3 : Syyskuu 02, 2002, 18:41:10 ip »
Tämä Anu-Riikan hyvä marmeladi jäi meikäläisen ja emännänkin mieliin chilimiitistä, ja tänään sain itsestäni irti sen verran että tein jotain vastaavaa. Hyvä pihlajanmarjakesä innoitti tekemään soossin sen pohjalle, ja pihan pihlajasta saikin kurkoteltua viidessä minuutissa ison vadin täyteen marjoja (perkaamisessa menikin sitten vähän enemmän aikaa). Laitoin sörsseliin ½ litraa vettä, about kilon marjoja, pari makeaa omenaa viipaleina sekä vajaan kourallisen Cayennea. Nämä keitettiin pehmyeksi, soseutettiin tehiksellä ja lisättiin 3dl sokuria. Lopuksi vielä hillo-melatin perään ja purkkiin. Kuten reseptistä huomaa, en tykkää käyttää täsmällisiä mittoja tai aikoja ruuanlaitossa, se tappaa luovuuden... Lopputulos oli melko puhuttelevan makuista hyytelömäistä marmeladia. Maistuu ihan hyvältä ohukaisten tai "koirankeksien" kanssa kun pääsee makuun, kaikki eivät ehkä tykkää  :p