kesäkuu 05, 2020, 14:46:17 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tomaattipyreedippisoosi TrinidadScorpion pohjalla

Aloittaja davve, syyskuu 05, 2010, 21:31:56 ip

« edellinen - seuraava »

davve

Eli yksi ehdottomasti parhaimpia kastikkeita mitä on tullut laitettua... Koko sato on tähän asti tullut syötyä tällä tavalla:

1 purkki tomaattipyreetä, mieluiten Biona luomu,  noin desin purkki
10 kpl aurinkokuivattua tomaattia
öljyä, auringonkukan tai rypsi tai mitä vaan, kunhan luomu
1-2 kpl Trinidad Scorpion kokonaisena, tai niin paljon kuin suu sietää. Tämä on se tärkein ainesosa, voi varmaan korvata Naga tai 7Pod...
Muskotti   (luomua)
Tellicherry
Chipotle
Valkosipulia tai sipulia jos haluaa
Hunaja tai vaihtoehtoisesti intiaanisokeria
Omenaviinietikka, mieluiten Demeter
Passeerattua tomaattia, noin desi, myös luomu (esim Biona)


Silppua Trinidad, kuumenna hetki öljyssä, mausteet tietty mukana
Lisää pyree ja aurinkotomaatit
Keitä hetken.
Makeuta hunajalla, ja lisää tilkka omenaviinietikkaa
Jos kastike on liian paksu, siitä voi tehdä juoksevampaa liäämällä esim passeerattua tomaattia, myöskin luomua esim Biona, jota löytynee joka Cittarista


Tässä ehdoton suositus käytää kaiken luomua, koska "tavallinen" tomaattipyree ja passeerattu ovat aikas hapokkaat ja ilkeän makuiset. Tässä soosissa luomun oma makeus ja maun runsaus tulevat oikein loistavasti esiin. Chipotle ja Tellicherry antavat hiukan pyöreyttä ja "taustatukea" makuun. Ja ei kun nautiskelemaan. Onnistuessaan kastike on sellainen että sitä lusikoi ja haluaa lisää vaikka päälaki valuu hikeä.

bluesman

 Miten satuinkin lukaisemaan reseptisi kun juuri mätän naamaan tomaatipyré/sipuli/vs/luomurypsiöljy/savunagatahnaa ruisleivän päällä. Pyré ei ole valitettavasti luomua mutta valkkari ja sipuli ja naga ovat itsekasvatettuja. Makeutta en ole lisännyt mutta hunajaa täytyy kokeilla. Tahna on muutoin nopsa vääntää vaan nagan savustamiseen meni 18h ja kuivaamiseen 4h kuivurilla.
Laitoin 140g pyrépurkkiin 2 teelusikallista savunagaa. Tuntuu riittävältä. Kokeilen seuraavaksi TSMB:tä kunhan korjaan sadon ja savustan podit.
Ei tunnu kaipaavan mustapippuria eikä muutakaan. Jos laittais juustokuminaa niin muistuttaisi Marokkolaista harissaa.

davve

Toivottavasti maistuu! Palautetta ja parannusehdotuksia saa mielellään laittaa tänne! TSMB tarkoittanee tuota "morogua blend"? Eli se järkyttävän vahva joka näyttää pahasti sisäänkasvaneilta varpaankynsiltä? Toimistollani on puskassa vielä 20 kpl isoja podeja ja kymmenkunta pientä. Saakohan niin "pientä" määrää savustettua?

Olet aivan oikeassa ettei soosi välttämättä lainkaan kaipaa pippuria tai chipotlea kaveriksi, varsinkin jos tekee makean kastikkeen.

Jos taas tekee suolaisen version, niin se jotenkin tuntuu toimivan hiukka paremmin.


Alkukemisti vauhdissa...

Kadotus

Mikä tekee tästä Bionan luomupyreestä niin ylivertaisen?
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Paska maa + paskat ihmiset = paskat kuljettajat.

Kugelschreiber

Lainaus käyttäjältä: Kadotus - syyskuu 06, 2010, 18:02:04 ip
Mikä tekee tästä Bionan luomupyreestä niin ylivertaisen?


hinta normaaliin verrattuna x2 = herkullisempi maku  ???

davve

Vastauksen löytäminen on helppo: maista!  =)
Ei kannata tässä uskoa ainakaan sokeasti toisten mielipiteisiin, varsinkin kun purkki maksaa sen 2 egeä tms. Biona on vain yksi merkki jota esim cittari myy, on muitakin.

Luomu on siis ikään kuin ruoan laatusertifikaatti. JOS ruokatarvikkeet eivät ole luomua, ne ovat aivan varmasti tehoviljeltyä mössöä, jossa määräävä asia on paino, jonka mukaan maksetaan. Sisältö jää pienemmlle huomiolle, ja voit ajatella maksavasi sidotusta vedestä ja tärkkelyssokerista.

Tätä ei esiinny luomutuotteilla. Ne ovat ehtaa tavaraa, ja maistuvat järkyttävän hyvälle.

Vielä parempi on: BIODYNAMINEN, mutta sitä taas ei löydy ihan joka paikasta ja sen hinta on pikkasen suolainen jokapäiväiseen käyttöön, tai no sehän on jokaisen yksittäisen kukkaron valinta.Tomppa

vai rupesit oikeen sulo vileeniksi.. ;D   biodynaaminen..

Tottahan se kyllä on että luomu on parempaa mutta sen hintaa pitäisi saada alaspäin...

Ja ihan hyvä soossihan noista varmasti tulee.. täytyy koittaa kunhan ehtii.. 8)

CyberDog

Niin ja koskaan ei ole suomalaisilla mennyt ruokaan suhteessa vähemmän rahaa kun nykypäivänä.

Niin juu ja milläs sitä luomun hintaa saatais alaspäin? No kasvattamalla kysyntää suhteessa tehotuotantoon tietenkin.

davve

Käytiin lomalla Berliinissä.  Oli muuten mahtavaa nähdä kuinka jokaisessa nurkkamarketissa ja lähisiwassa oli hyllymetreittäin luomutavaraa. Luomutavara maksoi siellä tasan saman verran kuin normaali vihannekset ja lihat. Ja niiden hinnat oli halvemmat kuin suomessa "normaalituotanto" ruokatarvikkeet. Laatukin oli huomattavasti yli suomalaisen kaupan tarjoama. Jopa lähimarketeissa oli Ekologisch + Biodynamisch tuotettuja "Prädikatswein" about puoleenhintaan alkoon verrattuna...

12 vuotta sitten Suomi oli huomattavasti edellä sakemanneja noissa ruoan laatu asioissa, mutta nyt ne ovat mennet ohi että viheltää. Oleskelin siellä pitempään silloin. Suomessa ei nykyään ole edes mitään kunnon kilpailua ruokapuolella; 2 kpl sovchoosi-osuuskunta-kauppaa hoitaa koko ruljanssin, jotka vielä kehtaavat kehua "laatuaan" ja jotain mitätöntä "kilpailua".

Korjaan itse tämän puutteen ostamalla mahdollisimman paljon suoraan tiloilta. Lauantaina haetaan 140-150 kg erilaista vihanneksia, juureksia ja lihaa varastoon kotiin. Tällä tavalla hinta on jopa alhaisempi kuin mistään marketista ostettuna. Hakemalla suuret määrät kerralla ei edes se 100km hakureissu tunnu pahalta. Ja olen itse nähnyt miltä mullikat näytti ennen teurastusta, joten hienon näköistä Herefordia tulossa, tämäkin on tapa tehdä "auditointi" ruokatoimittajalla. Viime huoden "keskihinta" Herefordille oli siinä 13€/kg, 10kg laatikoissa, sisältäen kaikki osat lapa, paisti, jauhettua, entrecote ja vähän filettäkin. Tämän vuoden hintaa en vielä tiedä.

Potut ja muut juurekset ovat sairaan paljon parempia ja tiiviimpää ruokaa kuin normaalituotettu. Voit suoraan verrata että normaalituotettu peruna on se 92 oktaaninen polttoneste, mutta luomupotot on sitten se 99 oktaaninen tavara. Tämä kait meni jo "vähän" off topic...


Kukas se sulo vileen on?

laihoja

Biodynaamisesta viljelystä sen verran, että kyseessähän on ikäänkuin homeopaattinen viljely. Siinä käytetään erittäin laimeita preparaatteja "tukemaan elinvoimaa" yms. Normaali tiede taitaa lukea sen näennäistieteiden piiriin. Biodynaamisen viljelyn takana on Rudolf Steiner ja antroposofinen maailmankatsomus.

Mutta en ole biodynaamisesti viljeltyä koskaan maistanut, eli lopputuloksesta en sano mitään, ajattelin vain että varmaan aika harva tietää mitä se tarkoittaa.

Tomppa

Sulo vileen on eräs "hahmo"  tankki täyteen tv-sarjasta 80 luvun alussa...

tosin sarjan kaikki näyttelijät ovat jo kuolleet  8)

mpp

Lainaus käyttäjältä: Emilia Vilén
Ei se ole Vileen, vaan Vilén heittomerkillä.....


;D

biblo

Lainaus käyttäjältä: Tomppa - syyskuu 07, 2010, 14:58:40 ip
Sulo vileen on eräs "hahmo"  tankki täyteen tv-sarjasta 80 luvun alussa...

tosin sarjan kaikki näyttelijät ovat jo kuolleet  8)


Tarkistappa vielä. Muistini mukaan ja tarkistin vielä varmuuden vuoksi wikistä että kolme on elossa.
"Minä yksinkertaistan itseäni.
Tasapainossa jossakin onnen ja surun täydellisessä keskipisteessä.
Koska alkueläimillä ei ole koskaan huono päivä." - Chuck Palahniuk

Chilivaari

No jopas on menty kauaksi asiasta. Olin siellä minäkin (tekemässä Tankki täyteen sarjaa) ja luulen olevani hengissä vielä.  ;D

Vilénin merkitys taitaa olla hämärtynyt nykynuorisolta. Sulohan osti mitä tahansa, jos sai halvalla. Vaikka ei ostamaansa tarvinnut. Vaikka ostos tuli seurausvaikutuksineen kalliiksi. "Sen sai halvalla" on edelleen repliikki, joka saa minut hymyilemään ja epäilemään ostajan mielenterveyttä.

Tomppa

Totta.. tarkistin tuon jutun ja kyllä... kolme on hengissä..  8)


davve

Mullapa on tietoa vähän liikaakin noista biodynaamisista ja Steiner jutuista, mutta siksi pitän ne loitolla, hyvin pitkän kepin kanssa!

Mutta niiden kasvattamat vihannekset, hedelmät ja marjat; niitä ei voita mikään!

Ne mössöt joita käytetään biodynamisessa kompostinhoidossa on aivan karsean hajuisia, erittäin tiiviitä, mädätetty milloin mistäkin. Joten ne taatusti houkuttelevat ne madot sinne kompostiin ja se kait on koko jutun itu.

piipari

Lainaus käyttäjältä: Kugelschreiber - syyskuu 06, 2010, 20:22:38 ip
Lainaus käyttäjältä: Kadotus - syyskuu 06, 2010, 18:02:04 ip
Mikä tekee tästä Bionan luomupyreestä niin ylivertaisen?


hinta normaaliin verrattuna x2 = herkullisempi maku  ???

luomu maistuu usein, ei aina, paremmalta kuin normo. oli maatilatorilla perunamaistiaiset; luomua ja "eettisesti kasvatettua". sokkomaistelussa kaikki, jotka maistoivat, veikkasivat paremman makuisen olevan luomua. metsään meni.
mutta juuri tomaattimurskassa esim. eron huomaa, luomua voi kauhoa suoraan purkista, noita muita ei oikeen tee mieli. porkkanat myös usein ovat paljon parempia. jos ei halua luomua, on mutti-merkkinen murska tosi hyvää.
chili on herkku juures.