joulukuu 08, 2019, 18:36:46 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Helsingin raflat

Aloittaja theBro, tammikuu 24, 2004, 22:03:49 ip

« edellinen - seuraava »

Janne

LainausJa vielä tähän kysymys: Onks Sezuanin pippuri myös chilinsukulainen?

Ei ole chilin sukulainen. Erikoisen makuinen mauste kylläkin, kannattaa kokeilla vaikka itse en ole makuun oikein päässyt. Kaapissa on lojunut jo pari vuotta iso purkillinen odottamassa käyttöä...

http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer....ip.html[/color]
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Topias

En tiedä kuka pääkaupunkiseudun kasvattajista oli myynyt tuotoksiaan Memphisiin mutta suht. Hyvän makuinen chili oli lautasella vaikka ruoka muuten oli melko keskinkertaista.
Nokka vuosi melko pitkään sen palon syötyäni. :)
We quest for a grail of illusive perfection,
each hoping we'll find it some glorious day.
Yet gaze with remorse at our jaded reflection,
that looks like The Picture Of Dorian Gray.
-Martin Walkyier-

longi

Moro.
Onkos kukaan käynyt Samratissa. Itselleni aikoinaan ensimmäiset chililähdöt antanut kotomaassa sijaitseva ravinteli. Toki en ole pariin vuoteen käynyt minäkään (onko enään tulista ruokaa sitä tiedä mä en), mutta ainakin silloin säväytti ja monia annoksia sai kahta - kolmea tulisuusastetta:)
www.samrat.fi

Liana7

:o  Samrathan oli tai on intialainen ravintola; Samrat Indian Cuisine sen nimi on ollu. Jos ei intialaisessa saa etupäässä tulista ruokaa niin johan on kumma kun koko maan ruokakulttuuri on etupäässä tulista. Taitaa olla ne jotku hare krishnat tai pohjois-intian mikä uskonkunta se nyt oli, jotka syö vain ruokaa jossai EI ole chiliä, tuoretta sipulia eikä valkosipulia lainkaan, uskonnollisista syistä.

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "Liana7"Jos ei intialaisessa saa etupäässä tulista ruokaa niin johan on kumma kun koko maan ruokakulttuuri on etupäässä tulista. Taitaa olla ne jotku hare krishnat tai pohjois-intian mikä uskonkunta se nyt oli, jotka syö vain ruokaa jossai EI ole chiliä, tuoretta sipulia eikä valkosipulia lainkaan, uskonnollisista syistä.


Joka puolella Intiaa on hyvin saatavilla kiinalaista ruokaa (esim. chowmeiniä ja chop sueyta), joka ei ole tulista. Himalajalla ruoka on yleensä hieman varovaisemmin maustettua. Etelään mentäessä tulisuus kasvaa nopeasti ja eteläisissä osavaltioissa, esim. Tamil Nadussa intialainen sapuska onkin sitten erittäin tehokasta (seafood poislukien)...  Suomessa ravintolat eivät uskalla sellaista tarjoilla.  :(

Tämä siis noin pääpiirteittäin, paikallisia eroja on paljon. Perustuu omiin kokemuksiin eikä näin ollen ole tieteellisesti todistettu tosiseikka.  :wink:
Solanaceae et vitae

Kauko

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Joka puolella Intiaa on hyvin saatavilla kiinalaista ruokaa (esim. chowmeiniä ja chop sueyta), joka ei ole tulista. Himalajalla ruoka on yleensä hieman varovaisemmin maustettua. Etelään mentäessä tulisuus kasvaa nopeasti ja eteläisissä osavaltioissa, esim. Tamil Nadussa intialainen sapuska onkin sitten erittäin tehokasta (seafood poislukien)...


Tämä menee nyt aikalailla off topic, mutta aihe on niin mielenkiintoinen...

Ovatko kokemuksesi isoista vai pienistä kaupungeista vai turistikeskuksista? Kiinalaista ruokaa olen kyllä löytänyt turistialueilta, mutta muualla niitä on aika harvassa - esim. Mombayn (nyk. Mumbai) kahdessa kaupunginosassa ei tainnut olla ainuttakaan, mutta on kai sielläkin niitä kiinalais- ym. siirtolaiskortteleita joissa löytyy. Sama juttu Delhissä ja Kalkutassa.

Tuossa tulisuudessakin on aika paljon paikallisia eroja. Itse en ole huomannut eroa Intian pohjois- ja eteläosien välillä.

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Suomessa ravintolat eivät uskalla sellaista tarjoilla.  :(


Eivät yleensä, mutta poikkeuksiakin onneksi löytyy. Helsingin monet intialaiset ravintolat tekevät pyydettäessä hyvinkin tulisia annoksia. Maharajassa ei aina tarvitse edes pyytää extra-tulisuutta, kaikkia ruokia saa joko mietona, tulisena tai erittäin tulisena. Myös Kampin Indian Tandoor uskaltaa tarjoilla varsin tulista. Muuten, Maharajasta olen saanut tulisemman aterian kuin monestakaan paikasta Intiasta.

Kannattaa aina rohkeasti pyytää extra-tulista, intialaiseen kulttuuriin kun kuuluu palveluhenkisyys, ja sitä yleensä saa mitä tilaakin.

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "Kauko"Ovatko kokemuksesi isoista vai pienistä kaupungeista vai turistikeskuksista?

Turistikeskuksissa en ole käynyt (paitsi Kovalam beachilla). Kokemukset sijoittuvat akselille Delhi - aina Nepalin puolelle vuoristoon - Gorakhpur - pikku hiljaa alas Madrasiin - Trivandrum - Kovalam - Delhi. Matkan varrelle mahtuu pienempiä kyläpahasia. Tapahtumat tapahtuivat vuonna 1993.
Kiinalaisia ravintoloita ei ole, mutta niistä hiukan suuremmista ja kalliimmista paikallisista kuppiloista olen aina löytänyt vähintään chicken chowmeinia, yllättävää kyllä. Siirtolaiskortteleitakaan en muista nähneeni.

Lainaus käyttäjältä: "Kauko"Tuossa tulisuudessakin on aika paljon paikallisia eroja. Itse en ole huomannut eroa Intian pohjois- ja eteläosien välillä.

Paikallisia eroja nimenomaan. Ruokalajitkin vaihtelevat, esim. Madrasissa saa usein soosia, jota ei muualta löydä lainkaan (joku Madras chicken -hässäkkä muistaakseni...). Itse kyllä huomasin selkeästi tulisuusasteen nousun laskeuduttaessa etelään päin. Himalajallahan saa jopa perunaruokia, joissa ei poltetta ole lainkaan.

Minä en sitten muista näitä kaupunkien uusia nimiä...

Lainaus käyttäjältä: "Kauko"Kannattaa aina rohkeasti pyytää extra-tulista, intialaiseen kulttuuriin kun kuuluu palveluhenkisyys, ja sitä yleensä saa mitä tilaakin.

Toki. Olen nyt vain totaalisen väärässä threadissa enkä tunne noita kuppiloita lainkaan. Täällä Tampereen intialaisissa paikoissa kokki kyllä varmasti tekee niin tulisen annoksen kuin suinkin uskaltaa suomalaiselle asiakkaalle tehdä. Monelle se varmasti onkin tulinen. Intian tulisuustasoa se ei ole, ei etelän eikä pohjoisen ;)

Uskaltaakohan tässä jatkaa offtopicia: Missäs päin itse olet reissaillut?
Solanaceae et vitae

Kauko

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Paikallisia eroja nimenomaan. Ruokalajitkin vaihtelevat, esim. Madrasissa saa usein soosia, jota ei muualta löydä lainkaan (joku Madras chicken -hässäkkä muistaakseni...).  


Jep, sehän on tuo mainio madras-kastike. Sitä saa Suomestakin, ainakin muutamasta helsinkiläisravintolasta. Yhdessä pienessä ravintolassa tosin oli hyvin mietoa (en muista nimeä, joku pikaravintola), mutta Indian Tandoorissa aivan mainiota!

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Itse kyllä huomasin selkeästi tulisuusasteen nousun laskeuduttaessa etelään päin. Himalajallahan saa jopa perunaruokia, joissa ei poltetta ole lainkaan.


No minä en Himalajalla asti ole käynyt... nuo perunaruoat (Aloo) saattavat etelässäkin olla joskus mietoja. Mutta jos vertaa esim. Thaimaahan, siellä saattoi Chiang Maissa olla selvästi tulisempaa kuin etelämpänä, mm. Phuketissa tai Bangkokissa. Pienemmät paikkakunnat eivät enää ole minunkaan muistisopukoissani. No, Thaimaa on eri asia kuin Intia. Mutta maalaisjärjellä voisi kyllä kuvitella etelässä olevan tulisempaa, koska ilmasto on kosteampaa ja ruoka siis pilaantuu helpommin... Outoa ehkä, mutta Thaimaassa sain tulisempaa ruokaa kuin yhdessäkään paikassa Intiassa.

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Täällä Tampereen intialaisissa paikoissa kokki kyllä varmasti tekee niin tulisen annoksen kuin suinkin uskaltaa suomalaiselle asiakkaalle tehdä. Monelle se varmasti onkin tulinen. Intian tulisuustasoa se ei ole, ei etelän eikä pohjoisen ;)?


Tuleppas kokeilemaan Helsinkiin, ja suunnista Indian Tandooriin tai mieluummin Maharajaan, ja pyydä niin tulista kuin pystyy tekemään. Itse ainakin Maharajassa itkin syödessäni... (Maharaja on Mannerheimintiellä, ihan Oopperan pikavuoropysäkin lähellä, Tampereelta helposti saavutettavissa wink)

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Uskaltaakohan tässä jatkaa offtopicia: Missäs päin itse olet reissaillut?


No eiköhän muutaman rivin ;)

Intiassa harmittavan vähän, sielläkin suurin osa ajasta Goalla. Tänä talvena olisi tarkoitus lentää Delhiin, ja sieltä Kalkuttaan, ehkä Mumbaihin, lopuksi Goalle. Enemmän kokemusta on Thaimaasta, jossa reissatessa vierailut Myanmarissa ja Laosissa. Loput reissut muilla mantereilla, niistä ei chiliaiheisella sivulla paljon kannata puhua ;)

Liana7

Kyllähän Intiassa toisaalta saa myös englantilaista ruokaa joissain hotelleissa kuulemma, siirtomaa-ajan jäljiltä. Että jos tekee mieli vaikka munuaispiirasta tai vetistä maustamatonta keitettyä kalaa.....Sellastakin syödessä saattais kyyneleet valua silmistä  :cry:

Scandal

Kävin ratsaamassa ko. New Bamboo Centerin (Annankatu 29) lauantaina. Paikka oli pieni, ahdas ja aika "aneeminen", usean hengen pöytiä ja vain pari kahden hengen pöytää.

Itse ruoka sen sijaan oli mainiota. Otin malesialaisen kanacurryn, mahdollisimman tulisena; seuralaiseni otti malesialaisen tofucurryn mediumina. Oli kuulemma "riittävän tulista". Itse maistoin "varovasti", curry oli aivan tolkuttoman hyvää mutta tulisuutta en havainnut. Otin sitten rohkeasti ison haarukallisen "jotain punaista mössöä" - juuh, chiliähän se oli. Krääh. Yllätti hieman %)

Tulisuutta on keskivertokansalaiselle ihan riittävästi, nenän sai valumaan ja jäävesi maistui. "True"-chiliootille tuo tulisinkaan ei ole mikään mahdottomuus, tosin lienee about tulisinta mitä olen mistään ravintolasta koskaan saanut (ei sillä, kokemusta ei juurikaan ole, en käy usein ulkona syömässä) mutta pakko myöntää että teen itse tulisempaakin. Asteikolla "vesi ... laava" tuo tulisuus lienee jotain 4/10 oman mittapuuni mukaan. Jahka annos oli syöty, ei poltetta enää ollut lainkaan, kyseessä siis "pikainen" polte eikä "kestopolte" kuten parhaimmilla/pahimmilla chileillä.

Hinta-laatusuhde oli kyllä lähellä kymppiä, todella hyvänmakuinen ja riittävän kokoinen annos, hintaa 6,90e. "Ruuhka-aikaan" l. viikolla puoliltapäivin tmv. tuonne on turha mennä, jos kerta lauantaina neljän-viiden kieppeilläkin paikka oli tupaten täysi. Ja toistettakoon vielä että ko. malesialainen curry oli ihan tolkuttoman hyvää. Nams.

JuAn

Kukaan kokeillut Käpylässä olevasta El Karim nimisestä paikasta kebabpizzaa tulisena? Varmasti tulisinta pizzaa, mitä olen pizzeriasta ikinä saanut.  :twisted:

jv

Lainaus käyttäjältä: "longi"Moro.
Onkos kukaan käynyt Samratissa. Itselleni aikoinaan ensimmäiset chililähdöt antanut kotomaassa sijaitseva ravinteli. Toki en ole pariin vuoteen käynyt minäkään (onko enään tulista ruokaa sitä tiedä mä en), mutta ainakin silloin säväytti ja monia annoksia sai kahta - kolmea tulisuusastetta:)
www.samrat.fi


Voin ikäväkseni raportoida, että Samratin ruoka on kyllä kadottanut tulisuutensa. Kävin testaamassa paikkaa tämän sinun viestisi perusteella.

Tilasin Chicken Chilli -nimisen annoksen, jota ruokalista kuvailee seuraavasti "erittäin tulisesti maustettua kanaa". Ei ollut kyllä mitenkään erittäin tulista, toisaalta, en kyllä huomannut pyytää sitä erityisen tulisena, koska oletin sen olevan jo valmiiksi tulista pyytämättäkin.

Ruoka oli yleisesti ottaen ihan hyvää mutta ei mitään ihmeellisen herkullista. Tuo minun kana-annos oli kooltaan vähän turhan pieni eikä se sisältänyt yhtään vihanneksia, tiedä sitten onko se jokin intialisen keittiön tapa. Kanan rintafileet olivat ehkä hieman kuivahkoja.

Mutta eniten annoksessa häiritsi sen hyvin kirkkaan punainen väri. Vähän tuntui siltä, että ruuan valmistuksessa on käytetty jotain hemmetin väriaineita, mikä ikävä kyllä kuuluu intialaiseen keittiöön.

Ei mikään huono paikka mutta en ajatellut enää käydä.

Aji Inferno

Jos vaikka ovat kuunnelleet asiakaspalautetta ja "suomalaistuneet" - muistan hyvin miten esim. helsinkiläinen Namaskaar kehuskeli ihan lehdessä sitä etteivät he tee "pyynnöstäkään" suomalaisille kovin tulista ruokaa koska tietävät "ettemme me sitä kestä"...

En ole siellä sen koomin käynyt, turha sanoakaan... ;)  Edesmennyt Vennamohan sanoi aina että "kyllä kansa tietää!". P*skaa puhui. Kansa ei aina todellakaan tiedä... Chilissä kaikkein vähiten. ;)

No, makuasioista on tunnetusti turha kinata - sen paremmin enemmistön kuin vähemmistöjenkään näkökulmasta. Kunhan joka makuun olisi tarjolla jotain, saisi läskisoosikansa omansa ja me chilihullut omamme. Ja kenties siinä synteesinä syntyisi ajan oloon hyvinkin kiintoisia uusia ruokalajeja...

Jonne

runeberginkadulla töölöstäpäin ku laskeutuu, ni just ennen mannerheimintietä on joku kiinalainen, nimeä en muista  mutta tilasin eilen kanaa kung-po ja jälkeenpäin huomasin et siel ois ollu vaihtoehtona mieto, keskitulinen, tulinen ja extratulinen.. nokun en ajoissa huomannu mitään sanoo ni sieltä tuli mieto..

mietoki on sellane, et se sais varmaa heikommat varpaillee.. enskerralla astetta enemmän nostetta ja kokeilis keskitulista ;)

annos makso mukaan otettuna 6,5e ja siin oli kyllä syömistäki :)

Jassu

Bamboo Centeristä on aiemmin täällä ollutkin juttua jo mutta laitetaan lisää :)

Itse jo monivuotisen bamboo-friikkinä olen jäänyt koukkuun pahasti paikan Currykanaan. Itse listalta saa tilattuna kolmea tulisuusastetta (heidän käyttämä lukunsa suluissa)

Mieto (0)
Keskivahva (1-1,5)
Tulinen (3)

Pyynnöstä tekevät kyllä aina vahvuusasteelle 9 asti kun vaan huomaat pyytää, eli kyllä sieltäkin alkaa tulisuutta löytymään :) Itse velliperseenä juon jogurttia jo vitosasteella mutta eiköhän tämän foorumin pelimiehille (ja naisille) tuo kovinkin taso uppoisi :D

Jos kaikesta huolimatta saamasi annos ei ole riittävän tulinen kannattaa pyytää tarjoilijalta lisäpurkissa chiliä, älä käytä pöydässä olevaa öljyskeidaa vaan pyydä tosiaan heidän sapuskoissa käyttämäänsä tavaraa keittiön puolelta :)
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

JyriT

Itäkeskuksessa löytyy semmonen paikka kuin: Fonda del Sol
Ruokalistassa oli osa annoksista merkitty lisämerkinnällä Hot.. Nostatti ihan hien otsalle, aivan loistavaa murkinaa. Suosittelen!
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Jonne

minkä tyylistä murkinaa ja hintaluokkaa? :|  ..siis sielä itäkeskuksessa :|

JyriT

Itiksestä: Mexikolaista evästä, pulju sijaitsee siinä tarjoustalon/Mäkkärin yläkerrassa. Ja omistaja on kuulemma jonninsortin chilimieli.

Hintaluokka näytti olevan normi "ruokalistaravintolatasoa", muistelisin että esim. 320g pihvi 16€.
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

miikkah

Tällainen sattui silmään ja ajattelin kertoa muillekkin:

http://www.tonysdeli.fi/fi/Ravintola_Tony_s/Perulaisia_makuja/index.html
Lainaus6 - 26.10       Perulainen menu ravintolassa:
Perulainen ruokakulttuuri on siis jännittävä yhdistelmä vanhaa ja modernia.
Se on lämpimästi maustettua, selkeätä ruokaa. Perulaisessa keittiössä käytetään paljon eriväristä perunaa, maissia, kassavaa, tuoretta kalaa ja lihaa. Kymmenet eri chilit, tai ajít kuten perulaiset sanovat, antavat ruualle potkua.

Että sellaista, pitänee käydä testaamassa, kun tuo tulee ajankohtaiseksi.

M.

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "miikkah"
http://www.tonysdeli.fi/fi/Ravintola_Tony_s/Perulaisia_makuja/index.html

Jaa että oikein rocotosalsaa ja keltaisia chilikastikkeita tarjolla????  :P   Harvoin tekee mieli Helsinkiiin, mutta juuri alkoi tehdä.   :wink:
Solanaceae et vitae