Kirjoittaja Aihe: Chilitietoa vuosien takaa  (Luettu 5954 kertaa)

Poissa Räyhis

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 8188
  • Suomen Orkideayhdistys - Prospect member
    • Profiili
    • Ruokaa ja vähän muutakin
Chilitietoa vuosien takaa
« : Joulukuu 16, 2010, 09:51:20 ap »
Olen käynyt tässä kotikirjastoani läpi, etsiessäni (ilmeisesti) turhaan erästä kirjaa. Samalla tarkistin hieman chilifaktaa omistamistani tietosanakirjoista, joita on kaiken muun ohella kertynyt hyllyyn. Paljon on chilitietoutta tullut lisää vuosien varrella ja nykyäänhän meillä on tuo chiliwiki josta asioita tarkastaa.

En tiedä tekijänoikeuksista, mutta kopioin käsin pari pätkää tänne.

Otavan ISO tietosanakirjasarja vuodelta 1960:
"Turkin-p, Espanjan-p eli paprika on capsicum annuum (eli c. frutescens)-koisokasvin hedelmä. Kasvi on yksivuotinen perunakasvia muistuttava ruoho. Kotoisin trooppisesta Amerikasta. Viljellään kotiseudullaan, myös euroopassa, etenkin ja Espanjassa ja Unkarissa, Suomessakin joskus huonekasvina*. Hedelmä on tavallisesti tummanpunainen, kuivahko, keilanmuotoinen marja. Lukuisia muotoja: makean (turkin-)pippurin (var. grossum) hedelmiä käytetään vihanneksina, väkevänmakuiset siemenet poistetaan; paprika-nimi tarkoittaa euroopassa viljeltyjä lajikkeita, joiden siemeniä ja hedelmiä käytetään mausteeksi; chili (var. longum) on trooppis-substrooppinen, varsin polttavan makuinen muoto; sen kuivatuista hedelmistä saadaan cayennen-pippuria vrt. betelpippuri, pippuripuu."

*Eli chilipäitä kotikasvatuksineen on ollut jo iloisella 60-luvulla ja aiemminkin?


Fakta tietokirjasarja vuodelta 1976:
"Paprika (<unk.), turkinpippuri, Etelä-Amerikasta kotoisin olevan, koisokasveihin kuuluvan capsicum-suvun lajien vihreitä, punaisia, keltaisia tai sinimustia marjahedelmiä tai niistä valmistettua maustejauhetta. C. Annuum ja C. Longum-lajeja, noin 50cm korkeita yksivuotisia ruohoja, viljellään kautta maapallon, etenkin ja Unkarissa ja Espanjassa. ("Espanjanpippuri"), ja niiden suurten hedelmien mehukkaita, runsaasti A- ja C-vitamiinia sisältäviä kuoria käytetään vihanneksena ja salaateissa. Trooppisten C. Frutescens ja C. Fastigiatum-puolipensaiden hedelmät tavallisesti kuivataan ja jauhetaan mausteeksi. Voimakkaamman makuisia ovat cayenne- eli kajennipippuri sekä chili johon usein sekoitetaan korianteria; unk.paprika on jonkin verran miedompaa."


Fakta 2001 tietokirjasarja vuodelta 1981:
"Paprikat (< kreik.), Capsicum, koisokasvisuku, jonka lähes 30 lajista osa on ruohoja, osa pensasmaisia. Kaikki ovat kotoisin Amerikan lämpimistä osista, missä joitakin on viljelty jo yli 8000 vuotta. Nykyään kasvatetaan varsinkin ruokapaprika (capsicum annuum) ja pensaspaprikan (capsicum frutescens) lajikkeita eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Niiden hedelmien koossa, muodossa, sekä kapsisiinin aiheuttamassa kirpeydessä on eroja. Vihannespaprikat ovat ruokapaprikan lajikkeita, joiden hedelmät ovat 10 - 15 cm pitkiä, raakoina vihreitä, kypsinä punaisia tai keltaisia. Näiden viipaleita lisätään liharuokiin ja salaatteihin. Samaan lajiin kuuluvat huonekoristeiksi kehitetyt koristepaprikat sekä kapeahedelmäiset maustepaprikat. Viimeksi mainittujen kirpeitä hedelmiä on osana maustesekoituksissa, vars. cayennepippurissa ja chilissä. Näihin käytetään myös pensaspaprikoiden hedelmiä, joista valmistetaan myös tabascoa. Tuotantoseudun mukaan nimettyjä lajikkeita ja mausteita ovat espanjanpippuri ja turkinpippuri."


* Vai kirpeyttä se kapsisiini aiheuttaa!
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla
"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Poissa PP

  • Moderator
  • Carolina Reaper
  • *****
  • Viestejä: 6997
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #1 : Joulukuu 16, 2010, 10:06:49 ap »
* Vai kirpeyttä se kapsisiini aiheuttaa!
Nuo jutut aiheuttaa hilpeyttä. ;D Vai että ruohoja tässä kasvatellaan.

Poissa Aji Inferno

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 7208
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #2 : Joulukuu 18, 2010, 23:39:36 ip »
Hyvin näkee sen, miten vähän näistä tiedettiin vielä aika hiljattain. Ja osa tuonaikaisesta väärästä tiedosta kiertää yhä ihmisten mielissä ja myös kirjallisuudessa & webissä.

Poissa Räyhis

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 8188
  • Suomen Orkideayhdistys - Prospect member
    • Profiili
    • Ruokaa ja vähän muutakin
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #3 : Joulukuu 19, 2010, 10:04:47 ap »
Sitähän voisi perustaa "kovimmat luulot ja harhatieto chileistä"-ketjun ja sinne kaikki nämä faktat joita kuulee pitkin maailmaa;

"Chili polttaa makuaistin karrelle."
"Punaiset chilit ovat kaikkein väkevimpiä."
"Pienet chilit ovat kaikkein väkevimpiä."


.........
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla
"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Poissa TunturiTiger

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Trinidad Scorpion M
  • ****
  • Viestejä: 3385
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #4 : Joulukuu 19, 2010, 11:07:01 ap »
Anoppini käsitys on, ettächilin täytyy olla epäterveellistä, koska se polttelee.
Appiukkonikäsitys on, että kaikki harrastajat pitäis ampua.
Anoppilassa tosiaan mausteet ovat niin harvinaisia, että jos oikein eksoottisia makuja hakee, niin oreganoa voi käyttää. Suolaa taas laitetaan joka paikkaan isolla kauhalla.
#1033 ja näköjään Kangasalan 5.

Hyvä tästä viälä tulee!

Poissa davve

  • Jalapeño
  • **
  • Viestejä: 140
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #5 : Joulukuu 19, 2010, 11:54:27 ap »
... ja "pippuri" tarkoittaa lähinnä maustepippuria eikä mitään muuta ...
isoon 3-litran kattilaan lihakeittoa voi laittaa ehkä 6 kpl kokonaista maustepippuria...
 

Poissa Räyhis

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 8188
  • Suomen Orkideayhdistys - Prospect member
    • Profiili
    • Ruokaa ja vähän muutakin
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #6 : Joulukuu 19, 2010, 15:45:40 ip »
Mustapippurissa on tosiaan liian väkevä polte. Maustepippuria sen olla pitää ja sitäkin mielummin liian vähän. Paprikajauhe pidetään lukitussa lääkekaapissa josta sitä kerran kymmenessä vuodessa annostellaan ½ tl gulassikeittoon.

"Isovanhemmat"-ikähaarukkaan kuuluvan kansanosan kaikki mausteet on hankittu 60-70 luvun aikana, ne tunnistaa rasvan ja auringon tappamista etiketeistä.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla
"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Poissa Herra 47

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2118
  • chilitkö polttaa??? Ei ne oikeasti, kuvittelet vain
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #7 : Joulukuu 19, 2010, 18:48:30 ip »
mutta yllättäen 60-90 ikäisistä yllättävän moni kasvattaa chiliä.. mikä yllätti aikoinaan turun citymarketin chilipäivillä sekä myös puutarhamessuilla
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen


 
ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Poissa chilimieli

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1052
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #8 : Joulukuu 20, 2010, 19:44:58 ip »
C. Longum, var. grossum... Häh.. Onko lajikekuvaus muuttanut nimeään menneinä vuosina vai mitä nämä ovat? ::)

Poissa Hombre

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1193
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #9 : Joulukuu 20, 2010, 19:53:19 ip »
mutta yllättäen 60-90 ikäisistä yllättävän moni kasvattaa chiliä.. mikä yllätti aikoinaan turun citymarketin chilipäivillä sekä myös puutarhamessuilla
Puutarhaihmiset kasvattavat mitä vain. Minullakin on 80v täti, joka kasvattelee muiden kukkien joukossa myös chiliä. Ruokaansa hän ei tosin sitä käytä, kuin korkeintaan hippusen, mutta kasvin kauneuden vuoksi kasvattaa sitä kotonaan.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Poissa aropupu

  • Thai
  • ***
  • Viestejä: 437
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #10 : Joulukuu 20, 2010, 20:26:50 ip »
C. Longum, var. grossum... Häh.. Onko lajikekuvaus muuttanut nimeään menneinä vuosina vai mitä nämä ovat? ::)

Ennenvanhaan tykättiin ilmeisesti lajitella capsicumejakin hedelmän muodon ja koon yms mukaan, joka on toki vähän päätöntä hommaa. Noita termejähän on ihan tolkuton määrä, tosin suuri osa vaan toistensa synonyymejä. Olikohan nyt niin että var. grossum = "vihannespaprika" ja var. longum = "chili", tai jotain sinnepäin.

Poissa Pienviljelijä

  • Chilaca
  • **
  • Viestejä: 74
  • Viime vuoden "mahtava" sato...
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #11 : Joulukuu 20, 2010, 22:00:36 ip »
Näin vuoden 1951 Otavan pienessä tietosanakirjassa:
Turkinpippuri---> Katso Pippuri.
"Espanjan- eli Turkinpippuri- eli paprika. Eteläamerikkalainen koisokasvin C.Annuumin tummanpunainen, sormenpaksuinen, kirpeä marjahedelmä. Viljellään varsinkin unkarissa. Läheisen sukulaisen Cayennepippurin (C.Frutescens) hedelmiä käytetään mausteena tropiikeissa, myös Englannissa." Kirjassa on siinä kohden kuva Espanjanpippurista. Että silleen.


Poissa chilimieli

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1052
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #12 : Joulukuu 20, 2010, 23:50:01 ip »
Ihan sitten laagista heitän vuosimallia 2009 olevan tekstin kirjasta: Kodin kasvit (Dorte Nissen, TAMMI) Väittää näin:

Lajikuvaus:..."Tiiviskasvuinen, ruohovartinen, YKSIVUOTINEN kasvi..." No just.. Näillä ohjeilla kuolee joka vuosi moni komea chiliyksilö.

Erityishoito: Hävitä kasvi, kun se on tuottanut hedelmiä.. SIIS MITÄ!? :o Onneksi en ota tämän kirjan juttuja ihan todesta, näyttää olevan hetken mielijohteesta ammuttu nuo muutkin kasvien hoito- ohjeet.

Lähes kaikissa: Kastele varovasti, anna kuivua välissä, pitää hajavalosta, älä lannoita talvella.  Joo, jos tuolla hoidolla mennään, on osa kasveista tosiaan hyvinkin nopeasti yksivuotisia, vaikka nuo nyt perus kasveille aika hyvin käykin, joskin mielestäni niitäkin tulee harvakseltaan lannoittaa.

Esim. orkideoiden ruukun upottamisesta ei ole mainintaakaan, sen sijaan neuvotaan lorottelemaan vettä kasville sillointällöin.

Huvittavaa on, että kaikilla kasveilla on tuhohyönteisen kohdalla lähes poikkeuksetta: Vihannespunkki ja villakilpikirva, jotka ei nyt minusta ole ainakaan esim. kaktuksille se suurin ongelma. ;D

Poissa Aji Inferno

  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 7208
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #13 : Joulukuu 21, 2010, 20:43:48 ip »
C. Longum, var. grossum... Häh.. Onko lajikekuvaus muuttanut nimeään menneinä vuosina vai mitä nämä ovat? ::)

Nykyinen jo lähes tolkukas luokittelu on vakiintunut vasta noin 10..15 vuoden aikana. Sitä ennen hommassa vallitsi täysi villi länsi. ;)  Esim. capsicum rhomboideumia pidettiin laajalti witheringia ciliatana (ja sittemmin capsicum ciliatumina) vielä viitisen vuotta sitten! Että silläviisiin.

Vate

  • Vieras
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #14 : Elokuu 30, 2011, 15:12:38 ip »
Anoppini käsitys on, ettächilin täytyy olla epäterveellistä, koska se polttelee.

Äitini on diapeetikko, ja tämän takia innostui ihan ikihyvikseen kun aloin kasvattamaan chiliä.
Rupesi siinä sivussa selittämään että tämä marja on yksi maailman proteiini-pitoisimpia marjoja!
Sanos tämä anopilles :D

Poissa Herra 47

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2118
  • chilitkö polttaa??? Ei ne oikeasti, kuvittelet vain
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #15 : Elokuu 30, 2011, 17:00:59 ip »
tuossa paprikan (erikseen en löytänyt chiliä) ravintoarvoja

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=355&lang=fi
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen


 
ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Poissa TunturiTiger

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Trinidad Scorpion M
  • ****
  • Viestejä: 3385
    • Profiili
Vs: Chilitietoa vuosien takaa
« Vastaus #16 : Elokuu 30, 2011, 17:37:42 ip »
tuossa paprikan (erikseen en löytänyt chiliä) ravintoarvoja

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=355&lang=fi

Kokolailla samojahan noi on.

Anoppini käsitys on, ettächilin täytyy olla epäterveellistä, koska se polttelee.

Äitini on diapeetikko, ja tämän takia innostui ihan ikihyvikseen kun aloin kasvattamaan chiliä.
Rupesi siinä sivussa selittämään että tämä marja on yksi maailman proteiini-pitoisimpia marjoja!
Sanos tämä anopilles :D
Tarkoititko hiilareita? No sen louhikärmeksen päätä ei käännä ku isoilla putkitongeilla!
#1033 ja näköjään Kangasalan 5.

Hyvä tästä viälä tulee!