toukokuu 30, 2020, 01:25:32 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tomaatti (Solanum lycopersicum)

Aloittaja -mIDE-, maaliskuu 05, 2011, 19:19:44 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Tomaatit ovat aika hyvin aikataulussa ja kukinta alkaa pikkuhiljaa kun saaneet runsaasti aurinkoa. Parin viikon päästä viimeistään istutetaan penkkeihin. Blogissa juttua vähän enemmän.


AirMan

Eipä ole minulla tomaateissa kukkia. Ovat tosin vielä sisällä. Hämmästyttävän suuria eroja on kasvunopeudessa eri lajikkeiden välillä. Perustomaatti (olikohan joku Hollannin Vienti tms.) on kasvattanut noin 30cm piiskoja, mutta kirsikkatomaatti hädin tuskin päässyt sirkkalehdistä eteenpäin 5cm korkeuteen asti, vaikka suunnilleen samaan aikaan on istutettu. Auttaisikohan, jos nuo pienet istuttaisi syvempään?
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Kalakukko

Kokeillaan tuuria.

Kuopion alue+Black Cherry taimia ylimääräisenä?

Iski iso himo ja rahaa vastaan voisin noutaa :)

rami12

heinäkuu 11, 2016, 01:23:47 ap #583 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 11, 2016, 01:29:39 ap käyttäjältä rami12
kuinka moni teistä on talvehdittanut tomaattejaan kasvivalon tai muun alla muutkuin chilivaari itse olen yhden tomaatin talvehdittanut pari vuotta sittan 110 wattisen loisteputkisysteemin alla matalaksi leikattuna kukki ja tuotti satoa marras joulukuussa ja viimeiset tomaatit tulivat muistaakseni Tammikuussa.   ei ole toivotonta tuo talvehdittaminen ainakaan pensasmaisesti kasvavilla tai pienikokoisemmilla tomaateilla.

Aion tulevana talvena talvehdittaa marjatomaatin solanum pimpifoliumin jonka kasvatusta olen kerran kokeellut aiemmin mutta tuolloin se jäi syksyllä liian pitkäksi aikaa ulos ja paleltui ei kuitenkaan paleltunut ensimmäisiin yöpakkasiin joten vaikuttaa perus tomaattia kylmänkestävämmältä kyseessä villitomaattilajike joka tekee kirsikkatomaattiakin pienempiä marjoja.

http://s.ecrater.com/stores/59305/5132d36022eef_59305n.jpg  marjat ovat tätä kokoluokkaa lehti on perunanlehtinen hieman varret ovat ohuempia ja taipuisempia kuin perus tomaatillahttp://toptropicals.com/pics/garden/m1/bruno/Bruno_Baumann/Solanum_pimpinellifolium2_BrBaum.jpg    varret on kans tollasia ohuempia jne ja kasvutapa pensasmainen

Vuorikaskas

Eksoottisen näköinen tuo pimpamarja.  :D    On minulla ollut 400W monimetalli talven viileähkön huoneen nurkassa lämmittämässä ja siinä jos jonkinmoista loppukypsyjää ja talvehtijaa alla.  Muistan ainakin kerran pitääneeni tomaattiakin, mutta tein sen niin että otin ulkokasveista pistokkaita ja tökkäsin uusiin multiin.  Sitten pidin vielä niitä talven pieninä leikkaamalla.  Ne tomaattilajikkeet mitä olen kokeillut ovat olleet jokainen ihan himona juurtumaan.   Jos on jokin harvinaisuus ja kasvupäitä ei ole liikaa, voi kokeilla myös sellaista ettei leikkaa ennen kuin on juuret eli käärii vaikka turvetta muovin kanssa varteen ja pitää kosteana.

rami12

no vähänkuin villichilit eroaa jonkinverran jalostetusta niin tuo villitomaattikin on pienempi ja vaatimattomampi esim hedelmiltään jne tarkoitus kaiketi että se leviäisi lintujen jne pieneläimien avulla.

Vuorikaskas

heinäkuu 23, 2016, 00:53:46 ap #586 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 23, 2016, 01:52:52 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Voi olla tämä lajike  tai nimenomaan nämä siemenet herkkiä tällaiselle, kun muistan vastaavaa jonain aiempanakin vuotena samoissa.  Onko muille tutun näköistä?  Kaipa tuon latvamädäksi voisi tulkita?

Muutenhan lajike on erinomaisen rehevä ja elinvoimainen, mutta täydellisiä hedelmiä ei aina tuota.  Costoluto Fiorentino.Ne kasvavat kasvihuoneessa turpeessa/hiekassa monipuolisella lannoituksella (niin luonnonlannoitetta kuin mineraalilannoitustakin).  Jopa karvassuolaakin. Ja tietenkin hienoa dolomiittikalkkia reilusti istutuksessa.

On muutamia lajikkeita kasvamassa ja osa kasvimaalla ulkona. Toivotaan että jää vähäisiksi tällaiset viat.


edit.
https://www.google.fi/search?client=firefox-b&biw=2560&bih=1329&tbm=isch&sa=1&q=blossom+end+rot&oq=blossom+end+rot&gs_l=img.12...262464.262464.0.264218.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.img..0.0.0.vO-2YfANLUg

https://www.google.fi/search?client=firefox-b&biw=2560&bih=1329&tbm=isch&sa=1&q=costoluto+blossom+end+rot&oq=costoluto+blossom+end+rot&gs_l=img.12...126640.158940.0.161950.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1j2.64.img..0.0.0.FeDXs_4S60k

https://www.google.fi/search?q=Black+spots+on+tomatoes&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi-r5WGkYjOAhUDEJoKHSxAAjkQsAQIGg&biw=2560&bih=1329#imgrc=0LNtj4teNP8DnM%3A

http://forums.seedsavers.org/forum/gardening/pests-and-diseases/1453-black-spots-on-tomatoes-not-blossom-end-rot

Viimeisestä pari lainaa.
Eureka!!!! I was just looking in my Seminis Tomato pathology book and there it is; a picture of a cut open tomato that shows a combo of internal and external BER and IDed as same and looks just like what you posted.
"A water-soaked, light tan spot at the blossom end or side of a fruit. The spot enlarges, becoming dark brown or black and leathery. Normally, spots are dry but may become soft if secondary bacteria and fungi invade the fruit. "


Vuorikaskas


Huru-ukko


Ponderosa Red. Toinen ylki puolikiloinen tänävuonna oli Big Rainbow lajike, uusi lajike mulle. Ponderosa Red on mieto, ja hyvänmakuinen kunhan tomskut on alle 100 grammaisia. Big Rainbow on hyvin mieto ja isona aika mautonkin.

Muutamien vuosien täytyy olla joka vuosi lajikkeet.
Kesän ja aiemmienkin kausien makein on ollut Sun Sugar F1. Sekä satoisa ja hiukan kirpeä ja hyvänmakuinen Tigerella.
Red Ponderosa satoisa ja maukas sekin.


Ketsuppitomaatiksi sopiva XYPMHA suomeksi tai sinnepäin nimi.

sorrii

Tulihan sentään Supersweet100 -pikkutomskuja ihan kivasti mökillä kasvarissa...
Valjelypalstan Habaneero-tunnelissa kasvaa edelleen pari kpl Tomtatoja joissa näyttää aika paljon niitä tomskuja mätänevän oksille: Hyviäkin tulee toki. Parvekkeelle jäi väliaikaiseen istutukseen ebbiin [!!] pari tomskua: Eksootika - josta tuleekin nyt punaisia  ???, sekä Green Envy on tehnyt jokusen kypsän, joita on vähän vaikea erottaa raakileista! Raakana nuo Green Envyt ovat vaalean vihreitä, jotka tosiaan näyttää raaoilta. Kun niillä alkaa olla pyöreyttä ja kokoa ~3cm alkavat muuttua vähän läpikuultaviksi ja raidallisiksikin ehkä. Hyviä raikkaita pikkutomskuja ... K-Rauta/ Nelson Garden

Sitten se pääasiallinen tomaattikasvattamo  ??? ??? ???: Se on tässä:


Viime viikonloppuna kävi vähän puhuri. Tuo pvc-kasvari tuli ostettua "kun halavalla sai" Honkkarista viime syksynä 10€: Pohja 120cm x 170cm. Putket ohutta sälykepurkkipeltiä ja liitoskappaleet niin haurasta muovia, että halkeilivat jo kootessa.
Mä vahvistelin liitoksia roudariteipillä ja parissa kohtaa alumiiniputkilla. Alustana on lämpöpuusta tehty kehikko, joka on ½m pitkillä 12mm rst-harjateräksillä naulattu maahan. Runko vähän ruuvattu alustaan palikoiden avulla ja muovin helmoja ruuvailtu asennusruuveilla myös.

Nyt oli niissä 6'ssa tomaatissa sen verran jo painoa, että taisi muutama liitos nurjahtaa kun vähän puhalsi viikonloppuna.

-Ildi [=keltainen pikkutomaatti] teki valtavat tertut raakileita, joista ehdin maistaa vasta pari kypsää.
-Black Russian teki jo kesäkuussa pari pientä kypsää, jotka alkoivat kasvaa jo taimena kotona. Nyt oli muutama iso raakile ..
-Tres Cantos [2kpl]taisi roikottaa aika montaa yli 10cm halkaisijaltaan olevaa jättitomaattia: Yhden söin, joka oli aika jauhoinen, mutta hyvä.
-Green Envyssä myös paljon terttuja ja kypiä poimittu kymmenkunta kpl ...
-Golden Sunrise ehti tehdä pari kypsää jotka söin pois. Oksilla oli ennen tuota kaatumista aika monta terttua raakileita joissa jo moni alkoi kellertää ...

En oo viitsinyt mennä tuota selvittämään, kun pitäisi koko muovi nostaa pois, että saisi ehkä jotain pelastettua. Sitten pitäisi paikata tai tehdä kehikko jostain rimoista loppusyksyksi ... En tiiä viitsinkö  >:(
Voi olla että saavat kysyä tuolla kasassa ne jotka eivät menneet poikki tai maahan ...

Ei chilipään kannattaisi tuhlata aikaa tämmöiseen  :-[ :-X :-\  ::)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

KP78

Selkeesti tarttis kehitellä Raulin kestävä lajike Suomeen.

sorrii

LainausSelkeesti tarttis kehitellä Raulin kestävä lajike Suomeen.
??? ??? ??

Piti oikein Googlata että mikä hitun Rauli ...
.. ja sieltä tuli 3 - 4 päivää vanhoja kuvia kaatuneista puista ... Tämä selvä: Googl auttaa aina  :D

Mä olin huolestunut jopa kennokasvihuoneestani mökillä: Se kun sijaitsee ~5km järvenselän laidalla ja peltoaukeaa on siellä vastarannallakin vielä joku kilometri! Onneksi tuuli kävi lännestä eikä etelästä. 5v vanhan kiinakasvarin levyt on 4mm enkä ekaa kasvariani osannut ihan oikein tilkitä silikonilla levyjen ala-päästä! Jätin ne päinvastoin vähän irti profiilista alapäästään että kuviteltu kondenssivesi pääsee pois ... Ei tullut mieleen, että ne kennot imevätkin kapillaarisesti vettä... On meinaan aika silppua ne räystäät jo ja valtaosa levyista haljennut ainakin osittain ...

Tuolla mun plantaashillani keskellä peltoa on vältytty pahemmilta myrskytuhoilta jo monta kesää, vaikka on ollut aika epämääräisiä muovitunneleita ja kahtena kesänä ~4x4m "pressukasvihuone" jossa 2m korkealla roikkuva katto. Se on tehty 1.5m välein 50mm tolpilla johon pingotettu muutamalla ruuvilla telinepeitettä jota pöllin rakennustyömaan roskalavalta. En olisi uskonut että siitä ei lähde lentoon se katto joka pienemmässäkin tuulessa pullistelee jo ihan komeasti.

Tuo PVC-kasvarikaan ei olisi kaatunut jos putket eivät olisi nurjahtaneet poikki. On se aika lujasti maassa kiinni.

Pitää lotota ahkerasti, että saan sen 30 neliön kasvihuoneen myrsynkestävillä lämpölaseilla. Tonttia oon jo vähä kattellu ...  8) 8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`


Michilin

Ajatuksia ph:n nostoon ja kivennäisten lisäämiseen tuhkalla? Kui helposti laittaa liikaa?
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

sorrii

Muistelisin että ainakin tuhka "syö" typen maasta. Ei liene järkevää tuhkata maata kasvukaudella. Eipä puutarhakalkki kallista ole.... Voithan kokeilla ja kerro sitten muillekin ;-))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Käki

Lainaus käyttäjältä: sorrii - tammikuu 11, 2017, 21:39:27 ip
Muistelisin että ainakin tuhka "syö" typen maasta. Ei liene järkevää tuhkata maata kasvukaudella. Eipä puutarhakalkki kallista ole.... Voithan kokeilla ja kerro sitten muillekin ;-))

Meillä kalkitseminen on tehty aina keväällä ja syksyllä. En sitten sileistä ja tomaateista tiedä, kun en ole niitä kasvattanut. Käsittääkseni kuitenkaan kasvukaudella noi heilahtelut ei ole mitenkään jees kasveille.


Käki

Mummon vanha ohje oli yksi tuhkaämpärillinen kaikille puutarhan pensaille ja enintään kaksi koko kesän aikana ;)

Vuorikaskas

tammikuu 11, 2017, 23:43:57 ip #597 Viimeisin muokkaus: tammikuu 12, 2017, 00:41:48 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Mihin se perustuisi että tuhka typpeä "syö"?  Itselleni tulee mieleen vain yksi selitys oudolle lauseelle ja sekin on tavallaan väärinkäsitykseen liittyvä:  Happamassa maassa on typpeä jota kasvit eivät saa käyttöönsä.  Kun happamuutta korjataan neutraalimpaan suuntaan, se tavallaan köyhdyttää maata koska sieltä irtoaa pikana kasvien käyttöön typpeä.


Mutta kysymykseen.  Kyllä överit voi laittaa, riippuen kasvista ja kasvualustasta.  Liiallisella kalkillakin voi saada ongelmia ravinteidenottoon, mutta tuhkassa on  se juttu että sen kalsium on kokonaan siinä muodossa, minkä vaikutus pH arvoon on välitön.   Hienossakin kalkissa sen sijaan vain pieni osuus vaikuttaa heti ja loppu liukenee vähitellen happojen vaikutuksesta.

Muistan sanotun että puuntuhkassa on 1/3 kalkkia.  Oiskohan se sitten painosta. Siinä on vaan sitten se juttu, että se aiheuttaa äkillisen muutoksen pH arvoon (kunhan sen vesi kuljettaa multaan.)  Johonkin maitopurkkiin laittaisin ruokalusikallisen kerrallaan korkeintaan ja vastaavasti muutaman litran purkkiin kourallisen kerrallaan. Silloin ei tule pH muutoksen shokkivaikutusta.

Hienon dolomiittikalkin annostelusta muista amerikkalaisen nyrkkisäännön.  Kun yhteen kuutiojalkaan multaa sekoitetaan 1 kupillinen (cup) kalkkia, se nostaa pH arvoa puolella asteella  eli esim kuudesta kuuteen puoleen. (Tää on vaan arvio)  Cup on muistaakseni reilun 2 dl.  Jalka on 12 x 2,54cm.

Michilin

Sen minäki tiiän että ku laittaa happamaan kompostiin tuhkaa niin johan alkaa tapahtumaan. Ja tuhka on typpivapaata lannoitetta niin periaatteessa luulisin sopivana annoksena olevan hiton hyvää tavaraa mutta se annoskoko on kysymysmerkki. Jotaki suuntimaa ny on kuitenki, kiitos kommenttien.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

Vuorikaskas

tammikuu 12, 2017, 08:48:43 ap #599 Viimeisin muokkaus: tammikuu 12, 2017, 17:24:42 ip käyttäjältä Vuorikaskas