heinäkuu 15, 2020, 07:25:58 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tomaatti (Solanum lycopersicum)

Aloittaja -mIDE-, maaliskuu 05, 2011, 19:19:44 ip

« edellinen - seuraava »

Vuorikaskas

toukokuu 26, 2018, 15:19:14 ip #660 Viimeisin muokkaus: toukokuu 26, 2018, 15:22:17 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Ilebani - toukokuu 26, 2018, 14:42:28 ip
Osaisivatkohan palstan tomaatinkasvattajat arvata mikä tomaattejani vaivaa. Pääsivät noin viikko sitten NFT:hen kasvihuoneeseen ja nyt on varsiin ilmestynyt tuommoisia vaaleita rakkuloita. Samaa vikaa oli myös viime vuonna, jolloin iso osa kasveista oli nuiden peitossa ja osittain rakkulat olivat kasvaneet parin sentin mittaisiksi roikkuviksi "madoiksi", lisäksi sato jäi hyvin heikoksi. Lannoitteena käytössä Kekkilän kastelulannoita ja vetenä jokivesi, johon epäilykseni ensimmäisenä kohdistuvatkin minkä vuoksi tyhjensin kastelualtaan ja laskin vesijohtovedestä uudet litkut.

https://drive.google.com/file/d/1eEvJVBMwP4L_zT0SHqXHD2PZhVgRRt9x/view?usp=sharing


Jokivesi olisi varmaan hyvää ja Kekkilän KLastelulannoitekin jos olisi ebbi tai muuten järjestetty hyvä biologinen suodatus.  Noin yksinkertaisimmillaan NFT:ssä ei ole oikein paikkaa mihin hyödyllinen bakteeristo pääsisi kasvamaan. Kekkilän Kastelulainnoitteessa taitaa olla ammoniumia.

Tsekkaa mattosuodatin akvaarioissa, joka mitoitetaan siten että läpivirtaus on 2-5cm/min.  Tää olisi helppo järjestää NFT:n säiliöön.

Chilivaari

Minusta kuvassa näyttää olevan juuren alkuja. Ne kaipaisivat multaa. Kovin ylhäällä rungossa niitä tosin on, mutta vesiviljely saattaa olla niin outo asia noille.
Sattui sopivasti, sillä viimeisimmässä blogijutussani on kuva varatomaateista (klikkaile isommaksi), joille on muodostunut noita juuren alkuja ainakin kymmenen sentin matkalle. Ne kaipaavat lisää energiaa, etsivät multaa:
http://chilivaari.blogspot.fi/2018/05/hyva-hoito-kannattaa.html


Ilebani

Juurenaluiksi itsekin ne tulkitsin viime vuonna, mutta iso osa oli metrin korkeudessa niin vähän aiheutti hämmennystä

Vuorikaskas

toukokuu 27, 2018, 11:17:09 ap #663 Viimeisin muokkaus: toukokuu 27, 2018, 11:21:26 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Juurinystyrät on kyllä tuttuja mutta minusta kuva kertoi laajemmasta ongelmasta tai sitten se oli vaan niin epäterveen värinen ja huonossa valossa otettu.  Ei ne oikein edes näyttäneet tyypillisiltä juurenaluilta joita tulee kyllä mullassakin varsinkin jos ilmankosteus on suuri ja varsinkin tyveen eikä ne minusta yksinään kerro yhtään mistään puutoksesta tai viasta olosuhteissa.  Hyvinvoipa vitaalinen kasvi vain siinä osoittaa valmiuttaan kasvattamaan lisääkin juuria ja ikäänkuin testiksi kasvattaa niitä alkuja jotta pääsiskö sieltä kasvamaan lisää.  Ei siinä mitään menetetä jos ne eivät pääse hyvään multaan tms.  Jos kavualustaa aina vain suurennettaisiin, pitäisi kasvattaa myös maanpäällistä tilaa ja antaa sille aikaa...  voihan tomaatti kasvaa monivuotisenakin ja mahtavana "puuna".


ChilivaariSain maanantaina parvekkeella ensimmäisen "varhaistomaatin" kypsäksi. Tänään niitä oli jo neljä ja maisteltiin.
Voi pojat (ja tytöt myös), ei tuollaisia saa kaupasta. Miksi ei?
Varsinainen kysymykseni kuuluu: Mistä saa Suomessa tuoretta, tänään tai eilen kypsynyttä tomaattia? Marketeista ei ainakaan. Kotimainen ja luomukin ovat tuottaneet pettymyksiä. Kertokaa, jos tiedätte ostopaikkoja. Torit? Hallit? Suoraan tuottajilta?

jussa

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 31, 2018, 21:14:17 ip

Varsinainen kysymykseni kuuluu: Mistä saa Suomessa tuoretta, tänään tai eilen kypsynyttä tomaattia? Marketeista ei ainakaan. Kotimainen ja luomukin ovat tuottaneet pettymyksiä. Kertokaa, jos tiedätte ostopaikkoja. Torit? Hallit? Suoraan tuottajilta?


Viime kesänä ainakin Tammelan torilla oli muuan myyjä. Ei ollut kuin pieni pöytä mistä myi monen värisiä tomaatteja. Tämä siis Tampereella, jos joku ei sitä hokannut.
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

Whili

Lainaus käyttäjältä: jussa - toukokuu 31, 2018, 23:11:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 31, 2018, 21:14:17 ip

Varsinainen kysymykseni kuuluu: Mistä saa Suomessa tuoretta, tänään tai eilen kypsynyttä tomaattia? Marketeista ei ainakaan. Kotimainen ja luomukin ovat tuottaneet pettymyksiä. Kertokaa, jos tiedätte ostopaikkoja. Torit? Hallit? Suoraan tuottajilta?


Viime kesänä ainakin Tammelan torilla oli muuan myyjä. Ei ollut kuin pieni pöytä mistä myi monen värisiä tomaatteja. Tämä siis Tampereella, jos joku ei sitä hokannut.
Juu näin oli ja yleensä heti aamusta oli kaikki myytä. Hyviä oli.   :D

sorrii

Minkähänlaisella hinnalla noita tuoreita luomu-luomu-tomskuja myytiin?? Mä en möisi omiani alle 30€/kg ...  8)
((Yleensähän sitä satoa on tullut 3 tomaattia per puska  ???))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Whili

luomuisuudesta en tiedä, mutta muistaakseni jotain 5-10€/kilo, että halpaa oli.

Tommy66

Itsellä siemenestä ( Fatalii) kasvatettu n. 15 ruukkua eri lajikkeita. Suora eteläparveke ja kuumaa, kun mikä. Toki tuuletus helpottaa, mutta kasvu ollut julmetun nopeaa. Nyt jo yli metrin useampi taimi ( kk sitten olivat pieniä) ja kaikissa jonkinlaista tomaattituotantoa. En kasvattanut keväällä valolla laisinkaan, vaan laitoin taimet pieninä paahteeseen, tosin asteittain. Testailin eri ruukkukokoja ja huomasin, että isohko ruukku alkoi toimimaan aika nopeasti. Ne, mitkä kokeilussa jätin ns kasvatusruukkuun,kasvoivat todella hitaammin. Kokeilin jopa 10 L astiaa pienille ja nehän vasta kasvavat! Ja juovat...

Oman multasekoituksen tein Kekkilän puutarhamullasta, kompostoidusta hevosenlannasta ja erittäin hienosta hiekasta ja Puutarhan Kesää käyttelen.

Ilmeisesti on monta koulukuntaa varkaiden ja alalehtien suhteen. Minulla, kun alkaa tomaatintuotanto kunnolla, olen riipinyt alalehtiä. Myös chilien suhteen olen parhaimmassa podien tuotantovaiheessa karsinut alalehtiä.

Miten te olette toimineet noiden alalehtien suhteen? Tai oletteko huomanneet vaikutuksia johonkin suuntaan?

Sekunti on 9 192 631 770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonaika, joka vastaa cesium-133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä.

Huru-ukko

Tomaateilla alalehtien poisto on järkevää, kun kasvi on iso ja tuottaa tomskuja. Tämä siksi koska tomaatti käytää kahta ylempää lehteä alapuolella olevien tomaattien kasvattamiseen. Myös sillä saavutetaan parempi ilman kierto alhaalla, ehkäisee homeita. Samalla kanattaa poistaa alhaalta nousevat oksat.

Tosin tomaatitkin pudottaa ne tarpeettomina itse aika pian sen jälkeen kun tomaatit on korjattu.

Omasta mielestä chilit tietää parhaiten itse koska niitä lehtiä pudotetaan. Itse en näe syytä miksi kasvu- ja satovaiheessa olevan chilipuskan lehtiä poistetaan.   

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 04, 2018, 10:20:28 ap
Tomaateilla alalehtien poisto on järkevää, kun kasvi on iso ja tuottaa tomskuja. Tämä siksi koska tomaatti käytää kahta ylempää lehteä alapuolella olevien tomaattien kasvattamiseen.


Tuota minä en aivan suostu uskomaan. Se on kyllä lausahdus, jota helposti toistetaan. Muutaman vuoden takainen "totuus" oli, että yksi lehti tertun alapuolella oli se, joka kasvatti tomaatteja. Luultavasti asia ei ole aivan noin kaavamainen.

Kun nyt katson tomaattejani parvekkeella, niihin muodostuu latvassa raakileita ilman, että niiden yläpuolella on ainoatakaan lehteä, ei edes lehden alkua. Mistä ne saavat kasvuvoimansa? Tietenkin koko kasvista, juurista ja alapuolella olevista lehdistä.

Tiedän kyllä, että ammattiviljelijät karsivat alalehtiä, mutta tapahtuuko se vasta, kun tomaattiterttu on täysikokoinen?Tässä parveketomaattini latva. Raakileet ovat jo hyvässä kasvussa, eikä yläpuolella ole ainuttakaan lehteä. Tuo lehti haarautuu samasta paikasta kuin kukkaterttu, eli on oikeastaan samalla tasolla, tai alapuolella.

Huru-ukko

Itse olen pannut merkille useinkin, että kun tomaatit on kypsät ja poistettu, niin niiden yläpuolella olevat lehdet alkaa kellastumaan.
Tässä linkissä   https://sites.google.com/site/hyotykasvit/tomaatti mainitaan myös tuo kaksi yläpuolista lehteä jätetään viimeisen tertun yläpuolelle. Tekstissä mainitaan lähde "Tomaatin hoito".

Olettaa voisi että ne yläpuoliset lehdet on se tärkein voimavara. 

jussa

Minulla kasvaa pari runkotomaattia (lajike scabitha) parvekkeella. Varkaita niihin on tullut jo jonkin aikaa ja olenkin niitä poistellut. Ensimmäisen kukkatertun ilmestymisen jälkeen tomaatti on kuitenkin alkanut haarautua, mikä on selkeästi eri asia kuin varkaat. Ilmeisesti tämäkin on normaalia? Käytännössä minun pitää siis aina päättää minkä haaran pidän "päähaarana" ja annan kasvaa samalla kun karsin kaikki muut?

Tässä kuva latvasta:


Kuvassa siis vasemmalla normaali lehtihaara, seuraavana ylimääräinen haara, karvoituksen läpi näkyy uusi kukinto ja oikealla "päähaara", joka sekin on jo tehnyt lehtihaaran oikealle ja vasemmalle. Tuossa ylimääräisessä haarassa oli myös pieni kukkatertun alku, mutta poistin sen silti.

Pitääkö tomaatin kasvatuksessa tosiaan olla näin tarkkana?
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

Huru-ukko

Minä pidän runkotomaatilla 3-4 haaraa. Tarpeen vaatiessa lyhentelen latvoja, jos tomaatin terttuja tulee liikaa. Kasvihuoneessa tomaatteja ehtii kypsyä 5 terttua per haara. +-1, kesästä riippuen. Mieluummin -...........

Vuorikaskas

kesäkuu 10, 2018, 19:16:34 ip #675 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2018, 19:22:45 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Joskus runkotomaatti jakantuu kahteen tai useampaan tasavahvaan latvaan ja oman kokemukseni mukaan kannattaa silloin kyseenalaistaa dogmaattisen leikkelyn mielekkyys.  On tuntunut kuin kehitys olisi hidastunut kun sellaisesta jakaantuneesta latvasta lähtee ylimääräiset poistamaan. Kyse on toki myös  tilasta: Jos istutus on niin tiuha että se on sopiva vain yksivartisille, voi olla että yksivartisuus on silloin paras valinta.

jussa

Kuinka yleistä tomaateilla on että kukkatertusta alkaa kasvaa uutta haaraa tai lehtiä?
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: jussa - kesäkuu 30, 2018, 13:42:32 ip
Kuinka yleistä tomaateilla on että kukkatertusta alkaa kasvaa uutta haaraa tai lehtiä?

On.

jewe

Tämä vuosi on varsinainen tomaattien vuosi kun on paljon erilaisia lajikkeita kasvamassa. Esittelen niitä pisin vuotta blogissa jopa enemmän kuin chilejä. Eli sieltä voi käydä lukemassa jos hiukan erikoisemmat tomaatit kiinnostaa.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/

bluesman

Yksi näteimmistä on mielestäni tämä Shadow boxing (type4). Makukin on ihan ok joskaan ei mitään ihmeellistä.