heinäkuu 11, 2020, 11:36:26 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Physalis!

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 05, 2011, 19:31:49 ip

« edellinen - seuraava »

Oletko kasvattanut näitä:

Ananaskirsikka (physalis peruviana)
49 (74.2%)
Tomatillo (p. philadelphica)
19 (28.8%)
Lyhtykoiso (p. alkekengi)
13 (19.7%)
P. acutifolia
0 (0%)
P. nicandroides
1 (1.5%)
P. pubescens
4 (6.1%)
P. heterophylla
1 (1.5%)
P. hederifolia
0 (0%)
P. crassifolia
1 (1.5%)
P. minima
0 (0%)
P. grisea
4 (6.1%)
Muu (mikä?)
3 (4.5%)
P. pruinosa
5 (7.6%)

Äänestäjiä yhteensä: 66

HotVelo

Eiköhän näistä jotakin kerättävää liikene, jos jaksavat vielä reilun kuukauden verran kasvaa.Tomatillot Konditer ja Dzhehemovy

Olin nämä kasvattanut mansikkakoisoina, mutta vahvasti näyttävät ananaskirsikan omaisilta. Oikeassa laidassa kasvattaa molluskoitaan Poblano.

Aitanpäätypaikalla vielä toinen Dzhehemovy.


Memsie

Mansikkakoiso näyttänee paljon ananaskirsikalta (eli karviaiskoisolta), koska se on lähestulkoon sama kasvi, kyseessä enemmänkin lajike- kuin lajiero. :)

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Memsie - elokuu 10, 2015, 17:21:59 ip
Mansikkakoiso näyttänee paljon ananaskirsikalta (eli karviaiskoisolta), koska se on lähestulkoon sama kasvi, kyseessä enemmänkin lajike- kuin lajiero. :)


Jep. Olisi pitänyt olla täsmällisempi sen suhteen, mistä päätelmäni tein.

Viime kesänä kasvanut mansikkakoiso (2 kpl tarkemmin sanoen) teki suunnilleen pienen karviaisen kokoisia, suht nopeasti kypsyviä, makeita keltaisia hedelmiä (marjoja). Kasvutavaltaan viime kesän mansikkakoisot olivat matalahkoja ja pensasmaisia. Nämä, mitkä nyt luulin idättäneeni mansikkakoisolajikkeena physaliksista, tekevät kaikki aivan erikokoista tuotosta ja kasvavat eri tyylillä. Sotkin ilmeisesti idätyslaput kevättalvella, ja se ainoa mansikkakoisolajikkeen edustaja meni ulkokasvatukseen ja mätäni hengiltä kesä-heinäkuun sadekauden aikana.

Huru-ukko

Mansikkakoiso on Physalis pruinosa.
Karviaiskoiso on taas Physalis peruviana.
Eli kyseessä on aivan eri lajit, vaikkakin samankaltaiset hedelmät.  ;)

HotVelo


HotVelo

Pienestä se on aloitettava tomatillon ponnistelu koko puoli seinää peittäväksi roikaleeksi.Kuvassa kahta lajia perustomatilloa (Dzehemovy, Konditer). Itämistä odotan vielä mansikkakoisolta, ananaskirsikalta ja toma verde tomatillolta.

sorrii

Ootko kasvattanut mullassa ja ulkona kaikki?
Kokeillut vesiviljelyä tai kasvihuoneessa .. ?

Mulla oli toissa kesänä Toma Verde ja Toma Purple [piti olla!] samassa Betonipaljuloodassa hydrosorassa kookoksella jatkettuna ja 2W aurinkokennopumppu lirutti päivisin vettä. Keskellä peltoa olivat tuuliseinämän suojassa pohjoissivulta. Kasvua tuli niin että olin liemessä narujeni kanssa ja satoakin näytti tulevan aika rajusti. En sitten vaan oikein osannut päättää koska ne olivat riittävän kypsiä ja viivytin sadonkorjuuta niin pitkään että taisivat linnut ne syödä parempiin suihin! Päättelin eli arvailin näin, kun niitä kuoria oli maassa jokapuolella. Tuskin varkaat niitä paikalla söisi 20kg ja syljeskelisi kuoret maahan. Eikä metsäkauriitkaan kuori tomatilloja yleensä, luulen. Mikähän elukka voisi kuoria hedelmän niin?!?

Idättelen paraikaa Toma Verdeä uuteen yritykseen ja mietin kannattaisiko laittaa kasvihuoneen tapaiseen vaiko taivasalle. Edelliskerralla oli kuitenkin muistaakseni vähän keskivertoa lämpimämpi kesä ja silti kypsyminen meinasi myöhästyä. Ajattelin nytkin laittaa niitä pari samaan betonilaatikkoon, mutta olisi mahdollisuus myös sellaiseen pressukasvariin ne laittaa. Sama pelto, eli täys aurinko koko päivän.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

HotVelo

Pääsääntöisesti ovat olleet mullassa ulkona. Tosin viime kesänä oli kokeeksi pari yksilöä kasvusäkissä kastelualtaan päällä. Siinä ravinteet voi laittaa allasveteen, kun kasvi on sinne osannut juurensa kasvattaa. Pari ananaskirsikkaa oli vanhassa pikkukasvarissa, mutta kesä loppui niiltä kesken ennen sadon kypsymistä. Ulkona olleista tomatilloista keräsin sadon pois siinä vaiheessa, kun sääennusteet enteilivät reippaampien yöpakkasten tuloa. Pelkkä halla ei täysikasvuisia tomatilloroikaleita hätkäyttänyt.

Perustomatillot jäävät ulkosalle tänäkin vuonna. Viime vuoden kuvissa näkyvät kasvupaikat ovat edelleen käytössä ja hyväksi havaitut. Mansikkakoison ja ananaskirsikan kanssa saatan kasvihuonekasvatusta taas yrittääkin, niistä kun olisi mukava saada välipala-/jälkiruokasyötävää kypsänä.

sorrii

Oukkei..
Mäkin olisin saanut varmaan sadon kypsänä Tomatilloista ilman elukoita. Yksi ananaskirsikka oli kasvutunnelissa ja kasvoi, kukki ja teki hedelmää ihan sairaasti, mutta ei varmaan yhtään kypsää! Mä niitä aina välillä maistelin, mutta eivät ainakaan makeita olleet ja kaikki vihreitä ... En oikein muodostanut mielipidettä vielä edes tomatillosta, mutta palstanaapurit kilvan kehuivat hyviksi: musta ne maistui lähinnä omituiselle. Ei pahalle, mutta ei himoakaan tullut. Oli vaan jotenkin niin hienoja kasveja kun kasvoivat niin rajusti ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

sorrii

Tän kesän tomatillot meni vituiksi: meni esikasvatus niin pitkäksi, kun en saanut vietyä ulos eli rakeneltua kasvihuonetta kuntoon ajoissa. Siinähän parvekkeella hoivatessa katkesivat molemmat vuorollaan. Toiseen tuli vielä uusia latvojakin, mutta katkesi kokonaan vielä uudelleen sekoillessani ...

Otin yhdestä katkennesta latvuksesta piruuttani yhden pistokkaan kaveriksi vielä elävälle toiselle kasville ja tökkäsin sen 10cm verson Jiffy-patukkaan. Oletin että se ei ihan helposti lähtisi kasvuun kun taimetkin ovat niin hankalia. Ja kosteutta vaativana kasvina ajattelin sen kuivahtavan alta ajan kun oli ihan avo-astiassa. Sehän vaan juurtui muutamassa päivässä, niin että juuria alkoi jo kasvaa sen Jiffyn sivuillekin. Päättelen siis että Tomatillosta saa hyvin helposti pistokkaita tarvittaessa.

Voisi olla jopa helppo tapa esikasvattaa niitä useampia, kun idättäisi vaan pari ajoissa joista hoitaisi hyvin jossain NFT'ssä. Sitten huhtikuussa ottaisi pistokkaat joista kasvattaisi lopulliset ulos.... Mun kokemus ainakin on ollut, että taimista kuolee aika moni pieninä ja kaikkien kasvuunlähtö on hidasta. Pistokas lähti heti vauhdilla!
Aji Cristalilla kokeilin kerran vastaavaa kun olin kasvatellut yhtä isoa syksystä asti. Otin siitä aika monta pistokasta maaliskuun lopussa mm. amppeliin ja parvekelaatikoon, jonka laitoin kaiteelle lasitusten ulkopuolelle. Siitä 80cm parvekelaatikosta ja 4'stä 20cm korkeasta pistokkaasta tuli satoa enemmän kuin yhdestä tosi isosta joka oli ebbissä ....

Toissa kesän kadonneiden Tomatillojenkin arvoitus ratkesi tuossa hiljattain:
Mullahan oli toissa kesänä aurinkokennoliruttimessa kaksi 'tomatilloa, jotka tuottivat ihan sairaasti hedelmää. Mä annoin monellekin kiinnostuneelle siellä palstoilla luvan että voi poimia muutaman ja maistaa. (niin luulin ainakin sanoneeni)
Mulla oli vaikeuksia nähdä koska ne hedelmät ovat kypsiä poimittaviksi, joten viivytin poimimista ja maistelin harva se päivä ja ihmettelin että miltähän niiden kuuluisi maistua. Sitten kerran yhtenä perjantaina päätin, että nyt alkaa olla kypsää ja täytyy tulla poimimaan viikonloppureissun jälkeen. Maanantaina puskat oli tyhjät!! Mun arvioltani 3-4 ämpärillistä oli kadonnut eli melkein kaikki. Maassa oli niitä kuoria jokapuolella ja jotenkin siitä päättelin että joku elukka tai lintuparvi on vähän herkutellut. En oikein uskonut että joku kehtaisi pölliä kaikki!

Pari viikkoa sitten juttelin yhden mummon kanssa joka on intohimoinen palstaviljelijä, ja ilmeisen ahne tyyppi, kun pitää 4ää palstaa! ((toiset jonottaa edes yhtä!?!))
Tuli sen mummon kanssa puheeksi vaan vesiviljely tai jotain ja mä mainitsin ne Tomatillot. Tämä Mirkku siihen : " Joo mä muistan! Kyllä ne oli hyviä. Minä poimin niitä ainakin neljä ämpäriä, kun sinä annoit luvan. Niitä on säilöttynä vieläkin meidän kellarissa! "  ??? ??? ???

hah ... ensi kesänä uudelleen ....
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Juso


Tomatillosta muutama perusjuttu omaan kokemukseen perustuen:

1. Ehdottomasti ulos heti kun taimet alkavat olla minkään kokoiset. Vaatii ristiinpölytyksen tuottaakseen kunnolla hedelmää. Kasvihuoneessa siitä tulee hauras ja oksat katkeavat pienestäkin. Ulkona jollain naruhäspäkällä tuettuna ja pahimmilta tuulilta suojattuna kasvaa sitkeäksi. Pölyttäjät tykkäävät tomatillosta kovasti. Satoa tulee myöhään syksyyn ja viikossa neljästä puskasta aina sopivasti kilo tai pari.

2. Tomatillo on kypsä poimittavaksi kun verhiö on täynnä ja hedelmä alkaa pilkottaa. Silloin siinä on tomatillon tyypillinen kirpeä maku, joka katoaa sen kypsyessä lisää. "Täysin kypsänä" siitä tulee mitättömän makuinen. Olen laittanut verhiö poistettuna ja vaha pois pestynä kokonaisina vakuumiin ja pakkaseen. Kommentoidaan tulosta kun aletaan sieltä käyttää.

3. Tomatillo käytetään kypsytettynä, ei raakana. Salsa Verde on tietysti se tomatillon pääkäyttö, mutta sopii lisukkeeksi muiden kasvisten kanssa tai vaikkapa nakata melko lopussa sekaan pataruokiin. Tilkka vettä kattilan pohjalle, tomatillot puoliksi, esim. sipulia, valkosipua, tomaattia, kesäkurpitsaa, mitä kasvimaalta löytyy, suolaa ja mausteita.  Antaa kiehua sen verran että pehmiää, vaan ei mene vielä muusiksi. Melko hyvä lisuke vaikka lihan kanssa. Erinomainen kasviskeitto syntyy hieman edellisen tapaan, mutta hieman enemmällä nesteellä ja kauemmin kiehuttaen. Lopuksi vaikka sinihomejuustoa pehmittämään. Kaikissa näissä tomatillo tuo kirpeyttä sekä hapokkuutta ja ruoasta tunnistaa sen maun helposti.

Monikäyttöinen ja koukuttava se on nyt kun vihdoin on oppinut sitä edes jossain määrin kasvattamaan. Alustana kookos-perliitti-hydrosora autopoteissa ulkona, ihan normaali hydro-calcinit alkukesästä 1:1, ja heinäkuusta 2-3:1, Ec 1.5 suurinpiirtein. Näillä opeilla näyttää ainakin tuottavan hyvin ja kasvi pysyy hyvässä kuosissa.

sorrii

Löysinpä tänään palstaltani luonnon ihmeitä: Samalla paikalla, jossa kasvatin kesällä 2014 Toma Verdeä sekä Purplea oli maassa 1/2m korkea kukkiva tomatillo, sekä toinen pienempi jossa kukat vielä nupulla! On siis maassa lojunut siemeniä maahan tippuneista hedelmistä kahden talven yli, ja nyt sitten itäneet, kun pystytin kesällä paikalle "pressukasvihuoneen"

Kyllähän siitä physalis-suvun kasvin ainakin tunnistan, ja kun paikka on juuri siinä mihin niitä hedelmiä varisi 3 kesää sitten! Harmi vaan ettei riitä millään aika että saisi satoa. Keväällä idättelin viimeiset siemenet ja sai tuhottua taimet vielä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

rami12

Kokeilkaa ihmeessä talvehdittaa kasvia juuri näin yhdessäpaikkaa tomatillon joka on talvehtinut sisällä viileässä alasleikattuna tai pidetty matalana talvella nyt alkaa keväällä juurakko versota uutta useampi puolenmetrin verso tullut. Monivuotinen juurakko tällä kasvilla jos pitää viileässä paikkaa talvet

rami12

Kasvi isossa ruukussa ja juurakko on ollut elossa koko talven noin 10-15 asteen lämmössä harvakseltaan kasteltuna nyt versoaa jo ja on varmasti touko kesäkuussa jo iso kasvi