toukokuu 30, 2020, 12:27:09 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Physalis!

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 05, 2011, 19:31:49 ip

« edellinen - seuraava »

Oletko kasvattanut näitä:

Ananaskirsikka (physalis peruviana)
49 (74.2%)
Tomatillo (p. philadelphica)
19 (28.8%)
Lyhtykoiso (p. alkekengi)
13 (19.7%)
P. acutifolia
0 (0%)
P. nicandroides
1 (1.5%)
P. pubescens
4 (6.1%)
P. heterophylla
1 (1.5%)
P. hederifolia
0 (0%)
P. crassifolia
1 (1.5%)
P. minima
0 (0%)
P. grisea
4 (6.1%)
Muu (mikä?)
3 (4.5%)
P. pruinosa
5 (7.6%)

Äänestäjiä yhteensä: 66

Juso

Tästä on eriävää tietoa, että onko tomatillo itsepölyttyvä vai ei? Onhan sillä kuitenkin molemmat lisääntymishärpäkkeet joka kukassa.

Ilmeisesti "vaikeasti itsepölyttyvä". Sillä on joku mekanismi, joka pyrkii parempaan geneettiseen hajontaan, ja joka vaikeuttaa itsepölytystä erään auktoriteetin mukaan. Yhdestäkin kasvista on satoa saatu, joten kyllä se pölyttynee. Parempi on kuitenkin useampi kasvi, ja esim kasvarissa ovi auki että pörriäinen pääsee työhönsä, jolloin sato per kasvi on runsaampi. Itsellä oli ensin kasvarissa, sitten siirsin ne ulos, mutta tuulesta eivät tykänneet lainkaan. Kukkivat kyllä mutta hedelmää ei tullut. Siirrettyäni ne konttiin, elikkä ei-niin-tiiviiseen katolliseen muovihuoneeseen, homma lähti pelittämään.

Itse olen ihastunut tähän kasviin. Satoa ei nyt vielä ole tullut kahdesta kasvista kuin ehkä 1.5 kiloa, mutta siitä tehty Salsa Verde on kyllä vertaansa vailla kaikkien maistaneiden mukaan ja tomatillot sopinevat hyvin myös esim. pataruokiin jne. Menee jatkoon, mutta juuritilaa ei kannattaa jättää pieneksi, kuten täällä aiemminkin on todettu vaan mieluummin vaikka kasvusäkkiin ja yksinään. Ensi vuonna meinaan laittaa NFT:hen jo senkin vuoksi etten taida olla koko aikaa kastelemassa. Sisällä tämä tomatillo on melko hankala rasti sillä kasvaa suureksi vaikeuttaen valaisua.

Tästä myrkyllisyydestäkin on montaa tarinaa ja uskomusta, mutta löytämäni tiedon perusteella hedelmä ei, toisin kuin kasvin muut osat, sisällä myrkyllistä solaniinia. Tomatilloa ei juuri käytetä raakana vaan erilaisten ruokien osana kypsennettynä, mutta en usko myrkyllisyydellä olevan sen kanssa tekemistä vaan ihan maulla ja sen muuttumisella kypsennettäessä.

Ananaskirsikoitakin on kasvamassa, mutta omasta mielestä koko/sato-suhde on niin heikko ettemme jatkossa näitä kasvattele, suojaisista kasvupaikoista kun on aina pulaa.

Jani M

Mun peruvianat eivät ehtineet tehdä satoa tälle kaudelle. Yrittävät juuri kukkia, mutta yölämmöt alkaa olla jo semmoset, että kasvit paleltuu pihalla.


Tyttii

Mistä tomatilloja voi ostaa, siis hedelmiä? Omat taimet ei varmaan ehdi mitään saada aikaiseksi. Missään en ole törmännyt ja kauan on mieli tehnyt päästä salsaa kokkailemaan.
Päiväkirja: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10978.0
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Aji Inferno

Eipä ole tomatilloja näkynyt kaupoissa, ellei sitten jossain aivan erikoisliikkeissä?

kaarne

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 01, 2011, 23:13:57 ip
Pitäisikö ananaskirsikoiden kypsyä loppuun asti kiinni kasvissa? Suojuslehdet kuivuu ja muuttuu vaalenruskeiksi, mutta hedelmät jää hieman vihertäviksi. Lisäksi ne on tosi pieniä, reilusti alle sentin halkaisijaltaan.


Osa kypsyy ja osa putoilee kesken.
Putoilevat ja muuten vaan liian aikaisin poimitut (vihertävät) voi kerätä lautaselle kypsymään. Itse olen laittanut niitä ikkunan lähelle valoon, mutta näyttipä kypsyneen kauempanakin valosta. En tiedä onko vihertävien syömisestä mitään haittaa, mutta ainakin ne maistuvat parhaalle ihan oransseina.   :D


Aji Inferno

Toverit chilinkumoukselliset - täten julistettakoon vuosi 2013 PHYSALIS -vuodeksi muun ohessa! Kasvatettakoon siis kaikkialla mailla ja mannuilla kaikkea teemaan sopivaa ja kerättäköön samalla kokemuksia näistä mainioista, erikoisista kasveista!!

Pieneksi innostajaksi tässä tieto siitä, että suomessa on todistetusti jo vakiintunut (!) kanta paitsi lyhtykoisoja, myös ananaskirsikoita - ja tomatillon on todettu samaten viihtyvän oloissamme hyvin! Tämä saattaa merkitä sitä, että etenkin jotkin muut, villimmät, huonosti tunnetut physalis -lajit voivat lyhtykoison tavoin selvitä suomessa jopa ympärivuotisesti. Tässä uskoisin erityisesti Pohjois-Amerikan villiphysalisten olevan vahvoilla.

Nämä vekkulit eivät vain kaikki ole itsepölyttyviä - Tomatillo on erityisen tunnettu siitä, että se vaatii aina toisen kasvin.

Että kisa vauhtiin! Kuka pääsee ensimmäisenä kuvailemaan kypsien villiphysalisten marjojen maun?!  8)

Täällä lähdetään ensi vuoteen ainakin p. nicandroidesilla, josta ei netissä löydy oikeastaan minkäänlaista järjellistä tietoa...

Jani M

Sais ny edes peruvianan tekemään satoa ensin. :D Tomatilloa pitäis kyllä ens kaudelle kokeilla, mukavia kasveja, ja nättejäkin - tavallaan.

Aku

Itsellä satoaa Physalis grisea kohtuullisen hyvin, mutta eivät tunnu kypsyvän. Sen sijaan osa marjoista tippuu raakana. Nuppuja on uudet latvat aivan täynnä.

Hubert

Pakkasen puraiseman ananaskirsikan loppusato. Aiemmin olen kerännyt muutaman kypsän ja maku osoittautui sen verran hyväksi, että täytynee ensi kaudeksikin laittaa pari yksilöä luikertelemaan tomaattien juurelle.

KP78

Lyhtykoisoa kasvaa villiintyneenä tuossa melko lähellä. Pitää ensi syksynä käydä keräämässä ja ottaa siemenet talteen ja katsella vähän maata jossa kasvaa, ehkä lapioida sitä pari ämpärillistä mukaan :)
Tarkoitus oli kerätä siemeniä syksyllä mutta se vain jäi. En tiennyt kyseisen kasvin olevan lyhtykoiso. Katselin vain että ompas siinä vinkeä kukka ja mietin kuinkahan kyseisen kasvin kasvatus onnistuisi kotona,
Ilmeisesti lyhtykoiso talvehtii Suomessa erinomaisesti kun kerta päätyy jopa villiintymäänkin. Olisi siis erinomainen parvekekasvi jonka voisi unohtaa talveksi, kunhan pitää riittävän isossa ruukussa ja hieman eristää ettei multa pääse täysin jäätymään.

Aku

Physalis griseani menehtyi jostain kumman syystä; kuivui latvoista lähtien. Kyseinen laji on kuitenkin melko nopeakasvuinen, joten ajattelin laittaa pian uuden itämään.

Lyhtykoisonkin olen bongannut parin kilometrin päästä joutomaalta. Ihan hieno kasvi sekin. Mitenkäs lyhtykoison hedelmät, eivät taida olla syötäväksi kelpaavia?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Aku - joulukuu 09, 2012, 14:50:57 ip
Physalis griseani menehtyi jostain kumman syystä; kuivui latvoista lähtien. Kyseinen laji on kuitenkin melko nopeakasvuinen, joten ajattelin laittaa pian uuden itämään.

Lyhtykoisonkin olen bongannut parin kilometrin päästä joutomaalta. Ihan hieno kasvi sekin. Mitenkäs lyhtykoison hedelmät, eivät taida olla syötäväksi kelpaavia?


Ovat toki syötäviä - ja ainakin omasta mielestäni oikein hyviä! :) Tärkeää vain syödä kypsinä. Maku muistuttaa ananaskirsikkaa, muttei ole yhtä makea vaan kirpeämpi.

bluesman

joulukuu 09, 2012, 20:22:31 ip #52 Viimeisin muokkaus: joulukuu 09, 2012, 20:28:01 ip käyttäjältä bluesman
Eteläisen naapurimaan siemenliike myy lukuisia Physalislajeja ja -lajikkeita. Kaikki vieläpä alle euron/pussi. Jos joku olisi kertonut että tomatillo on sama kuin Physalis philadephica ( =P.ixocarpa) niin olisin voinut mainita tätäkin löytyvän ko. siemenliikkeestä vieläpä usean lajikkeen voimalla.

http://www.seemnemaailm.ee/fin/index.php?searchstring=physalis&x=0&y=0

Täytyypä kokeilla.

jaolsten

Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 09, 2012, 20:22:31 ip
Eteläisen naapurimaan siemenliike myy lukuisia Physalislajeja ja -lajikkeita. Kaikki vieläpä alle euron/pussi. Jos joku olisi kertonut että tomatillo on sama kuin Physalis philadephica ( =P.ixocarpa) niin olisin voinut mainita tätäkin löytyvän ko. siemenliikkeestä vieläpä usean lajikkeen voimalla.

http://www.seemnemaailm.ee/fin/index.php?searchstring=physalis&x=0&y=0

Täytyypä kokeilla.

Kiitti kamu!

Lainaus
Hei, Jarkko Stenfors
Kiitos tilauksestasi!

Füüsal Peruu Columbus Physalis peruvianum L. -- 1 piece.: 0.85 EUR

Ananassifüüsal -- 1 piece.: 0.89 EUR

Tikkerfüüsal ''Zolotaya Rossyp'' PHYSALIS pruinosa  -- 1 piece.: 0.78 EUR

Füüsal Peruu "Kudesnik"  Physalis peruvianum L. -- 1 piece.: 0.82 EUR

Füüsal Kondiiter -- 1 piece.: 0.52 EUR

Füüsal ''Zolotaja Rossyp'' Physalis peruvianum -- 1 piece.: 0.84 EUR

Füüsal ''Sahharnõi Izjumchik'' (Suhkrune Rosinake) -- 1 piece.: 0.99 EUR

Füüsal ''Kelluke'' (Kolokolchik) Physalis ixocarpa -- 1 piece.: 0.99 EUR

Füüsal (tikkerfüüsal) ''Maasikamaitseline'' PHYSALIS pruinosa  -- 1 piece.: 0.92 EUR

Füüsal dekoratiivne  ''Miniatuur'' Physalis alkekengi -- 1 piece.: 0.79 EUR

Füüsal ''Florida filantroop'' Physalis floridana -- 1 piece.: 0.92 EUR

Füüsal ''Ploomi moos'' -- 1 piece.: 0.79 EUR


Maksutapa: Ennakkomaksu kansainvälisen PayPal kautta
Toimitustapa: tuotteet toimitetaan tilaajalle tavallisen postin välityksellä

Yhteensä: 10.1 EUR + Postimaksu

Tilaa lähetetään osoitteeseen:
Finland, Ylöjärvi, Havumetsäntie 1 A2

Otamme lähitulevaisuudessa sinuun yhteyttä

Terveisin, Seeds World
http://www.seemnemaailm.ee/fin


Huoh...
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

bluesman

 Olen muuten kolmena vuotena tilannut vihannesten ja kukkien siemeniä Seemnemaailmasta ja kaikki on toiminut loistavasti, ei mitään hankaluuksia tai edes puutteita.

Aji Inferno

Täytyy vielä lisätä lyhtykoisosta (ja hyvin todennäköisesti monista huonosti tunnetuista villeistä physalisista): vaikka ainakin p.alkekengi eli lyhtykoiso ON kypsänä täysin syötävä, raakana se on eri lähteiden mukaan selvästi myrkyllinen, jopa hengenvaarallinen! Ei siis esim. lasten käsiin namuiksi!!

Nyrkkisääntö: physalista EI saa syödä, jos marjassa näkyy vihertävää! Tomatillo sitten on oma tapauksensa.

Räyhis

Nyt on ananaskirsikasta otettu siemeniä talteen. Sitten vain itämään? Onko mitään tärppejä?
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

KP78

olin ottanu työpaikalle muutaman lyhtykoison joista nappasin siemeniä talteen, illalla itämään...

wille

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - joulukuu 10, 2012, 09:40:14 ap
Nyt on ananaskirsikasta otettu siemeniä talteen. Sitten vain itämään? Onko mitään tärppejä?


Normaali idätys. Itää kun rairuoho. ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Räyhis

Lainaus käyttäjältä: wille - joulukuu 11, 2012, 08:49:42 ap
Normaali idätys.


Chilifoorumi-normaali? Multa poltetaan ja keitetään isopropanolissa ja lopuksi siemenet pannaan isonaulalla rei'itettyyn muovikuuppaan, samaan aikaan alasti ananas kainalossa tanssien ja vahtien, ettei tupakansavun haju kanna mukanaan mosaiikkiviirusta?
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset