Pystyykö noita sitruslajikkeita erottamaan toisistaan muutaman vuoden ikäisinä?
Googlen kuvahaulla en ainakaan löytänyt erottavia tuntomerkkejä appelsiinin ja sitruunan välille. Meillä on nimittäin appiukolta peritty sitrus, jonka lajista ei ole varmuutta. Ehkäpä hedelmät sitten kertovat.
Lajeja pystyy kait ainakin jossain määrin tunnistamaan lehtien mallin perusteella.

Lehtiruodin siiven (kuvassa "petiole") koko/malli sekä lehden sahalaitaisuus tai sen puute ovat tuntomerkkejä. Joillain lajeilla (esim. sitruuna) on lehdissä pieniä valkoisia pilkkuja, joillain kasvin piikikkyys voi toimia tuntomerkkinä. Kukat luonnollisesti auttaisivat tunnistusta myös.

Greipin lehtiä (vasemmassa yläkulmassa terve ja muissa jotain vikoja). Lehtiruodin siipi on selvästi erottuva. Appelsiinilla siiven pitäisi olla selvästi kapeampi. Kirjan mukaan sitruunalla siipeä ei ole, vaan siiven tilalla on pieni "liuska". Omasta kaupan sitruunan siemenistä peräisin olevasta kasvistani olen koittanut tuota "liuskaa" tunnistaa mutta minusta sillä on selvästi tuollainen siipi, tosin erittäin kapea sellainen. Vaaleat pilkut on kyllä lehdissä. Liekö risteytynyt jonkin kanssa tai sitten en vain osaa lukea tuntomerkkejä. Kasvi ei tosin ole vielä kovin iso.
Hedelmä tietysti olisi paras tuntomerkki, mutta siinä saat odotella tovin. Jos kasvi on siemenestä kasvatettu, saattaa sen oikein hyvällä hoidolla ja tuurilla saada tekemään hedelmää 5-10v ikäisenä. Jos kyseessä on esim. greippi, ei siitä todennäköisesti hedelmää tule suomen oloissa koskaan saamaan. Sitrukset myös ristiinpölyttyvät ilmeisesti helposti keskenään ja niitä yleensä viljellään samalla alueella monia lajeja/lajikkeita, joten kaupan hedelmistä saa myös risteytyneitä siemeniä joista saattaa sitten tulla ihan mitä vain. Joidenkin siemenettömiksi jalostettujen lajikkeiden (esim. klementiinin) siemenet, joita niistäkin siis välillä löytyy, ovat aina ristiinpölytyksen tulosta ja näistä kasvaa aina nimenomaan sitä "mitä sattuu". Tosin tähänkin sitten liittyy vielä tuo sitrusten ominaisuus tuottaa niitä monialkioisia siemeniä josta aikaisemmin tässä ketjussa puhuttiin.
Jos kasvi ei ole siemenestä kasvatettu vaan jostain taimi/kukkakaupasta ostettu, on se erittäin suurella todennäköisyydellä joko kalamondiini, sitruuna tai kumkvatti. Juuri muita ei valmiina kasveina ilmeisesti suomessa myydä, tosin jotkin Plantagenit yms tapansa mukaan myyvät nämäkin sitten minkä sattuu "miniappelsiinipuun" tai vastaavan nimellä. Nämä ovat yleensä vartettuja, vartoskohdan pitäisi näkyä varressa. Näistä voikin sitten saada jo hedelmää ihan muutaman vuoden ikäisenä.
En nyt tähän hätään löytänyt netistä mitään tolkullista lähdettä noille tuntomerkeille mutta joitain yleisimpiä lajeja on kuvattu Eva Rönnblomin kirjassa "Sitrushedelmiä omasta puusta ja puutarhasta" joka saattaisi löytyä jostain lähikirjastostasi.