heinäkuu 06, 2020, 02:10:53 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kurpitsat (Cucurbita)

Aloittaja Kimppu, maaliskuu 20, 2011, 17:40:48 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Ei juma...ta. Nyt meni ja halkesi  toinenkin murikka hieman yli 300 kiloisena. Jossain on pakko olla vikaa meikäläisen touhuissa. Tämä oli kaunis oranssi vielä kaiken lisäksi.


Vielä yksi on jäljellä mutta jotain 250 kiloa ja muistuttaa betonimöykkyä. Saas nähdä saanko tämän punnituksiin. Ennätystä ei kyllä taida tulla.


Sepä on parasta näissä erilaisissa puutarhahommissa että yleensä ne kasvattaa luonnetta. Mikään ei ole varmaa. Mihin tulee öttiäisiä ja mitkä ei kestä kovaa kasvua.

Jos jotakuta kiinnostaa ensi vuonna kokeilla tätä lajia, niin yv:tä peliin. Hoidetaan kunnon siemenet talven mittaan.

bluesman

 Mulla on yks köllykkä vaan ei lähelläkään noita sun mörköjä. Mietin vaan miten saan sen punnittua? Millä metodilla mittaat painon?
Kyseessä on Barlow pölytettynä Shenohalla sulta saaduista siemenistä. On vissiin isompi kuin viimevuotinen.

Kimppu

On niin pelottavan näkösiä ilmestyksiä nuot, niin hyvä vain että en saanut jättiä kasvatettua.  ;D
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Juso

Arviopaino saadaan ns OTT-mittauksella. Eli mitataan kolmeen suuntaan: suurin ympärysmitta vaakatasossa, ja sitten yli maan tasolta kannan ohi navan puolle maantasoon, ja sama sivulta toiselle sivulle. Sitten taulukosta katsotaan, tarkkuus + 10%.
Tarkempi linkki ohjeisiin tässä: http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/OTT-mittaus

Toki epävirallisen mitan voi ottaa millä vaan kotivaa'alla ja vaikka paloina. Suomen "virallinen" mittaus on SM-kisoissa Häneelinnan lähellä Lepaan maatalousoppilaitoksessa 24.9.
Murikat paikalla klo 9 ja muistaakseni yleisötapahtuma alkaa klo 11. Ihan hauskaa touhua. Mukaan vaan jos on mahdollisuus.

bluesman

 Suuri pettymys. OTT 493 mukaan kurppa painaa vain 74kg. Ensi vuonna paremmalla onnella ja täytyy kai noudattaa neuvoja paremmin.

Masa.T

Hieman harmittaa, kun en ehtinyt vinkata ohjelmaan suomitv,ssä , jossa porukka kilpaili jättikurpitsoista tehdyissä veneissä. Ohjelmassa vilahti myös Howard dill ja yleensä erilaisiin  kurpitsaruokiin lisättiin myös chiliä.

bluesman

Lepaan kurpitsakisan kunniaksi kuvia pikkumöllyköistä.
Winter squash, Uchiki kuri, Marina di chioggia ja öljysiemenkurpitsa. Ja Atlantic not so giant.Vasemmalla Marina di chioggia, pitäiskös tuon tulla sisältä oranssiksi? Oikealla öljysiemenkurpitsa, yhdessä yksilössä n.25 hedelmää. Siemenet todella maukkaita pähkinämäisiä.


Juso

syyskuu 25, 2011, 09:49:42 ap #47 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2011, 09:53:27 ap käyttäjältä Juso
Kuopiolainen ensikasvattaja (tosin ei epäilystäkään ettei asiaan olisi omistauduttu ja perehdytty ja vielä aivan maailman huippusiemenellä) nykäisi uudelle sataluvulle, eli 420 kg. Ja oli hienon oranssi vielä. Taisi olla 7 kurpitsaa yli 250 kilon ja itselläkin tuli melko tarkkaan sama kuin viime vuonna eli 275 kg tällä viimeisellä ehjänä olevalla ja 5. sija. Tähänkö mä sitten jumitun?

Tämä Lumikki (vaikkei se enää valkoinen olekaan) nimeltään oleva murikka päässee jos huomenna kaikki menee tuubiin näytteille CM Tammistoon viikoksi tai kahdeksi. Tämä siksi että halusin sen kauppaan jolla on Suomen hienoin ja parhaiten hoidettu heviosasto ja sopii sen koristukseksi hyvin.
Käykää katsomassa kun haette Lihamestarilta hiliherkkuja.

Aika hyvin sai yhdistys ja touhu julkisuutta, TV1 kävi haastettelemassa ja näytti pätkän myös iltauutisissa.

Hienon näköistä satoa sulla Bluesman. Risteytin tuossa Blue Hubbardin ja Uchiki Kurin työnimeltään nyt F1 Jussiki Kuri. Voi tulla melkoinen friikki jos Bluesman haluat kokeilla tuleeko oranssi hirviö vai sininen pompula tai jotain siltä väliltä, minulta saat siemenet. Tavoitteena on kuitenkin hyvä säilyvyys (BH) ja loistava maku (UK).

bluesman

 Onneksi olkoon Juso vastoinkäymisistä huolimatta aika kova tulos. Toki sopii hybridikokeilu, voi tulla jännän näköisiä kurppia.

Juso

Siellä Tammistossa lepää nyt Lumikki, tosin se loppua kohti punastui/kellastui siitä vitivalkoisesta möykystä mikä se ekat 50 vuorokautta oli.
Jo kun purettiin oli jengiä kuvailemassa eli jos ei tuollaista ole aiemmin nähnyt niin ensimmäinen kysymys on : "onks toi oikea".

Ja siemenet on nyt tuosta UC/BH "hybridistä" tallessa ja kuivamassa, sekä odottamassa ensi kesää. Mielenkiinnolla odotan koska molemmat ovat kurpitsojen aatelia. Mulle tuli noi Uchiki Kurit tosi pieninä 1.5 kiloa maksimissaan, monet kiloisia. Blue Hubbardit on kyllä hyviä möykkyjä ja niiden pitäisi kestää kevääseen asti. Eli idea on että saa koko talven tuoreena.

bluesman

Kuvaustekniikalla tästäkin möllykästä saadaan yli satakiloinen. Vaikka puntari näytti 84kg. On se nyt 30kg parannus viimevuotiseen. Ens kaudella sitten yritetään ihan otsa kurtussa.Öljysiemenkurppia paahtaa Panda joka totesi savujolokian sopivan kohtuullisessa määrässä antamaan vivahdetta.


bluesman

 On muuten laiffina Tammistoon CM:ssä Juson Kurppa aivan järkyttävän kokoinen. Kuvista saa vain aavistuksen todellisuudesta. Oli pakko käydä tsekkaamassa ja samalla syödä Etnapatonki. Tulivuori oli kai sammunut kun Nagaa yritin seasta löytää. Aavistus taisi olla laitettu mutta tiskillä sais olla vaikka jauhepurkki niille jotka haluavat vahvempaa.

InkRose

Kävin eilen itsekin sitä kurpitsaa ihmettelemässä yhden maissa kun kerrankin oli sille suunnalle asiaa. Etnakin oli tilauksessa. Kyllä siitä Nagaa vähän löytyi, mutta poltteen määrä oli yllättävän maltillinen eikä se aromi juuri esiin päässyt.

Juso

Laitetan tänne nyt keväällä uudestaan. Jos haluatte koittaa jättikurpitsaa, niin yv:tä äkkiä ja laitan siemenet tulemaan. Kannattaa aloittaa idätys nimittäin ennen 20.4, jotta todellinen mörkö olisi mahdollinen ensi kesänä. Perussetup: sopiva maapläntti väh 20 neliötä, ja mahdollisuus rakentaa joku pieni 1.5 *2 m kevyt pienoiskasvari suojaksi alkukaudella.
Lisätietoja: www.jattikasvisyhdistys.fi .

Toki muutama hurja meinaa pyöräyttää hydrollakin jätin, mikä on mielenkiintoinen kokeilu.

ingeniero

Aikataulusta kysymys:

Paljonko jäätiin kiloissa jälkeen jos idätys myöhästyi 2 viikkoa suosituksestasi?

Juso

Ei ainakaan 2 viikkoa kasvatusaikaa. Tässä on niin monta tekijää, ja koko ajan oppii lisää. Tänä vuonna on maa ollut niin kylmää, ettei paljon auta vaikka saa taimet ulos. Siellä on itsellä mökeissään jököttäneet nyt pari viikkoa lähes paikallaan. Kurpitsa on herkkä tuolle maan lämmölle; kylmä ja märkä samanaikaisesti on myrkkyä. Ja voi olla että kun taimi jämähtää, niin myöhemmät, jotka saa suoraan lämpimään maahan ilman shokkia ajaa ohi.

Katselin että jenkeissä vieläkin idättelevät, vaikka olosuhteet ovat meitä paremmat otollisimmilla alueilla. Sanoisin että vaikka huomenna laittaa itämään, on mahdollista saada kesästä riippuen vielä 200-kiloinen. Ei se välttämättä vaadi kuin 35-50 päivää pölytyksestä parhaassa tapauksessa  (kurpitsa kasvaa noin 90-100 päivää  pölytyksestä) ja nyt idätetty on mahdollista pölyttää heinäkuun puoliväliin mennessä. 150-kiloinen syntyy vielä varmasti jos ei mene ihan vihkoon.  Kaksi viikkoa suosituksesta on siis about 5. toukokuuta? Itsellä on backupit idätetty tuossa vaiheessa, ja meinaan niillä (jos tarvitsee käyttää) kasvattaa kohtuu isot.

bluesmanKurpantaimia. Korkein on Marsh 1536. En oo hosunut ulos kun maa tuntuu vasta nyt lämpiävän. Tällä viikolla kumminkin.

Juso

Hyvännäköisiä.... Kyllä nyt kannattaa iskeä jo ulos, alkaa juuret pyöriä ympäri ruukkua, kun on noin isot taimet. Itsellä maassa paljon heikommat.  Noihin ei paljon tarvitse lisää että on niin paljon lehteä takana että pääverso alkaa kasvaa kunnolla. Kesäkuun puolivälissä sitten sen  10-15 senttiä päivässä. Muista tikuttaa hyvin verso ristiin, ettei tuuli vie.

Lehmann

Ensimmäinen kesä kun hurahdin tähän jättikurpitsaan.

Ehkä olen etuajassa kun murehdin sen/niiden säilömistä.

Täytyykö niitä tölkittää vai säilyvätkö ne maakellarissa sellaisinaan?

Juso

Ei säily. AG on pehmeäkuorinen, ja kannattaa valmistaa suht pian.  Eipä siinä mitään vikaa ole, paksu hedelmäliha, helppo työstää. Itse en pidä sitä kyllä minään gourmetkurpitsana (enkä syö kuin ehkä yhden keiton maistiaisina) moniin pienempiin maxima-lajikkeisiin verratuna. Sanoisin että kannattaa tehdä soseeksi ja pakastaa. Ei sitä pikkelsiä  varmaan kukaan jaksa kauan syödä. Ainakaan muutamaa sataa kiloa.