toukokuu 30, 2020, 10:38:49 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tupakan kasvatus

Aloittaja chilimieli, maaliskuu 24, 2011, 23:45:28 ip

« edellinen - seuraava »

Poltatko?

Kyllä, säännöllisesti.
54 (29.7%)
Kyllä, silloin tällöin.
21 (11.5%)
Kyllä, harvoin, erityistilanteissa.
21 (11.5%)
En.
72 (39.6%)
Valintani on rimbaramba.
6 (3.3%)
Mistä noita tupakan kasvatajia oikeni tulee?
9 (4.9%)
Pitäisikö Suomen lakeja muutenkin muuttaa?
2 (1.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 182

SK

Lainaus käyttäjältä: El Borracho - helmikuu 11, 2012, 23:15:28 ip
Sain päähäni myöskin kokeilla mykorritsaa tupakan juurille, kun luin jostain netin syövereistä tuon Symbivit -mykorritsan tehoavan myös Nicotiana -suvun kasveihin...
Käykös se käytännössä niin, että kun jo ensimäisen koulinnan aikana laittaa mullan sekaan mykorritsaa, se kasvaa isäntäkasvin mukana, jolloin sitä ei tarvitsisi laittaa ihan tolkutonta määrää kasvia kohden, eikä kylvää erikseen peltoon johon tupakat istutan?


Älä sekoita sitä myco rouhetta multaan, vaan tee hieman suurempi kuoppa ja laita rouhetta kuopan pohjalle ja taimi siihen päälle, jolloin juuret joutuu kasvamaan rouhe kerroksen läpi.
Näin minä olen tehnyt.
Toinen vaihtoehto on sekoittaa rouhe veteen, jolloin siitä tulee geeliä ja dipata juuret siihen ja sitten istuttaa multaan.
Molemmilla tavoilla pitäisi sympioosi synytyä jos on syntyäkseen, eikä myöhemmin tarvitse lisätä rouhetta, vaan myco pysyy isäntä kasvissa niin kauan kuin isäntä kasvi elää.
Mitä pienemmälle taimelle tuon operaation tekee sitä vähemmän tarvitsee ruohetta kuluttaa.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11088.0   Tuolla Juso on selittänyt asian paremmin.

El Borracho

Jes! Jotain tuollaista meinasinkin, en vain löytänyt sanoja. Kiitoksia vikistä, selailen tuon keskustelun läpi oikein ajatuksen ja ajan kanssa. -Kohta tulee meinaan tupakkaa!

tomppa,

Nyt on laitettu itsellekkin tupakkaa itämään, tuli aikoinaan harrastettua tämänkin kasvatusta ja pitkästä aikaa päätin kokeilla. Virginiaa sekä "kessua"  on tullut kasvateltua.
Lähetin muutama vuosi sitten siemeniäkin jollekkin foorumilaiselle,en vain muista kenelle.Kun itselläni oli niitä tuhansia. Ja on vieläkin!!

Lehmann

Jaahans,

Tomppa on jo laittanut kessut itämään.

Minulla on Virginialaista, mutta en ole uskaltanut vielä idätellä pelkona se, ettei kasvit mahdu sisälle. Chilit ovat pysyneet kohtuullisissa mitoissa, nekin jotka ovat itäneet jo vuoden vaihteessa.

Eli siis mikä olisi sopivin aika tyrkätä siement itämään?

tomppa,

voit hyvin laittaa ne jo nyt, tupakka vaatii paljon valoa itääkseen ja siemenet kannattaa laittaa todella pintaan! kasvaa nopeasti.. ja voi kasvaa isoksi  ;D.. kokemuksesta tiedän että juuret ovat ainakin mahdottoman kokoiset kunhan vain antaa kasvaa.

Leipis

Kuinka nopeasti itämisen jälkeen aloitatte lannottamisen ja kuinka vahvaa seosta annatte? Sain ohjeeksi aikoinaan että vähäravinteiseen multaan itämään, mutta ohjeet jatkoa varten unohdin pyytää :)

tomppa,

itselläni oli mustassa mullassa nuo ja en lannoittanut ollenkaan niitä. Kasvoivat ihan riittävän hyvin ilman.. ja kun tupakka pääsee vauhtiin tuossa kasvamisessa niin se on hyvin nopeaa. Itse vieläpä poltin koko sadon ja maku oli todella pehmeä, parasta saa kun sekoittaa johonkin sätkätupakkaan noin puolet.

sammal

Oiskos kellään myydä virginiaa tai rusticaa ??
Itellä oli puolipussia exotic gardenin rusticaa ja itävyys oli huono ja nyt pussi on hukkunut ja siiduja tarttis!

Lehmann

Nyt alkavat ensimmäiset Virginialaiset kurkistelemaan raejuustopurkissa.

El Borracho

Tupakat kylvetty, mykorritsat hankittu. Siitä se kai sitten lähtee.

El Borracho

Exotic Gardenista hankittujen siementen (Virginiantupakka ja palturitupakka) itävyys näkyisi olevan alle 30%. Briteistä tilatut sen sijaan itävät niin hyvin etten viitsi edes laskea. Kaippa niitä suurinpiirtein se 100 on itänyt/lajike. -Yksi syy tilata siemenet ensivuonnakin briteistä.

Leipis

Oman virginia voi olosuhteisiin nähden hyvin ja kasvaa silmissä. Toivottavasti pysyy kurissa vielä kuukauden päivät jottei muodostu ongelmaksi   ;DEl Borracho

^Älä sitä ainakaan isompaan purkkiin siirrä, mulla on pari kuukautta vanhoja virginioita, vievät vähän turhankin paljon tilaa. Lehdet pisimmillään n.35cm pitkiä, eli kasvin kokonaishalkaisija semmoset 60-70cm... Korkeus 40cm.

El Borracho

-Ottakaa idätysten päältä muovit ajoissa pois. Vaarana omiin tupakoihini iskenyt taimipolte. Aiheutuu usein liiallisesta kosteudesta, mutta myös likaisesta kasvualustasta tai -astioista.

Taimet alkavat kuolla "laajenevina läikkinä", taimen varsi alkaa muuttua läpikuultavaksi ja lopulta taimi kuivuu kokonaan. Itselläni sain tämän pysäytettyä juuri ottamalla muovit pois, jolloin kasvualusta pääsee kuivahtamaan.

ananas

Siemeniä mäkin kaipailisin eli olisko kenelläkään myydä virginian tai rustican siemeniä? Ei viittis exotic gardenista tilata kun pelkät postikulut on kuus euroa...

El Borracho

Burley variation koulittu idätysastiasta mykorritsan päälle. 70kpl nauttimassa "omasta tilasta". Ei enää kovasti urakkaa jäljellä, Vain 70kpl virginiaa, 70kpl dark virginiaa, 70kpl black sea basmaa ja 40kpl argentiinalaista. Palturitupakasta ei itänyt kuin kahdeksan ja ne on koulittu jo jogurttipurkkeihin.

7x11 paikan kennostot sain koululta ja askartelin jämäpuusta ja rakennusmuovista kasteluastiat niiden alle. Vievät lattiatilaa yhteensä neliön verran. chilit vie puolitoista.
Tämä on kerrankin niitä hetkiä kun on tuntuu hyvältä asua yksin. Ei kukaan valita siitä että olohuoneessa ei pääse kulkemaan, ikkunat on jatkuvasti huurussa ja natikka häikii silmiä.

El Borracho

Muistiin itselle: tupakat kannattaa idättää hieman isommissa astioissa kuin ovat nuo jauhelihalaatikot. Mahtuisivat sitten kasvamaan jo alussa paremmin eivätkä juuret menisi niin pahasti ristiin. Koulimista helpottaa kovasti jos kasvualusta on päässyt kuivahtamaan.

Jyväskylässä olisi kohta tarjolla koulimattomia tupakantaimia idätyslaatikoissaan halukkaille. Ei kuljettelua, ei postittelua. Vain nouto.
En kehtaa noita "ylimääräisiä" poiskaan heittää niin... Kysykää vaikka YVnä jos kiinnostaa. Lajikkeina tarjolla Dark virginia, Burley variation, Black Sea basma ja Argentinean sylvesteris.

tarusa

miten tupakkaa kasvatetaan

El Borracho

huhtikuu 19, 2012, 22:04:42 ip #58 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 19, 2012, 22:24:53 ip käyttäjältä El Borracho
Jaa... perinteisesti kait kylvö siinä maaliskuun aikana, koulinta kerran pari ja sitten istutus säiden lämmittyä aurinkoiseen, kosteahkoon hiekkapitoiseen paikkaan, annetaan kasvaa. Koriste- tai siemenkasviin jätetään kukat, "satoa" tuottavasta tupakasta pyritään nyppimään kaikki kukat pois. Lehtien tuleentuessa eli kellastuessa syksyllä ne kerätään kuivumaan, mutta myös koko kasvin voi kerralla katkaista riippumaan.

Ennenaikaan (ja miksei nykyäänkin) tupakat istutettiin jo hieman aiemmassa vaiheessa lämpölavaan eli penkkiin johon oli hyvissä ajoin lapioitu pohjalle paskaa käymään ja lämmittämään maata ja samalla taimia. Pieniä koristetupakoita voi kasvattaa ruukussakin mutta "sato"kasveille suosittelisin avomaakasvatusta.

E: tässä ketjussa on muitakin hyviä ohjeita ja vinkkejä. Lue koko ketju.

E2: Kannattaa näköjään itsekin lukea uudelleen;
Lainaus käyttäjältä: El Borracho - tammikuu 15, 2012, 14:53:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Lehmann - tammikuu 15, 2012, 14:32:35 ip
Oletko El B. aikonut hyödyntää tuota valtavaa tulevaa satoasi?


Kyllä. Yksi syy noin suureen määrään on pääasiassa se, että yritän haeskella sopivia hiostusmenetelmiä. Tämä toimii samalla kouluani ajatellen tuotantopuolen opintoja tukevana, ja ->yritän tästä vääntää vähän siistimmän näköisen "raportin" kasaan,<- kun tupakan kasvatuksesta Suomessa ei ihan kauheasti tunnu löytyvän tietoa.


Unohdin sitten koko lupaukseni raportista, joten mulla ei ole muistiinpanoja, ei päivämääriä, ei kuvia, ei tarkasti mitattuja lämpötiloja, tuulen suuntaa tai muutakaan faktaa. -Ensi kesänä sitten. -Ehkä.

LeipisKuukausi viimisestä kuvasta ja pituutta reilut 70cm, enkä ole purkkia vaihtanut :) Ensimmäinen nuppu on alkanut aueta.

EDIT: tupakan lehdissä ja varressa on arviolta n.50 harsosääskeä kiinni, aika tehokas tappaja  ;)