lokakuu 23, 2019, 15:50:40 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Hyviä salsareseptejä

Aloittaja Eric Sour, huhtikuu 10, 2011, 21:16:22 ip

« edellinen - seuraava »

Eric Sour

Tähän voisi ihmiset laittaa hyviä salsareseptejä.
Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä habanerosalsaa, ja ideoita ryövätään häpeilemättömästi...

Räyhis

Kaverin häihin tein salsaa viikko sitten tällä reseptillä;

6 tölkkiä tomaattimurskaa
3 kg keitettyjä kuorittuja tomaatteja (purkkikama)
2 habaneroa
1 tlk La Costeña jalapeñoviipaleita
10 valkosipulinkynttä
7 sipulia
3 limetin mehu
5 rkl fariinisokeria
2 dl ketsuppia
1 dl punaviiniä
½dl punaviinietikkaa
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria
Jeeraa
Ihan vähän curryä

Kaikki pieneksi ja kylmään maustumaan. Chiliä kannattaa laittaa enemmän, tämä versio on Pertti Perusjätkälle sopivan tulinen.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Sterno

Toimiva salsa varsinkin Meksikolaisen ruoan kanssa on perinteinen Pico de Gallo, eli Salsa Fresca.  Maistuu herkulliselta ja on mukavan raikas. Tämä ei ole juokseva kastikemainen salsa, vaan tässä on enemmän "crunchia".

Tarvitaan:

- 6-8 aromaattista ja maukasta tuoretta tomaattia
- 1-2 normikokoista sipulia
- pieni nippu tuoretta korianteria
- 2 tuoretta vihreää jalapeñoa tai enemmän
- 1 limetti
- ripaus suolaa
- muutama rouhaus mustapippuria myllystä

Poista tomaateista ja jalapeñoista siemenet.  Leikkaa terävällä veitsellä tomaatit, sipulit ja jalapeñot samankokoisiksi pieniksi kuutioiksi/silpuksi.  Hienonna korianteri veitsellä hienoksi silpuksi. Laita silputut ainekset kulhoon, purista sekaan yhden limetin mehu, mausta oman maun mukaan suolalla ja mustapippurilla ja laita jääkaappiin vetäytymään ainakin tunniksi, mielellään pariksi.

Minulle tuo maistuu juuri tuollaisenaan. Herkullista vaikka fajitaksien kanssa. Nuo tomaattien ja sipulien määrät olen vetänyt stetsonista, mutta about tuonnpäin kun sen tekee niin hyvä tulee.  Omaan suuhuni tuo maistuu ihan parhaalta juuri jallujen kanssa, vaikka olen tuon tehnyt haboillakin, eikä sekään pahaa ollut.

Ilman tuoretta korianteria ja limettiä en tuota kuitenkaan lähtisi tekemään, kun niistä se oleellisin maku tulee.

Tuossa kuva miltä tuo näyttää valmiina.



Sterno

Eric Sour

Tuota Sternon Pico de galloa on aivan pakko joskus tehdä, näyttää aivan törkeän hyvältä  :o.

Jänis

Oma Salsasuosikkini on seuraavanlainen:

1 iso sipuli tai punasipuli
n. 5 isoo tomaattia
purkki ananasmurskaa
loraus chiliöljyä
tuoretta chiliä ja/tai jauheita maun mukaan
n. 2 rkl limen mehua
suolaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
ripaus oreganoa
mustapippuria
valkosipulirouhetta, tai tuoretta valkosipulia
loraus omenaviinietikkaa, jos aikoo säilöä salsaa

Kuullotetaan sipulikuutioita chiliöljyssä. (Säilöin kuivattuja Aji Christaleja ruokaöljyssä kuukauden, jonka jälkeen kuumensin öljyn ja laitoin lasipulloon.)

lisätään kuutioidut tomaatit ja ananasmurska, sekä mausteet ja keitellään miedolla lämmöllä, kunnes nestettä on haihtunut tarpeeksi. kaapedaan kuumennettuihin lasipurkkeihin, että säilyy jääkaapissa mahd. pitkään.

Itsellä toi satsi ei viikkoa riitä, yleensä menee parissa illassa.

hpne

Jäniksen ohjeella tuli aivan erinomaista salsaa  ;D Itsellä ei tosin ollut chiliöljyä, joten käytin rypsiöljyä ja laitoin sitten reilummin tuoreita chilejä (yhden habaneron ja kaupan pistävänmakuisia "punaisia chilejä", jotka rentoutuivat mukavasti soossissa). Ananasmurskaakaan ei löytynyt kaapeista, joten laitoin purkillisen hedelmäcoctailia.

chilimieli

Salsa kastike/dippi:
-Nippu korianteria
-pieni sipuli
-tomaattimurskaa
-kuorittuna tomaatteja (säilyke)
-pari rocotoa
-worchester-kastiketta
- appelsiinimehua
-siirappia (vaahtera on paras)
-pippuria
-suolaa myllystä
-dijon- sinappia pieni tippa
-wegeta kasvisliemi maustetta
-jeeraa
Kaikki sekaisin sauvasekoittimella.

hyvää on..
Maku paranee päivän muhimisen jälkeen. ;)

Fredrik-flugarn

toukokuu 12, 2012, 16:56:38 ip #7 Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2012, 17:08:19 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Keitetty "hot chunky salsa" 1 litra
Täyteläinen maku ei pelkkä poltto.
kokkausaika 1,5h

Punnitsin huvikseen kerran ainekset (miten niin kontrolli-friikki?! ::))
-Tulisuuden saatte itte säädä maun mukaan... itselläni ei o vielä omat chilit että saan käytä kaupan valikoima


2 paprikaa ilman siemenet 300g
5cm kesäkurpitsaa 100g
2 keltasipulia  200g
Chiliä kourallinen kaupan miedot 4-10kpl
Habanero puolikas tai kokonaninen
4dl tomaattimurskaa
1/2 dl balsamico
1 rkl siirappia
1/2 tl rouhittu mustapippuri
1/2 tl suola
1/2 tl korianteri jauhettu
1/2 tl juustokumina jauhettu

Kaikki silpuksi suunnilleen että mahtuis sieraimiin tai jotain.
Keitä mössön 60 min kannen alla ykkösellä tai kakkosella että vähäsen kuplii vaan.

Lisä
1/2 tl oregano
1/2 tl timjami
1/2 tl rosmariini
2 valkosipulikynttä

Maista. Mieti. Korja maun syötäväksi. Käytä jauhoja tai pyreetä jos haluat lisää potkua. Tuoreet chilit ei enää kerke pehmennä tarpeeksi.
Keitä vielä ilman kantta kunnes soosista on haihtunut sen verran että saat mössön ängetty litran purkkiin. Pieni vaara polta salsan pohjaan tässä vaiheessä. Lämmitä lasipurkin vaikka mikrossa tilkka vettä pohjassa ettei halkee kun kaadat herkut sinne. Atamonia ei tarvita. Soosi loppuu takuulla viikossa.

t. F
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

wille

Klassinen tomaattisalsa

- Serranoa oman mieltymyksen mukaan (chipotlea sekaan, jos haluaa)
- 1 iso sipuli
- 2 limen mehu (näiden kuortakin voi sitten raastaa sekaan)
- Nippu korianteria
- 6-7 (koosta riippuen) kypsää tomaattia.
- Sokeria ja suolaa tasapainottamaan makuja.
- Jeeraa

Serranot kannattaa paahtaa, jos jaksaa.
Tähän ei sitten sotketa mitään sauvasuristimia.
Ensin hienonnetaan sipuli, jonka sekaan limemehu lorotellaan. Samoin raastettu limen kuori. Limen hapot pehmentää sipulia mukavasti silä aikaa, kun kalttaat ja kuutioit tomaatit. Sitten sekoitetaan kuutioidut tomskut ja pehmennyt sipuli ja ruvetaan hakkaamaan korianteria silpuksi. Korianteri ja jeera tomsku-sipuli-silpun sekaan. Hämmennellään.
Sitten sokerilla ja suolalla balanssi kohdilleen ja pariksi tunniksi jääkaappiin tasaantumaan.
Pelimies jätti pitkäksi raastettuja limenkuorisuikaleita sivuun ja koristelee niillä lopuksi omin pienin ja karvaisin käsin valmistamansa salsa-annoksen.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

chilley

Tuli itse tehtyä tuo Pico De Gallo salsa eilen ja oli kyllä todella hyvää. Reseptiä sovelsin sen verran, että laitoin normi sipulin sijaan punasipulia 2 kappaletta, sekä muutaman valkosipulikynnen puristettuna. Bon Appétit!
Jääkiekon maailmanmestaruuskisojen kunniaksi:
"Olen pelannut Gordie Howea ja Alexander Ragulinia vastaan, ja tiedän mitä kaukalossa oleminen tarkoittaa : "If you can't stand the heat, stay out of the kitchen". - Juhani "Tami" Tamminen

Noli Me Tangere

Lainaus käyttäjältä: Sterno - huhtikuu 11, 2011, 17:53:49 ip
Toimiva salsa varsinkin Meksikolaisen ruoan kanssa on perinteinen Pico de Gallo, eli Salsa Fresca.  Maistuu herkulliselta ja on mukavan raikas. Tämä ei ole juokseva kastikemainen salsa, vaan tässä on enemmän "crunchia".

Tarvitaan:

- 6-8 aromaattista ja maukasta tuoretta tomaattia
- 1-2 normikokoista sipulia
- pieni nippu tuoretta korianteria
- 2 tuoretta vihreää jalapeñoa tai enemmän
- 1 limetti
- ripaus suolaa
- muutama rouhaus mustapippuria myllystä

Poista tomaateista ja jalapeñoista siemenet.  Leikkaa terävällä veitsellä tomaatit, sipulit ja jalapeñot samankokoisiksi pieniksi kuutioiksi/silpuksi.  Hienonna korianteri veitsellä hienoksi silpuksi. Laita silputut ainekset kulhoon, purista sekaan yhden limetin mehu, mausta oman maun mukaan suolalla ja mustapippurilla ja laita jääkaappiin vetäytymään ainakin tunniksi, mielellään pariksi.

Minulle tuo maistuu juuri tuollaisenaan. Herkullista vaikka fajitaksien kanssa. Nuo tomaattien ja sipulien määrät olen vetänyt stetsonista, mutta about tuonnpäin kun sen tekee niin hyvä tulee.  Omaan suuhuni tuo maistuu ihan parhaalta juuri jallujen kanssa, vaikka olen tuon tehnyt haboillakin, eikä sekään pahaa ollut.

Ilman tuoretta korianteria ja limettiä en tuota kuitenkaan lähtisi tekemään, kun niistä se oleellisin maku tulee.

Tuossa kuva miltä tuo näyttää valmiina.



Sterno


Onko tämä Jane Miltonin kirjasta "Meksikolainen Keittiö"? Jos on, niin nostan teille hattua varsin mainiosta kirjavalinnasta.

wille

Lainaus käyttäjältä: Sir Badger - toukokuu 27, 2012, 03:55:42 ap
"Meksikolainen Keittiö"

Jos on, niin nostan teille hattua varsin mainiosta kirjavalinnasta.


On muuten hyvä opus. Vallan loistavia reseptejä ja hyvä tiivistelmö meksikolaiseen ruokakuttuuriin.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Whili

Nostetaampa tämä ketju ylös kun rupeaa olemaan chilienjalostusaika käsillä.
Ja lisää hyviä reseptejä ja vinkkejä kaivataan !!!

Cheini

Saiskohan hyvän salsan lemon dropeilla ja poppamiehen caribbean lime kastikkeel höystettynä? Vähä tomaattii, punasipulii, valkosipulii, ehkä basilikaa ... mm.  :P syksyllä sitten kokeiluun.  :chili:
Joko tehdään kunnolla tai ei tehdä mitään

Jalien

Tässä yksi jota tulee tehtyä, kikhernesalsa:

n. 300g kikherneitä
200-250g pakastemaissia
1 pieni punasipuli
3 keskikokoista tomaattia
1 limen mehu
ripaus suolaa ja pippuria
chiliä

Maissit kannattaa sulattaa ensin, ja valuttaa ylimääräinen vesi pois (vaikka ei sitä kovin paljoa tulekkaan). Sipuli tosi pieneksi silpuksi, tomaateista siemenosa pois ja pienehköiksi paloiksi. Aineet sekaisin ja jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi. Chiliä jokainen laittaa tietenkin makunsa mukaan, mutta omasta mielestä tähän sopii pasillajauhe kuin nenä päähän. Mietoa, mutta antaa todella hyvää makua. Sitten vielä ripaus de arbolia kärkeä tuomaan.
(Pasillajauhe sopii myös guacamoleen erinomaisesti.)

Chilijamppa

http://thehotpepper.com/topic/46134-roasted-pineapple-habanero-salsa-knockoff/

Tätä on tullut tehtyä muutaman kerran ja on hyvää, jos tykkää hedelmäpitoisesta salsasta.

P.Kosunen

Tuoreet jalapenot ja chilit voi laittaa pitkittäin puoliksi ja uuniin grillivastuksen alle siemenpuoli alaspäin muutamaksi minuutiksi, että kuoret palaa ruskeaksi, antaa kivan säväyksen makuun (myös sipulit ja valkosipulit voi laittaa mukaan). Palaneet kuoret voi rapsutella pois.

Chiliharri

Yksi suosikeistani on chilin käyttö raakana, etteivät vaikkapa vitamiinit ja ravintoaineet tuhoutuisi.
Esimerkiksi tällainen Salsa Cruda (tai miksei voi kutsua Salsa Fresca kuten edellä)!

Alun perin löysin reseptin ('Salsa Cruda' s.118) kirjasta "the red hot chilli cookbook, Dan May 2012",
ja muokkasin sitä hieman lähinnä chilivalikoiman suhteen. Kirjassa on mielestäni taitavan valokuvaajan tekemä hieno kuvitus.
Resepti on tässä kuvana, kun en viitsinyt (eli osannut  :-[) editoida foorumisoftalla sitä "hyvännäköiseksi":



Joku otti tästä kuvankin syksyllä 2014 eräissä juhlissani.
Tarkkasilmäinen huomaa marinointinesteen jääneen tarjoilijalta valuttamatta ennen kuppiin laittoa :o
Mutta eipä tuo haitannut kun kelpasi kuitenkin juhläväelle (80-90hlö) yllättävän hyvin - kohtalaisesta tulisuudeestaan huolimatta!