toukokuu 30, 2020, 12:24:07 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Maissi

Aloittaja ingeniero, toukokuu 05, 2011, 11:02:03 ap

« edellinen - seuraava »

Aku

Mulla on niitä Bluesmanin punaisia maisseja kasvamassa 7 kpl. Ovat jo hyvässä kasvussa avomaalle istutettuna :)

Lehmann

Jos ostaisi loppukesästä sadon kypsyttyä torilta kotimaisen maissintähkän seuraavan kesän siemenpankiksi?
Oniistuuko sen kuivattaminen huonelämpötilassa ja säilyvätkö siemenet esim paperipussissa itämiskykyisinä seuraavaan kevääseen?

Huru-ukko

On onnistunut ainakin minulla. Tosin kysymyksessä oli oman kasvatetun sokerimaissin siemenet.

M;kko

Huomioi kuitenkin, että aika monet maissit ovat F1:iä, joiden siemenistä voi kasvaa mitä vaan...

Aku

Lainaus käyttäjältä: M;kko - kesäkuu 04, 2012, 22:16:09 ip
Huomioi kuitenkin, että aika monet maissit ovat F1:iä, joiden siemenistä voi kasvaa mitä vaan...


Sehän tässä harrastuksessa ja siementen jakamisessa on ainakin minun mielestäni hauskaa. Hiemän yllätyksiä ja jännitystä elämään ;)

M;kko

Pieni yllätysmomentti on useimmiten ihan kiva. Mutta esim. viime kaudella kasvattamani sokerimaissi (en muista minkä niminen, hyötykasviyhdistykseltä pari vuotta sitten tilattu) ei tule toimeen muiden maissilajikkeiden kanssa. Eli jos alle 100 metrin säteellä kasvaa muita lajikkeita ja tapahtuu ristipölytystä, niin jyvät eivät kehity kunnolla. Tällaisia yllätyksiä pyrin välttämään. En tiedä miten F2:set toimisivat, mutta riski lienee aika korkea sille, että eri kasviyksilöt pilaavat toistensa sadon.

sammal

Mites on muilla maissit selviytyneet? Täällä on satanut/tuulenut ihan sairaasti/ ollut kylmää ja kuumaa mutta maissit ne vaan porskuttaa ilman harsoja.

Mitä mieltä olette ruohosilpusta katteena? Laiton kylmillä keleillä harson alle paljon ruohoa tuomaan lämpöä ja äsken levitin lisää vaikka harsoa ei oo ollut ikuisuuksiin.

Ainoastaan muutama hento taimi on katkennut, mutta meinasin ne muutenkin nypätä pois.

Lehmann

Eiköhän tuo ruohosilppu ole hyväksi kaikille kasveille ja pitää rikkaruohon määrän pienempänä. Itsellä ei tosin ole kokemusta, kun ei ole kerävää ruohonleikkuria.

Tämä kesä taitaa mennä maissin suhteen harakoille (eikä edes niille). Sisäkasvatus kivivillassa ei onnistunut ja alkukesästä ulos istutetut viihtyvät hyvin maan alla.

Onneksi kaikki ei ole yhden kortin varassa. Talvivalkosipuli tuottaa mahtavaa vartta ja herukat ovat pullollaan raakileita.

sorrii

Onko joku kokeillut Minimaissia? Minipop F1 -siementä näyttäisi löytyvän parista paikasta ...

Mä kokeilin puutarhapalstallani muutama kesä sitten jotain sokerimaissia, joka kasvoi kyllä sairaasti, mutta ei oikein enhtinyt yhtään kunnon tähkää tehdä. Ne keskenkasvuiset tähkät taas oli aika pahan makuisia ja menivät käytännössä biojätteeksi.

Tämä Minpop olisi ilmeisesti lajike, josta voi poimia pikkutähkiä vaikka siihen "wokkiin" ja kypsänä olisi sopiva lajike popcorniin ... joka ei kiinnosta. Tulkeepa mieleen, että joistakin popcorn jyvistä saattasi saada samantapaisia taimia halvalla ...  ::)

Tän vuoden ajatus olisi että esikasvatan maisseja muutaman kymmentä ja istutan taimivälillä ~25cm ja riviväliä ~80 kohopenkkiin, niin että mahtuu välistä kävelemään. Sinne juurelle sitten tieheään herneitä! Hyviä herneen siemeniä olisi ½kg, jonka ostin viime vuonna Multasormesta/Hankkijalta.

Mietityttää että onko minimaissi riittävän tukevaa ja korkeaa? Ne takavuosien sokerimaissit olisivat olleet hyviä hernekeppejä ainakin.

Viljelypalsta on Tampereella Peltolammin metsässä: Vanhaa savista peltomaata. Oma pläntti on keskellä peltoa niin että aurinkoa on jokseenkin maksimitunnit. Tuolla laaksossa on aika suojaista eikä ukkosmyskytkään ole rikkonut esim. tunneleita.

Nyt ei huvita tuhlata aikaa jonkun perunoiden kasvatukseen puhumattakaan porkkanoista ym. joita pitää harventaa ja hoitaa. Sipuleita tulee olemaan paljon; valkosipuleita on jo istuttettu syksyllä ~90kpl. Yrttejä ja salaatteja riittää kun on sen pari puskaa. Ylimääräistä tilaa siis tälle maissi-hernemaalle olisi 5x7 metriä. Ehkä sinne väleihin pari kesäkurpitsaa ja avomaan kurkkua myös ...

Chilien määrä yritän tällä kertaa pitää kohtuullisena...   :) :D 8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Michilin

Onko kokemuksia tai havaintoja että tyveen iskee mätä ja taimi vaan kuolee? Reilu 30 iti ja 3 hengissä. Joutuivat aika varmasti olemaan liian kauan sisällä.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

sorrii

Mulla oli taimia kahta lajia sisällä kuukauden verran. Toiset -joita vain 13 selvinnyt hengissä- istutin puutarhaturpeeseen ruukkuihin ja jätin kasvihuoneeseen mökille. Toinen satsi on kookoskuidussa Rootmaster-laatikossa ja laatikko ollut viikon verran jo kasvutunnelissa ulkona. Paksusti näyttivät voivan ne ... Laitan varmaan maahan viikonloppuna.

Ostin talvella kokeeksi Urtekram Luomu popcorn-jyviä kun päättelin, että minimaissit ovat ilmeisesti samoja lajikkeita kuin popparimaissit. Niistä näytti ekalla kerralla itävän reilu puolet. Lopulliseen idätykseen laitoin niitä 30kpl idätyslautan tapaiselle. Ne sitten ehtivätkin kasvattaa aika pitkiäkin juuria ennenkuin huomasin istuttaa ne pikkupotteihin. Siinä kuoli osa ja jäljelle jäi siis 13kpl. Näyttävät käyttäytyvän ihan erilailla kuin toiset Northern Supersweet-siemenet [Byggmaxx  ;)]: Supersweetit lähtivät kasvamaan aika paksua vartta heti, eikä Rootmasterin pohjalle ilmestynyt juurikaan juuria. Popparit taas kasvavat kuin tavallinen villi heinä: ohutta heinää. Niissä sensijaan tuli idatyslaatikon pohjalle 10cm jopa ylikin pitkiä juuria, vaikka taimet ovat 10-20cm korkeita ja 1-2mm paksuja tyvestä ... Istuttelen nuo eri lajit 40km etäisyydelle toisistaan etteivät risteydy  :) ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Janne

Spring Sun F1 on erinomainen lajike. Kahtena edellisenä vuonna on tullut komeita tähkiä vaikka oli tosi kylmiä kesiä. Toukokuun alussa idätykseen ja kesäkuun alussa avomaalle. Viime vuonna oli 200 kasvia, tänä vuonna tilasin vahingossa pikkupusseja eikä ole kuin 50 ja nyt näyttää vielä siltä että vain kymmenkunta iti :(
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

sorrii

Mä kasvatin edellisen kerran maissia joskus 5v sitten. Honkkarista tms. ostin "makea maissi" siemeniä pari pussia ~=60kpl. Istuttelin ne 3viikon esikasvatuksen jälkeen vilejelypalstalle ja muutaman vein mökille, jossa ollaan vähän lämpimämmällä vyöhykkeellä, mutta järvenselän reunalla jossa voi tuulla rajustikin ... Silloin nuo kasvoivat varsinkin vilejlypalstalla tosi komeesti, mutta kypsiä tähkiä ei ehtinyt tulemaan yhtään. Keskenkasvuiset tähkät maistuivat lähinnä omituiselle, ja menivät hukkaan ...

Siksi en tänä vuonna nosta odotuksia korkealle tähkien suhteen, ja ostin alunperin silloin talvella popparimaisseja. Tarkoitus on että kasvavat sitten komeita varsia, jotka saavat toimia hernekeppeinä! Varmaankin kun maissit vähän juurtuvat ja lähtevät kasvuun, niin istutan herneitä ja jotain papujakin niiden juurelle. Siemeniä riittäisi vaikka koko pellolle ...  :-\
Löysin vahingossa Byggmaxista kiinnostavia siemeniä: "Northern Supersweet" jotka maksoivatkin alle 2€/pussi ja olihan ne ostettava. Siksi on nyt kahta lajia ...

Tänään mennee Supersweetit maahan: Oli kyntömies jyrsimässä palstat eilen: Nyt on seuraaviin sateisiin asti ainakin maa kuohkeaa ja kevyttä lapioida penkkejä. Mökillä ne muutamat maissit ovat ruukuissa kasvihuoneessa ja saavat odottaa...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

kilijano

Viimevuotisen kokeilun epäonnistumisen vuoksi laitoin jyvät itämään jo 15.4. Lajikkeina Sweet Nugget F1 ja Rainbown espanjalainen popcorn. Sweet Nuggeteista on puolet kuollut pois nahistuen. Rainbowt ovat pystyssä, vaikka laitoin jyviä varmuuden vuoksi niin tiheään kuin mahdollista. Ovat aivan liian ohuita, mutta sentään elossa.

Ensi vuonna varmaan kokeilen tuota lyhyttä idätysaikaa.


Ovat noin säälittäviä, kun olivat kakkossijalla hoidon ja valon suhteen. Tökkään nuo kuitenkin peltoon, ei ne tuossa ainakaan kasva.

sorrii

Mulla oli Northern Supersweetit Rootmaster- laatikossa kookos-perliitti-alustalla: Idättelin samoin huhtikuun puolivälin aikaan. Pidin hyvässä valossa aika niukalla lannoituksella. Vein sen idötysboksin ulos muovien alle joskus 25.5 ja sain maahan istutettu vasta viime viikon lopulla....

Silti näyttää ihan hyvältä. Taimet vahvistuivat auringossa hyvin ja juuripaakku oli pelkkää juurta! Ainakin näin muutaman päivän perusteella näyttää että lähtivät heti kasvuun kun saivat tilaa. Rootmasterissa on tilaa 32 taimelle, joista 25 oli hyviä tukevia taimia. 3 kpl olivat kitukasvuisia ja 4 ruutua jäi tyhjiksi ...

Ajankohta on nyt pari viikkoa edellä edellisestä kokeilusta, jolloin ei tullut yhtään kypsää tähkää. Silloin oli hyvin sateinen ja kylmä elokuu. Tänä vuonnahan minä lupaan hellettä juhannuksesta syyskuun loppuun  8) 8) 8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Omskakas

Maissinkasvattajille kysymys: Jos haluan maissia grillattavaksi, mikä lajike ois sopiva?

Ja miten muuten olette sadostanne nauttineet?

Ylvis

Hyötykasviyhdistykseltä tilattuja sokerimaissi Damaunin siemeniä parin tunnin liotuksen jälkeen laitettu multaan.