elokuu 14, 2020, 20:02:18 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Valkosipuli

Aloittaja hessi, toukokuu 15, 2011, 19:54:59 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

Mistä voi olla varma että itusilmut ovat valmiina istutettaviksi? Minusta kyllä näyttää, että noilla on jo kiire kasvamaan...
Laitetaanko ne nyt heti maahan, vai pitääkö/voiko varastoida pidempään? Olisi kiva kokeilla jos saisi omista itusilmuista uusia kun kerran noin komean "kukinnon" on päässyt tekemään


Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

sorrii

Jääköhän niiden sipulikärpästen toukkia tai munia maahan moneksikin vuodeksi ???

Jos maan mylläisi kunnolla ympäri ja hävittäisi kaikki villiintyneet ruoho- ja pillisipulit sieltä, niin voisikohan yrittää seuraavana kesänä kevätkylvöä itusilmuilla??? Ei siellä mökillä ole oikein kasvimaalle muuta järkevää käyttöä, kun ei ole kukaan siellä kitkemässä rikkaruohoja. valkkarit pärjää sentään kohtuullisesti vaikka vähän rikkaruohot rehottaisikin. Se vaan ei sitten kiva jos siellä olisikin sitten matofarmi ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Will0w

missähän vaiheessa kannattaisi alkaa valkosipalia pistämään maahan V-vyöhykkeellä?

009

Täällä on ruvettu harjoittelemaan valkosipulin kasvatusta. n. viikko sitten tuli tökittyä 20kg istukasta maahan ja alkuviikosta pitäisi laittaa toinen mokoma.
Tulevat matalaan "litistettyyn" perunapenkkiin. Kokeeksi tuli laitettua rivinpätkä muovilla katettuun penkkiin.

svalli

Kahteenkymmeneen kiloon mahtuu jo useampi kynsi, eli ei mitään vaatimatonta harjoittelua. Mitä lajiketta laitoit, jos saa kysyä?
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

009

Tuo 40 kg jo maassa olevaa on Thermidome lajiketta, ne tuli SGN Niemiseltä. Näillä oli keskipaino 100g korvilla, kynsiä sipulissa tusinan verran.
Huomenna tarkoitus hakea yhdeltä viljelijältä jotain Ukrainalaista, joskos nekin saisi ennen talvea maahan.
Kaveri oli tilannut tuota 7tn.
Tein sellaisen pyörien päällä olevan "mäkiauton" Jaloilla tuupitaan taakseppäin, siinä saa istualtaan tökkiä kynsiä maahan.
Tippa kyllä roikkuu nokanpäässä näillä keleillä..

svalli

Nopeasti laskien 40kg tarkoittaa 4800 kynttä. :o
Minä istutin tänäsyksynä 480 kynttä ja kuvittelin sen olevan paljon, siinäkin oli selkä kovilla.  Noin 400 kynttä aion kylmäkäsitellä ja istuttaa vasta keväällä. Lajikkeita on kaikkiaan 14, joista 9 on kovakaulaisia. Noita eri sortteja on ehkä vähän liian monta pidettäväksi erillään, mutta tää on tämmöstä kokeilua siitä, mikä kasvaisi parhaiten.

Viimetalvena mulla ei kaikki ranskalaista alkupää olevat pehmeäkaulaiset selvinneet syksyllä istutettuina ollenkaan, niin en enää uskalla riskeerata istuttamalla kaikkia syksyllä. Viimetalvi oli ehkä harvinaisen haasteellinen ja mulla ei ollut valkkareilla edes mitään muuta suojaa kuin rei-itetty muovikate. Tänävuonna peittelin penkin sen muovikatteen lisäksi kuivilla lehdillä ja niiden päälle tuulisuojaksi harso ja havuja. Mun valkkaripenkki on keskellä peltoaukeaa joten siellä ei ois pelkät lehdet kauaa paikallaan pysyneet.


Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

009

Joo, mitä olen juttuja kuullut niin viime talvena meni paljon sipulia hengettömäksi.
Kaiketikkin syy siihen vuodenvaihteeseen saakka kestänyt lauhuus ja runsaat vesisateet. Sitten tammikuussa -25 pakkaset lumettomaan paljaaseen litimärkään maahan.
Muutenkin nykytalvet menneet sellaisiksi, että ei juuri voi arvuutella mitä tulemaan pitää.

Huru-ukko

Kaikkea muuta (perenoita, ruusuja ja köynnöksiä eniten) viime talvi tappoi, mutta omista talvivalkkareista ei kuollut yksikään. Eikä ollut peitelty millään. Lajikkeeksi olen olettanut Aleksandran.

sorrii

Mä olen peittänyt talvivalkkarit kahtena syksynä muovilla, joka on 5cm irti maasta: Verkkoaitoja, tukikeppejä yms sikinsokin. Päällä hallaharsot ja vielä vanhat reikäiset muovit. Suojat oon ottanut pois heti kun lumet sulaneet. Viime vuonna jätin hallaharsoja päälle vielä...
Syksyllä tekivät muovit varmaankin hyvää, kun suojasivat sateelta: kosteutta siellä pellolla riittää jokatapauksessa. Keväällä olin vähän huolissani, kun versot nousivat tosi myöhään verrattuna pariin aikaisempaan talveen. Sato oli kuitenkin ihan hyvä, eli suurinpiirtein kaikki ~70istukasta tekivät ihan kunnon sipulin.
Lisäksi olin istutellut muutamia poikkeuksellisen isoja itusilmuja ja varmaankin edellisvuotisia 1-kyntisiä pieniä. Nythän sitten tuli muutama ihan kunnon sipulin kokoinen ~100g yksikyntinen valkosipuli ja muutamia tavallisen kiinalaisen yksikyntisen kokoisia. Paitsiettä menivät osittain sekaisin keväällä istutettujen kanssa!  ???
Tuli sinne väleihin istutettua joitakin kynsiä ja silmuja keväälläkin, kun näytti etteivät syksyisen oikein nouse. Istutin keväällä muutaman jyrsittyyn peltommahan myös.
Mun lajike on jotain Siperialaista alkuperää: Kovakaulaisia ja violetteja ...

Kuvassa toukokuussa istutetut, jotka nostin maasta vasta 8.10.2016: Varret olivat ihan vihreinä vielä, mutta tuvessä alkoi päällimmäiset "lehdet" jo märkiä ...
Näitä ei tullut mitenkään hoidettua kesän aikana ja meinasivat hukkua rikkaruohoihin. Sieltä ne varret nousivat kuitenkin vesiheinän ja vuohenputkien seasta:
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

009

Tänään tuli vielä Kalannin reissulta 60 kg  Ukrainalaista lajiketta
Pitäisi ne parin päivän sisällä saada maahan, kun on luvannut ilkeämpiä kelejä.

009

Kävin tönkimässä valkosipulimaalla ja vähiinpäin ovat hengissä niin Ranslalaiset ja Ukrainalaiset lajikkeet.
Itua jo vähän tuuppasi sipulista..

009

Valkkari aika hyvässä kasvussa hyytävästä keväästä huolimatta. Nyt taitaa sentään kelit ruveta lämpiämään.

sorrii

Jep-jep. Kyllä valkkari on mulla ollut yksi palkitsevimmista lajeista viljelypalstallani...
En ole ollut mikään tunnollinen hoitamaan noita ja kesällä on aika paljon rikkaruohoja. Valkkareiden varret siinä kohtaa metrin korkuisia, niin eipä ole haitannut :)

Nyt oon kahtena syksynä istutellut ne aika myöhään. Oon sitten laittanut päälle keppien varaan hallaharsot sekä muovit vielä päälle: Alla kuitenkin herneiden tukiaidat keppien kanssa niinettä tulee ~5cm ilmarako alle. Niinpä tänäkin keväänä olivat harsot jo pinkeinä kun poistin suojat huhtikuussa.
Nyt viimeksi laitoin maahan katekankaan, kun sitä sattui lojumaan ylimääräisenä: Pingotin maahan sen ja vedin puukolla ristiviillot istutusriveihin. Siitä reiästä sitten upotin kynnet ~10cm maahan. Nyt on arviolta 90% nostanut varret rei-istä ylös. Ja on helppo kitkeä ne vuohenputken versot sum muut ...

Viime kesänä muuten tuli ekan kerran satoa selvästi enemmän, kuin tarvitsin uusiin istutuksiin. Vanhasta tavasta on jäänyt kellariin käyttämättä pari-kolme kiloa 1-luokan valkosipulia  ::)
Ehkäpä lykin ylimääräisiä vielä kevätkylvönä maahan: Ainakin täytän ne puuttuvat reiät syksyn istutuksista.

Yhden miehen kulutukseen näyttää riittävän sellaiset 60 sipulia per vuosi, ja jää riittävästi istutettavia kynsiä.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

009

Ukrainalainen Ljubusha alkanut tuuppaamaan kukkavartta. 

sorrii

heinäkuu 05, 2017, 11:42:19 ap #315 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 05, 2017, 11:48:13 ap käyttäjältä sorrii
joo-o. On vähän eri mittakaava joillakin  :D

Mitenkäs tuollaisen hehtaaripellon istutus käy? Onko joku kone, jolla saa tökittyä miljuuna kynttä maahan vaiko sata kiinalaista lainahommissa ... ??
Minkälaista hintaa saa tuottaja kotimaisesta valkkarista, eli kannattaako?

Mä olen pää pyörryksissä miettinyt miten joku voi saada voittoa Suomessa jonkun tomaatin tai paprikan viljelystä, kun itsellä tulee tuottajahinnaksi 50€/kg, kun työtunteja ei lasketa   ???
Valkosipulilla voisin kuvitella saavan jo voittoakin. Mä saan käytännössä tunnin työllä sellaiset 6-10kg palstallani. Istukkaat tietysti edellisetä sadosta ...

PS. On muuten harvinaisen hyvällä mallilla mun valkkarit. Nähtävästi tykkäävät kylmästä ja sateisesta kesästä ne sentään. Näyttävät mulla varret nyt jo isommilta kun esim. viime kesänä elokuussa. Ne on istutettu viljelypalstalla, entisellä pellolla sellaisen "saaren" [=vanha kivikasa keskellä peltoa] sivuun, jossa maanpinta ~20cm korkeammalla kuin se pelto, joka on tänä kesänä ollut osin ihan velliä, ja vesi seisoo monissa paikoissa. Käsipelillä oon kaivanut vähän ojia, mutta on paikkoja jotka on kuopassa ja pitäisi pystyä kaivamaan ½m syvää ojaa naauripalstankin läpi, eli ei ... Puolet palstasta jäi tänä kesänä istutuskelvottomaksi!
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

bluesman

 Samassa kylässä kuin Bluesfarmi on eräs viljelijä jolla on spesiaalituotteita; maa-artisokka, kesäkurpitsa, tilli ja valkosipuli. Ja nimenomaan talvivalkosipuli. Valkkaripellon koko ei ihan yllä Ukrainalaisen mittoihin mutta useampi hehtaari on silti melkoinen määrä. Käsin istutettuna ja korjattuna.

009

Ensimmäistä vuotta on valkosipulia valikoimissa. On tarkoitus huijata noita Reko-piireissä. Saa ainakin sipulit suoraan loppkäyttäjälle ja jää välistä ottajat pois. Ehken joku 15€/kg voisi olla käypä hinta.

Nuo on istutettu perunapenkkiin potkuautosta käsin.
Muijan kanssa tökittiin kimppaan 100 kg istukasta.

009

Ihmeen hyvin nuo on kasvaneet, vaikka kesä on tällänen ollutkin.

sorrii

Omalla pientilallani [=1A] on sipuleita ~70kpl. Näyttäisivät varsien perusteella olevan isoimpia koskaan. 5 kesänä on tullut kasvatettua ...
Aika myöhään ne nousivat tänä vuonna, mutta lähtivät kasvuun tosi hyvin. Siperialaiset eivät kai viileita kelejä pelkää ja sadekin taitaa olla hyväksi.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`