toukokuu 30, 2020, 11:10:01 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Bambu

Aloittaja papereeka88, toukokuu 17, 2011, 08:11:07 ap

« edellinen - seuraava »

papereeka88

Kotosalla on menossa ns.puutarhan täys remontti (tämän takia päiväkirjassa ollut kovin hiljaista) ja tuli mieleen,kun sinne tulee kaiken näkösiä koriste heiniäkin,niin mahtaako bambu pärjätä suomenoloissa siten,että pystyisi talven jälkeen pinnistää maasta uuteen kasvuun?Onko kellään täällä kokemuksia bambun ulkokasvatuksesta tai sen vaatimuksista?Itse kiinnostaa nimenomaan tuo monivuotisuus (eli kun talvi tulee niin kuolevatko kasvit juuria myöten siihen?)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

ingeniero

http://fi.wikipedia.org/wiki/Phyllostachys

Tuollaista löytyi googlaamalla "bambu suomessa".
Ja sit se panda saatava sinne :D

GynZi

plantagenissa näkyi bambupuskia olevan 14,95e hintaan, ja lapussa luki että kasvit eivät kuole talvella, vaan jopa lehdet pysyvät kasveissa talven yli   ;)
Artesaanirakastelija

ingeniero

Mitä aloin asiasta lukea nii nämä viherkauppojen "bambut" on jotain luokkaa heinä ja eivät kasva/leviä kummoisesti.
Jos joku sattui katsomaan rottavitsaus-dokumentin (rottavitsaus Yle Areenassa, niin tajuaa kuinka bambu oikeaoppisesti leviää ja kasvaa ;D

-28 astetta kestäviä bambuja pitäisi löytyä. Näistä varmaan voisi oikean lajikkeen selvittämällä saada nettiyhteisöjen kautta pistokkaita toiselta puolen maailmaa..
Samoilla korkeuksilla pohjolaa ne tuntuvat alkuperäispaikoilla kasvavan ja ylempänä merenpinnasta, joten en pitäisi tosiaan mahdottomana saada täällä elämään. Dokumentteja katsellut paljon ja kyllä niitä lumisia bambumetsiä tuntuu olevan laajoilla alueilla. Ei se suomalainen lehtipuukaan varmaan kauheasti viihdy -40 pakkasten aikaan, mutta sitkeästi hengissä pysyy kesää odottamaan.

CyberDog

Mulla olis kyllä kans kiinnostusta noihin bambuihin. Ajatuksissa tehdä bambu pyörä ja mikäs olis sen hienompaa kun kasvattaa ne bambut itse :D

Komee-T

Itselläni kolmannesta talvesta selvisi kaksi eri lajiketta Fargesia murieliaeta sekä Phyllostachys Bissetii. Hyvin puskee uutta versoa keväisin, talvisin kärsii melkoisesti. Joka talvi ovat olleet lumen alla, ensi talvena taidan kokeilla säkitystä. Nyt on hyvä aika istuttaa Bambuusit. Tsekkaa www.kimmei.com josta löydät varmasti asiantuntijoita ja lajikkeita. Tais saada jollain parin huntin minimitilauksella kuljetuksen suomeenkin. Jos kimppatilausta kiinnostaa laittaa menemään, niin voisin  osallistua.

Komee-T

Kannattaa myös katsoa www.jungleseeds.com josta saa ainakin Phyllostachus pubescensin ja Bambusa arundinacean siemeniä. Nuo eivät kuitenkaan talvea ulkona kestä. Mainoksena Jungleseeds muutenkin hyvä kauppa, josta löytää mm. Eucalyptuksia (jotkut kestää melkein -20 astetta pakkasta), Balsaa, Punapuuta, Banaanit, miljoona hyötykasvia, Palmut, Baobab, Tiikki, erilaisia maisseja sekä satoja muita.

CyberDog

Mut eikös noi ole niin nopee kasvusia että fillarin runkoon tarvittavat kasvattais jo kesässä? Mikähän sitten olis paras laji/lajike siihen tarkotukseen. Onko niissä edes eroja?

Komee-T

Mulla tuo Bissetii on kenties korkeimmaksi (n.4-5m) eli paksuimmaksi kasvava. Ekana vuotena korkeutta oli n. 50cm, tokana n. 70 ja nyt uudet varret tulee olemaan n. 0,8cm paksuja=vähän päälle metri korkeutta.(joka vuosi uudet versot kasvaa vähän pidemmäksi kuin edellisenä) Tsygään tarvinnee saada n. 2" paksuja putkia, joten jos kestävän/korkean Bambun löydät niin ulkona kasvaessaan luvattoman monta vuotta menee ennen kuin hartsia pääsee haistelemaan. Kenties Bambusa arundinacean a.k.a Giant bamboon kasvatus sisätiloissa -mikäli huonekorkeutta riittää sopisi pyörän runkoon. Saattaa olla helpompi tilata hyvät bambuusit netistä. Toisaalta jos tuolta Hollannista hoidat jonkun ripeän ja korkean Bambun kesäksi ulos, niin saattaisihan tuo onnistua. Ongelmaksi tullee logistiikka, mutta käsittääkseni kuljetusta varten Hollantilaiset osaavat jonkinmoisen Amerikantempun jolla saavat esim 4m korkean kasvin 2m pitkään pakettiin. Kannattanee olla yhteydessä tai kävästä tuolla: www.kimmei.com josta osaavat neuvoa melko saletisti. Pistä ihmeessä postia miten projekti etenee, vaikuttaa melkoisen mielenkiintoiselta. On muuten tuo Kimmei lyhyen junamatkan päässsä Damista= melko easy acces.

CyberDog

Aivan aivan. Voipi olla sitten että pitänee ostaa valmiit pätkät jostain. Vielä toi projekti on aika pitkässä kuusessa.

papereeka88

kauppilan nettikaupan kautta saa tilattua varmaankin ens viikosta eteenpäin Phyllostachys nuda lajiketta mitä eräällä amerikkailaisella saitilla mainostettiin todella talven kestäväksi :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Komee-T

Nopeasti katsottuna speksit olisi n. 6-7m korkeutta ja -20-23c. Vaikuttaa aika hyvältä, kutakuinkin pakko laittaa tilaukseen! mistä huomasit että on tulossa, itse en löytänyt sivuilta? vaikuttaisi lähes yhtä kestävältä kuin Fargesia murieliae, joka kuitenkin jää paljon pienemmäksi..

papereeka88

Tulee myöhässä kun on niin kova kiiree puutarhan ja töitten kanssa.Laitoin ihan sähköpostista kyselyä,kun kyseinen lajike löytyi tämän vuoden taimilistalta.Tänään saapuivat 4 kpl taimia erittäin hyvin pakattuna ja elinvoimaisina.Se mitä tulee spekseihin niin ymmärsin amerikkailaiselta sivustolta,että amerikan pohjoisimmalla kasvualueella kyseisen lajikkeen korkeus olisi noin 3-5 metriä.Lienee turvallista olettaa,ettei suomenkaan oloissa minnekään 7-8 metrin bambu metsään päästä,mutta pakkasen keston osalta talvehtimis odotus on hyvä,kunhan pitää huolen,että syksyn ja talven vesiä ei jää makaamaan juuristo alueen päälle tai juuret kuolevat hyvin äkkiä kohollaan oleva hyvin salaojitettu ja hiekka kyltäinen multamaa lienevät turvallisin ratkaisu talvenkeston parantamiseen(?)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

papereeka88

raportoidaanpa tilannetta noiden pampujen osalta: ulkona -10 astetta pakkastaja bambut näytti vielähyvin voivilta ja kauniin vihreiltä.Mutta ilman jatkuva kylmentyminen sekä maan jäätyminen kypsytti ratkaisun laittaa pakkaspeitteet puskien päälle (kasvien juurille jo aikasempaa levitetty lehti katetta routa suojaksi).Bambut kasvavat koho penkissä jossa hiekka seoksinen multa maa,joten vede ei pitäisi jädä juurille makaamaan.Mielenkiintoista tulee sitten keväämmällä kun pakkas suojauspoistetaan että selvisivätkö kasvit talvesta : ) Tämä antaisi uutta pontta kaktus kokeiluun sekä haaveeseen pakkasen kestävästä palmusta :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

papereeka88

No niin ensi vuodeksi varattu kahta eri bambu lajia kokeiluun.Kyseessä olisi Phyllostachys nigra ja phyllostachys vivax 'Huanwhenzu'.Se mitä netin ihmeellisestä maailmasta on selvinnyt niin eivät ole aivan yhtä kestäviä kuin tuo edellä mainittu phyllostachys nuda,mutta nämäkin kestävät sen -5 fahrenheittia eli pyöreesti noin -20,5 celsiusta.Käsittäkseni lukemat tarkoittavat amerikkalaiseen tapaan kasvin kestoa ilman suojausta,mutta sitten pitää taas muistaa,että niissä ei mainita kuinka pitkiä aikoja kasvi kestää kyseistä lämpötilaa ??? Kasvit ovat aikalailla kookaampia kuin nuda.Esimerkiksi nigra voi kasvaa jopa 10 metriä pitkäksi,mutta jos sovelletaan mittaa Suomen oloihin niin tuskin niin korkeaksi päästään.Ruokon halkaisiaksi lupaillaan 5-6 cm ja hyvällä kasvu paikalla varmaan ihan mahdollistakin.Nigrassa hienona piirteenä on se,että kasvin ruoko muuttuu vanhetessaan mustaksi ja pitä tuon mustan värin se jälkeenkin,kun kasvi on katkaistu (näppärälle kaverille aukeaa uusia mahdollisuuksia kaikenlaiseen näpertelyyn).Vivax taaseen pitäisi kasvaa optimi olosuhteissa jopa 21 metrin mittaiseksi,mutta jälleen Suomessa tuskin päästään lähellekään noita pituuksia?Halkaisiaa kasvin ruokolle lupaillaan 7 jopa 12 senttimetriin.Melko kookas kasvi siis kyseessä :).Mitä tulee sitten bambujen kokoon niin lienee sanomattakin selvää,ettei isoihin kokoihin ole asiaa kuin vasta useamman vuoden ikäisellä istutuksella.Se mitä netistä on tullut tietoon,niin taimen istuttamiseen jälkeen seuravat 3 vuotta menee jotenkuten tähän tapaan.1 vuonna suurin osa kasvusta tapahtuu juuristossa,toisena vuonna kasvin pitäisi levitä jo aika tavalla ja kolmantena vuonna tapahtuukin sitten kasvun ihme.vasta seitsemäntenä vuonna koko kasvusto on täysin kotiutunut alueelle mihin se on levinnyt.Kevään odotus on jo innolla päällä :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

papereeka88

Siperian pukatessa,yli itärajan niin rupee kyllä hiukan huolettamaan bambujen puolesta.Lupailtu -26 asteen yöpakkasia,mikä alkaa olemaan nudallakin aikalailla siellä kestorajalla.Tosin nyt tulee sitten samalla testailtua,että minkälaista pakkasta koko kasvi kestää ja minkälaisia vaurioita on tulossa.Internetti tietää kertoa,että joillakin paikoilla istutuksien maan päällinen osa on kuollut talvisin täysin,mutta lykännyt uuden rehevän kasvun sitten taas seuraavalla kasvukaudella,joten jännät hetket tulee olemaan sitten aikanaan,ku talvisuojauksia pitäisi alkaa poistelemaan.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

papereeka88

Eilen kurkittu hiukan pakkaspeitteen alle eikä hirveästi innostanut näkymä.Saattaa olla, että maan päälliset osat on menetetty,joten toivo on laitettu juuriston ja siellä oleilevan uusien versojen varaan. Maanpäälisestä osasta varret ovat vielä kirkaan vihreitä,joten pieni mahdollisuus jonkin asteiseen selviytymiseen on,mutta se selviääkin sitten vasta kun routa antaa myöten.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Babu

Alkoi itseänikin tuo bambun kasvatus kiinnostamaan.. upea kasvi kyseessä! Voi ilmeisesti kasvaa jopa metrin päivässä oikeissa olosuhteissa.. huikeeta! Mielenkiinnolla seuraan papereeka tuon sinun bambun tarinaa! :D Täytynee oma bambu hommailla jostain.
Päiväkirjani:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11329.0

                        Peace&Love

papereeka88

Itseä tuo kurkistelun tuoma pettymys hiukan hirvittää sillä tarkoitus on kokeilla paria muutakin lajiketta,mutta odotukset niiden kohdalla eivät ole kovin suuret jos tämä nykyinenkään ei selvinnyt talvesta,vaikka talvi olikin lyhyt ja lunta oli ainakin länsi rannikolla riittämiin,eikä routakaan vaikuta olevan syvällä.Jos taimia etsit niin kauppila myy bambun taimia.Sieltä myös omani olen hankkinut.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Babu

Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - maaliskuu 28, 2012, 22:47:17 ip
Itseä tuo kurkistelun tuoma pettymys hiukan hirvittää sillä tarkoitus on kokeilla paria muutakin lajiketta,mutta odotukset niiden kohdalla eivät ole kovin suuret jos tämä nykyinenkään ei selvinnyt talvesta,vaikka talvi olikin lyhyt ja lunta oli ainakin länsi rannikolla riittämiin,eikä routakaan vaikuta olevan syvällä.Jos taimia etsit niin kauppila myy bambun taimia.Sieltä myös omani olen hankkinut.


Kiitti vinkistä.. kävinkin kauppilan sivuilla jo katselemassa. Täytynee hommailla omat bambuset ja laittaa kokeiluun. Uskoisin, että tuo sinunkin bambusi kyllä lähtee keväällä tulemaan sieltä, jos vaan juuret on elossa. Ei se maan päällinen osa ole varmaankaan tärkeä bambunkaan kohdalla.. juuret kun ovat ikäänkuin kasvin aivot.. :P
Päiväkirjani:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11329.0

                        Peace&Love