Kasvatus ja yleinen chilitieto => Päiväkirjat ja fotoalbumit => Aiheen aloitti: Chilivaari - lokakuu 20, 2007, 22:42:12 ip

Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 20, 2007, 22:42:12 ip
Aloitetaanpa tämä jatkuvajuoninen tarina takautumalla:
Se oli toukokuun loppua kun viisivuotias pikkunassikka pölähti meidän parvekkeelle ja sanoi: "Tässä on sulle chiliä kasvatettavaksi". Hänellä oli pieni kori, jossa 6 pientä ruukkua ja niissä taimet. Purkeissa oli sievästi kasvien nimet. Mitäpä siinä voi kuin kiittää ja laittaa taimet ikkunalaudalle.

Poikani asuu omakotitalomme yläkerrassa ja viisivuotias pojanpoika oli siis asialla. Miniäni oli jostakin siemenliikkeestä tilannut kokoelman chilin siemeniä ja onnistunut saamaan niistä taimia yli oman tarpeen. Edellisellä viikolla olin lahjoittanut heille pari tomaatin tainta ja nyt sain koko mitalla takaisin.

Enhän minä mitään chilin kasvatuksesta tietänyt, enkä heti älynnyt ottaa selvääkään. Kuviakaan ei tullut otetuksi. Luulin kait, että ei se Suomessa kuitenkaan onnistu. Laitoin helppouden vuoksi kaikki ruukuissaan parvekelaatikkoon, jossa ne voi kastella kerralla ja helposti siirrellä pois muiden taimien tieltä.

(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/chililaatikko.jpg)
Heinäkuun 23. päivä löytyi ensimmäinen varsinaisesti chileistä otettu kuva, sekin videolta.  Laatikossa on järjestyksessä De Arbol, Hungarian Yellow Vax, Habanero, Cayenne, Cobra ja Tabasco. Ne on laitettu kasvamaan joskus huhtikuussa ja 3kk myöhemmin Annuumit olivat n. 30cm korkeita, Habanero ei puoltakaan siitä. Unkarilaisessa oli hedelmän alkua, Cayennessakin pikkuinen ja muissa Annuumeissa kukkia. Kastelin niitä kun joku alkoi mennä veltoksi. Pidin niitä lasitetun parvekkeen länsipuolella. Tomaatit saivat eteläisen auringon.

Kasvu oli hidasta. Toivottoman hidasta. Ei tullut mieleeni vaihtaa niille multia. Hiukkasen nestemäistä lannoitetta annoin joskus. Juuret alkoivat tunkea ulos purkeista, jotka olivat vain 10-12cm leveitä. Yhteiskastelu sujui kuitenkin helposti näin.

(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haba_hung_cay.jpg)
Leikataanpa suoraan melkein parin kuukauden yli. Syyskuun 8. lukee tietokoneeni kalenterissa, että ensimmäiset omat chilit on maisteltu. Tästä alkoi kiinnostus herätä. Hungarian Yellow oli mieto kuin paprika sekä keltaisena että punaisena.  Ei siitä sen enempää. Kaunishan se on. Cayenne avasi makuhermot. Olen moninkertainen Intiankävijä ja tiedän, mitä HOT tarkoittaa. Tämäkin kuitenkin maistui joltakin. Itse asiassa hyvältä, erilaiselta kuin jauheet joka tapauksessa. Pihvin päällä renkaita pureskellessa tuli mukava polte suuhun ja vähän hikikin. Noita tahtoi lisää, mutta kun ne kypsyivät niin hitaasti, eikä niitä edes ollut kuin kymmenkunta. Taustalla vasemmalla luuraa kuitenkin Habanero.

Nyt alkoi chilin kasvatus kiinnostaa ja löysin nämäkin sivut sekä Fataliin. Imin tietoa ja päätin ensi kesäksi saada satoa hyvistä aineista ja aikaisemmin. Kasvatuspäiväkirjat ovat mainioita. Montakin niistä olen selannut, mutta avaamattomiakin on vielä. Niistä oppii käytännön kokemusten kautta. Eivät ole äidit kovin hyvin pojilleen opettaneet, miten huonekasveja kasvatetaan. Tietämättömyys yritetään joskus korvata tekniikalla. Niinhän me miehet helposti toimimme. Erityisesti olen ihastunut Chiliparkin mietteisiin. Niissä on maanläheistä ja maata ymmärtävää asennetta. Itselläni on ikää toista vuosikymmentä enemmän ja jonkinmoista kasvatuskokemustakin, mutta ei chileistä. Sitä tietoa yritän täällä lukemalla ja utelemalla kasvattaa.

(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/satoa.jpg)
Tässä vähän oman puutarhan satoa muutaman viikon takaa.  Keltainen tomaatti Golden Sunrise on tämän kesän löytö, mehukas, maukas ja kohtuullisen aikainenkin.

10.10. tuli vihdoin aika, että siirsin chilini sisätiloihin. Päivälämpötila laski alle 10 asteen ja yöllä uhkailtiin pakkasella. Cayennet ja hollantilaiset oli jo syöty, muut Annuumit olivat kasvaneet 60cm korkeiksi. Sekä De Arbolissa että Cobrassa oli viitisentoista vihreää palkoa. Habanerossa on mukavasti pikku pötkylöitä ja Tabascossakin muutama siellä latvassa. Kaikki siis selvisivät kesästä parvekkeella ja tuottivatkin jotakin. Kypsyvätkö ne koskaan, se onkin toinen kysymys. Seuraavaksi jatketaan reaaliajassa jonkin matkaa kunnes mennään talvilevolle, jos maltetaan.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: terawatti - lokakuu 21, 2007, 00:24:05 ap
Tervetuloa :)  

mitä lajikkeita suunnittelet ensi kesäksi? jos et ole vielä chileihin ruukkuja vaihtanut isompiin niin suosittelen, kasvunopeus lisääntyy huimasti.
Hyvä tarina ja hyviä kuvia (:
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Herra 47 - lokakuu 21, 2007, 01:31:51 ap
itsellä edelleen kasvit kasvarissa...  :D  (auton sisätilan lämmitin hoitaa lämpötilan 2 asteen lämpötilalla noin 6-7 asteen tienoille...

ja tuntuu että silloin tulee noilla "pikku" chileille kiire alkaa kypsyttää palkoja... osa pitäis kyllä tuoda pian sisälle mutta suurin osa saa kyllä olla loppuun saakkka kasvarissa...

sen jälkeen olen luvannut parille kaverille kasvin jämät... kun en raaski niitä lopettaa ja pistää maatumaan...  8)
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 21, 2007, 12:06:57 ip
Lainaus käyttäjältä: "terawatti"Tervetuloa :)  

mitä lajikkeita suunnittelet ensi kesäksi?

Kiitos.
Tuota tietoa yritän etsiskellä täältä muiden kokemuksista.
Viime kesän satunnaiseen valikoimaani ei kuulunut yhtäkään Baccatumia, joten niihin ainakin pitää tutustua.

Hakusessa olisi lajike tai pari, joista saisi satoa jo pitkin kesää vaikkapa ulkona kasvatellen. Grillikauteen voisi kuulua omat chilit. Mitään ennätysvahvuuksia tai erikoisia kasvateltavia en tavoittele, vaan minulla chilin tavoite on lopulta päätyä ruokapöytään ja aiheuttaa yleistä mielihyvää. Kasvatus sinänsä on oiva harrastus ja kasvamisen ihme aina ilon aihe.
Otsikko: 21.10. Ruukunvaihto Habanerolle
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 21, 2007, 12:16:46 ip
VAROITUS:
Seuraavat kuvat voivat olla liian voimakkaita chilien ystäville, joten herkät henkilöt, sulkekaa silmänne ja hypätkää tämä päivä yli.
Kävin vihdoin tänään käsiksi ruukunvaihtoon, joka olisi pitänyt tehdä jo heinäkuussa, mutta en silloin älynnyt, kun en chilien kasvatuksesta mitään tiennyt. Kasvavathan jotkut kasvit montakin vuotta samassa ruukussa.

(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haban_ruukku.jpg)  (http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haban_juuret.jpg)
Habanero ja Tabasco olivat 10cm läpimittaisissa muoviruukuissa. Tabasco on puolimetrinen, Habanero vain 35cm korkea. Juuret olivat tunkeneet jo kesällä pohjasta läpi leviten parvekelaatikon pohjalle kosteutta tavoittelemaan. Kun voimakkaasti repien sain kasvit irti ruukuistaan, näky oli murheellinen ja selitti hyvin hitaan kasvun. Habaneron "multapaakusta" pari senttiä pohjalla on pelkkää paksua juurta. Muilla kasveilla olisin leikannut sen pois, mutta hedelmää kantavalla chilillä en rohjennut, jos se vaikka ottaisi nokkiinsa ja pudottelisi satonsa. Tuollaisen valkoisen juuripaakun pois leikkaaminen yleensä aiheuttaa voimakasta juurien kasvua ja haaroittumista ja tervehdyttää kasvin. Noilla paksuilla juurillahan se ei edes pysty imemään vettä, vaan siihen tarvitaan ohuita imujuuria. Ne olivat nyt ruukun ulkopuolella. Aikamoinen shokki leikkauksen kuitenkin täytyy olla, joten jätin sen nyt väliin. Vaihdoin ruukun vain 14cm läpimittaiseen, jolloin sain pari senttiä lisämultaa pohjalle ja sivuille. Laskiskelin ensi kesää ajatellen, että tuohon parvekelaatikkoon mahtuisi 4 kpl 17cm ruukkuja. Niissä jo kasvattaisi jotakin, kun kymmensenttisissäkin tuli hiukan satoa. Isommille kasveille sitten isommat ruukut ja jotkut ulos kasvamaan.

(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haba.jpg)
Habanerossani on nyt kymmenkunta pikkuista pötkylää, kolmisenttisiä mitaltaan. Pitäisiköhän niiden vielä kasvaa, vai alkavatko kypsyä? Väristä minulla ei ole mitään tietoa. Siemenpussissa oli lukenut vain Habanero. Lähiviikot näyttävät, putoavatko hedelmät ruukun vaihdon seurauksena vai alkaako kypsyminen tai kasvaminen. Lisävaloakin pitäisi hankkia. Chilit ovat nyt olohuoneen eteläikkunalla, mutta päivät käyvät lyhyiksi.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Volitans - lokakuu 21, 2007, 19:38:31 ip
Habsut vaihtavat vielä väriä, joko kerran tai kaksi, esim. oranssi->punainen.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - lokakuu 21, 2007, 20:26:07 ip
:)

Löydän aika paljon yhtymäkohtia omaan chili-tarinaani. Olen myös nähnyt ihan saman laisen juuripaakun itselläni. Omat habanerot ovat jääneet kaikki (kolme) noin neljäsenttisiksi. Niissä vain käväisi se oranssi väri noin vuorokauden ajaksi, sitten punaiseksi. Tulisuutta löytyi, ja maku oli paljon alkuperäistä parempi.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Hombre - lokakuu 21, 2007, 22:16:53 ip
Minulla kävi sellaisten ämpäriä hiukan pienenpien ruukkujen kanssa sillätavalla, että sieltä juuret puski pohjan reijistä läpi. No otin ja laitoin ne ruukut ämpäreihin ja sinne jäi muutaman sentin tyhjä tila sinne ämpärin pohjalle. Sinne sitten laitoin vettä, ja niinpä niistä tuli eräänlaisia altakasteluruukkuja. Nyt täytyy todeta että, toimi erittäin hyvin. Chilit kasvoivat ja tuottivat satoa jo kesän aikana vallan mainiosti. Jos olisin vaihtanut ne siinä vaiheessa suurenpiin ruukkuihin niin, tuskin olisin saanut niistä satoa vielä elokuussa, vaan kausi olisi todennäköisesti venynyt. Eli toimii ns. hätätila ratkaisuna kun tekee näin...
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 22, 2007, 16:14:15 ip
Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Hienot juuret olet saanut aikaiseksi, kastelutekniikkasi toimii...

Eikös tuo ole jo kasvin kiusaamista? Juuret työntyivät ulos ruukuista jo heinäkuussa ja pääsivät välillä helteillä kuivumaan mustiksi. Aina niitä kasvoi uusia. Sisällä ruukussa oli kuitenkin hyvin ahdasta.  :lol:

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Itse pidän siitä että viestejä täydentämään laitetaan kuvia...

Kuvien kanssa olen puuhaillut pienen ikäni ja kuvilla aion tämänkin tarinan kertoa. Valitsin tuollaisen 600 pikseliä leveän linjan. Onko se jollekin liian iso? Vai turhan pieni isolla näytöllä? Isoja kuvia linkin päähän en aio laittaa, ellei jotakin erityisen tarkkaa tule esiin.

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"...Se millä kuvat on otettu ja käsitelty kiinnostaa aina...

Digijärkkärin kuvia noista on vain tuotekori rypäleistä (Zilga) ja tomaateista. Viime aikoina olen kuvannut pääasiassa videokameralla ja napannut sieltä ruutuja nettiin. Videokamera on kätevä muistiinpanoväline. Siihen jää aina päiväys ja valonkin määrä tavallaan valotustietoina. Sinne voi myös ääniraidalle kommentoida asioita samalla. Uusi kamerani on HDV-laatua ja kuvaa 1920x1080 pikselin kuvia nauhalle. Niitä vähän Photoshoppailen, rajailen ja pienentelen. Videossa on se hieno juttu, että se ottaa 25 kuvaa sekunnissa, joten oikean hetken voi tarkasti valita. Toisaalta kamera helposti heiluu niin, että sieltä on vaikeaa löytää terävää yksittäiskuvaa, vaikka video onkin ihan siedettävää.
Otsikko: Aurinko ja aromi
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 23, 2007, 13:11:45 ip
Tänään minun piti kertoa Tabascosta, mutta nyt näyttää siltä, että ruukunvaihdolla on ollut sille vaikutuksensa. Pitää katsoa, mihin suuntaan se kääntyy. De Arbol ja Cobra, kaksi kovaa annuumia odottavat myös maistelijaansa. Mutta nyt tuli jotakin tärkeämpää väliin.

Päivän aiheeksi muodostui: Auringonvalon vaikutus aromiin.  
(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/golden_sunrise.jpg)
Aloitan tomaateilla, jotka paremmin tunnen. Samaa heimoahan nekin ovat. Jutun lopussa palataan chileihin. Kuvassa on "varkaasta" kasvatettu Golden Sunrise, kaunis huonekasvinakin. Pääsin juuri sen makua kehumasta, kun tänä aamuna viipaloimme tuosta puskasta komeita tomaattiviipaleita leivän päälle. Mitä, ei makua ollenkaan. Rakenne ja ulkomuoto on ihan jees, mutta maku puuttuu.

Tarina alkoi elokuun alkupuolella, kun havaitsin ulkona lasin alla kasvavissa tomaateissani tosi ison "varkaan". Ne ovat siis lehtihankaan muodostuvia versoja, jotka äkkiä venähtävät emokasvin kokoisiksi ja vievät siltä voimat. Yleensä ne taitetaan pois jo pienenä. Pensas- tai minitomaateissa ei ole tällaista vaivaa. Tuo oli melkein puolimetrinen ja runko oli jo emokasvin paksuinen. Taitoin sen irti, mutta pistin varjossa olevaan avoimeen turvesäkkiin. Turve oli huomattavan hapanta, ph ilmoitettiin olevan 3.5-5.5 välillä. Seuraavana päivänä tomaatti oli aivan vetelänä pitkin säkkiä, mutta viikon päästä se oli juurtunut, virkeästi pystyssä ja alkoi kukkia. Kaivoin lapiolla säkistä aika paakun turvetta juuren ympäriltä ja laitoin kasvin ruukkuun kasvamaan parvekkeelle, eteläikkunalle. Eihän syys- ja lokakuussa paljon aurinko paistanut ja kylmäkin alkoi tulla. Siirsin komeuden viime viikolla sisään. Ikkunalaudalle se ei mahtunut, joten sijoitin sen pöydälle. Ikkuna on parvekkeelle, josta ei kauheasti valoa tule sisään asti. Muutamassa päivässä se kypsyi, yllättävän nopeasti koko terttu kerralla. Tänään sitten nautiskeltiin ja petyttiin. Mitätöntä mössöä.

Syitä mauttomuuteen voi etsiskellä, mutta auringon valon puuttuminen on pääehdokkaita. Kylmyys se ei ole, sillä näihin päiviin asti on syöty ulkona lasin alla kasvaneita saman tomaatin hedelmiä ja herkkua ovat. Myös vihreänä kerätyt ja komerossa kypsyneet ovat maistuneet. Ne saavat vähän happoa lisää, alkavat muistuttaa kaupan tomaattia. Pitää vielä kokeilla tuostakin puskasta viimeiset poimia raakana. Jospa se auttaisi edes vähän. Äkkinäinen lämpöön tuonti voi olla osasyy. Myös turpeen osuutta voi epäillä, sillä nämä ovat koko ajan kasvaneet siinä happamessa turpeessa. Vain vettä olen lisännyt. Ulkona kasvavat oikeassa mullassa, suoraan maaperässä, johon on lisätty kompostia ja kanankakkaa.

Nyt päästään vihdoin asiaan. Muistin täällä juuri lukeneeni vastaavasta ilmiöstä.
Päiväkirjassaan  NaokiSoma kirjoitti (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36304#36304): "Taisin manata noiden Cayenne Long Slimien olevan miltei tulettomia ja vetisiä. Nyt kuitenkin nuo ulkona kasvaneet osoittivat, että auringonvaloa ei voi olla liikaa! Nämä olivat todella maukkaita ja voimakkuus oli suurin piirtein Jalapenon luokkaa."

Kaivoin Naokin manauksen esiin ja näinhän siellä luki: "Cayenne Long Slim: Vetinen, mauton. Ei edes vieraat huomanneet minkäänlaista poltetta. Heitän tuon länsi-ikkunalla olevan yksilön kompostiin."

Nyt olen valmis uskomaan niitäkin, jotka väittävät haban tai nagan maistuvan Jalapenolta.
Otsikko: Tabasco kukkii ja kasvaa lokakuussa
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 25, 2007, 17:52:08 ip
Tabasco sitten ryhtyi kukkimaan uudestaan sisälle päästyään.

(http://hirvikoski.fi/kunto/chili/07/tabasco.jpg)

Vaihdoin siihenkin mullat viikonvaihteessa ja juuret olivat vielä pahempi paakku kuin Habanerolla. Oli todella aika vaihtaa. Lämmöstä ja uudesta mullasta se innostui taas kasvamaan ja kukkimaan. Kukat tosin tippuvat nopeasti, kun ei tuota valoakaan ole kuin eteläikkunan vähäinen syysvalo ja huoneen katossa loisteputket. Pitänee hankkia tuohon ikkunalle jotakin.

Kasvi on tästä alaspäin puolimetrinen "tikku", sillä se pudottelee alapäästä lehtiä samalla kun niitä ylös kasvaa lisää. Kuvassa oikealla olevan uuden verson typistin heti poikki latvasta, sillä honteloiden oksien kasvattaminen tähän aikaan vuodesta ei tunnu minusta hyvältä ajatukselta. Uudet lehdet vetävät ryppyyn, mikä tomaatillakin merkitsee liiallista ravinnetta, typpeä mullassa. On niissä kirvojakin ollut, mutta lisätyssä mullassa kyllä puolet oli lannoitettua puutarhamultaa. Vanha multaseos vaikutti hiekan sekaiselta kukkamullalta. Sehän tuli minulle taimien mukana. Jo parvekkeella kasvoivat nuo neljä pikku palkoa ja näyttävät edelleen pysyvän puussa. Väri vain on kovin raaka vielä.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: e-Boy - lokakuu 25, 2007, 18:14:23 ip
Näitä Chilivaarin postauksia on ilo lukea, hyvät jutut ja hienot kuvat aina.  :D
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 25, 2007, 18:31:57 ip
Kiitos kannustuksesta!

Ottakaa sitten huomioon, että chilin kasvatuksesta minä en tiedä mitään - tai enintään jotakin siitä, mitä näiltä sivuilta on jokaisen luettavissa. Kokemukseni vasta alkavat karttua. Minusta aloittelijan ihmettelytkin on hyvä kirjata ylös, sillä joku muu voi olla samassa tilanteessa vuoden päästä tai joskus myöhemmin. Siksi minä noita muiden kasvatuspäiväkirjoja käyn nyt läpi.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - lokakuu 25, 2007, 20:47:37 ip
Minäkin tykkään tätä lukea. Hyvin kirjoitat.

Alalehtien kellastuminen minulla johtui typen puutteesta, ei liiallisesta typestä. En kyllä tiedä jos liiallinen typpi aiheuttaisi samaa. Lehtien kupruilu on ihan normaalia, varsinkin chinenseillä. Tabasco oli kai Frutescens? Siitä ei ole kokemusta.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 25, 2007, 22:11:52 ip
Alalehtien putoileminen alkoi jo parvekkeella eli se johtui kylmästä ja liian pienestä purkista. Silloin oli myös typen puutetta varmaan. Putoilu on vain jatkunut, mutta ehkä ne jo aikaisemmin päättivät irtautua "hukkuvasta laivasta".

Sadon mahdollisen kypsymisen jälkeen olen ajatellut pistää varren poikki ja kasvin talviteloille autotalliin muutamaksi kuukaudeksi. Onko tuollaisesta kokemuksia Tabascon tyyppisillä? Kokonainen talvetuskeskusteluhan tuolla jo on.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Mapa - lokakuu 25, 2007, 22:34:47 ip
Olet todella hyvä kirjoittaja, ja kuvan räpsijä! :) Juttujasi on ilo kuunnella (korjaan; lukea).

Ihmettelin vain sitä että olet antanut chilisi kukkia tähän aikaan vuodesta... Onhan tuon Tabascon palot varmaan ihan hyviä raakoinakin.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 25, 2007, 22:50:47 ip
Lainaus käyttäjältä: "Maba"... Ihmettelin vain sitä että olet antanut chilisi kukkia tähän aikaan vuodesta...

Kun ei mistään mitään tiedä, antaa vain kaiken tapahtua. Ja ihmettelee sitten, miten tässä näin kävi.  :wink:

Nuo siis ovat ensimmäiset kasvattamani chilintaimet, eivätkä nekään itse kylvämäni. Ensimmäisessä viestissäni aloittelijan foorumille kyselinkin, onko olemassa aikaisempia lajikkeita?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: e-Boy - lokakuu 25, 2007, 23:31:54 ip
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Ottakaa sitten huomioon, että chilin kasvatuksesta minä en tiedä mitään - tai enintään jotakin siitä, mitä näiltä sivuilta on jokaisen luettavissa. Kokemukseni vasta alkavat karttua. Minusta aloittelijan ihmettelytkin on hyvä kirjata ylös, sillä joku muu voi olla samassa tilanteessa vuoden päästä tai joskus myöhemmin. Siksi minä noita muiden kasvatuspäiväkirjoja käyn nyt läpi.

Aloittelija, joo, mutta chilin kasvattamisessa vain. Kokemusta kasvien kasvattamisesta yleensä näyttääkin sitten löytyvän sitäkin enemmän, ja siitä on suuri apu. Kun vertaa esim. tällaiseen todelliseen aloittelijaan kuten minä! ;) Hyvä esimerkki meikän tietämätömyydestä: Tuo Infernon kasvatusopashan (http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/C_Kasvatus.htm) on todella loistava; aloittelijakin pääsee kärryille. Mutta silti olen joka välissä ihan pihalla, jokainen pieni naksahduskin pitää vääntää rautalangasta. Esimerkiksi kun käskettiin laittaa kevytsoraa, piti kattoa wikistä mitä se on... Hyvä etten käyny ostamssa hiekoitussoraa!!!  :lol:

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Kuvien kanssa olen puuhaillut pienen ikäni ja kuvilla aion tämänkin tarinan kertoa. Valitsin tuollaisen 600 pikseliä leveän linjan. Onko se jollekin liian iso? Vai turhan pieni isolla näytöllä? Isoja kuvia linkin päähän en aio laittaa, ellei jotakin erityisen tarkkaa tule esiin.

Tuo 600pixeliä näyttäis olevan loistava valinta kuvakooksi, ainakin omalle näyttökoolleni. (1280x1024)
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 26, 2007, 06:23:34 ap
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy".. Hyvä etten käyny ostamssa hiekoitussoraa!!!  :lol:

Mutta kerroitko tuosta päiväkirjassasi?
Juuri tuollaiset perusasiat unohtuvat "guruilta". Niiden esille tuonti on aloittelijoiden tehtävä. Kyllä se hiekoitushiekkakin olisi multaa keventänyt, ainakin vähän. Itse olen kaivanut ulkoa hiekkaa  mullan sekaan, kun asun soraharjun etelärinteessä. Täällä ei ulkona viljellessä ole sitä vaaraa, että jäisi vesi makaamaan juurille.  :lol: Kuivaa on.

Vakavasti puhuen eniten aloittelijat tappavat kasvejaan liialla kastelulla. Multa ei koskaan saisi olla täysin märkää. Itse asiassa pintamullan voi pitää aina kuivan tuntuisena. Kaikkien ruukkujen pohjassa pitää olla reiät, eikä koskaan saa makuuttaa alulautasella vettä. Jos kasvi ei sitä kohtuullisessa ajassa (enintään tunteja) hörppää, sillä ei ole jano. Kasvi ilmoittaa kyllä hätätilanteessa lehtiään lerputtamalla, milloin se tarvitsee lisää vettä. Liikakasteluun sillä ei ole välitöntä merkkiä. Tuho tulee hiipien. Siinä vaiheessa kun lehdet alkavat kellastua, juurista on jo suuri osa tuhoutunut.

Altakasteluruukut ja vesiviljely ovatkin sitten oma lukunsa.
Otsikko: Hyvä meininki!
Kirjoitti: chilifellow - lokakuu 27, 2007, 12:34:26 ip
Mukaansa tempaavaa luettavaa. Hyviä pohdintoja aloittelijan vinkkelistä. Tarkkoja kuvia. Kiitos Chilivaari!

Odotankin tarinan etenemistä kuin erään viikkolehden kolumnia. :mrgreen:

- cf -
Otsikko: Annuumien maistiaiset
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 27, 2007, 18:35:46 ip
Chile De Arbol, kaunis, mutta turha?   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/de_arbol.jpg)

Pidin sitten Annuumien maistajaiset. Vihdoin nuo muutkin alkoivat punertaa. Cayenne oli kypsynyt jo syyskuun alusta lähtien muutaman viikon ajan parvekkeella ja niitä oli syöty nautiskellen. Sisään tuotuna siitä paljastui vielä pari vihreää, joista toinen kypsyi nopeasti. Nyt myös De Arbol suvaitsi vihdoin kypsyttää satonsa, viitisentoista ohutta palkoa kuten Cobra-lajikkeessakin.  Siinä vasta ensimmäiset punastuvat. Kylmästä kaudesta parvekkeella ehkä johtuu osa erosta, mutta voi hyvin sanoa, että De Arbol on kuukauden hitaampi kuin minulla kasvanut Cayenne. Cobra tulee vielä siitäkin viikon perässä. Aivan liian hitaita lajikkeita minun parvekkeelleni.

Nuo lajikkeet ovat kaikki jonkinlaisia Cayenne-muunnoksia ja luokitellulta vahvuudeltaan samaa kastia, Arbol ehkä pykälän miedompi. Sille annetaan usein  seiska, kun muut saavat kasin. Otin kaikista näytteen ja veistelin paloja maisteltavaksi ihan sellaisenaan.  Noinhan niitä ei ole tarkoitus käyttää, vaan ruoan maustamiseen. Vahvuudet ja vivahteet ehkä erottuvat helpommin näin. Kaikki ovat alle kymmensenttisiä. Arbol on pisin, mutta laihoin, Cobra hiukan isompi kuin perus Cayenne. Nämä siis minun huolettomalla kasvatusmetodillani parvekkeella ilman ruukunvaihtoa 12cm ruukuissa. Itse kasvit kasvoivat n. 60cm korkeiksi ja ovat puumaisia, itse pystyssä pysyviä. Cayenne on pienikokoisin, vain 40cm korkea. Siinä oli myös vähiten satoa.

Cayenne:
Miellyttävä polte kielellä ja suun takaosassa. Viipyilevä maku. Tämä sai minut innostumaan chilien kasvatuksesta, kun ensimmäisen kerran maistoin itse kasvatettua chiliä syyskuussa. Sisäosissa ei ollut mainittavasti lisäpotkua kuoriosaan verrattuna. Eipä sitä olisi kaivannutkaan.

De Arbol:
Ei paljon mitään makua, ei siementen kiinnikkeissäkään. Tummempi, karvaampi mieto polte, kun sen sai aikaiseksi. Kylmä kausi hedelmien kasvaessa voi vaikuttaa asiaan. Palot olivat siemeniä pullollaan, mitä ei lämpimällä kasvaneissa havaittu. Turha kasvatettava tai väärä kasvatusmetodi.

Cobra:
Intialaiseksi Cayenneksi kutsuttu aiheutti turhia odotuksia. Ehkä sitäkin vaivasi kylmässä kasvaminen. Se kuitenkin piti lehtensä sisään tuotaessa. Arbol pudotteli lehtiä ja pienet ylälehdet ruskistuivat kokonaan kuten syksyllä kait kuuluukin.  Cobran kuori oli mauton. Sisäosia syötäessä tuli polte, mutta karvas, ei kovin miellyttävä. Saattaisi tuo sopia johonkin aasialaiseen ruokalajiin. Polte säilyi pitkään. Tämäkin oli pullollaan siemeniä aivan kuin se viimeisessä hädässä olisi työntänyt kaiken elinvoiman jälkeläisten tuottamiseen.

EDIT 7.11.07:
Cobra näytti voimansa vasta kun se oli täysin kypsynyt. Yhdestä palosta tuli aika lailla paloa pieneen annokseen indonesialaista Bami Gorengia. Hyväksyisin tämän, jos se kypsyisi ajoissa, mutta nyt en ota edes siemeniä talteen.

Ainut jatkopestin saanut on siis perus Cayenne, josta olen jo syyskuussa ottanut siemeniä ensi vuotta varten. Kasvia tuskin kannattaa yrittää talven yli.

Lisätään tähän vielä kokemukset tamperelaisten tavaratalojen ruokaosastojen Annuum-valikoimasta:
Hollantilainen "Pippuri paprika", isohko, yli 12cm pitkä, suora, punainen. Maku on karvas ja vähän polttavakin. Nuo jäivät jääkaappiin odottamaan ruokalajia, jota ei koskaan tullut.
Espanjalainen irtochili, yhtä iso, vähän käyrä. Ensimmäisessä ei ollut paprikaa kummempaa makua, kun terävästä päästä aloitettiin. Ylempänä tuli poltetta ja karvautta paljaaltaan pureskellessa. Ruokiin tuo sopii.
Jos kaupassa on vain näitä kahta, valitsen espanjalaisen. Jos siellä on vain hollantilaisia, jätän ne kauppaan.

Nyt on jännät paikat. Mitähän sieltä tulee?
(http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/habanero_kelt.jpg)

Nimellä Habanero myydyistä siemenistä kasvatettu, keväällä saamani taimi on kasvanut siihen vaiheeseen, että hedelmät alkavat muuttaa väriä. Aamulla havaitsin pienen keltaisen raidan yhden yläosassa ja iltapäivällä se on jo lähes kokonaan keltaoranssi. Toinen on aloittamassa värinvaihtoa. Kun lajikkeesta ei ole tarkempaa tietoa, melkein mitä tahansa väriä voi odottaa.
Lähipäivät näyttävät, mistä on kyse.
Vasemmalla olevassa lehdessä näkyvät hyvin ötököiden syöntijäljet, joita tuli parvekkeella kaikkiin lajikkeisiin. Eivät ne kuolemaksi kuitenkaan olleet.
Otsikko: Habanero vaihtaa väriä
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 30, 2007, 00:10:09 ap
Tämän päivän tilanne:
(http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haba29_10.jpg)

Kaikkia värejä löytyy, paitsi punaista. Ovathan nuo hedelmätkin ruukun vaihdon jälkeen kasvaneet hiukkasen. Suuremmat pötkylät ovat nyt 4-senttisiä, kun ne reilu viikko sitten olivat sentin pienempiä. Uutta lehdenalkua on myös näkyvissä pitkin vartta lehtihangoissa. Uusi multa herätti tämän taas kasvuun. Mitä minä sille nyt teen?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - lokakuu 30, 2007, 08:08:13 ap
Anna sen kasvaa, ainakin kunnes saat sadon talteen. Minä varmaan antaisin kasvaa, kunnes alkaa keväällä taas valoa olemaan tarpeeksi ja sitten katkoisin kaiken liian hontelon kasvun pois ja kasvattaisin uudet paremmat oksat niiden tilalle. Toisaalta olen kyllä vasta ensimmäistä talveani aloittelemassa, mutta on sitä aika hyvän käsityksen jo chilinkasvattamisesta saanut.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 30, 2007, 12:17:10 ip
Haluttaisi päästä kaikista itikoiden syömistä vanhoista lehdistä eroon ja kylvettää varsikin jossakin saippuassa tms. Taidan tehdä NaokiSoman esimerkin mukaan ja karsia kovalla kädellä, kunhan sato on kypsynyt ja korjattu.

Pariin päivään ei isoimmassa ole enää väri muuttunut. Jospa tämä sitten on Golden tai Orange? Noilla ei taida olla juuri muuta eroa kuin nimi.  :lol:

Katsotaan nyt vielä muutama päivä.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Filago - lokakuu 30, 2007, 14:55:25 ip
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Pariin päivään ei isoimmassa ole enää väri muuttunut. Jospa tämä sitten on Golden tai Orange? Noilla ei taida olla juuri muuta eroa kuin nimi.  :lol:

Katsotaan nyt vielä muutama päivä.


Jos noista kahdesta pitää valita. Niin  Orange ;). Ainakin kuvien tasolla Golden Habaneron muoto on erilainen ja väri keltaisempi. Noita Orange nimellä olevia sitten onkin leegio, joista jotkut tuon muotoisia. Mutta makuhan se kai ratkaisee pääseekö jatkoon, ei nimi?

Filago
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 30, 2007, 16:51:29 ip
Molemmista kyllä löytyy netistä tuon näköisiä ja värisiä kuvia, mutta oranssista tuo muoto useammin. Päivän kuluessa oranssi väri on vain syventynyt ja keltaisuus vähentynyt. Isoin menee edellä ja muut seuraavat perässä keltaisempina. Puolet on edelleen vihreitä. Ehkä se huomenna jo punertaa?

Eräs ero noiden välillä mainittiin tekstissä muutamilla sivuilla. Goldenin raakileet sanottiin olevan vaalean vihreitä. Nämä ovat aika tummia. Tuo puolustaisi lajimäärittelyäsi.

Maistiaisia ajattelin vasta kun väri on tasaantunut.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Mapa - lokakuu 30, 2007, 17:45:42 ip
Taitaa käydä niin että tuo sinun kasvisi ei saa noita kaikkia chilejä kypsytettyä, kun valo alkaa vähenemään huomattavasti.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: manux - lokakuu 30, 2007, 17:54:59 ip
Kyllä ne väriä vaihtavat vaikka pimeässä komerossa kasvista irti leikottuna. Eri asia vaan sitten miten paljon maku ja tulisuus kärsivät, kun ei kunnon auringolla pihalla/kasvarissa kypsytä. Veikkaisin, että potkivat ihan tarpeeksi vaikka näin syksylle kypsyttely mennyt.
Otsikko: Habaneroa maistellen
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 31, 2007, 15:44:38 ip
Aloitin sitten sadonkorjuun, kun kummempaa edistystä värissä ei näytä tapahtuvan. Oranssi muuttuu ehkä vähän läpikuultavammaksi. Sen näki hyvin päivällä auringon paisteessa. Valo tuli läpi joistakin kohdista.

Aloitin pienemmästä päästä, jos vaikka isomman siemenien antaisi kypsyä vielä. Minkälainen mahdollisuus on, että siemenistä tulee samanlaisia? Parvekkeella nuo olivat vierekkäin kaikki lajikkeet ja hyönteisiäkin pörräsi, kun ikkunat olivat kesällä auki.

No mutta ne maistiaiset meinaavat koko ajan unohtua, vaikka suussa on vieläkin mukava pistely. Leikkasin kahden hengen wokin sekaan puolikkaan Habaneroa ohuen ohuina siivuina. Kun en varsinaisia polttiaisia tavoitellut, vaan koko perheen makunautintoa, pysyin siinä. Maku oli todella miellyttävä. Vähän perässä hiipi suuhun pistely, ei oikeastaan polte ollenkaan. Täst' mie tykkään. Tätä täytyy saada lisää.

Ja saahan sitä. Pikku puussa riippuu moneksi päiväksi maustetta. Poikani tosin on chilifriikki ja hän saattaa rouskutella nuo viikonvaihteessa. En taida antaa kuin muutaman. Laittakoon jauhetta lisäksi.

Se arvuuttelemani lajike (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36272#36272) taisi olla Fataliin ehdottama Red Datil. Chinenseksi sen nyt tunnistan tämän suussa edelleen viipyilevän maun perusteella.
Otsikko: Tabasco punastuu
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 31, 2007, 22:14:27 ip
Kyllä se on jo kuvan paikka. On ollut niin paljon puhetta, että suuta kuivaa.  :wink:

(http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/tabascokypsyy.jpg)
Kaunis on tuollainen kypsyvä Tabascokin. Siinä on chilin oikea väri. Keltainen tai oranssi ovat niin kesyjä. Tuo varoittaa väkevyydestään. Pieni ja pippurinen. No, eipä vannota ennen kuin on maistettu. Sato oli niin pieni ja myöhäinen, että ei minua ihan helpolla käännetä tuota uudestaan viljelemään, ellei sitten tästä vanhasta tikusta saa jo keväällä kukkijaa. Nyt siihen tuli kukat vasta syyskuulla.

Olen sitten saanut hiukan valoakin ikkunalleni. Siitä minun piti kirjoittaakin, mutta kun en oikein keksi, miten otetaan valokuva valosta. Palataan tuohon ongelmaan lähipäivinä.
Otsikko: Maistelua
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 01, 2007, 15:26:43 ip
Habaneron oranssi väri on nyt pysynyt samanlaisena ensimmäisenä kypsyneissä jo 4 päivää. Ei kai se enää muutu?
Lajike lienee Orange Habanero.

Tein tänään elämäni parhaan spagettikastikkeen. Eväät olivat muuten aika tavanomaiset - jauheliha, vähän jauhoja paistovaiheessa joukkoon, tomaattipyre, valkosipulia, lihaliemikuutio ja vettä. Lisäsin puolikkaan habaneroa seitinohuina viipaleina sekä loppuvaiheessa pari annuumia, vihreän ja punaisen vähän isompina renkaina.

Chinensestä tuli oikein mukava perusmaku, pistelevä chili, mutta ei varsinaisesti polttava. Hiki otsalle kuitenkin. Kun sitten pureskeli niitä annuumin, varsinkin vihreän Cobran renkaita, suuhun tuli HOT, polte intialaiseen tapaan. Samassa kastikkeessa siis voi maistella eri chililajien makuja sulassa sovussa toisiaan täydentäen.

Tärkeintä tietysti oli, että kaikki olivat omaa satoa.  :lol:
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: ChaiN - marraskuu 01, 2007, 19:01:58 ip
Koitan mettästää sitä lajikkeen nimeä vielä. aina ku juttelen sen kaverin kanssa ja oon meinannu kysyä sitä nii unohan.

voinhan toki lähettää sulle niitä siemeniä kunhan saan ensimmäiset podit.
jos vaikka saisin vaihdossa jotain uusia tuttavuuksia..?
Otsikko: Habaneron nimiä onkin leegio
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 02, 2007, 19:30:27 ip
Valojuttua tässä kehittelen, mutta eihän kukaan nyt pyhinä kuitenkaan ryntää kauppaan esimerkkini innoittamana, joten pohditaanpa hiukan habanerojen olemusta ja nimittelyä ensin.  :wink:

Siemenpussissa luki vain Habanero: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haba_orange.jpg)
Väri on ainakin minun monitorillani aika tarkkaan oikein oranssi. Ruttuisuutta ei paljon ole. Koko noin neljä senttiä, mutta ahtaassa ja kylmässä kasvanut.

Googlasin päivällä erilaisia habaneroja oikein urakalla. Niitähän on kymmeniä erilaisia. Kaikilla ei näyttäisi olevan mitään erityisominaisuutta, mitä ei jollakin toisellakin olisi. Nimiä vain on annettu mieltymysten ja ehkä kaupallisten suuntausten mukaan. Mikähän tässä on käytäntö? Voiko kuka tahansa alkaa nimittämään omaa kasviaan uudella nimellä? Ehkä ne on risteytetty, mutta tuloksena on ollut samanlainen kuin toisella taimitarhalla toisessa maassa on jo ennestään.

Eniten yhteneväisyyksiä tähän ikkunalautani kaunottareen löysin nimellä Orange Habanero tai Habanero Orange, mutta sain myös vahvistusta käsitykselleni, että siemenpussin merkintä voi sittenkin olla oikein. Pelkkä Habanero on oranssi ja tuon muotoisia ja kokoisia niistäkin löytyi. Minä aion tästä eteenpäin nimittää omaani vain Habaneroksi kunnes joku toisin todistaa.

Kantaani tukee myös tietosanakirja: http://en.wikipedia.org/wiki/Habanero
:lol:
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Espelt - marraskuu 03, 2007, 00:40:23 ap
Voisin melkein lyödä vetoa, että tuo sinun lajike on kauppahabaneroa nimeltään Sudden Death. Tampereen miitissä Heinän puutarha myi noita chilejä ja itse olen hakenut Heinältä varmaan 10kg tuota tavaraa. EU:han määrittää aika tarkasti mitä chilin siemeniä saa myydä kaupallisesti ja epäilen, että myyjä on ottanut juuri tuota lajiketta. Jossain oli linkki siihen listaankin missä näkyi nuo kaupalliset chililajikkeet.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 03, 2007, 13:03:39 ip
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"... lajike on kauppahabaneroa nimeltään Sudden Death.

Sitten sen ymmärtää hyvin, miksi tuota lisämäärettä ei painettu siemenpussiin. Miniäni mukaan siemenet on ostettu jostakin kukkien siemeniä myyvästä kaupasta värikkäässä "Chili-mix" siemenpussissa, jossa sitten oli sisällä lukuisia pieniä valkoisia pusseja vain nimi printattuna päälle. Ei sellaiseen kauppaan sovi äkkikuolema.  :roll:  Golden kävisi tyyliin.

Wikin jutussa oli muuten kasvatusohjeitakin ja maininta, että liika kastelu tuottaa kitkeriä chilejä. Onneksi en tuohon syyllistynyt, vaikka melkein kaikki muut virheet tulikin tehtyä. :wink:
Otsikko: Valoa ikkunachileille
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 05, 2007, 16:37:40 ip
Löysin vihdoin siistin ikkunavalon olohuoneeseen. Ehkä siitä ei tule juhlallisesti valoa ikkunalaudan chileille asti, mutta kyllä se pilvisen päivän kirkkautta kuitenkin vastaa. En minä tällä kuvittele satoa kypsyttäväni, mutta ehkä se auttaa taimia selviytymään alkukeväästä kesään ja parvekkeelle satoa tuottamaan. Tulevaisuus näyttää, paljonko siitä on hyötyä. Tuollaisia siistejä "tikkuja" voi kuitenkin sijoittaa helposti hyllyjen alle, komeron nurkkiin pystyyn, ikkunalaudallekin kasvien joukkoon.

Kiinalainen T5 loisteputkivalaisin: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/lampex.jpg)

Minulla oli tämmöinen kiinalainen keksintö, kompakti T5 loisteputkivalaisin jo viime keväänä tomaatintaimia kasvattaessani. Sen valo on kuitenkin hyvin epämiellyttävän väristä, vihertävän keltaista ja lähdin etsimään siihen vaihtoputkea. Värilämpötiloista ja putkien väreistä kirjoitan huomenna tai vähän myöhemmin.

Bingo, pienestä sähköliikkeestä löysin, en parempaa putkea, sillä sellaisia ei vielä ole, vaan uuden melkein samanlaisen valaisimen "kirkkaalla" putkella. Elexi loisteputkivalaisin 21W, tuotenumero 20121 vastasi juuri toiveitani eikä maksanutkaan kuin pari kymppiä. Se on hyvin paljon tuon kuvassa olevan kaltainen: n. 2x4cm paksu, 91cm pitkä paketti, joita voi liittää peräkkäin vaikka 6kpl ihan vain työntämällä ne toisiinsa kiinni. Kiinnitystarvikkeet kattoon tai seinään ovat ruuveineen mukana. Todella siisti paketti monenlaiseen sisustukseen. Eihän tuo taloudellisesti ja valon määrässä pärjää Viherpeukun ESL-valoille, mutta niistä on hankalampi saada siisti ratkaisu olohuoneeseen. Myös tavalliset kierrekantaiset 21-23W energiansäästölamput tulevat halvemmaksi, jos sopivia valaisimia on valmiina. Tuollaisen lampunhan saa jo alle kympillä. Parhaissa niistäkin on ihan siedettävä väri. Minulle kävivät kuitenkin loisteputket paremmin, kun niillä sai koko ikkunan leveyden katettua.

Ikkunalautani nyt: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/valo_ja_haba.jpg)

Tässä kuva ikkunalaudalla olevien Habanerojen juuresta ylöspäin aikamoisella laajakulmaobjektiivilla videokameralla. Lamppu kuvan ylälaidassa ei ole kaareva, vaan laajakantti vääristää reunoja. Kuvassa on 2 loisteputkivalaisinta peräkkäin ja niiden yhdistämiskohta on tummempi alue valkoisten välissä.

Vähän alempana taas on lampun heijastuma ikkunasta. Siinä näkyvä "siniruutuinen" alue on käyttämäni pahvin (kapalevy) liimapinnan suojapaperi. Se ei näy huoneeseen. Siihen voisi liimata paremminkin heijastavan kultaisen tai hopeisen pinnan.

Rakenne voi olla vaikea hahmottaa tästä, mutta yritetään. Kaavakuva on alempana.
2 loisteputkea a' 91 cm on liitetty niiden omalla liittimellä peräkkäin ja tämä 182 cm "valoheppi" on kiinnitetty rimaan yläosastaan, jotta se pysyisi kasassa myös riiputtaen.  Kun meillä oli valokuvien pohjustuksesta tuollaista Kapa-levyä, leikkasin siitä kaistat, muistaakseni eteen 10cm, takapuolelle 8cm, jotta takaheijastin ei näy huoneeseen, mutta estää ulospäin vuotavan valon. Tukeva pahvi käy yhtä hyvin, miksei vaneri tai lautakin. Siihen lamput voisi kiinnittää "seinä"-kiinnikkeillä. Nuo epämääräiset alueet lampun ja pahvin välissä keskisaumassa ja oikealla ovat pahvinkappaleita, jotka liimasin tässä prototyypissä rimaan kuumaliimapuikolla ja edelleen nuo pitkät pahvisuikaleet näihin pahvinkappaleisiin. Näin sain vähän etäisyyttä lampun ja pahvien välille ja valaistava alue laajeni vähän.

Alun perin tämä piti kätkeä verhokapan taakse, mutta nyt siitä tuli oma kappansa. Verhoa tuossa ikkunassa ei käytetäkään, kun eteläpuolella naapurit ovat paljon alempana rinteessä. Säleverhokin on aina ylhäällä. Lamppua voi rimaan kiinnitetyllä ketjuripustuksella laskea alemmaksi esimerkiksi taimikasvatuksessa. Ruuvasin rimaan pienet koukut lähelle päitä ja vedin ketjun niiden välille katossa olevien koukkujen kautta. Kiinnityskoukun avulla ketjun mittaa ja valon korkeutta voi säätää helposti.

Kaavakuva päädystä katsoen: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/lamppu_kaavakuva.jpg)

Etupuoli oikealla, takaheijastin vasemmalla. Olen varautunut lisäämään rinnalle toisen parin näitä putkia, jos valoa tarvitaan selvästi enemmän. Kiinnitykseen pitäisi silloin käyttää vähän leveämpää rimaa tai kapeata lautaa, jonka reunoihin saisi nuo pahvit kiinni.

Valossahan on sellainen mukava ominaisuus, että etäisyys kohteesta määrää valaisutehosta enemmän kuin itse lampun teho. Jos puolittaa lampun etäisyyden chilintaimesta, valon määrä kasvaa nelinkertaiseksi. Vaikka tuo lamppuviritykseni on laskettavissa alemmaksi, taimien kasvatuksessa voi myös tehdä toisin päin ja nostaa taimia. Silloin ei tule lamppu keskelle ikkunaa. Keväiseen taimikasvatukseen minulla on hieno keksintö jo vuosien takaa: lasihylly rautalankaripustuksella ikkunan edessä. Viime keväänä niitä oli jo 2, toinen keittiössä vihreyttä suoraan leivän päälle tarjoten, toinen olohuoneen eteläikkunalla taimikasvatukseen.  Tyhjänä tuollaista hyllyä ei juuri edes huomaa, kun se on seisojan silmänkorkeudella, taimettumisvaiheessa se on hieno koriste. Melko ohuesta rautalangasta olen tehnyt pitkän lenkin (vaatii mittailua vaikka narulla). Lenkki vedetään molemmat suunnat yhdessä katossa olevan koukun tai mieluummin kahden kautta ja hylly sijoitetaan lenkin päiden varaan. Siinä se on helppo saada suoraan kaikkiin suuntiin. Eduksi on, jos ikkunan ja hyllyn väliin jää tuuletusrako. Ikkunan kylmä ilma ei silloin jää makaamaan hyllylle. Korkinpalat välissä korvaavat koukkujen siirron. Ellei satu olemaan joutavia lasihyllyjä vaikka kirjahyllystä jääneenä, niitä saa lasiliikkeestä mittojen mukaan ja reunat hiottuna pyöreiksi. Suosittelen. Esimerkiksi 80x20cm hyllyllä kasvattaa jo paljon vihreää.

LISÄYS -09
Seuraavana syksynä jo oli selvää, että kiinalaiset eivät kestä jatkuvassa käytössä. Olen korvannut ne täyskokoisilla putkilla ja 2x36W valaisimella. Tulee siitä enemmän valoakin.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: saulir - marraskuu 05, 2007, 19:32:44 ip
Erittäin olohuonekelpoiselta näyttää. Kuvailemasi hyllyn kanssa myöskin todennäköisesti toimii hyvin, aika näyttää :)

Myös sisustuksen ehdoilla pystyy siis harrastamaan kasvatusta, ilman että tarvitsee katsella kaikenlaisia epäesteettisiä viritelmiä.

Tietysti suurista sadoista ei voi puhua tässä yhteydessä mutta monelle se ei olekaan se pääasia.

Chilivaari, päiväkirjaasi on mukava lukea, kuvat ovat todella hyviä, ja teksti mielenkiintoista.

...Jatka samaan malliin :)
Otsikko: Re: Valoa ikkunachileille
Kirjoitti: flare - marraskuu 05, 2007, 20:25:52 ip
Sellainen kommentti että rakensin aikoinani 2x120cm loisteputkirimoille (rinnakkain) 'kotelon' vanerista ja laudasta. Periaate sama kuin sinulla kaavakuvassa. Olihan se lakattuna ja petsattuna ihan siistin näköinen kettinkien nokassa, mutta valoteho siinä oli kyllä surkea. Heijastimet puuttuivat (koitin kyllä foliota).

Maalaisjärjellä ajatellen putki tuottaa valoa jokaiseen suuntaan (sivuille, ylös, alas) yhtä paljon. Tuollainen tumma pinta taitaa heijastaa jotain 10-30% valosta, jolloin kokonaisvaloksi saadaan tyyliin 0.3*0.75 = 0.225 (kolme neljästä suuntaa on väärä - ei alas). Ja folio ilmesesti ei toimi kovin hyvin (tummanvihreästä petsistä nyt puhumattakaan).

Heijastimia taas en löytänyt mistään kohtuuhintaisena. Paras vaihtoehto mitä keksin oli metallilevyn ostaminen bauhaussista, joka se nyt ei aivan sikahintaista ollut, mutta edullisesta ei voi puhua. Lisäksi (Turun) paikallinen kierrätyskeskus kertoi etteivät he saa enää käsitellä (tai jälleenmyydä) loisteputkivalaisimia koska ne ovat vaarallisia tms (samalla kun he korjaavat telkkareita). Ei heijastimia kaupan.

Löysin myöhemmin rakennustyömaan roskalavalta siistin valkosen toimistojen katoista löytyvä lamppu 2x120cm rungon - kunnon heijastimilla. Ero on silmiinpistävä. Jos uuestaan tarvitsisi jotain tälläistä tehdä, koittaisin varmaan etsiä jotain 'käytettyjä toimistotarvikkeita' tms liikettä.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - marraskuu 05, 2007, 20:59:35 ip
Tuossa lamppuvirityksessä menee vaan jotain 70% valosta hukkaan, joko heijastuu ihan väärään suuntaan tai osuu heijastamattomaan pintaan. Tuo olisi vielä paljon parempi, jos liimaisit kapalevyjen sisäpintoihin foliota (kromimaalikin kelpaa) ja asettaisit levyt vaikka 45 asteen kulmaan lamppuun nähden



   /=\
 /  o  \
/         \


Näin voisi saada valon hukan kutistettua johonkin 30% luokkaan.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 05, 2007, 21:10:38 ip
Heijastimia ajattelin parantaa liimaamalla valkoisessa pahvissa nyt jo valmiina olevaan liimapintaan folion. Videokuvaukseen noita saa erikoisliikkeistä hopea- ja kultasävyissä sileänä ja rosoisena. Meillä taitaa olla sitä varastossa. Keittiön alumiinifolio toimii lähes samalla tavalla, on vain ohuempaa ja vaikeampi saada suoraan. Taitaa paperikaupoissakin olla sellaista askarteluun.

Tämä on vielä prototyyppi ja harkitsen talven mittaan, pitääkö laittaa toinen rivi lamppuja tuohon rinnalle. Minulla on luksimittari ja sen avulla tutkiskelin valon määrää tuota rakennellessani. Valaisukulman leventäminen ei tuonut merkittävää lisää ikkunalaudalle, joka tietysti on pääkohde. Kaikki pinnat rakennelman sisällä ovat nyt kiiltävää valkoista, pahvia tai muovia.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Hombre - marraskuu 05, 2007, 21:55:05 ip
...Kokeilepa Mylaria tai musta-valko muovia, tai ihan valkoista maalia...
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: ChaiN - marraskuu 06, 2007, 13:52:05 ip
luximittari... HiFidelity...
Otsikko: Svenska dagen
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 06, 2007, 14:46:03 ip
Päivän kuva: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/6.11..jpg)

Sateinen liputuspäivä, mutta chilin lehdillä on enemmän valoa kuin ulkona keskipäivällä.  :lol:
Otsikko: Loisteputkien väreistä
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 07, 2007, 12:40:29 ip
Minulla on vanhastaan yksi kiinalainen T5 loisteputkivalaisin taimien kasvatusta varten viime keväältä. Ostin sen halpana heräteostoksena jostakin marketista. Lampun ja putken merkki on Lampex ja putken tunnusnumero 827. Minua kiusasi väri jo viime vuonna, kun se mielestäni väritti sekä kasvit että huoneen vihertävän keltaiseksi. Tomaatintaimet ja krassit kuitenkin kasvoivat terhakoiksi ja lehdet olivat tummanvihreitä. Ilman lisävaloa ne olisivat eteläikkunallakin jääneet honteloiksi ja vaaleanvihreiksi. Siitä on kokemusta edellisiltä keväiltä.  

Meillä on jo vuosi sitten kokonaan hylätty hehkulamput. Yleisvalona on katossa loisteputket tai energiansäästölamput. Loisteputket ovat isompaa T8 mallia väriltään 950, mikä tarkoittaa parasta mahdollista värintoistoa ja luonnonvaloa, lähinnä aurinkoisen päivän värisävyä. Kirjoittamani Wiki-juttu loisteputkista (http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Loisteputki) videokuvauksessa selvittää vähän perusasioita. Yritin sähköliikkeestä kysellä tuohon pikku valaisimeen vastaavia putkia, mutta tässä uudessa T5 koossa ei sellaisia ollut. Kauppias tutki asiaa ja kertoi sitten, että Suomeen niitä ei vielä tuoda. Niitä pitäisi tilata vähintään rekkakuorma tai kontillinen kerralla. Ruotsissa saattaisi jo löytyä.

No, vuoden myöhemmin lähdin kierrokselle etsimään parempia putkia ja heti ensimmäisessä liikkeessä onnisti. Löysin "kirkkaalla" putkella varustetun T5 lampun. Mitään tarkempaa tietoa siitä ei ollut. Ostin yhden, vein kotiin, mittailin, koekuvasin ja olin tyytyväinen. Kävin ostamassa toisenkin. Kauppias vähän ihmetteli intoani: "Jaa sinulla taitaa sitten olla luonnonvaloa enemmänkin?" Hänelle oli juuri tullut palautuksena noita samoja asunnosta, jossa valaistiin hehkulampuilla. Olivat kuulemma ikävän sinisiä. Kun eilen kävin taas ostamassa lisää toiseenkin huoneeseen, lamput olivat loppu. Taitaa luonnonvalo kelvata muillekin. Mieltymykseemme johonkin valoon vaikuttaa siis voimakkaasti se, missä ympäristössä sitä katsellaan. Kuvassa on kooste samasta kohteesta eri valoissa tai eri "ympäristöissä", tässä tapauksessa kameran balanssilla tehdyissä. Kohde on kaikissa sama: valkoisella paperilla punainen ja oranssi chili ja vihreä lehti.

Värintoisto eri putkilla ja eri valoissa: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/valokooste.jpg)

Tämä kuvien selitys menee vaikeaksi, ellet tiedä mitään värilämpötiloista sekä kameran ja silmän eroista erilaiseen valoon mukautumisessa.  Asiasta on pohjatietoa vaikkapa netin tietosanakirjoissa. Nimittelen kuvia numeroilla vasemmalta oikealle, lukusuuntaan.
1) Vasen laita on tuolla kirkkaalla putkella kuvattu, toinen kuva 827 putkella. Kameran balanssi oli lukittu aurinkoiselle, jotta se ei korjaisi putkien eroja. "Kirkas" on siis vain vähän puna-violetti (näkyy valkoisessa taustassa parhaiten). Se ei haitanne kasvien kasvatuksessa, eikä kyllä näy silmällekään. Kamera näkee vähän eri taajuuksia kuin silmä.
2) "Lämmin valkoinen" 827 näyttäytyy kameralle näin. Punainen korostuu, vihreä tummenee. Oranssikin on punaista.
3) Nyt seuraa kuvitteellinen tilanne, missä hehkulamppukodissa katsotaan luonnonvalo-putkea. Olen kameran asettanut keinovalolle ja valona on tuo uusi "kirkas" loisteputki. Siniseksi menee, mutta useimmat värit kyllä toistuvat.
4) Tämä on pelkkää "mutua". Tavoittelin kuvaa värjäämällä sitä mielikuvaa, joka minulle luonnonvalossa elävälle syntyi 827 putkesta. Efekti on liioiteltu, eikä mikään mittalaite tue silmieni ja aivojeni mielikuvaa, mutta ymmärtänet nyt helpommin, miksi tuollaisesta halusin eroon.

Kameran automaattiasetuksilla kaikki kuvat olisivat olleet samanlaisia, ainakin melkein. Kamerat osaavat korjata aika paljon, silmät vieläkin enemmän, jos vertailukohtia ei ole vieressä.

Noita pieniä loisteputkivalaisimia voi olla vielä vaikea löytää kaupoista. Useammin on tarjolla lämmintä valkoista. Se kun kuulostaa niin mukavalta, mutta näyttää ikävältä ainakin minun silmilläni luonnonvalon seassa. Tutusta nettikaupasta (http://www.digitarvike.fi/product_details.php?p=41) kuitenkin bongasin saman tapaisia. Kysäisin kauppiaalta putkien laadusta, mutta hänkään ei osannut antaa tarkempaa vastausta. Luonnonvaloa lähellä ovat. Hän epäili kuitenkin, että nuo ovat Elexin kanssa samasta kiinalaisesta tehtaasta. Niitä siis on eri mittaisiakin. Täältä saat myös liitososat, jos vaikka haluat tehdä lamppujonoon mutkia.

Tästä uudesta putkesta minulla siis ei ole vielä mitään kasvatuskokemuksia. Silmälle se näyttää miellyttävältä, mutta miten kasvit reagoivat, se selviää vasta keväällä, jos silloinkaan. Keinovalossa kokonaan kasvattajat älkööt kuitenkaan vaivautuko. Tuo ei riitä teholtaan kuin päivänvalon täydentäjäksi.

Edit: Linkki korjattu
Otsikko: Idätyskokeilun valmistelua
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 09, 2007, 11:01:16 ap
"Henkimaailman hommia aina välillä tämä chilien kasvatus." kirjoitti Kocmoc tuolla toisessa keskustelussa.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=34700#34700

Ajattelin nyt hyvissä ajoin ennen seuraavaa kasvukautta järjestää omin kotikonstein pienen idätyskokeilun chilinsiemenille. Tarkoituksellisesti aloitan sen juuri nyt, jotta ehdin laittaa vielä uuden satsin ennen täysikuuta, jos mitään itua ei ole näkyvissä viikon päästä.

Olen minä lukuisia vertailuja lukenut itämisajoista eri lajikkeilla ja kivivillan tai kahvisuodattimen kehuja, mutta jospa katsoisi ihan itse, mikä meillä toimii, mikä ei. Itse kasvatetun Cayennen siemeniä on kuivattuna aika määrä, joten niillä voisi kokeilla. Eiköhän Annuumit ole helpommasta päästä idätettäviä? Erikoislajikkeiden erikoisvaikeudet jätän myöhemmäksi murheeksi.

Nyt voi vielä ehdottaa uusia kokeilutapoja, mutta ainakin seuraavia ajattelin testata:
Mullassa idätys sekä liotettuja siemeniä että kuivia ja normaalilämmössä ikkunalaudalla ja vähän lämpimämmässä. Kovin kuumaa paikkaa ei helposti löydy, joten jääköön se.
Kahvisuodattimesta on niin paljon kehuja täällä, että laitan siemeniä myös siihen sekä tuohon lämpimämpään paikkaan (n. 25 astetta) että pimeään komeroon 21 asteeseen.

Tuleeko muita kotikeinoja mieleen?

Testin lopputulos pitää olla vihreä taimi, joten aikaa ei oteta juurten ilmestymisestä vaan valmiista sirkkalehdistä. Sitä varten paperissa itäneet pitää kait siirtää multaan?

Menetelmiä tutkaillessani havaitsin, että minulle outo suodatinpaperi vaatii tosiaan muovipussin tai kelmun ympärilleen. Muuten paperi haihduttaa voimakkaasti ja jäähtyy haihtumisesta. Aiheutuukohan tuosta muovista homehtumisongelmaa?
Otsikko: Re: Idätyskokeilun valmistelua
Kirjoitti: Espelt - marraskuu 10, 2007, 00:29:14 ap
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari""Aiheutuukohan tuosta muovista homehtumisongelmaa?


Ei siitä aiheudu jos suunnilleen joka päivä ottaa sen pussin pois ja katsoo valoa vasten itämistä. Saatat kyllä joutua kastelemaan sumutinpullolla suodatinpussia jos itäminen kestää monta päivää.
Otsikko: Idätyskokeilu käynnistyy
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 10, 2007, 15:03:28 ip
Aloitin sitten idätyskokeen edellisessä viestissäni olleilla vaihtoehdoilla. Laitoin 5 satsia a' 5 siementä oman sadon Cayennesta itämään eri aineissa ja lämpötiloissa. Kivivillaa minulla ei ollut, joten multa-turve-suodatinpussi linjoilla liikutaan. Kuulette tästä lähiviikkoina lisää. Tuon perusteella aion valita ensi kevään idätysmetodini arvokkaammille siemenille.

Vihannesten ja kukkien siemenissähän on itävyysprosentit ja itävyysajat painettuna pussin päälle ja ne yleensä pitävät paikkansa. Chilit eivät taida vielä olla noin pitkälle jalostettuja, tasalaatuisia kauppalajikkeita. Onneksi. Mielenkiintoista on juuri lajikkeiden yksilöllisyys ja arvaamattomuuskin.

Chilin siemenet on "ohjelmoitu"   toimimaan kasvuympäristössään parhaalla mahdollisella tavalla. Niin ovat kotimaiset luonnonkasvitkin, joiden siemeniä kyllä myydään, mutta itävyys on mitä on ja voidaan tarvita kaikenlaisia temppuja, että niistä saa taimia. Suomalaisia siemeniä esimerkiksi pitää talvehdittaa maassa ennen kuin ne itävät. Vaihtoehtoisesti niille voi tehdä "kylmäkäsittelyn" eli pitää mullassa jääkaapissa joitakin viikkoja ennen kylvämistä ulos. Kullero on tyypillinen esimerkki. Nyt ovat siitäkin kuulemma jalostaneet "tarhakulleron", jonka saa itämään vähemmillä tempuilla. Hyi!

Chileissä lienee näkyvissä eri lajikkeissa vielä alkuperäisestä kasvupaikasta johtuvia erikoistarpeita. Autiomaassa kasvit alkavat itää sadekuuron tullessa, joskus jopa vähän ennen sitä, sillä ne osaavat ennustaa säätä. Sademetsässä valon lisääntyminen (kun iso puu on kaatunut) saa pikku aluskasvillisuuden rehottamaan. Siellä voi olla vuosia itämättömiä siemeniä odottaen vain sitä valonsädettä. Vuoristokasveilla lämpötilan nousu keväisestä kesäiseen käynnistää itämisen.

Aji Cristal 3 viikkoa kylvöstä: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/cristal_taimet.jpg)

Samalla tavalla vierekkäin idätetyt siemenet, joista toinen putkahti pintaan reilussa viikossa ja on jo kuusisenttinen kasvi oikeita lehtiä muodostamassa. Toinen on vasta nousemassa mullasta kolmen viikon piileskelyn jälkeen. Tilastollinen hajonta lienee vaikeimmin ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä ominaisuuksia luonnonmukaisten kasvien idätyksessä. Senkin on kasvi ohjelmoinut siemeniinsä.  Kyse on aivan yksinkertaisesti henkiinjäämisestä. Kun taimet joukolla puskevat maasta, aina jää muutama itämättä. Ne ovat siltä varalta, että tulee heinäsirkkalauma, tulva tai vuohikatras ja tuhoaa pikku taimet. Kasvipa on tähänkin valmistautunut ja muutama taimi ponnahtaa vielä pari viikkoa myöhemmin tai seuraavan sadekauden jälkeen paikkaamaan menetyksiä.

Tästä johtuen olisi varmaan viisasta laittaa ainakin 5 siementä itämään kerralla. Eiköhän niistä 3 käyttäydy "normaalisti". Liiat taimet voi sitten heittää pois tai lahjoittaa vastahakoisille naapureille.

Näyttää siltä, että sadonkorjuuaika ei ole hyvä aika itämiselle. Minulla näet kaikki idätyskokeet ovat epäonnistuneet, jos olen ottanut siemenet tuoreesta chilistä (tai kirsikkatomaatista) ja laittanut ne kosteana maahan. Siementen pitänee viettää kuiva kausi ennen kuin ne ovat valmiit itämään.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - marraskuu 10, 2007, 23:31:17 ip
En nyt pysty ihan tarkasti muistamaan, mutta en ainakaan paljoa yli vuorokautta ollut haban siemen kuivilla, ennen kuin pistin multaan. Tosin pistin niitä ehkä 20 tai jotain ja vain viisi nopeinta kasvatettiin isoiksi.
Otsikko: Itämistuloksia 1
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 13, 2007, 13:34:17 ip
En taida osata kahvisuodattimessa idätystä tai sitten Tampereen kraanavesi ei sovellu chileille.

Ensimmäiset elonmerkit ovat ilmestyneet siemeniin. Vähän yllättäen ne eivät olleetkaan suodatinpaperissa nähtävissä vaan happamessa turpeessa 25 asteisessa paikassa. Kolmessa vuorokaudessa Cayennet muodostavat juuria ja samalla ne ovat nostaneet turvetta sen verran, että juuren kaari paljastui pinnalle näkyviin parista kohdin. Tuosta on vielä matkaa sirkkalehtiin, mutta odotellaan.

Suodatinpaperissa ei ole mitään eloa, tai yksi epäilyttävä siemen on. Sen juuren ilmestymiskohtaan on muodostunut limamöykky, joka vaikuttaa pilaantuvalta bakteerimuodostelmalta. Tämä oli noiden turpeessa itävien vieressä. Olenkohan pitänyt paperia liian märkänä, kun sillä on koko ajan ollut alapää vedessä? Viileässä pimeässä tai 30 asteen lämmössä ei myöskään ole mitään elonmerkkiä. Nekin ovat hyvin märkiä.

Ikkunalaudalla huoneen lämmössä hiekan sekaisessa mullassa ei myöskään ole vielä merkkejä, mutta enpä niitä näin nopeasti olisi odottanutkaan.

Merkittävä havainto tässä vaiheessa on, että vuorokauden liotetut siemenet eivät ole itäneet, vaan aivan kuivana kylvetyt. Kraanavesi taas?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - marraskuu 13, 2007, 13:56:51 ip
Ainakin annuumit itävät ihan hyvin pelkässä vedessäkin. En usko, että liika märkyys haittaa itävyyttä. Ikkunalaudalla voi olla liian kylmä idättää chilejä. Tai sanotaanko, että lämpötila voi olla aika kaukana optimista, muttei välttämättä liian kaukana.

Kokeilen tällä hetkellä myös rocotojen idättämistä pelkässä vedessä, mutta toistaiseksi noin viikossa ei ole vielä tapahtunut mitään. En kyllä sitä näin nopeasti odottanutkaan.
Otsikko: Neljäs päivä
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 14, 2007, 11:23:09 ap
Yksi pikkiriikkinen "häntä" eli juuri oli ilmestynyt kahvisuodattimessa oleviin siemeniin neljäntenä päivänä. Tämäkin 25° lämmössä. 21 tai 30 astetta eivät ole vielä reagoineet mitenkään.

Missä vaiheessa tuo pitäisi siirtää multaan?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - marraskuu 14, 2007, 15:18:42 ip
Helpointa varmaan mahdollisimman pian. Omat vedessä itäneet ainakin oli aika hankala saada multiin, kun niissä oli 3cm ohuet juuret.
Otsikko: Viides päivä
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 15, 2007, 11:23:02 ap
Suodatinpussin salaisuuksia: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/suodatinpussi.jpg)

Keskilämmössä yksi siemen oli kasvattanut vajaan senttisen juuren ja siirsin sen kosteaan multaan. Muista pusseista ei löytynyt kuin 1 tulossa oleva "troppiselta osastolta" eli patterin kyljessä majailevasta 30° pussista.

Mietiskelin vähän kevättä ja monien eri lajien idätystä samaan aikaan. Suodatinpusseissa nuo saisi pysymään järjestyksessä kun laittaisi mini-kokoisiin minigrip pusseihin vähän taitellun ja leikatun suodattimen ja pohjalle tilkan vettä. Nimitiedot voi kirjoittaa pusseihin ja suodatinpaperissakin kuulakynä näkyy pysyvän. Pussit voisi rei'ittää reunastaan ja laittaa pieneen kierrekansioon. Puolen litran pussit saattaisivat olla kätevämpiä tuossa. Itämiskansiota voisi sitten selailla helposti.  :lol:

Toisaalta, multaan ne on kuitenkin lopulta laitettava, joten ehkä ne minulla voisivat aloittaakin mullassa. Katsotaan, miten tämä kokeilu etenee.
Otsikko: Kuusi päivää kylvämisestä
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 16, 2007, 11:37:41 ap
Itämiskilpailun voittaja: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/taimi_16_11.jpg)

Nopeusvoittajaksi selvisi lannoittamaton, hapan kasvuturve noin 25° lämmössä patterin lähistöllä. Kantena tuossa on ollut läpinäkyvä ohut muovilevy, jostakin einespakkauksesta leikelty. Kaikissa purkeissa ja suodatinpapereissa on 5 siementä. Joukkuevoittajaksi julistetaan se, joka saa ensimmäisenä 3 terhakkaa taimea aikaiseksi.

Kuva on otettu aamuvarhaisella, nyt taimi on jo pystyssä ja vihreä. Muuten tilanne on sellainen, että kaksi kahvisuodattimessa itänyttä on mullassa ja niistä toinen saattaa nousta vielä tänään tai ensi yönä. Muuta itämistoimintaa ei ole havaittavissa.

Ihan uteliaisuuttani laitoin vielä yhden vertailuryhmän multiin, mukana myös vaikeammin itäviä lajikkeita. Katson, onko täysikuu-teorialla jotakin katetta.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36916#36916

Täysikuu on ensi viikon lauantaina ja nyt pitäisi olla juuri oikea aika kylvää silloin taimelle innolla puskevat siemenet.  :lol:
Otsikko: Taas töppäilin suodatinpussien kanssa
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 17, 2007, 14:43:00 ip
Uusia, odottamattomia ongelmia kahvisuodatin-metodin kanssa. Siemen ei irtoa sirkkalehdistä, kun taimi nousee mullasta. Ehkä lehdet myöhemmin vapautuvat itse vankilastaan, mutta helposti se ei pois tipahtanut.

Syy lienee juuri metodissa. Multaan kylvetyt siemenet ovat jo tarttuneet ympäristöönsä ja jäävät sinne, kun sirkkalehdet kasvavat. Suodatinpaperista varovasti multaan siirretty juurtunut siemen ei tunnu kestävän kovaa käsittelyä, joten se jää löyhään multaan lähelle pintaa. Seuraus on, että siemen jää kiinni lehtiin ja nousee niiden mukana ilmaan. Siellä se kuivuu kovaksi ja taitaa vielä kutistua samalla tiukemmin sirkkalehtien päälle.

Juuttunut siemen: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/juuttunut.jpg)

Muistan täällä keskustellun ongelmasta, mutta en sitä nyt löytänyt. Ilmeisesti juuren kasvattanut siemen pitäisi vain tampata tiukempaan multaan ja vähän pintaa syvemmälle?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - marraskuu 17, 2007, 15:37:11 ip
Yleensä lähtee ihan itsestään siemenestä sirkkalehdet vapaiksi. Jos se näyttää pahasti jumittavan, niin kasta juuttunut siemen, odota hetki ja vedä varovasti.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: ChaiN - marraskuu 17, 2007, 15:44:35 ip
kypärä päässä. ei sitä soitellen sotaan.

ihan hauska idea toi idätyskansio :) himo-organisointia :D

eiköhän se siemen irtoa. voihan sitä koittaa kastella ja sit koittaa varovasti irrottaa vähän ajan päästä.. jos olis pehmenny vähän..

vois kyllä kuvitella että jos sen siemenen istuttaa vähän syvemälle ja tiukempaan multaan niin noustessaan pinnalle päin verso karistais sen kypäränsä.. en tiiä sitte vaikuttaako negatiivisesti mullasta nousemis nopeuteen..
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 17, 2007, 15:48:58 ip
Ei kai tuo nopeus siinä vaiheessa enää mitään merkitse, kun juuri on kuitenkin jo todettu kehittyneen. Tuo kypäräpäinen oli mullan alla vain pari päivää.

Kirjoitin ongelmasta siksi, että toinenkin taimi on nousemassa samalla tavalla. On siis syytä epäillä vikaa menetelmässä.
Otsikko: Kahdeksas päivä
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 18, 2007, 11:40:56 ap
Helpotuksen huokaus!

Kypärä oli pudonnut päästä yön aikana. Ihan itsekseen.

Muutoin tilanne itämisrintamalla on edelleen epäselvä. Voittaja itämisalustojen joukkuekilpailussa ei selvinne vielä tänään, mutta yllätys on muhimassa.

Asetin vaatimukseksi 3 taimea viidestä siemenestä siksi, että viallisia siemeniä on aina joukossa ja viimeiset hidastelijatkin voidaan sulkea ulos kilpailusta. Kuivissa siemenissä jo oli muutama reunasta ruskea ja nyt suodatinpusseissa ne ovat mustuneet lisää eivätkä ilmeisesti idä ollenkaan. Niitä ei näyttäisi olevan kuin enintään 1 idätyserää kohti, joten ne eivät ratkaise kilpailua.
Otsikko: Yhdeksäs päivä
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 19, 2007, 11:52:15 ap
Siemenet näyttävät pitäneen viikonvaihteen vapaata. Yksikään ei ollut kasvattanut juuria tai ituja. Ehkäpä maanantaina taas jatketaan.

Tilanne on tasainen. Kaikilla idätystavoilla on yksi taimi pinnalla. Kahvisuodattimista kylmin on saanut kaksi multiin, muilla vain tämä yksi. Ensimmäinen juuri ilmestyi neljässä päivässä, mutta yhdeksäntenä ei vielä ole toista näkyvissä. Taitaa olla aikamoisia eroja siemenissä, vaikka kaikki ovat samaa itse kasvatettua erää. Ne ovat pölyttyneet parvekkeella ja ristiinpölytys on mahdollista eri lajikkeiden välillä. Se tietysti vaikeuttaisi itävyyttä. Sääli, jos kokeilu kaatuisi tuommoiseen. Nyt on vain odoteltava eikä vielä spekuloitava.  :lol:

Mullassa kasvaneista viileimmässä on eniten eloa, mutta ei vielä lisää taimia näkyvissä.

Sellainen näyttää selvältä, että siementen liottamisesta ennen kylvöä on vain haittaa. Laitoin yhden viiden siemenen erän melkein vuorokauden vedessä liotettuna multapurkkeihin mukaan, eikä niistä ole ainoatakaan elonmerkkiä. Nehän saivat tavallaan ylimääräisen päivän etumatkan tuossa liotuksessa. Eikä idun itua.  :twisted:
Otsikko: 11 päivää mullassa ja kahvisuodattimessa
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 21, 2007, 16:43:44 ip
Viimeiset millimetrit juuren muodostamisesta sirkkalehtien pinnalle nostoon kestävät yllättävän pitkään. Mullassa kuhisee ja valkoista näkyy sieltä täältä, mutta voittajaa en voi vielä julistaa.

Kahteen taimeen on yltänyt jo kolme eri idätysmetodia ja kolmatta taimea odotellaan mihin tahansa tai kaikkiin niistä ehkä huomenna. Yllättäjä voi iskeä leveällä rintamalla vielä kaikkien ohi, sillä nyt äkkiä liotetuissakin siemenissä näkyy eloa.
Otsikko: 12 päivää idätyskoetta
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 22, 2007, 11:50:06 ap
Nyt on sekin kummallisuus nähty, että siemeneltä petti suuntavaisto ja juuret nousivat mullasta! Lieneekö jatkuva matalapaine vaiko kuun vetovoiman heittelyt syynä? Vai ovatko päivät niin synkkiä, että siemen ei aistinut valoa oikeasta suunnasta? On se jo kääntänyt suunnan alaspäin.  :lol:

Itämiskilpailun voittaja voidaan julistaa. Ensimmäisenä kolme vihreää taimea viidestä siemenestä kasvatti, yllätys yllätys: Kaikkein tavanomaisin yhdistelmä.

1) Hiekan sekainen kukkamulta 21° ikkunalaudalla.
Kolme taimella ja neljäskin tulossa:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/voittaja.jpg)

Kakkoseksi on mitä todennäköisemmin tulossa viileimmässä eli 21 asteessa pimeässä komerossa kahvisuodattimessa idätetyt. Kaksi vihreää taimea ovat saamassa kolmannen kaveriksi kohta pintaan. Näistä yksi siemen osoittautui vialliseksi ja mustui, 1 ei vieläkään ole muuttunut mitenkään.

Kolmanneksi tulee joko ensimmäisenä taimen kasvattanut turve 25° lämmössä tai esiliotetut siemenet mullassa. Näistä puuttuu se kolmas taimi, mutta aihioita on kummallakin näkyvissä.

Kahvisuodatin ei ollut minun alaani ainakaan lämmössä. 25° on tuottanut 2 juurta, 30° vain yhden. Pussit haiskahtavat lievästi rikille, kun ne aukaisee. Jotakin pilaantumista epäilen, mutta odotellaan nyt vielä.

Kuin kiusalla paljon myöhemmin itämään laittamani "täyden kuun ruukun" ensimmäinen, Starfish nosti sirkkalehtensä reippaasti pinnalle viidessä päivässä. Lajikkeissa on eroja.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - marraskuu 22, 2007, 18:53:40 ip
Nuohan olivat annuumin taimia. Sehän on suhteellisen pohjoinen lajike, ehkä siitä johtuu hyvä itävyys viileämmässä. Seuraavat kokeet haboilla?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 22, 2007, 19:33:22 ip
Saatat olla oikeassa. Lajike tietysti vaikuttaa asiaan. Haban siemeniä vain ei ollut noin runsaasti käytössäni. Cayenne kyllä on läheltä päiväntasaajaa kotoisin, Ranskan Guayanasta.

Nyt tuossa voittaneessa purkissa on jo viideskin itu tulollaan, eli täydellinen itämistuloskin vielä. Minä en näe mitään syytä lähteä etsimään lämmintä idätyspaikkaa enkä myöskään enää liottele chilin siemeniä. Isot "herneet" kuten rocotot voivat toki siitä hyötyä.
Otsikko: Idätyskokeen yhteenveto
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 23, 2007, 13:04:01 ip
Näin siinä sitten kävi:

Kokeen aloitin 10.11. laittamalla 5 viiden siemenen erää itse kasvatetun Cayennen siemeniä multaan, turpeeseen ja kahvisuodattimiin eri lämpötiloihin. Lisäksi oli 5:n siemenen purkki vuorokauden etukäteen liotettuja siemeniä mullassa, jota pidettiin eri lämpötiloissa.

Multapurkit on syytä desinfioida kaatamalla kiehuvan kuumaa vettä mullan läpi. Muuta kastelua en koko aikana tarvinnutkaan. Multa pysyi kosteana kun siinä oli suurimman osan ajasta läpinäkyvä, löyhä kansi päällä. Se myös suojeli multaa pikku kärpäsiltä, joiden toukat tiettävästi syövät taimia ja niiden juuria maan alla.

Kahvisuodattimet laitoin minigrip-pusseihin. Osassa oli alakulmat leikattu pois ja pussit olivat vesiastiassa. Yksi pussi oli ehjä ja kaadoin sen pohjalle tilkan vettä, mikä riitti pitämään suodatinpussin kosteana koko ajan. Tähänkin suosittelen keitettyä vettä, sillä limaisuutta esiintyi loppuvaiheessa. En sulkenut pusseja aivan ilmatiiviisti, sillä käsitykseni mukaan itämisessä tarvitaan happea. Jäähän sitä kyllä pussiin ja jos niitä vielä auotaan päivittäin, niin saattoi olla turha varotoimenpide. Pussien läpi näkee avaamattakin valoa vasten, milloin juuri alkaa muodostua. Kaikki pussit olivat koko ajan hyvin märkiä.

Siementen liotus vedessä ennen kylvöä on herneillä ja isoilla kukan siemenillä huomattavasti itämistä nopeuttava tapa, mutta chilinsiemenillä sillä oli hidastava vaikutus. Syy hidasteluun ei minulle selvinnyt. Toisaalta itäminen oli tasaista. Liotusaika ei ole tuossa tulostaulukossa mukana. Siitä tulisi päivä lisää ja sijoitus putoaisi pykälän.

Kokeen tulokset, aikoina ensimmäinen ja kolmas taimi pinnalla:
1)   Nopein ja paras itämistulos: Hiekkapitoinen kukkamulta ikkunalaudalla 21° lämmössä 7-12 päivää, kaikki siemenet itivät
2)   Kahvisuodatin viileässä pimeässä komerossa 9-13 pv, 4 itua
3)   Liotetut siemenet mullassa vaihtelevassa lämmössä   11-13 pv, kaikki siemenet itivät.
4)   Lannoittamaton hapan turve 25° lämmössä patterin lähistöllä 6-14 pv, ainakin 4 tulossa
5)   Kahvisuodatin 25° lämmössä 7 pv ensimmäinen, mutta toinen vasta 13. pv eikä jatkoa näkyvissä.
6)   Kahvisuodatin 30° lämmössä vesiastiassa patterin kyljessä 9 pv yksi ainoa itänyt.

Kaikissa muissa kuin komerossa oli lämpötilan vaihteluita, kun pakkanen lisäsi termostaatilla varustetun patterin lämpötilaa ja suojakeli taas laski sitä. Nuo ovat suojakelin lämmöt.

Päivän tai parin ero itämisnopeudessa melkein kahden viikon aikana ei juuri mitään merkitse, joten 4 ensimmäistä voitaisiin laskea  saman arvoisiksi. Loput putoavat heikon itämistuloksen vuoksi pois minun idätysmenetelmistäni.
Otsikko: Kuuhulluille kummasteltavaa
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 24, 2007, 14:38:35 ip
Erään teorian mukaan (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36916#36916) kuun vaiheet vaikuttavat ratkaisevasti myös kasvien itämiseen ja luonnonkasvit pyrkisivät putkahtamaan pinnalle täyden kuun aikaan. Tuota teoriaa testatakseni (ja muiden kuin annuumien itämistä tutkiakseni) laitoin  9 päivää ennen täysikuuta samaan purkkiin tosi tiheään 2 baccatumia, 2 chinenseä ja vertailuryhmäksi Cayennea. Siemenet laitoin mullan pinnalle kaksi kappaletta kunkin nimikyltin eteen ja ripottelin hiekkaa päälle. Siemenet valitsin sen mukaan, mitä sattui eniten olemamaan.

Testipurkki täydenkuun aikaan 24.11. (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/kuupurkki.jpg)

Itiväthän ne. Eturivin baccatumit ovat kaikki maan pinnalla. Starfish oli nopea ja ensimmäinen oli taimella jo viiden päivän jälkeen. Campane on ilmestymässä juuri täyden kuun aikaan.

Chinenseistä Red Datil on tuottanut taimen ja toinen on nousemassa. Oman sadon Habanerot eivät idä. Eivät ole aikaisemmissakaan yrityksissä itäneet. Tarkkaan katsoen siemenen keskellä on tumma alue, eli ne ovat pilalla. Kasvi oli pakkasiin asti parvekkeella ja kypsyminen tapahtui ikkunalla ilman lisävaloa loka- marraskuussa. Ei ihme, että ei ole itua.

Vertailuryhmän Cayennessa ei ole mitään vielä pinnalla, mutta hiekkaa niiden päältä raaputtaessani löysin kyllä juurien muodostusta. Parissa, kolmessa päivässä ne nousevat eli vauhti on edellisen testini kärkitasoa. Cayenne osoittautui vain hitaammaksi kuin muut tämän testin lajikkeet. Purkin säilytyspaikka vaihteli, mutta enimmäkseen se oli noin 25° lämmössä.

Entä se kuun vaikutus? Paha sanoa. Ei siitä ainakaan haittaa ollut.  :lol:
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Siika - marraskuu 25, 2007, 20:20:34 ip
samanlaisia kokemuksia minullakin noista idatyshommista paras prosentti tuli ku laitoin varaaavan takan paalle ,siella on välilillä kuuma välillä ei niin kuuma eli vaihtelu on suuri kun lammitan vain kerran vrk tätä huushollia no kuiteki idätettyä on siemenet saatu kasvu on sitte eri asia eli onkimatoja tuppaa tuleen miltei kaikista :oops: no onhan täällä viiletä ja valoakin vain 6 tuntii päivässä ku ontuo suora sähkölämmitys eli jostain häätyy säästää.
Otsikko: Talvilevolle ollaan laskeutumassa
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 27, 2007, 11:17:11 ap
Karsin kesän viimeiset chilit.
(http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/haba_talveksi.jpg) ...   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/taba_talveksi.jpg)

Habanero oli niin pieni, että taittelin siitä vain vanhat lehdet irti ja oksien päitä vähän lyhensin. Muutamia uusia pieniä lehtiä jätin kasvamaan. Tabascosta leikkasin kolmanneksen pois ja laitoin latvan pulloon. Tuskin se juurtuu näin pimeillä, mutta voihan tuota kokeilla.

Rangat vein autotallin ikkunalle. Kun patteri ei ole sillä suunnalla, ikkunan lähellä oli nyt vain 10 astetta. Pakkasilla se voi ehkä pudota muutamaan plusasteeseen. Enpä osaa arvioida, pysähtyykö kasvu täysin, vai hidastuuko se vain. Kevään tullessa, ehkä jo maaliskuun alussa noille voisi vaihtaa isommat ruukut ja uutta multaa ja tuoda ne lämpimään. Paljon lisävaloahan minulla ei ole niille tarjota. Parhaassa tapauksessa ne kuitenkin ohittavat kasvussa kevään uudet taimet. Kokeiluhan tämä vain on. Puolen vuoden päästä ollaan viisaampia - jos ollaan.

Saman tapaisen kohtelun koki myös Cayenne jo vähän aikaisemmin.  Vaikka se onkin annuum, voihan tuota katsoa, miten se reagoi. Pitänee suihkutella ne vielä jollakin Raidilla, ettei jää ötököitä salamatkustajaksi kevääseen.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Tuupi - joulukuu 03, 2007, 17:20:46 ip
Missäs jamassa ne idätyskokeilun taimet ovat nyt?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 03, 2007, 17:33:18 ip
Ensimmäisiin pukkaa jo oikeita lehtiä. Ekassa on 2 pientä.
Osan olen jo karsinut. En minä noin paljon Cayennea kasvata ainakaan keskellä talvea. Voisihan noilla tehdä erilaisia kasvatuskokeita, yrittää haaraannuttaa latvaa katkomalla jne.

Mullassa olleet ovat kaikki itäneet, 100%. Suodatinpaperista ei tuon jälkeen ole tullut uutta itua, joten se ei ole minun metodini. Rikoin niistäkin yhden multaan siirtäessäni. Taisi juuri katketa multaa tiivistäessäni. :twisted:

Jos multaa ei tiivistä, siemenen kuori jää sirkkalehtien päälle. On ne nyt kyllä kaikki siitä vapautuneet, joten ei tuo liene iso murhe.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: snu - joulukuu 04, 2007, 07:44:47 ap
Ei ne siemenet luonnossakaan aina hyvin tampatussa maassa kasva. Sirkkalehtien kasvaessa ne työntävät siemenen pois, jos se on jäänyt kypäräksi päähän. Joskus tosin voi toinen sirkkalehti mennä poikki tai siemen voi kuivua niin tiukaksi, ettei kasvi pääse siitä eroon, huoneilma on kuitenkin tasaisemman kuivaa kuin ilma luonnossa. Sumuttelu auttaa.
Otsikko: Starfishit omiin multiin
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 04, 2007, 17:47:16 ip
Starfishissä on 3 sirkkalehteä: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/3_sirkkaleht.jpg)

Vajaa pari viikkoa sitten pinnalle pikavauhtia putkahtaneet Starfishit piti tänään erottaa toisistaan. Toisessa taimessa on 3 sirkkalehteä tavanomaisen kahden tilalla.  Mitäpä tuo haittaa, uusia lehtiä on kuitenkin jo tulossa näiden keskeltä.

Olin laittanut samaan 7 cm pikku purkkiin täyttä kuuta odottamaan 10 siementä aivan vierekkäin. Jos niiden antaisi kasvaa isommaksi tuossa, niiden juuret sotkeutuisivat toisiinsa ja irrotuksessa olisi hommaa. Pienenä juuret saa irti, mutta taimet ovat hauraita ja varoen käsiteltäviä.

Idätyspurkissa oli ahdasta:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/istutus.jpg)

Kaivoin pikku lusikalla kaksi Starfishiä ylös. Niillä oli kovin pikkuiset juuret ja multa tarttui niihin sopivasti. En edes yrittänyt poistaa koko paakkua. Taimet erosivat toisistaan aivan vaivattomasti. Vanhempi (se kolmilehtinen) on paljon pidempi. Päätin istuttaa sen syvään, saman kokoisen purkin pohjalle. Itselläni ei chileistä ole tuollaisesta kokemusta, mutta uskoin täältä lukemaani. Laitoin siis hiukan multaa pohjalle, taimen latvasta pidellen siihen ja lisäsin multaa purkin melkein täyteen. Kasvi lyheni huomattavasti. Siitä pitäisi tulla tukevampi tuolla tavalla ja varteen pitäisi kasvaa uusia juuria. Pitäisi ja pitäisi. Toivottavasti ei mätäne tuohon.  :wink:

Tässä lopputulos:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/starfish4_12.jpg)

Kaksi reipasta Starfishin taimea omissa purkeissaan valmiina kasvamaan isoksi. Minulla on jo varattu niille parvekkeelta kiipeilypaikka, missä voi kasvaa vaikka kolmimetriseksi. Siitä jatketaan sitten kattoa pitkin tai ulos.  :lol:

Onhan tämä aikaista aloittaa noiden hoito. Saattavat nääntyä valon vähyyteen, mutta siinä tapauksessa minulla on lisää siemeniä varastossa. Idätyksen osaan jo.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Tuupi - joulukuu 04, 2007, 18:23:22 ip
Taitaa olla samanlaista ongelmaa piakkoin täälläkin. Habanerot itivät kaikki ja kasvavat vierivieressä keskellä turveruukkuaan. Tarkoitus olisi kuitenkin kasvattaa niistä ainakin kaksi, mielellään kolmekin, ihan "tutkimus"-mielessä eri olosuhteissa ja vertailla kasvua.

Ajattelin erotella ne vasta, kun ensimmäiset oikeat lehtiparit ilmestyvät. Toivottavasti ne vielä irtoavat toisistaan.

Varjostavat jo nyt hieman toisiaan...
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 04, 2007, 18:41:00 ip
Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"... Toivottavasti ne vielä irtoavat toisistaan.

Varjostavat jo nyt hieman toisiaan...

Irtoavathan ne ja ovat tukevampia käsitellä, kun niissä on oikeita lehtiä ja varsi on vähän tukevampi. Voihan juuria vaikka leikata irti toisistaan, mutta kyllä repiminen toimii vielä muutaman kuukauden vanhoihinkin. Jos ne eivät multapaakkua sormeilemalla irtoa toisistaan, juuria voi myös huuhtoa hanan alla. Sen jälkeen ne on kyllä saatava nopeasti kosteaan multaan.

Varjostus aiheuttaa pituuskasvua, jota tulisi välttää tässä vaiheessa vuotta, kun valoa on vähän. Syvempään istutus pitäisi auttaa tuohon. Tomaateille olen sitä tehnyt, mutta en ennen chileille. Parin viikon päästä tiedän, mätänikö varsi noin syvään istutettaessa. Runsaasti valoa tietysti auttaa myös varjostukseen.  :lol:

Pariviikkoinen taimi on tosiaan hauras ja sen saa helposti poikki. Suosittelen muutaman viikon odottelua, jos kyseessä on tärkeä taimi. Minä valitsin tuon idätyksen kohteet sen mukaan, mitä siemeniä minulla oli eniten, eli ne voi helposti uusia, varsinkin näin nopeasti itävät.
Otsikko: Vielä 1 idätystapa kokeiltavana
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 10, 2007, 15:00:29 ip
Kocmocin päiväkirjasta: http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=4029
sain idean vielä yhdenlaiseen idätystapaan. Päätin heti aloittaa kokeilun, kun tarvikkeet olivat sopivasti saatavilla ja kevään oikeita idätyksiä ei viitsi vielä tähän pimeyteen tehdä. Ei kyllä ole vielä mietittynä lajikkeetkaan, eikä kaikkia siemeniä hankittu.

Turpeen pinnalla idätys:   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/idatyslaatikko.jpg)

Otin pienen pahvisen papupurkin, leikkasin sen noin 5 cm korkeaksi (jää juurille tilaa), saksin alanurkat auki kastelua varten ja täytin purkin turpeella. Multakin varmaan kelpaa, mutta ei pidättele vettä niin hyvin kuin turve. Huuhtelin sen taas kuumalla vedellä, sillä pikku kärpäsiä esiintyy edelleen. Siemenet laitoin jäähtyneen mullan pinnalle riviin. Käytin marketin Habaneroista otettuja ja paria muuta lajiketta. Mullan peitin talouspaperin suikaleella. Kanneksi leikkasin piirtoheitinkalvosta sopivan palan.

Idea?  Visuaalinen seuranta itämistapahtumaan.
Kocmocilla se tapahtui ihan talouspaperissa. Tämä näkyi olevan myös ChiliParkin bravuuri jo vuosien takaa. Korvasin talouspaperin kerroksella turvetta paristakin syystä:
- Pieni unohdus ei kuivata koko idätystä, kun turve varastoi vettä
- Itämässä olevia taimia ei tarvitse siirrellä, vaan ne saavat juurtua suoraan turpeeseen
- Tumma tausta vaaleilla siemenillä on paljon selkeämpi kuin valkoinen, ryppyinen paperi
- Negatiivinen seuraus on todennäköisesti siementen jääminen sirkkalehtiin kiinni, kuten kaikessa pinnalla idättämisessä

Talouspaperi peittona ei ehkä ole tarpeellinen, mutta pitää se kosteuden paremmin siemenissä. Se osoittautui helpoksi ratkaisuksi, kun toisen pään teippaa purkin seinään ja toisen pitää nostamista varten kaksinkerroin.

Nehän itää jo ??(http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/itujako.jpg)

Tässä näkymä talouspaperin alle. Kaikki siemenet NÄYTTÄVÄT itävän. Tuon täytyy olla mielikuvituksen harhaa, sillä multaan laittamisesta on vasta 14 tuntia. Tummalla taustalla muodot näkyvät niin selkeästi.

Tähän pitää totuttautua.
Otsikko: Nämä siemenet eivät idä
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 11, 2007, 15:27:30 ip
Nämä eivät idä:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/oman-haban-siemenet.jpg)

Olisihan se pitänyt huomata, jos siemeniä olisi tarkkaan katsonut. Mustaa keskellä, ryppyisiä kaikkialta. Yksikään ei ole itänyt, vaikka monenlaisessa paikassa olen yrittänyt. Kyseessä on oman sadon Habanerot. Ne saivat parvekkeella kylmää yöpakkasiin asti ja lopulta ne kypsyivät sisällä ikkunalla ilman mitään lisävaloa. Eipä tarvitse muita syytellä, kun itse tekee virheet.

Reimersin siementaloa muistan noissa aikaisemmissa kasvatuspäiväkirjoissa moititun huonosta itävyydestä, vannoipa joku, ettei enää sieltä tilaa. Heiltä löytyy kuitenkin valtava valikoima aika kummallisiakin siemeniä, joten menin täydentämään valikoimaani sieltä. Pussi tuli eilen. Eräistä "maatiaislajikkeista" oli siemeniä pistetty reilusti, ainakin 30 tai yli, mutta laatu vaikutti heikolta. Suuri, jopa joissakin pusseissa suurin osa noista siemenistä oli tummunut ruskeaksi ja särkyneitä oli joukossa. Arvokkaammista lajikkeista oli vähemmän siemeniä ja ne näyttivät tuoreemmilta.

Jos vain pari taimea aikoo kasvattaa, on kai saman tekevää, onko siemeniä 5 vai kourallinen, kunhan ne itävät. Nyt piti heti ryhtyä kokeilemaan, mikä näiden siemenien tilanne on:

Reimers seeds:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/maitopurkki_pintakylvo.jpg)

Kokeilen vieläkin pintakylvöä eiliseen tapaan. Jaoin maitopurkin neljää eri lajiketta varten alueisiin, joille sirottelin 4-5 noita siemeniä. Kaikkein pahimmin mustuneet karsin heti roskiin. Tummentunut väri ei hyvin erotu multaa vasten, mutta esimerkiksi alhaalla vasemmalla on rikkinäinen siemen. Siitä tuskin tulee mitään. Yksi taimi kustakin lajista riittäisi minulle, joten pelivaraa on.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 12, 2007, 11:51:56 ap
Kunnia sinne, mihin kunnia kuuluu: Hyötykasviyhdistys välittää hyviä siemeniä ja vielä edullisesti.

Kun omat Habanerot eivät itäneet, löysin tomaatin ja vihannesten siemeniä etsiessäni Hyötykasviyhdistyksen .pdf-luettelosta (http://www.hyotykasviyhdistys.fi/tuoteluettelo.shtml) myös joitakin chilejä. Siellä oli vihdoin pelkkä Habanero. Ilahduin jo lukuisten etu- ja jälkiliitteiden poissaolosta. Perus-haba on minulle erittäin sopiva kasvatettava. Pieni parvekekasvi, joka ehtii tehdä satoa kesän aikana ja ennen kaikkea sopii ruoanlaittoon. Puolikas sitä maustaa meikäläisen keitot ja kastikkeet sopivasti. Sen lisäksi tarvitsen vain jotakin Cayennen tyyppistä, aikaista ja satoisaa annuumia, jota voi palastella ruokaan vähän reilummin.

Liitin siis tilaukseen myös Habaneron, jonka kerrottiin kypsyvän oranssiksi 75 päivässä. Yleensä noille luvataan 90-120 päivää. Siementen tultua laitoin pari kosteaan kahvisuodattimeen. Huoneenlämmössä niihin ilmestyi eilen ja tänään idut 5-6 päivässä. Habaneroni ensi kesäksi on siis turvattu, jos vain onnistun pitämään nuo hengissä pimeän kauden yli maaliskuun auringoille asti.

Marketin hollantilaisista punaisista habaneroista ottamani siemenet ovat itäneet hyvin hitaasti jos ollenkaan. Ehkä ne ovat jotakin hybridilajiketta, josta ei edes tulisi samanlaisia isona. Nyt saa niidenkin idätys loppua, kun löysin kunnon siemenet. Reimerin siemenissä muuten havaitsin ainakin yhdessä hometta murtokohdassa. Se ei voi olla mullasta eikä ympäristöstä, sillä eilenhän vasta desinfioin mullan ja kansi on ollut päällä siitä lähtien. Tuota reittiäkö ne kasvitauditkin meille leviävät?
Otsikko: Turpeessa kuhisee jo!
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 13, 2007, 16:37:03 ip
Uskokaa tai älkää, 3 päivää sitten aloittamani "Turpeen pinnalla idätys" (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3937&postdays=0&postorder=asc&start=75)   toimii jo.

Habanerot siellä työntelevät juuriaan turpeeseen. Vielä nopeampia olivat uudet tomaattilajikkeeni: Toissa iltana turpeen pinnalle lisäämäni pari siementä itivät 1,5 päivässä. Tuohan on mainio tapa seurata itämistä.

Kuva keskeltä itämislaatikkoa: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/turveidut.jpg)

Alareunassa on toissa iltana lisätyt tomaatinsiemenet hyvässä kasvussa jo. Tuosta purkin laidasta saan ne helposti kaivettua ylös chilejä häiritsemättä. Ylärivissä keskellä on itänyt marketin habanero, oikealla vain kaksi päivää turpeella levännyt Habanero-X. Siemen löytyi lattialta kylvöä seuraavana päivänä ja heitin sen sitten multiin.  :wink:

Talouspaperia olen edelleen pitänyt päällä. Lisäkastelua eivät ole kaivanneet. Rasia on ikkunalaudalla huoneenlämmössä ja valossa.
Otsikko: Pintaidätys toimii!
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 15, 2007, 08:38:21 ap
Sorry, kuva on eri puolelta kuin edellinen, mutta  yhtenevä jutun aloituksen kanssa. (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3937&start=75)
KAIKKI siemenet itäneet: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/idut15_12.jpg)

Tämä on mukava idätysmetodi. Viisi päivää sitten aloittamani turpeen pinnalla idätys on herättänyt kaikki siemenet kasvuun. Vauhdissa ovat myös päivän myöhemmin lisätyt lattialta löytyneet siemenet (toisena vasemmalta). Tomaatit (yläreunassa) ovat reilun kolmen päivän jälkeen jo sirkkalehdillä.

Happamen, lannoittamattoman turpeen pinnalla innostuivat nopeaan kasvuun 3 erilaista chinenseä ja yksi baccatum.

Uteliaisuudella seuraan, miten tämä jatkuu. Kansi on nyt otettava pois laatikon päältä. Se säilytti hyvin kosteutensa alun kuumalla vedellä huuhtelun jälkeen eikä varmaan tarvitse kastelua vielä muutamaan päivään. Suihkuttelua ehkä taimille silloin tällöin.

Nuo itäneet olivat kotimaisia Fataliin laatusiemeniä ja marketin habaneroista kuivattuja. Reimerin siementen idätyspurkissa ei näy muuta elon merkkiä kuin hometta muutamassa muussakin siemenessä.  :twisted:
Ne laitettiin turpeeseen päivän myöhemmin ja lajikkeet ovat annuumeja ja yksi bacca. Annuumit taitavat itää hitaammin kuin habanerot? Siltä tämä ainakin minusta vaikuttaa.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 17, 2007, 12:11:59 ip
Pintaidätys voi edelleen hyvin.
Sirkkalehtiä näkyvissä: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/idatyspurkki17.12.jpg)

Ensimmäiset habanerot jo aukovat vihreitä sirkkalehtiään. Edes "kypärä päässä" ongelmaa ei näytä esiintyvän. 3-4 päivää sirkkalehtien vihertymiseen menee ensimmäisestä idusta, josta muodostuu juuri. Tomaatit siirsin omaan purkkiin, sillä ahdasta täällä rupeaa tulemaan.

Pari viikkoa sitten aivan pienenä uudelleen istuttamani Starfishit http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=37891#37891    ovat edelleen hengissä. Kasvu pysähtyi viikoksi uuteen purkkiin totutteluvaiheessa. Toivottavasti ne kasvattivat juuria.
Starfishit uudessa mullassa:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/starfish17.12.jpg)

Syvään istuttaminen ei näytä niitä mädännyttäneen, joten kai tuota voi jatkaa muillakin. Uusi kasvu on kyllä kovin kituliasta. Ehkä ne eivät pidä valostani tai uudesta mullasta. Ei tässä voi kuin odotella. Vanha kunnon Cayenne ei tunnu olevan niin tarkka. Tein niille saman tempun vähän myöhemmin ja ne voivat paksusti.

Cayennet uudessa mullassa:  (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/cayennevertailu.jpg)

Käytän litran jäätelöpakkauksia alkuvaiheen kasvatuksessa. Jaan tilan muovisilla väliseinillä 3-4 osastoon, jotka vastaavat suunnilleen muiden käyttämiä jogurttipurkkeja. Jokainen saa oman juuritilan. Pohjaan teen kastelureiät ja kastelen yleensä alakautta.  4 kasvia on helpompi kastella ja siirrellä kerralla kuin liuta pikku purnukoita. Tässä ovat idätyskokeeni 4 Cayennea uudelleen istutettuna, osa hyvin syvään, osa normaalisti. Tarkoitukseni on tehdä näillä  haaroittumis- yms. kasvukokeiluja. Taimilla on nyt ikää 3-4 viikkoa. Oikeassa laidassa on toinen idätyspurkkini, samanikäisiä taimia, joille ei ole tehty mitään. Sen mittakaava on ehkä 30% liian iso. Tiheässä kasvu ei ole yhtä ripeää.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: e-Boy - joulukuu 19, 2007, 02:07:43 ap
No voehan ny. On tämä Chilivaarin päiväkirja semmoinen idäystestien paratiisi. Tuota talouspaperi-sysdeemiä pitää kyllä koittaa kun seuraavan kerran jotain laitan itämään.  :D
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: wille - joulukuu 19, 2007, 09:44:21 ap
Joo, mielenkiinnosta tätä itsekkin kokeilin ja onhan se jännä tapa idättää! Viskelin vaan mitälie siemeniä kostean turpeen pinnalle ja paperi päälle ja kappas, alle kahdessa vuorokaudessa kolme siementä noin kahdestakymmenestä oli jo itänyt...  :shock:

Edit: painovirhe
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 19, 2007, 11:21:25 ap
Jouduin vain huomaamaan, että homeongelma vaanii tässäkin. Reimerin selvästi vanhoissa, tummissa siemenissä oli hometta ja se levisi niissä nopeasti.  Heitin kaikki pois. Niitä siemeniä riittää.  :wink:

Nyt kun keksisi, miten siemenistä saa homeitiöt pois ennen multaan laittoa. Niitä ei voi keittää. Auttaisiko joku desinfiointiaine?
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 19, 2007, 15:21:19 ip
Minä kyllä syyttäisin siemeniä. Ne olivat Reimerin intialaisia maalaislajikkeita ja selvästi vanhoja, mustuneita ja käppyräisiä. Aika paljon rikkinäisiä oli joukossa.

Turpeen desinfioin kiehuvalla vedellä ja siemenet peitin talouspaperilla ja laatikon päälle vielä muovikansi. Yhden päivän jälkeen jo yhden siemenen murtumakohdassa (siinä, mistä se on irrotettu) oli näkyvissä valkoista hometta. Myöhemmin se levisi muihinkin harmaana seittinä. Osassa siemeniä oli toisen tyyppistä homekasvustoa. Ne olivat suurennuslasilla katsoen nuppipäisiä sauvoja törröttäen ylöspäin siemenestä. Näihin ei tullut sitä seittiä. Turpeessa EI ollut hometta, vain siemenissä. Niiden säilytyksessä on mennyt jotakin vikaan.

Tuossa ensimmäisessä kokeilussani ei hometta ilmestynyt missään vaiheessa.

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"Hyvin dokumentoitu kokeilu. Kuva lopputuloksesta olisi hyvä...

Kiitos vain ChiliPark. Sinultahan tämä idea on peräisin. Kocmocin kuvia katsoessani muistin, miten sinä idätit talouspaperissa. En vain luottanut omaan kykyyni pitää paperi tasaisesti kosteana usean päivän ajan ja niin lisäsin kosteaa massaa. Nyt kun asiaa miettii, siemenet voisivat olla talouspaperin päällä, mutta sen alla olisi kostea multa. Meneehän niiden juuret paperista läpi?

Lopputulos? Minusta se on kypsä habanero suussani.  :lol:  
Siihen menee vielä aikaa.

Tämän päivän tilanne on se, että kaikki chinenset ovat kauniisti sirkkalehdet auki. 1 bacca on vielä kiinni siemenessään nousemassa ylös. Se on ainoa, jolta hattu ei jäänyt heti maahan. Pari taimea siirsin jo ihan pienenä toisaalle, kun tarkoitukseni on tutkia valon vaikutusta pituuskasvuun. Kerrankin oli aivan saman kokoisia samaa lajiketta olevia taimia. Kaikki siis hyvin sillä rintamalla, mutta kuvaa ei juuri nyt ole tarjolla.
Otsikko: Turpeen pinnalla idätyksen yhteenveto
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 19, 2007, 22:25:06 ip
ChiliParkin toivomaan idätyskokeilun "loppukuvaan" linkitin myös aikaisemmat kuvat tältä sivulta:

Tilanne 10.12.   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/itujako.jpg)

Tilanne 15.12.   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/idut15_12.jpg)
Tähän on ilmestynyt pari siementä lisää ensimmäiseen tyhjään väliin sekä pari tomaatinsiementä ylälaitaan. Kaikki ovat jo itäneet.

Tilanne 17.12.   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/idatyspurkki17.12.jpg)

Tilanne 19.12.   (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/idatyspurkki19.12.jpg)

Aivan samaa mittakaavaa en kaikkiin saanut, kun aloituskuvassa ei vielä ollut sirkkalehtiä. Tässähän tapahtui niin, että ensimmäiseen isoon väliin heitin 11.12. pari lattialta löytynyttä siementä, joista ainakin toinen on habanero. Se on nyt suurin taimi, toinen vasemmalta. Nämä 2 aion siirtää toiseen purkkiin lähipäivinä. Saavat muut tilaa. Oikealta kaivoin 17.12. kuvan oton jälkeen muualle kasvamaan laitimmaisen ja kolmannen oikealta. Siemeniä kun oli pari kutakin chinenseä, pääsen tarkkailemaan niiden kasvua erilaisessa valaistuksessa. Baccatum on nousemassa vasemmassa laidassa ja niitä on vain yksi. 15.12. kuvassa kummittelevat pari amppelitomaatin tainta, jotka siirsin muualle 4 päivän ikäisinä. Muistutettakoon vielä, että nopein haba iti parissa päivässä.

Kertaakaan ei tarvinnut kastella lisää. Paperin poiston jälkeen suihkutin pari kertaa, jotta hatut irtoaisivat ja nehän jäivät maahan, kaikki.

Tämä on hauskin, havainnollisin ja helpoin idätystapa, mitä olen kokeillut. Sitä paitsi kaikki itivät ja vielä matkalla mukaan heitellyt ylimääräisetkin.  :lol:
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 20, 2007, 07:23:14 ap
En minä vielä luovuttanut niiden onnettomien Reimerin "maalaissiemenien" kanssa. Eilen aamulla liotin siemenet Tolussa hetken aikaa ja laitoin uuden satsin aivan samalla tavalla itämään. Onneksi siemeniä on runsaasti, vaikka kuuteen kokeiluun.

Tänä aamuna tarkastelin idätyksiäni. Huonot uutiset ovat, että erään lajikkeen viidestä siemenestä kolmessa oli kuori murtunut tai paloja lohkeillut. Nuo viat näkyvät selvemmin vasta, kun siemen turpoaa. Taitavat olla hiiren syömiä tai koneellisesti liian rajusti käsiteltyjä. Muissa lajikkeissa näkyi myös  muutama "mustasilmä", siis itämätön siemen.

Hyvät uutiset ovat, että yhdestä pilkisti jo juuri. :wink:  Alle 20 tuntia mullan pinnalle laittamisesta.  :wink:  Hometta ei vielä näkynyt.
Otsikko: Eipä ollut apua Tolustakaan
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 26, 2007, 21:20:43 ip
Se onneton siemensatsi homehtuu edelleen. Toisissa on sauvamaista nuppipäistä hometta, toisissa harmaata seittiä. Home on vain siemenissä, ei mullassa. Tolussa liottaen se ei hävinnyt, tuli vain päivän myöhemmin.

ChiliPark oli taas kerran oikeassa. Talouspaperissa on ilmeisesti desinfioivaa ainetta. Laitoin vertailuerän samoja siemeniä märkien talouspaperien väliin, eikä siellä ole minkään tyyppistä hometta. Itäminen on hiukan hitaampaa kuin turpeen pinnalla, mutta olen minä sieltä jo pari lajiketta pienellä idulla saanut multaan.

Tilanne 26.12. (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/homepurkki.jpg)

Viikon idätyksen jälkeen tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Vasemman ylänurkan siemenet ovat tunnetusti hitaita. Niissä on vain vähän sauvahometta. Oikean ylänurkan lajike on itänyt huolimatta runsaasta sauvahomeestaan, joka on jo kuivumassa. Alle vuorokaudessa juuren esiin työntänyt siemen tosin jäi kolmen millin juureen, joka sitten kuivui ja homehtui, mutta kolme sitkeätä tainta sieltä nousee homeisista siemenistä. Oikea alanurkka on menetetty, kaikki seitin peitossa, mutta vasemmalla alhaalla ei ole edes hometta ja yksi itu jo näkyvissä. Kyllä näistä vielä chilejä syntyy.

Lajikkeista en kerro vielä, sillä ne liittyvät ensi vuoden teemaani. Siitä näyttää tulevan totta ainakin jossain määrin.  :wink:

Lopetan tämän palstan ja aloitan vuoden ja kasvatuskauden vaihtumisen kunniaksi ihan uuden. Näkyvät jotkut jatkavan samaa päiväkirjaa vuodesta toiseen, mutta minusta  on hieman hankalaa lukea kymmeniä sivuja pitkää juttua, jossa vuosikin saattaa äkkiä vaihtua kesken sivun. Makuasia. Pysyyhän tuolla tavalla yhden kasvattelijan jutut hyvin kasassa. Minä nyt kuitenkin aion tehdä näin.

Linkki 08 kasvatteluun ilmestyy tänne, kunhan pääsen alkuun sillä saralla.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - joulukuu 28, 2007, 16:26:39 ip
Joulunpyhinä tapahtui varsinainen itämispyrähdys niin mullassa kuin talouspaperissa. Sehän oli täysikuun aika.  :lol:

Linnunsilmien suhteen luovuin jo toivosta ja heitin vanhat mullat uusiokäyttöön. Ne eivät olleet minun lajikkeeni. Maustekaupasta löysin Piri Piri pikkuchilejä, todennäköisesti afrikkalaista linnunsilmää. Noista otin muutamia siemeniä ja laitoin kosteaan talouspaperiin. Katsotaan, haluavatko ne kasvaa meillä.

Nyt minulla alkaa olla taimiarsenaalia tulevaa kautta varten. Epäilen kuitenkin, että uusi erä on laitettava tulemaan helmikuussa, kun pimeän ajan ja väärän hoidon tappiot on laskettu. Ikkunalaudalla aion edelleen kasvatella - ja kesällä parvekkeella. Suuriin valohankintoihin tai kasvatuskaappeihin en tunne vetoa. Kunhan tuo aurinko vähän nousee korkeammalle, alkavat minunkin chilini kasvaa - jos ovat vielä hengissä.
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: ZAZ - joulukuu 28, 2007, 19:17:53 ip
Täysikuu toimii. Itselläni hyppäsi 5/5 rocotoa, 2/2 bossea, 2/2 starfish:iä pintaan yhden yön aikana. Ennen olin hyvinkin skeptinen tuon teorian suhteen, enpä enää.  :)
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: PK - joulukuu 28, 2007, 21:57:45 ip
Voi hyvänen aika.
Otsikko: Uskottava se on...
Kirjoitti: chilifellow - joulukuu 29, 2007, 13:11:28 ip
...nimittäin siihen biodynaamiseen viljelykiertoon.  :lol:

2x olen laittanut itämään siemeniä kivivillaan kalenterin mukaan. Sattumaa vai ei - nopeasti ovat baccat, pubit itäny.

:P
Otsikko: Chilivaarin muisteluksia
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 01, 2008, 11:32:05 ap
No niin, 2007 laitetaan nyt pussiin ja jätetään varastoon, arkistoon myöhemmin selattavaksi, mutta ei painolastiksi uudelle vuodelle.

2008 päiväkirjani jatkuu siitä, mihin täällä jäätiin:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.0

Lopetetaan toiveikkaasti satokuvaan menneeltä syksyltä. Tämä on tavoite myös vuodelle 2008.

Tunnen jo maun kielelläni. :wink: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/07/de_arbol.jpg)


Jatkuu... http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.0