toukokuu 13, 2024, 07:39:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


UG Chilit '24

Aloittaja Uuge Poni, tammikuu 11, 2024, 23:34:14 ip

« edellinen - seuraava »

Uuge Poni

tammikuu 11, 2024, 23:34:14 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 31, 2024, 22:26:26 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: listan muokkaus
Nyt aloitetaan kausi 2024. Tarkoitus olisi löytää hyvä maukkaita ja tulisia paprikoita syytävä lajike tuonne parvekkeelle että riittäisi mausteeksi asti.

Tilailin siemenkaupoista nyt kaikki mitä näin mahdollisesti hyödyllisiksi. Eletään leveesti. >:D Laskeskelin että nyt on siemenet laitettava jos haluaa olla varma että ehtivät tehdä hedelmiä kunnolla. Kun ei nuo tiedotkaan mitä niistä löytyy ole täysin tarkkaa.

Ajattelin noissa laaduissa laajentaa habaneroon, chinenseen, sen verran hyvin se menee mausteeksi keittoihin. Ja marketin paprikoista keräsin siemenet. Keltaisia ja punaisia habaneroja marketista. Lie noissa voi mennä yli 160 päivää? Capsicum chinense, annuum x chinense, tms. kuka ties.

Ja kun eihän noista marketin hedelmäosaston tuotteista tiedä onnistuuko, niin piti tilata valikoima noita tulisia chinensejä myös. Yllärinä uutuus Khang Starr Starburst. No jännää! Näillekin voi tarvita sen yli 150 pv.

  • 7pot White, Capsicum chinense
  • KS Starburst, Capsicum chinense
  • Trinidad Douglah, Capsicum chinense
  • Habanero Giallo market
  • Habanero Rosso market



Sitten on pubescenssiä ja baccatumia. Osan kai pitäisi olla vähän nopeammin kypsyviä, mutta joka tapauksessa yli 140 pv noissa voi mennä.

  • Aji Sugar Rush Amarillo '23, Capsicum baccatum (aiemmin idätetty)
  • Aji Cristal '23, Capsicum baccatum (aiemmin idätetty)
  • Aji Habanero, Capsicum baccatum
  • Starfish, Capsicum baccatum
  • Friar's Hat, Capsicum baccatum
  • Mini Rocoto, Capsicum pubescens
  • Turbo pube red, Capsicum pubescens

Viime vuoden odottelun jälkeen annuumitkin kiinnostaa niiden nopeamman kypsymisen vuoksi. Että jos niistä löytyisi parvekkeella menestyvä tyyppi. Ja jopa alle 140 päivässä? Eli sitten tuli katottua:
  • Serrano del Sol
  • Hot Portugal
  • Czech Black
  • Black Hungarian

Vai onko se niin että 140 pv menee annuumeissakin. Nähdään itävätkö edes maaliskuussa, sit kun idätetään nämä annuumit.

Nyt olisi tarkoitus laittaa chinenset ja pubescenssit itämään tuommoiseen Daisy systeemiin. Laitoin siihen suojaksi mylaria (isot kahvipaketit) ja ihan alas säädetyn valon alla tuntuisi olevan kivasti lämmintä.

- Sain myös pikku haavan peukaloon tuosta valon telineestä sen sormiruuvia aukaistessa. Siinä on ruuvin alla terävä työstämätön reuna. Airamin laadunvalvonta?

Ei menny kivutta. :P

Viime vuonna laitoin vain siemenet mullalle. Tänä vuonna ajattelin että huuhtaisen ne desinfiointiaineessa kun nuo on sikin sokin eri siemenkaupoista tilattu. Pari minuuttia 0.1% peroksidissa siis.

Ja istutus siitä ihan viime vuotisiin multiin, jotka kostutettu kiehuvalla vedellä, eli voisko sanoa pastöröity. Laitan viisi per pikkuruukku. Ja Daisyyn ja kupolit päälle.



Näin uusi kausi aloitettu.  ^-^
@ugponics

Zen

Ou jea, monipuolinen kausi näyttää olevan tulossa.

Olisi kyllä hyödyllistä, jos saatavilla olisi dataa kypsymiseen tarvittavasta ajasta. Osasta lajikkeita varmaan onkin, mutta onko samassa yhteydessä kerrottu missä olosuhteissa kasvit ovat kasvaneet.

Uuge Poni

Kivasti on lähtenyt itämään nuo. 8) Tänään otettuja kuvia alla.


^ Turbo Pubella tosin vielä prosessi aika kesken.



Starfish -baccatum virkeänä.



Aji Habanero iduksi ensin, ja nyt vähän keltaisena.



Lemon Starrburst -chinense myös virkeänä.



Piispanhiipparit myös hereillä.
@ugponics

akselsson1

Vanha kunnon Starfish, se on melkoinen Chili kasvamaan. Mulla oli joskus yksi ja varoittelivat että se kasvaa kasvihuoneen kattoon. En uskonut, mutta kyllä se kasvoi kattoon :D
aiemmin kyselit noista kasvuvuorokausista: melkein sanoisin että nyt kun aloitat chinenset, niin jos kaikki sujuu kyllä ne heinäkuussa puskevat hedelmää ja kypsyvät elokuussa-syyskuussa. Baccatumeissa menee saman aikaa tai hieman vähemmän mutta niiden kanssa vähän helpompi onnistua. Sadon kypsymiseen kuitenkin vaikuttaa niin moni asia että siksi nuo luvut ovat tosi arvauksia paketeissa.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

Näin kuun lopussa, 20 idätyspäivän jälkeen todettakoon että Mini Rocoto ja 7pot White ei vielä itäneet. Turbopube Red aika rääpäle, liekö selvinnee. Muut jo itäneet.


Trinidad Douglah kuitenkin iti.

Ja saattaahan nuo sieltä vielä pönkiä, itämisajatkin mainittu jopa 28 pv.

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - tammikuu 22, 2024, 13:30:05 ipVanha kunnon Starfish, se on melkoinen Chili kasvamaan. Mulla oli joskus yksi ja varoittelivat että se kasvaa kasvihuoneen kattoon. En uskonut, mutta kyllä se kasvoi kattoon :D

Juu ei vaikuta olevan sellainen jarrutteleva lajike tuo! :D Idut työnsivät idätyskorin kupua ilmaan.

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - tammikuu 22, 2024, 13:30:05 ipaiemmin kyselit noista kasvuvuorokausista: melkein sanoisin että nyt kun aloitat chinenset, niin jos kaikki sujuu kyllä ne heinäkuussa puskevat hedelmää ja kypsyvät elokuussa-syyskuussa. Baccatumeissa menee saman aikaa tai hieman vähemmän mutta niiden kanssa vähän helpompi onnistua.

Tämä kuulostaa lupaavalta ja näin itsekin mietin että mitä tässä odottelemaan, ei jää tyhjän päälle ehtiikö.

Tosin nyt kun muutama vielä itämässä mietin itseasiassa että pitäisikö tuo 7pot White kohdalla tilata paikkosiemenet vielä, vaiko jättää se ensi vuoteen. Olisi tietysti joku sata siementä noita marketin habaneroja, niistäkin uskoisi että voisi löytyä ihan hyvä habanero.
@ugponics

akselsson1

Jos esikavatus on kunnossa niin mielestäni vielä ehtii Chinenset ihan ok. Mä idätin viimevuonna mun mielestä vasta maaliskuussa niin se oli kyllä liian myöhään. Ite kylväisin mielummin jotaki kunnon lajiketta kuin marketin habaneroa, mutta olen minäki tainnu joskus moisia kasvattaa :) ainaki voi maistaa ennen ku kylvää :D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

Parempi katsoa nämä kortit läpi nyt vaan kun siihen on mahdollisuus. Douglahille puolisoa ja 7 pot White ja Kongo Brown tilattu. Väitteiden pohjalta että just noi chinenset saattaisi olla puolivarjoisalla parvekkeella ok, ja nopeampia chinensejä.

Ehkä ennen lokakuuta kypsiä? Katsotaan. Lisäksi listalle Sansibar Habanero, josta ei muuta tietoa kuin hyvä maku. Hullua kun kuvia katsoessa nuo värit ja pintamuodot kauhean tärkeitä, mutta habanerostahan minä tykkään koska se tuoksuu makean aromikkaalle ja maistuu tuliselle. No, niitä ei nää kuvista.

Näitä tutkiessa jäi toivelistalle nämä lajikkeet:

  • Aji Ahuachapan - C. baccatum joka sopisi isompien paprikamäärien tuotantoon
  • Big Black Mama - C. chinense superhotti, >100 pv
  • Black Biquinho (Chupetinho) - C. chinense jossa mustat hedelmät, <90 pv
  • Cheiro Roxa - C. chinense jossa mustat hedelmät, n. 90 pv
  • HABANERO CHOCOLATE F1 - C. chinense, >100 pv
  • Madre Vieja - C. baccatum jota Chiliguru.uk sanoo aikaiseksi, Lemon Droppia paremmaksi
  • Naga Dorset - C. chinense, n. 100 pv
  • Pimenta Puma - C. chinense joka kuvissa kiehtovan mustan-violetin kirjava, >100 pv

Hienojahan noi liskon-nahkaiset kirjavan väriset superhotit on kuvissa, mutta taidan tänä kautena keskittyä siihen että löytyisi mahdollisimman tuottoisa ja aromikas lajike mausteeksi. Tiedä sitten onko se jo löytynyt tuon Aji Cristalin muodossa, toivottavasti syksyllä voi vertailla.  :chili:
@ugponics

akselsson1

Aina kannattaa tilata lisää siemeniä :D Omalla kokemuksella chinenset joiden hedelmät eivät ole ihan suurimmasta päästä, saattavat kypsyä hieman nopeammin. Takavuosien huippulajikkeet kuten mainitsemasi Dorset Naga olisi mielenkiintoista kokeilla.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

helmikuu 23, 2024, 17:05:13 ip #8 Viimeisin muokkaus: helmikuu 23, 2024, 18:04:36 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: lis.
Tosi paljon on puuhaa näissä riittänyt. Melko kivasti ovat chilipaprikat Daisyssä siemenestä kasvaneet jo taimiksi.

Mitä on opittu?
  • Idätyksessä kärsivällisyys ja tarkkuus palkitaan.
  • Nimilapun pitää olla pitkä, >100 mm tai se häviää, esim. ruukun ja mullan väliin tms.


Piispanhiippa ei vaikuta varoitusmerkeistä piittaavan. Olisi pitänyt ehkä aiemmin jo keksiä tälle paikka.


Trinidad Douglah chinense näyttää ihan elinvoimaiselta.


Myös Lemon Starrburst chinense näyttää oikein hyvältä.


Turbo pubescensilla vähän jotakin keltaista lehdissä.

Ei ole mikään nopeakasvuinen itu tuolla pubescenssillä, mutta urheasti se vaikuttaa yrittävän eteenpäin.

^ Kaikki nuo ylläolevat 6 viikkoa sitten siemenistä istutettu Tammikuussa.

Laitoin myös lisää itämään. 7 pot White, Douglah, Sansibar ja Kongo. Niistä on kaikki näyttäneet itämisen merkkejä.

Idättäessä oli 6 h liotus. Eri lähteiden mukaan pitemmästä liotuksesta ei vaikuta olevan hyötyä, mene, tiedä.



Trinidad Douglahia onkin sitten kivasti. Toivotaan että saadaan se menestymään.  ^-^
@ugponics

marek

Hyvän oloisia taimia sinulla kasvamassa  :D
Itsellänikin mielestäni vahvarunkoisia, mutta ei lähellekkään noita. Menestystä pikkuisillekin.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: marek - helmikuu 23, 2024, 17:08:56 ipHyvän oloisia taimia sinulla kasvamassa  :D
Itsellänikin mielestäni vahvarunkoisia, mutta ei lähellekkään noita. Menestystä pikkuisillekin.

Noi taimet on kato bodannu tota Daisyn mukana tullutta kupolia muutaman viikon ^-^
@ugponics

Chilikarhu

Homma näyttää etenevän mukavasti. Oletko idättänyt joskus aiemmin samoja ilman liotusta ja oliko eroa? Itse en viitsinyt lähteä liottamaan kun erot näyttivät joidenkin nettijuttujen perusteella aika vähäisiltä ja aikaahan oli odotella. Eivätkä omat kasvit olleet kovin pitkään itäviä. Jos pitäisi kokeilla liotusta niin kokeilisin varmaan kovalla hapolla vähän aikaa, koska luonnossa chilit taitavat kulkea usein lintujen ruuansulatuksen lävitse mikä on lajista riippuen aika tosi hapan paikka. Onhan myös siemeniä jotka eivät idä ollenkaan jos ne eivät kulje eläinten ruuansulatuskanavan läpi, mutta chili ei onneksi tunnu kuuluvan niihin kasveihin.

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: Chilikarhu - helmikuu 23, 2024, 23:22:08 ipOletko idättänyt joskus aiemmin samoja ilman liotusta ja oliko eroa? Itse en viitsinyt lähteä liottamaan kun erot näyttivät joidenkin nettijuttujen perusteella aika vähäisiltä ja aikaahan oli odotella. Eivätkä omat kasvit olleet kovin pitkään itäviä. Jos pitäisi kokeilla liotusta niin kokeilisin varmaan kovalla hapolla vähän aikaa, koska luonnossa chilit taitavat kulkea usein lintujen ruuansulatuksen lävitse mikä on lajista riippuen aika tosi hapan paikka.

No tämä lyhyen liotuksen mentaliteetti on ihan muiden testejä ja kokeiluja lukemalla. Itämisprosentti vaikuttaa korkeimmalta ryhmissä joissa 12h tai alle liotus. Omat tulokset viittaa samaan mutta ei kontrollia eikä randomisointia.

Jos ollaan tarkkoja: nämä ym. testit mitkään ei ollut sokkokokeita. Eli testaajan suosikki näkynee.

Mutta vaikuttaisi ettei itämisprosentti tai nopeus kasva ylittämällä 12h liotus ja joillain sitten sekin jo jonkin prosentin heikentää itämisprosenttia.

Ja joskus kauan sitten lukenut eri lajien siemenistä eikä mitkään siemenet parhaiten itäneet vedessä vaan lukemat oli aina viidenneksen tai kolmanneksen sekä mullan kosteuden että ilmankosteuden maksimeista.

- Sitten on Capsicumien idätyksessä myös on tämä että miten siemenen kuori aukeaa? Tukahduttaako kypärä idun. Joillain lajeilla tai fenotyypeillä ilmeisesti siemenen kuoren käsittely saattaa auttaa kuoren irtoamista idusta, tai jopa olla tarpeen itämisen kannalta.

Niin paljon kysymyksiä.

Salpietaria (KNO3) jenkit suosittelee hapoksi. Joistain siemenpankeista saa jopa tilauksen mukaan paketin. Että onko tässä joku vinha perä? Voisiko vain käyttää jotain orgaanista happoa, sitruunamehu tai etikka?

Yleisimmin mainittu on tee tai kamomillatee-liuotus. Tanniinihappo tms? Mutta kaikissa vähän isommissa testeissä jotka itse löysin nämä laskivat itämisprosenttia. Ja jotta ei olis liian simppeliä niin esim. joillain chilisumpeilla tee-liotetut taisi olla se nopeimmin itäneet.  :o

Ja sitten on vetyperoksidiliotus. Siinä on kaksi ominaisuutta. Ja myös siementen desinfiointi.

Toinen vaikutusmekanismi on kaiketi tämä sama itämisen nopeutuminen, kuoren vahojen läpäisy tai muu siemenen vettymisen nopeutuminen.

Sitten on myös idun solujen tehoruokinta peroksidilla. Tämä kai toimii vain jos liuoksessa on myös glukoosia. Tätä itse mietin, että tuhoaako vetyperoksidikäsittely siemenen omat entsyymit joilla se tärkkelyksensä söisi? Eli sitten pitäisi osata tosi tarkkaan glukoositaso laittaa. Eli aika vaikeaa tämäkin, jätettävä.

- Periaatteessahan Euroopassa myytävät siemenet on desinfioitu ennen kuivattamista, mutta chilin siemeniä on moneen lähtöön eikä aina tiedä onko tämä käsittely tehty, ellei sitten kyseessä isompi siemenkauppa.

Eli loppukaneettina sanoisin että turhan hienot virittelyt ehkä turhaa, eikä siemenet välttis kaipaa kuin sellaisen liotuksen että kastuvat, ja sen jälkeen vähän kosteaan eikä yhtään märkään.
@ugponics

Jamsteri

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 24, 2024, 20:26:50 ipSalpietaria (KNO3) jenkit suosittelee hapoksi. Joistain siemenpankeista saa jopa tilauksen mukaan paketin. Että onko tässä joku vinha perä? Voisiko vain käyttää jotain orgaanista happoa, sitruunamehu tai etikka?

Olisikohan tuossa pointtina se, että nitraatti on voimakas hapetin ja sitten sillä tavalla auttaisi? Hapanhan se ei ole, vaan  vahvan hapon suolana erittäin erittäin heikko emäs. eli käytännössä neutraali. Jos itse haluaisin linnun ruoansulatusta simuloida niin pitäisin siemeniä lämpimässä 0,5 % suolahapossa, koska sitähän siellä mahassakin on. Toki suolahappoa on yllättävän vaikea löytää ostettavaksi. Itse ostin aikoinaan Laspek-nimisestä firmasta kun tarvitsin ihan muihin projekteihin (Projektit jäi tekemättä ja vein hapon lopulta töihin labraan :D)

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 24, 2024, 20:26:50 ipYleisimmin mainittu on tee tai kamomillatee-liuotus. Tanniinihappo tms? Mutta kaikissa vähän isommissa testeissä jotka itse löysin nämä laskivat itämisprosenttia. Ja jotta ei olis liian simppeliä niin esim. joillain chilisumpeilla tee-liotetut taisi olla se nopeimmin itäneet.  :o

Teessä voisi olla oksaalihappoa. Löysin tässä joku aika sitten artikkelin, jossa kerrottiin brittimiehen menehtyneen munuaiskiviin hänen nautittuaan joka päivä vajaat 4L jääteetä ja siinä syyllinen oli lopulta oksaalihappo. Jos tämä teen oksaalihappooletus pitäisi paikkansa, itävyyden huononemista voisi selittää se, että hyvin monet oksalaatit liukenevat todella huonosti veteen. Tuo nopeus ei kyllä taas sitten täsmää ollenkaan.


Uuge Poni

Tähän vielä yksi noista testeistä, LEDTonicin idätystestin tulokset:



Testi olisi ollut vielä parempi jos olisi sokotettu nuo siemenryhmät mutta kyllä tästä osviittaa saa liotuksen vaikutuksesta kun tomaattikin on chilien rinnalla.
@ugponics

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: Jamsteri - helmikuu 24, 2024, 20:49:56 ipOlisikohan tuossa pointtina se, että nitraatti on voimakas hapetin ja sitten sillä tavalla auttaisi? Hapanhan se ei ole, vaan  vahvan hapon suolana erittäin erittäin heikko emäs. eli käytännössä neutraali.
...
Teessä voisi olla oksaalihappoa.

Niin, tässä taitaa olla monimutkaisuutta kun on siemenen kuori, ja siemenen sisällä taas itu joka on kasvin sikiö, ja niillä ehkä vastakkaiset ominaisuudet.

Löysin Hernandezin ja kumppaneiden tutkimuksen kun tätä asiaa tutkiskelin, ja he ovat sitä mieltä että KNO3 liotuksen vaikutukset ovat lajikohtaiset ja moninaiset. Tämän https://www.mdpi.com/2674-1024/1/1/2 mukaan mieto kaliumnitraatti-käsittely herneillä:
- lisää veden imeytymistä siemeneen
- vähentää abskissihappoa, joka estää itämisen
- lisää antioksidantti-suojaa
- lisää gibberelliinihappoja, kasvutekijöitä

@ugponics

Uuge Poni

Tänään tälläistä!



Annuumia ja Douglah  >:D  :thumbup:  :right:

Maailma on julma paikka monille ja sen seurauksena hengissä olevien lista on nyt
  • Aji Habanero, Capsicum baccatum
  • Friar's Hat, Capsicum baccatum
  • Starfish, Capsicum baccatum
  • Turbo Pubescens Red, Capsicum pubescens
  • KS Lemon Starrburst, Capsicum chinense
  • Trinidad Douglah, Capsicum chinense
  • Aji Sugar Rush Amarillo, Capsicum baccatum
  • Aji Cristal, Capsicum baccatum
  • Habanero Smarket Giallo, Capsicum chinense?
  • Trinidad Douglah, Capsicum chinense
  • Habanero Smarket Rosso, Capsicum chinense?
  • Peruviano Arancio, Capsicum baccatum
  • Black Hungarian, Capsicum annuum
  • Czech Black, Capsicum annuum
  • Hot Portugal, Capsicum annuum
@ugponics

Uuge Poni

Lauantain 13.4. kuva.



Jännä miten matalakasvuinen tuo oikealla oleva Lemon Starr on (CLemoS). Pörheän oloisena törröttävät lyhyestä varrestaan huolimatta!  :thumbup:  :right:

Hot Portugal annuum vasemmalla on sitä monta kertaa pitempi (AHoP).

Noiden välissä takana näkyy Trinidad Douglah, joka hieman rullailee lehtiään jostain syystä.
@ugponics