heinäkuu 21, 2024, 18:31:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kaleidoskop C. baccatum

Aloittaja Xbow, syyskuu 29, 2009, 11:14:50 ap

« edellinen - seuraava »

Xbow

Nam nam :) Täytyyhän tällekin herkkulajikkeelle antaa oma aihe, mielestäni taatusti aiheen arvoinen chili.

Melkein tuleton, suhteellisen aikaisen oloinen chili. Mielestäni erottuu edukseen makeudellaan sekä ulkomultakasvatettuna hienostuneella aromillaan, kun vertailee esimerkiksi PI 441551:seen tai Pimenta Cambucciin. Baccatumille tyypillisesti tykkää kasvattaa pitkiä oksia, jolloin painavat hedelmät vaativat varsin perusteellista tuentaa. Itsellä kävi vähän hassusti :( Hedelmät ovat isohkoja sekä painavahkon oloisia.

Jos muuta kritiikkiä täytyy antaa, niin hedelmään kenties kaipaisi aavistuksen verran lisää mehukkuutta.

Ei muuta kun mielipiteitä. Jossain olin lukevinani, että jollain on tullut myös tulisia...
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Hombre

Kyllähän Kaleidoskop maultaan on erinomainen, mutta henkilökohtaisesti kaipaisin kyllä siihen hiukan potkua.
Kaikki nämä vuodet kun sitä olen kasvattanut, en ole kertaakaan huomannut siinä kertakaikkiaan mitään tulisuutta.
Olisiko muilla sitten tapahtunut risteytymistä?
Kasvi on minulla ollut muuten myös varsin satoisa.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Herra 47

herkullinenhan tämä on ja aika makea... Mutta tosiaan hivenen poltetta kyllä kaipaa... Ramiro tai rubino ajaa saman asian kuin tämä....
Mutta esim säilykkeessä tulisemman baccan kanssa tasaa poltetta joten kyllä tällä on oma sijansa :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

hutilo94

lokakuu 04, 2009, 17:17:59 ip #3 Viimeisin muokkaus: lokakuu 04, 2009, 17:22:29 ip käyttäjältä hutilo94
Alkoi kiinostamaan...

Onkos kyseisen kasvin siemeniä mahdollisesti siemen ketjukirjeessä?
mitääh?

Xbow

En ole päikseen tätä vertaillut Ramiroa vastaan, mutta epäilen, että ulkona kasvatetun kaleidoskopin hedelmäinen aromi kyllä pieksee kaupasta ostetun Ramiron mennen tullen ( vaikka Ramiro mielestäni on parhaita kaupasta ostettavissa olevia paprikalaatuja ). Tulisuutta tässä ei ole, mutta kuten sanottua, esimerkiksi Nagalla tämä puoli korjaantuu varsin helposti :)

Noo, onhan näitä vastaavia. Ajattelin vaan tuoda tämänkin esille, että on sitä muitakin vaihtoehtoja kuin champion, pimenta cambucci ( + muut samaa tarkoittavat ) tai pi441551.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Herra 47

lokakuu 05, 2009, 10:16:13 ap #5 Viimeisin muokkaus: lokakuu 05, 2009, 10:18:47 ap käyttäjältä herra 47
no oma kasvattamaa ramiroa tuossa tarkoitin ;) ja onhan tuossa baccan oma maku mutta muuten maku ja makeus on aika verrattavissa

Ja ramiro on kyllä yksi parhaimman makuinen (ellei jopa parhaimman) paprika
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Hombre

Palermo sweet on myös hyvä paprika.
(ainakin itsekasvatettuna)
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

JN

Ensimmäinen Kaleidoskop tuli äsken syötyä puskasta. Maku on aivan loistava ja rakenne miellyttävän rapsakka. Tulisuutta ei ollenkaan. Joutui ottamaan Canijon mukaan tulisuutta tuomaan. Poltteen puuttumisen takia en ensi kaudelle tätä ottaisi, mutta aloittelevalle kasvattajalle(8v pojalleni) tämä on loisto valinta. Kasvi itsessään on nätti, podit mukavan kokoisia ja poika saa onnistumisen riemua.Ps. Podicount 63kpl/404g

rhubarburger

Hyvinkin kasvattamisen väärtti lajike. Hyvänmakuinen ja nättikin, ja sen verran mieto että lapsetkin pitävät siitä. Omaan makuun hiukan turhankin mieto. Savustettuna (niinkuin Hombre sen tekee) todella herkullinen mauste melkein mihin tahansa ruokaan. Jälkiruokiin en ole kokeillut, vielä.

Menneen kesän sato omalta kohdalta kärsi kylmästä alkukesästä eikä edes kasvihuoneessa toipunut kunnon satoa tuottamaan. Varmaan kilo kuitenkin, osa piti ottaa vihreinä hallan alta pois.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

Hombre

No niin. Savustettuna tämä tosiaan toimii. Toimii kyllä tuoreenakin. Mutta, savustuskiekkoja antaa tähän viimeisen silauksen. Pätkii savupaprikat mennen tullen.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

sorrii

Ihan hauska lajikehan tämä. Tuli idätettyä tänäkin vuonna. Vastaavat tulettomat tai melkein tulettomat baccatumit on yleensä palleroita tai kelloja, piispanhattuja, ameeboja...

Mä olen oppinut vuosien varrella varomaan omia aistejani tuon tulisuuden suhteen, kun esim. mun äitini on pari kertaa sylkeny tulta kun annoin maistaa: "Ota vaan, ei siinä oo yhtään poltetta ... " [Champion, PI441551, Ubatuba yms.]
Kaleidoskopissakin oon (jopa itse] havainnut poltetta joskus syksyllä parvekkeelta, kun ovat kypsyneet kylmässä. Luulen niin. Samoin on muuten tullut yllättävästi tulisuutta myös Lombardoon, kun oon säilyttänyt pidempään jääkaapissa ... Siitä oon varma.

Mun tytöntylleron tyttärien ristiäisiin multa tilattiin voilepäkakut, kerran. Sattui olemaan juuri silloin sopivasti muutama Kaleidoskopin hedelmä ja uskaltauduin monta kertaa maisteltuani leikkaamaan niistä reinkaita koristeeksi niihin kakkuihin. Oletin vieraiden uskovan silmiään ja varautuvan että voi olla polttavaa. Keneltäkään en saanut kuitenkaan kommentteja ja jäi epäselväksi olisiko joku herkkä voinut niissä aistia jotain "tsiliä" ja olisivatko ehkä jotkut poimineet ne renkaat kohteliaasti sivuun ... Kakkuja muuten kehuttiin, tietysti ...

Tuskin tätä(kään) lajia paljon säilömään viitsii ruveta. Kuivattunakaan en oikein keksi käyttöä. Hyvää vihannesta leivälle ja salaattiin!

Viime kesänä kasvattelin myös PI260460, joka on yksi tulisimmista baccatumeista. Ne hedelmät olivat aika samannäköisiä kypsinä. Tein hauskan kokeilun kun pidettiin taas juhlia mökillä [sisko 60v]: Laitoin kulhoon sekaisin Kaleidoskopia ja PI260460. Vieraita oli ruokapöydässä 12 henkeä eikä taaskaan kukaan kommentoinut chilejä - kaikki syötiin!?! Näyttää siltä, että ihmiset vaan ei kehtaa kommentoida vaikka polttaisivat suunsa ... Eikä sitäkään erikseen mainita jos ei ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

chilifellow

Pitkästä aikaan idätin C. b. Kaleidoskopea. Maku oli muistaakseni ihan jees. Ei poltetta oikein yhtään. Sopii hyvin tuoreena salaatin jatkona. Kypsyminen tais olla hidasta?

Kiitos Ivaloon siemenistä! Hyvin iti. Yhden laitoin. Alkuperä tais olla chilikasvattajat.com...
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

bläkkäri

Täysin tuletonhan tämä oli, niinkuin sopi odottaa. Maku kuitenkin senverran hyvä että menee seuraavallekin kaudelle noille herkkäsuisemmille.