lokakuu 15, 2021, 22:32:36 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Kilp

1
Olen miettinyt vastaavanlaista ratkaisua, mutta minusta tuo  ~160cm vaikuttaa vielä aika pätkältä kun siitä vähentää taimien ja valaisimen väliin jätettävän välin ja valaisimen sekä ripustuksen syövän korkeuden.
2
16.9.2010

Alkuviikosta tuli kerättyä muutama viikko takaperin eteiseen tuoduista taimista kypsät chilit pois. Ylärivissä vasemmalta lukien PI 281429, Naga Morich ja Pink Habanero. Nuista chinenseistä tuli kerättyä ehkä kolmannes jäljellä olevista hedelmistä, eli satoa olisi vielä luvassa jahka loputkin kypsyvät kunnolla. Nämä chinenset menivät kaikki kuivuriin ja jauhamista odottamaan. Alarivissä vasemmalta lukien Aji Cristallia jota keräsin yhen 0,5l etikkasäilykkeen verran ja viimeisiä Turbo Pubeja omenahillotarpeeksi.Ensikauden lajilistaakin on jo tovi mietitty, mutta odotellaan nyt vielä satoa nuista viimeisistä pubescenseista (Rocoto M2 ja Rocoto Peru) ennen mitään päätöksiä.
3
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: PI 281429
syyskuu 03, 2010, 14:15:09 ip
Toiseen aiheeseen postaaman kuvasi perusteella kyseessä voisi hyvinkin olla sama laji. Itseltänikin löytyy ainokaisesta PI281429 taimesta tuollaisia kirsikanmuotoisia hedelmiä. Väri sinulla on aavistuksen voimakkaampi, mutta erillaiset kamerat ja valot sotkevat tietenkin vaikutelmaa...

Sinullakin taitaa noitten hedelmien pinta olla hieman läpikuultava?
4
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: PI 281429
syyskuu 02, 2010, 20:54:01 ip
Hailakkana oranssina minä nuita ainakin olen parit ensimmäiset maistanut, eikä tuo väri ainakaan hätäsellä kasvattajalla tunnu enää kehittyvän. Tulisuutta hailakan oranssilla hedelmällä oli ehkä 50-75% perus Orange Habanerosta, mikä kyllä osuu yhteen fataliin kuvauksen kanssa, mutta valitettavasti sama koski osittain myös aromia. Puolikkaan vielä veteli naamariinsa ilman maitotuotteita kun sama temppu perus Habanerolla saa allekirjoittaneen hikoilemaan ja hapuilemaan jääkaapin ovea.

Hedelmien poimuisuus ja kärjen muoto tuntuu olevan kovinkin yksilökohtaista, kun taas koko ja läpikuultavat "suonet" toistuvat paremmin yksilöstä toiseen. Oma taimeni kasvoi noin metriseksi eteläseinustalla mullan ja Puutarhan Kesän avulla. Sisällä en "kakskasia" saanut kukkimaan, vaan tätä sai odottaa heinäkuun puoleenväliin jolloin taimi oli ollut ulkoruokinnalla jo kuukauden. Ensimmäiset raakileet ilmestyivät heinäkuun puolestävälistä ja ensimmäiset vaihtavat väriä verkkaisesti nyt kahdeksan viikkoa myöhemmin.

Pitänee malttaa odottaa ennen seuraavia sadonkorjuita, jos nuo vielä vaihtaisivat väriä tahi saisivat lisäpotkua...

Alla: Kuvaa yhden oksan alta


Alla: Muutama "kakskasi" testipenkissä.
5
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=779.msg2649#msg2649

Tuosta aiheesta löytyy vielä muutama resepti. Itse kokeilin tuota appelsiinimarmeladia Turbo Pubella ja sitruunan sijasta käytin limeä. Hyvvee tuli, sopii oikein nätisti jäätelön tai räiskäleiden päälle.
6
21.8.2010

Nyt on tutustuttu hillojen ja etikkaliemien keittelyn dekadenssiin maailmaan...

Alla: Vasemmalla: puolukkahilloa Rocoto M2:lla ja sitruunalla höystettynä. Keskellä Mansikka-mustaherukka-vadelmahilloa johon vauhtia lisäämään laitoin kaksi isoa Turbo Pubea, appelsiinin, limen kuoret sekä mehun ja aavistuksen rommia. Oikealla appelsiinihilloa limellä ja Turbo Pubella. Keskellä oleva hillo on ainut johon laitoin ohjeen mukaan Atamonia, eli pitää syödä nämä pienemmät "testierät" alta pois ja tehdä vielä pari isompaa purkkia Atamonilla talvea varten. Reseptien pohjana toimi tämä.


Alla: Marttojen marinoidut valkosipulinkynnet-reseptiä soveltaen tehty Aji Cristal säilyke johon lisäsin vielä muutaman Orange Habaneron. Ensimmäisistä vedoksista tuli opittua sen verta, että purkki kannattaa oikeasti survoa niin täyteen kuin järkevältä tuntuu, ja lisätä vielä tämän jälkeen kourallinen valkosipulin kynsiä täyttämään tyhjä tila...PS: Lisäsin myös Pisimmät chilit 2010 -tulospalveluun muutaman kuvan.
7
Chinenseillä tuntuisi omien kasvatusten kanssa tuo 6cm olevan maaginen raja jonka ylitys ei vielä ennen tätä yksilöä ole onnistunut. Baccatumeilla tuo raja näyttäisi kulkevan kymmenen sentin kohdalla. 9,5cm näyttäisi olevan normi mitta isommilla Aji Cristalleilla, mutta siihen vielä 5mm niin sai odottaa elokuun loppupuolelle saakka...

Ulkona, mullassa ja Puutarhan Kesällä.


Aji Cristal 106mm


Naga Morich 61mm


EDIT:

Selvennykseksi, molemmat kasvavat siis samoissa oloissa: Ulkona, mullassa ja Puutarhan Kesällä.
8
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Armeijatopic!
elokuu 20, 2010, 11:02:57 ap
KarPr - KymPionP - I/03

1.PionK -> ekojen lomien jälkeen päivittämään autokorttiin C-kirjainta -> kortin kanssa PionAukkiin lukemaan kusiauroja -> 2.PionK:hon tetsapienooreille ryhmänjohtajaksi...

Metsä tuli hyvinkin tutuksi, ja siellähän oli loppujen lopuksi paljon helpompaa kuin kasarmilla >:(
9
Huomenna lähtee kotimaista paprikaa, sipulia ja valkosipulia kaupasta kuivuriin. Tarkoituksena olisi lantrata ainakin itse kuivatun ja jauhetun Lemon Dropin ja Aji Cristalin kanssa. Mustapippuria, cayannea, yms en meinannut sotkea sekaan, vaan lähden siitä, että kaikki ainesosat on vähintään tuoreena ostettuja. Samalla voisi hakea kaupasta ainekset ainakin appelsiini- ja mansikkarocotohilloihin, kun nuo ensimmäiset Turbo Pubet kypsyvät vihdoin  :P

Muffen kysymykseen taisin jo aikaisemmin vastata, mutta noin aamu yhdeksästä ilta kolmeen-neljään. Välillä aurinko tosin käy naapuritontin mäntyjen takana jolloin tuo seinusta on ainakin osittain puolivarjossa päivän kuumimpien tuntien ajan.
10
10.8.2010

Päivitys kuukauden tauon jälkeen...

Kaikki taimet ovat olleet pelkällä vesikuurilla kuun alusta lähtien. Viherkasvu ja kukinta näyttäisi hieman hidastuvan, mutta ainakin pihalla voi ämpäreissä vielä riittää ravinteita toviksi. Sisällä sato alkaa baccatumien ja annuumien osalta olla kerätty. Annuumien kanssa kaudesta tuli varsinkin chinenseihin ja pubeihin verrattuna pettymys. Kahdesta jalapenosta irtosi satoa alle kymmenen hedelmän verran, CAP 1042 osoittautui huonosti ruokapöytään sopivaksi lajiksi, eikä Golden Nuggetkaan tee kolmea hedelmää enempää.

Alla: Olin viikon kotoa poissa, chilit pärjäsivät hyvin tuuraajan käsissä ja satoakin sai taas kerätä kupillisen. Kuvassa on myös heikon jalapeno-kauden viimeiset kaksi hedelmää.


Alla: Kauden aikana kuivattua satoa silppurin läpi lyötynä. Oikealla myllyllä olisi tullut tasaisempaa jälkeä, mutta eihän tuon pitäisi makuun juuri vaikuttaa. Mietintämyssyn alla on ollut myös mausteseosten tekeminen ainakin sipulin ja valkosipulin kanssa.


Alla: PI 281429 jota en vielä ole päässyt maistelemaan on kasvatellut satoa reilun kuukauden.


Alla: Myös Pink Habanero on innostunut oikein kunnolla, harmi että en ole keksinyt tälle lajille vielä kunnon käyttöä. Ehkä mansikkahillon jatkoksi?


Alla: Naga tekee myös satoa. Kesää vaan saisi jatkua vielä ainakin kuukauden verran.
11
Itse tein pari pientä testieräpurkkia marttaliiton sivuilta kalastetulla reseptillä, eli marinoituja valkosipulinkynsiä chilien seassa, mutta nyt näitä muita reseptejä katsellessa... Tulipahan laitettua väkiviinaetikkaa  :-[
12
1) Perus Chilinsyöjä on kalju pujoparran omaava henkilö?
Jos parimillinen sänki lasketaan sekä kaljuksi että pujoparraksi.

2) Mihin käytät näitä tujuja mausteita? Resepti?
Jos siihen sopii valkosipuli, siihen sopii myös chili.

3) Mitä suosittelet? Mikä on paras kastike: Insanity Sauce jne. (Ei tulisin vaan ns. 'paras')
Chilikaupan sauhu ja Iguanan Mean Green. Molemmat sopivat myös hieman tottumattomampaankin suuhun.

4) Oletko koskaan joutunut 'ongelmiin' mahdollisesti komerossa sijaitsevan taimitarhan johdosta tai tullin kanssa?
En.

5) Mistä ostat kamasi?
Fatalii, chilikauppa, tarjoustalo ja kodin terra...

6) Henkilö kertoo pystyvänsä ongelmitta maistamaan pari tippaa 'The Sourcea', koska hän syö raakana jalapeñoja. Mitä teet?
Kysyn pokkana löytyisikö keneltäkään seurueesta 'Lähdettä'.

7) Mikä on tuskallisin hetki jonka olet kokenut chilin parissa?
Pilkoin kasan habaneroja kuivuriin ja kävin vessassa.

8) Chili + Ihmemarja? (Ihmemarja hämää makuaistia)
Ikinä kuullutkaan.
13
Lainaus käyttäjältä: Tomppa - heinäkuu 22, 2010, 22:31:01 ip
Onko miten äänekäs peli?

porukoilla on joku vanha siemens joka on pikkuteholla hiljainen mutta täysillä todella äänekäs....


....


Kyllähän se humisee, mutta ei mielestäni häiritsevästi jos tasot asettaa huolella eikä niitä päästä resonoimaan. Viereisessä huoneessa oven takana luulisi hukkuvan kaupungin ja muiden kodin sähkölaitteiden taustahälyyn.
14
Mitat otettu työntömitalla, mutta kuvatessa asteikosta ei olisi saanut mitään selvää...

C. annuum - Jalapeno Early: 7,15cm
Kasvatettu 20cm Pauliinassa, väliaineena altakastelumulta ja lannoitteena Puutarhan Kesä.


C. baccatum - Aji Cristal: 9,21cm
Kasvatettu 25cm Pauliinassa, väliaineena altakastelumulta ja lannoitteena Puutarhan Kesä.
15
Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - heinäkuu 15, 2010, 21:34:39 ip
Jatkoitko normaalia lannoitusta kukinta ja podi vaiheen aikana ja millainen valo oli?Hyvä kirjata ylös niin tietää mihin suuntaan tää teoria kääntyy.


Mikäli tämä kysymys oli ositettu minulle...

Samalla lannoituksella eli: PK, 1,25ml/1l ja jokainen kastelukerta on menty tammikuusta saakka. Ensimmäiset kypsät keräsin toukokuun viimeisellä viikolla, joten tämän jälkeen valon määrä on varmasti kasvanut. Tänään olisi taas tarkoitus kerätä kypsät pois, ja joukossa näytti olevan ainakin yksi huomattavasti muita pienempi haba.
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Ebbin soramäärä
heinäkuu 15, 2010, 14:27:18 ip
Oma jalapeño saa ilta-aurinkoa ja ajastin pyöräyttää 3min syklinsä 0000, 0600, 1200, 1400, 1800 ja 2000. Tuosta jos jättää pois tuon iltakuuden syklin, niin jallu näyttää jo todella surkealta kahdeksan aikaan. Aikaisemmin ennen näitä hiton helteitä riitti yksi sykli kuudelta. Soraa on 8-10cm riippuen kuinka tuon laskee.
17
Oma Habanero Orange tuotti ensimmäiset hedelmänsä normikokoisina, ja myöhemmin kun tehdessä raakileita urakalla osa jäi huomattavasti pienemmäksi. Lämpötilavaihtelua ei kovin hirveästi pitäisi sisällä olla.
18
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kokonaisaika?
heinäkuu 13, 2010, 15:17:37 ip
Keskustelualueella viettämäsi kokonaisaika: 10 päivää, 17 tuntia ja 51 minuuttia.

Miten lie tuon laskee, sillä usein unehtuu foorumit auki kotikoneelle, kun pitää lähteä aamulla liikkeelle  ;D
19
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 12, 2010, 10:08:48 ap
Lainaus käyttäjältä: Woodenleg - heinäkuu 12, 2010, 10:04:55 ap
Annoin ensimmäistä kertaa Trinidad Bushin kukkia. No nyt on pukkailtu kukkaa ja näyttäisi että podiakin alkaisi tulemaan. :)

Kysymys: pitäisikö lannoitusta jotenkin muuttaa tässä vaiheessa? Onko vaikutusta podien kasvuun tai makuun? Siellähän on paljon nuppuja ja tulossa koko ajan lisää. Tällä hetkellä annan Puutarhan Kesää vajaat puoli tl / 1,5 l vettä + merileväuutetta.


Aika isolla kädellä tuota Puutarhan Kesää annat. Suositeltu annostus kun on 1 tl / 10 l. Lannoitteen määrää ehkä hiukan vähentäisin sadontuoton yhteydessä. Jotkut laittavat kasvinsa täysin vesikuurille tuossa vaiheessa.


Eikös tuo 1tl / 10l annostelu ole nyt suunnattu ihan ulos ja tonttiin istutetuille kasveille? Purkin kyljessähän on "sisäkasveille" oma annostelu 0.5tl / 2l = 1,25ml / 1l, jota olen ainakin itse käyttänyt kaikille ruukuissa oleville chileille ovat sitten pihalla tai sisällä ja näin ensimmäiseksi kaudeksi satoa tulee yli odotusten.
20
11.7.2010

Muutama kuva lisää...

Alla: Ensimmäinen kuivatuskokeilu. Halkaisin kaksi Aji Cristallia ja Habaneroa ja laitoin aamulla yhdeksän pintaan uuniin 40-50C. Kuusi tuntia myöhemmin tulos on kuvan mukainen. Taittaessa hedelmäliha raksahtaa kyllä poikki, mutta kovin lyhyeltä vaikuttaa silti tuo kuivatusaika. Morttelia en vielä omista, mutta ajattelin tehdä leivinpaperista taskun ja jauhaa tuon vähäisen kaulimella.


Alla: Champion kypsytti ensimmäiset hedelmänsä jotka päätyivät samantien uuniin cheddar-pekoni täytteellä. Aavistuksen liian suolainen kombo tuo cheddar-pekoni, seuraavalla kerralla kokeillaan sitten tuorejuustolla.Alla: Lemon Dropin ensimmäiset vaihtavat myös väriä. Lajille
näyttää olevan tyypillistä tuollainen mutka "niskassa". Yhtään
täysin väriä vaihtanutta ei vielä löydy, joten maistellaan
myöhemmin.
Alla: Jalapeño Early näyttäisi korkkautuvan altakasteluruukussa,
ebbissä ollaan muutama viikko jälessä. Kumpainenkaan
kasveista ei kummoista satoa näytä antavan. Altakastelu-
ruukusta löytyy neljä jallua ja ebbistä kolme.