huhtikuu 19, 2024, 07:04:37 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Lämpötilan vaikutus podin kokoon

Aloittaja papereeka88, heinäkuu 14, 2010, 13:40:55 ip

« edellinen - seuraava »

papereeka88

NYt kun tämä asia on taas tapetilla niin aloitetaan sille oma linjansa.Oma ajatukseni perustuu kirjaan mikä käsittelee makean paprikan ammattimaista viljelyä.Opuksen mukaan kylmän ilman aikaan kukkivat paprikat muodostavat pienempiä podeja ja lisäksi lämpötilalla oli muutenkin vaikutusta podin muotoon.Mutta,kun itsellä ei vielä toistaiseksi ole mitään omaa kokemusta johon verrata niin onko kukaan muu huomannut lämpötilan vaikutuksella olevan mitään merkitystä?Päiväkirja puolella tätä on jo pohdittu,mutta jos nyt saataisiin enemmän kokemuksia yhdelle topikille niin voitaisiin nuija päätös asiasta :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

RikuS

Oman kokemuksen mukaan kylmä sää pienentää podeja. Tosin oma kokemus on vähäinen ja pohjautuu tasan yhteen esimerkkiin, viime syksyyn. Carrebean red habat alkoivat just kukkia ja tuottaa podeja lokakuun puolessa välissä. Roudasin ne sisään ja podeja tuli, mutta pieniä, eikä ollut poltettakaan hirveesti kuin olisi kuvitellut. Valon määräkin varmasti vaikuttaa asiaan.


TunturiTiger

NOH.... Jos miettii tätä, että mun caribean red habanero teki viimekesänä ja täs alku kesästä tommosia 3-4 cm halkaisialtaan olevia podeja ja nyt näyttää tulevan tommosia pienen omenan kokosia, niin sanoisin, että joo-o.

Chilivaari

Tuommoiset ihan pienimarjaiset, minikokoiset chinenset on yleensä lähteneet alkuun kylmän sään aikana. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg47085#msg47085
Tuntuu siltä, että marjan koko määräytyy jo kukinnassa, sen jälkeen sitä ei pysty korjaamaan; paitsi tietysti poimimalla pienet pois ajoissa, jolloin seuraavista kukista kasvaa isompia tilalle, jos virhe on sillä välin korjautunut.

Toista tai kolmatta vuotta kasvaviin, kitukasvuisiin Habaneroihin noita minikokoisia näyttää tulevan tavallista helpommin, eli on siihen varmaan muitakin syitä kuin lämpö.

papereeka88

On ollut myös puhettä,että habanerot tuottavat kauden ensimmäiset podit pieninä,jonka jälkeen seuraavat ovatkin sitten jo isoja.Tosin yleensähän (jos ei kasvata sisällä) olosuhteet viilenevät jonkin verran,kun chilit roudataan ulos kevään lopulla ja kesän alussa ja jos kukinta osuu siihen niin podit jäävät pieniksi.Tosin on varmasti kasvikohtaisia erojakin kuten kalat69 tuolla päiväkirja puolella kertoi.Mutta voitaisiin varmaan nyt pää sääntöisesti luulla,että lämpötila kukinnan aikaan vaikuttaa suurimpaan osaan kasveja,mutta olisi vielä kiva tietää ovat chinenset herkempiä tuolle lämpötilavaihtelulle?Lämpimistä oloista alunperintulevat kasvit pitävät varmasti suomen alkukesän viileitä säitä hieman vähemmän obtimaalisiana kuin nyt sitten tämän hetken helle säät.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - heinäkuu 14, 2010, 18:50:55 ip
On ollut myös puhettä,että habanerot tuottavat kauden ensimmäiset podit pieninä,jonka jälkeen seuraavat ovatkin sitten jo isoja.

Tuota en kyllä allekirjoita.
Keväisin ensimmäiset Habanerot ovat kasvaneet ikkunalaudalla huhtikuussa, kypsyneet toukokuussa ja niistä on tullut ihan täysikokoisia tasaisessa huoneenlämmössä. Sitten vein nuo samat kasvit parvekkeelle ja kylmä kausi  toukokuulla tai kesäkuun alussa pisti alulle pikkuruisia marjoja.

Kilp

Oma Habanero Orange tuotti ensimmäiset hedelmänsä normikokoisina, ja myöhemmin kun tehdessä raakileita urakalla osa jäi huomattavasti pienemmäksi. Lämpötilavaihtelua ei kovin hirveästi pitäisi sisällä olla.

papereeka88

Jatkoitko normaalia lannoitusta kukinta ja podi vaiheen aikana ja millainen valo oli?Hyvä kirjata ylös niin tietää mihin suuntaan tää teoria kääntyy.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Xbow

heinäkuu 15, 2010, 22:37:05 ip #8 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2010, 22:38:55 ip käyttäjältä Xbow
Se on selkeää, että ravinteilla on merkitystä podin kokoon. Lämpöä nyt onneksi piisaa, ulkoilevan Fataliin ensipodit ovat kasvaneet joutuisasti :) Podit ovat mallia Naga, enkä raakileena kyllä kykenisi erottamaan oman Fataliin podeja Nagan podeista. ( kenties maistamalla huomaisi )

Itse olen huomannut, että jälkisato ravinteiden köyhtyessä on ollut pienipodisempaa. Vesiviljelyssä on helppo pitää ravinnepitoisuudet tolallaan, eli tiukkaa päiväkirjaa pitävien hydroilijoiden´kokemuksia kaivataan :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Kilp

Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - heinäkuu 15, 2010, 21:34:39 ip
Jatkoitko normaalia lannoitusta kukinta ja podi vaiheen aikana ja millainen valo oli?Hyvä kirjata ylös niin tietää mihin suuntaan tää teoria kääntyy.


Mikäli tämä kysymys oli ositettu minulle...

Samalla lannoituksella eli: PK, 1,25ml/1l ja jokainen kastelukerta on menty tammikuusta saakka. Ensimmäiset kypsät keräsin toukokuun viimeisellä viikolla, joten tämän jälkeen valon määrä on varmasti kasvanut. Tänään olisi taas tarkoitus kerätä kypsät pois, ja joukossa näytti olevan ainakin yksi huomattavasti muita pienempi haba.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Kilp - heinäkuu 16, 2010, 09:49:07 ap... joukossa näytti olevan ainakin yksi huomattavasti muita pienempi haba.

Taidamme puhua vähän eri asioista.
Minulla pienet ovat muutaman millimetrin kokoisia marjoja kun normaali Habanero tekee 3-5 senttisiä chilejä. Niissä normaaleissakin on toki eroja, samallakin oksalla, mutta minä pidän sitä aivan luonnollisena vaihteluna. Nuo kääpiökokoiset eivät sitä ole. Bhut Jolokian kääpiöt ovat vähän isompia, jopa 1-2 cm, kun normaalit ovat 5-7 cm. Nuo kääpiökokoiset myös kypsyvät nopeammin. Tuolla on esimerkki eri kokoisista Habaneroista: http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html

Lannoitus on minullakin pysynyt samana, joten siitä ei ole kyse.

papereeka88

No niin nyt on ekat trinidad scorpionin kukat auneet vaatimattomissa yli 26 c asteen lämpötiloissa.Elikkä jos nyt tulee kääpiöitä pensaallinen niin sitten on jokin pielessä.PInk habaneron podihan on minulla jäänyt tuohon n.1 cm ja se kukki ja teki podin tuossa kesäkuun alkupuolen viileissä säissä,joten jonkinlainen vertailu kohta löytyy (vaikka ei kovin tarkka).
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

korzzu

hei paljon olis semmonen ihanne lämpötila chilille? =)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: korzzu - elokuu 13, 2010, 14:32:55 ip
paljon olis semmonen ihanne lämpötila chilille?


Onhan niitä erilaisia, vuoristosta ja rannikolta jne. + vielä kasvihuoneisiin jalostetut.
Vastaan kuitenkin epäröimättä 32°. Sehän on monen chilin alkuperämaan keskilämpö.

korzzu

no nyt on 31 lämmintä et se on varmaan ihan jees?

papereeka88

No niin triidad scorpion joka kukki heinäkuun suurten helteiden aikaan on nyt muodostanut podit varmaankin loppukokoon saakka (vielä kuitenkin vihreitä prkl).Mutta kaikki kasvoivat kunnon kokoisiksi ei tullut noita pihlaja marja chilejä :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Minbaari

elokuu 28, 2010, 18:20:09 ip #16 Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2010, 23:11:45 ip käyttäjältä Minbaari
Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - elokuu 26, 2010, 19:39:03 ip
No niin triidad scorpion joka kukki heinäkuun suurten helteiden aikaan on nyt muodostanut podit varmaankin loppukokoon saakka (vielä kuitenkin vihreitä prkl).Mutta kaikki kasvoivat kunnon kokoisiksi ei tullut noita pihlaja marja chilejä :)


Sama juttu täällä. Ekat jotka kehittyivät kesäkuussa kukkineista olivat puolukan kokoisia, mutta myöhemmin kehittyneet olivat lähes normaalin (ei kuitenkaan bluesmanin kasvattaman) kokoisia.

Edit. iiiison puolukan..  :)
#816

JOL

Alkukesästä kukkineet 2 kpl Gambia Habaneroja tuotti n.330kpl minikokoisia hedelmiä.
Ei nyt sentään ihan puolukan kokoisia, mutta reilusti normaalia pienempiä.

Tällä hetkellä kypsymässä jo normaalikokoisia. Mielestäni myöskään tulisuutta ei ole ollut yhtä paljon näissä pienissä (muistelua viime vuodelta...), mutta jahka isommat on kypsynyt niin tiedetään tästäkin enemmän..

futuristi

syyskuu 28, 2010, 14:37:11 ip #18 Viimeisin muokkaus: syyskuu 28, 2010, 14:39:29 ip käyttäjältä futuristi
Lämpötilahan vaikuttaa kasvin elintoimintoihin samalla tavoin kuin ihmisellä: hieman liian kuumassa on mahdollista lisätä jopa kasvua lisäämällä myös hiilidioksidia huoneilmaan, tietty pitää olla sitten ravinteet, ilmankosteus ja muukin kohdallaan. Tietty vesiviljelyssä, mullassahan ei oo mitään kiirettä. :)

Chilistä en ole lukenut vastaavaa tietoa, mutta eräällä nokkosen lähisukulaisella kasvun hidastmisen rajaa pidetään 13-asteessa. Joten siitä voi vetää johtopäätöksiä, että syksyillatkin ovat jo kasvua hillitseviä myös chileillä.

koshui

Lainaus käyttäjältä: futuristi - syyskuu 28, 2010, 14:37:11 ip
Chilistä en ole lukenut vastaavaa tietoa, mutta eräällä nokkosen lähisukulaisella kasvun hidastmisen rajaa pidetään 13-asteessa. Joten siitä voi vetää johtopäätöksiä, että syksyillatkin ovat jo kasvua hillitseviä myös chileillä.


http://www.sqm.com/PDF/SPN/CropKits/SQM-Crop_Kit_Pepper_L-EN.pdf
Kohdasta 2.6.1 Temperature löytää hyvää materiaalia aiheesta.
Artikkelin mukaan alle 15 asteen yölämpötilat pienentävät podeja ja niiden sisältämää siemenien määrää. Alle 16-18 asteen päivälämpötila taasen vähentää kukintojen määrää.