heinäkuu 31, 2021, 07:45:53 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Viherseinä chilien (ja muiden yrttien) kasvatukseen

Aloittaja Tuxie, tammikuu 13, 2013, 21:01:04 ip

« edellinen - seuraava »

Tuxie

Moikka,

Olen Fresh Effect nimisen yrityksen perustaja ja ajattelin kääntyä teidän asiantuntijoiden puoleen erään uuden tuotteemme kehittelyyn liittyen. Toistaiseksi olemme keskittyneet ilmaa puhdistaviin viherseiniin, mutta samalla on tullut paljon kysymyksiä voiko niissä kasvattaa ruokakasveja. Tätä varten ollaan nyt kehitetty uusi tuote ja ollaan sen tuotannon aloittamisen rahoittamiseksi lähtemässä Indiegogo nimiselle joukkorahoitusalustalle. Tuotetta on mietitty hyvän näköiseksi, laadukkaaksi, edulliseksi ja helpoksi tuotteeksi erilaisten yrttien ja kasvien kasvatukseen. Ohessa yksi piirros miltä tuo voisi näyttää.


Tuo alusta sekä sitä varten kehitetty kasvualusta mahdollistavat mm. seuraavia asioita (testattu nykymallin seinällä, jossa tekniikka on identtinen):
-pH säilyy kasvatukselle optimaalisella (hyvin lähellä, jos säätelet pH:ta kasvuvaiheiden mukaan niin siihen ei toki auta) tasolla ilman kemikaalikikkailuja vähintään pari vuotta täysin uudenlaisen kasvatusalustan ansiosta
-Kasveja noin 50-70kpl. Seinä on noin 80cm leveä ja 200cm korkea.
-Ei multaa --> siistiä touhuamista ja kasvit ovat omissa ruukuissaan joita helppo vaihtaa.
-Automatisoitu ja hiljainen; etävalvonta ja -hallinta järjestelmä saatavissa lisävarusteena
-Kestää parikin kuukautta ilman huoltoa jos lähdet lomille.
-Parempi puolisko arvostaa kun kasvit on siististi seinällä ja näyttää hyvältä!
-Kasveille voidaan tuottaa  ~20-30% korkeampi ilmankosteus kuin huoneilman ilmankosteus, jolloin lehdet pysyy terveempänä talvella
-Ei limotu > ei tarvitse pestä
-Voidaan käyttää myös ilmanpuhdistamiseen ja toimii paremmin kun perinteiset mekaaniset ilmanpuhdistimet.
-Kasvit voidaan suoraan idättää seinässä
-Voidaan laittaa rullat alle niin kesäksi voi viedä esim. parvekkeelle

Kirjoittelin tänne kysyäkseni hieman teidän mielipiteitänne ja miten suhtautuisitte ko. tuotteeseen? Ostaisitteko omaksenne 800-900€ hintaan joka sisältää kaiken (runko, ruukut, kasvatusalusta, lannoitteet ja pumppu) muun paitsi valaisimen (~150€ lisävaruste) ja kasvit/siemenet? Tuleeko mieleen jotain juttuja mitä olisi ihan pakko saada tai hyvä olla tuollaisessa systeemissä?
Avaan myös mielelläni tarkemmin tuon toimintaa jos kiinnostaa. Käytännössä tuo on vesiviljelyn ja aeron sekoitus ja erittäin yksinkertainen rakenteeltaan. Tavoitteenamme on plug&enjoy kokemus sellaiseen hintaan, että sopii useimpien kukkarolle.

Kaikki kommentit olisi tervetulleita ja erittäin arvostettuja. Mulle voi myös soitella/laittaa viestiä jos siltä tuntuu.

-Niko Järvinen
040-5339758
niko.jarvinen@fresh-effect.com

tsilizoo

tammikuu 13, 2013, 23:16:30 ip #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 14, 2013, 09:45:56 ap käyttäjältä jaolsten
Itseäni kiinnostaisi tuon seinän vesiviljelytekniikka eli onko täysin aeroponinen vai jokin "vesiroiskinta" systeemi.

"-Kestää parikin kuukautta ilman huoltoa jos lähdet lomille" Tämä lause pisti silmään. Eli ilmeisesti laite pystyy vaihtamaan vedet ns. automatic?

Jos kaikki toimii kuin kerroit, niin pätevältä systeemiltä kuulostaa.
_ _ _

Edit, jaolsten: poistettu asiaankuulumattomat kommentit.

Miquel

Laitteen arvionti vaatisi jonkinlaisia "räjäytyskuvia" joiden perusteella laittetta/sen toimivuutta voisi ehkä arvioidakkin.

Lainaus käyttäjältä: Tuxie - tammikuu 13, 2013, 21:01:04 ip
Ohessa yksi piirros miltä tuo voisi näyttää.


Eikö laitetta siis vielä ole olemassa vai onko ainoastaan ulkoasu suunittelematta?

Kaunishan tuo on.  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Tuxie

tammikuu 13, 2013, 23:38:12 ip #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 14, 2013, 09:45:39 ap käyttäjältä jaolsten
Lainaus käyttäjältä: tsilizoo - tammikuu 13, 2013, 23:16:30 ip
Itseäni kiinnostaisi tuon seinän vesiviljelytekniikka eli onko täysin aeroponinen vai jokin "vesiroiskinta" systeemi.

"-Kestää parikin kuukautta ilman huoltoa jos lähdet lomille" Tämä lause pisti silmään. Eli ilmeisesti laite pystyy vaihtamaan vedet ns. automatic?

Jos kaikki toimii kuin kerroit, niin pätevältä systeemiltä kuulostaa.
Systeemi toimii siten, että pumppu nostaa veden ylimmän ruukkurivin päälle ja ruiskuttaa veden suoraan alaspäin. Kun ensimmäiset ruukut täyttyvät, valuu vesi seuraaviin. Ruukut on rei´itetytty jolloin ne eivät täyty ääriään myöten vaan pohjalle jää hieman vettä. Vesi siis laskeutuu ruukkurivistä toiseen vähän kuin shampanjalasi pyramidissä. Kastelu tehdään 8-36h välein riippuen kasveista ja muista olosuhteista. Kaikki ruukut siis kastuvat samaan aikaan ja saavat vettä yhtä paljon. Kasvien hyvinvointi varmistetaan sillä, että ilmaa imetään tai puhalletaan ruukkujen (ja kasvualustan sekä juuriston) läpi, jolloin juuret pysyvät terveinä eikä suuri vesimäärä haittaa. Tällöin juuret myös saavat sopivan määrän ilmaa. Tämä on myös selitys sille, miksi yksi kasvi tuossa seinässä vastaa 100 normaalia kasvia puhdistusteholtaan ja miksi kasvit kasvavat paremmin kuin esimerkiksi mullassa.

Tuo pari kuukautta tulee siitä, että tuossa on vesiastia johon mahtuu noin 100 litraa vettä. Kehittämämme kasvualustan ja erään erikoislannoitteen ansiosta vesiä ei tarvitse vaihtaa. pH pysyy siis kurissa ja suolat myös. Meillä on ollut seiniä jotka on toimineet vuoden päivät ilman koskemista, ollaan vain lisätty vesijohtovettä + ravinteita. (Tuon vuoden jälkeen vaihdeltiin uusia kasvilajeja niin nollautui se koe..).

Tämä on tosiaan ensimmäinen versio, jossa ollaan jo tuotu hinta alle puoleen siitä mitä kilpailijat missään pain maailmaa tarjoaa alkeellisempia systeemeitä. Tavoitteena meillä on tuottaa vastaava systeemi noin 200€ hintaluokkaan. Tähän on jo patenttikin, mutta ko. tekniikka on sen verran uutta ja erilaista, että menee vielä vuosia että saadaan tuommoinen markkinoille. Sillä välin tehdään parhaamme, jotta tuommoinen versio löytäisi mahdollisimman monen kotiin ja hinta ei muodostu esteeksi. Nythän tuon seinän hinta on noin 11e/kasvipaikka joten kun kasvatat 6-7 kertaa salaatit/yrtit seinässä niin seinän hinta on jo säästynyt.

Pari vuotta sitten rakentelin tämmöisen proton omaan opiskelijayksiöön, epäilenpä että ei kellään rikkaallakaan vielä suomessa ole yhtään viherseinää kotonaan. Sen verran tiuhaaan ainakin ihmiset pysähteli ikkunan eteen iltasin tiiraileen sisään... (:-Niko

Tuxie

Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 13, 2013, 23:34:59 ip
Laitteen arvionti vaatisi jonkinlaisia "räjäytyskuvia" joiden perusteella laittetta/sen toimivuutta voisi ehkä arvioidakkin.

Eikö laitetta siis vielä ole olemassa vai onko ainoastaan ulkoasu suunittelematta?

Kaunishan tuo on.  :)


Tuon samanlaisen tekniikan mukaisia viherseiniä ollaan nyt tehty noin kaksi vuotta. Tällä hetkellä seinät on enemmän suunniteltu julkisiin tiloihin/ilman puhdistimiksi joten ne ovat kenties pikkasen isoja koteihin ja eivät designiltaan sovi. Siksi ollaan nyt suunniteltu tuota pikkasen pienempää mallia joka näyttää paremmalta ja samalla hyödyntää uutta valmistustekniikkaa, jolla saadaan hinta painettua nykyisestä 4000€ alas tuohon 800-900€ hintaluokkaan ja samalla huollettavuus ym. paljon parempi. Lisää valokuvia löydät noista nykyisen mallin seinistä meidän sivuilta www.fresh-effect.com

Seinän rakenne on pettävän yksinkertainen, laitan tähän oheen patenttihakemukseen menneen simppelin kuvan, joka kuvaa erästä vanhaa seinän mallia sivusta. Idea on sama uusissakin, kuoret vaan paremman näköiset.


Tultaneen myös aikanaan julkaisemaan täydelliset 3d mallit ja räjäytyskuvat seinästä ym. palikoista niin ideanikkarit pääsee jatkokehittämään/keksimään uusia juttuja helpommin.
Hieno kuulla, että suunnittelija onnistui suunnittelussa!

-Niko


unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Tuxie - tammikuu 13, 2013, 23:38:12 ip

Kehittämämme kasvualustan ja erään erikoislannoitteen ansiosta vesiä ei tarvitse vaihtaa. pH pysyy siis kurissa ja suolat myös.Eli tähän seinään ei voi laittaa omaa haluamaansa lannoitetta? Tuo "erikoislannoite" ei välttämättä sovellu chileille, vaikka täysin ranttuja nyt eivät sen suhteen sentään ole. Uskon kuitenkin, että moni "meistä" haluaisi käyttää omia lannoiteitaan. Tietenkin jos tällä erikoislannoitteella chilit kasvaa, eikä vaikuta podin makuun niin mikä jottei sitten voisi käyttää.

Tuxie

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - tammikuu 14, 2013, 09:21:58 ap
Eli tähän seinään ei voi laittaa omaa haluamaansa lannoitetta? Tuo "erikoislannoite" ei välttämättä sovellu chileille, vaikka täysin ranttuja nyt eivät sen suhteen sentään ole. Uskon kuitenkin, että moni "meistä" haluaisi käyttää omia lannoiteitaan. Tietenkin jos tällä erikoislannoitteella chilit kasvaa, eikä vaikuta podin makuun niin mikä jottei sitten voisi käyttää.


Ilman muuta voi omia lannoitteita laittaa ja käyttää. Tuo meidän lannoite on semmoinen hyvä perus pohjalannoite ja jos jotain erikoisempaa tarvitsee niin voi täydentää tai laittaa kokonaan jotain muuta. Ollaan esimerkiksi kokeiltu pelkillä luomulannotteilla Biolanilta ja toimi ihan ok. http://www.lenimarkkinointi.fi/tarvikkeet.php?fID=4&pID=3 tuota blusanan lannoitetta käytetään siis peruslannoitteena. Joihinkin seiniin ollaan itsekin laitettu mikroravinteita nestemäisessä muodossa niiden saannin varmistamiseksi.

Ollaan myös suunniteltu semmoista, että kehitetään omat ravinnepuikot eri kasveille, jolloin on tommonen peruslannoite ja sitten mahdollista laittaa kasvikohtaista lannoitusta itse ruukkuun.


tsilizoo

Resoon tuppaa kertymään nitriittiä ja muita haitallisia aineita jos veden vaihtoa ei tehdä 2-3 viikon välein. (Poislukien bioponiset vesileikit).

Ja jotenkin uskomatonta että vesi ei limottuisi. Vai oliko toi ihmelannoite syynä siihen levän/limottumisen estoon.

Mutta edelleen hienolta idealta vaikuttaa.

PS. Ostan kyseisen laitteen kun hinta on 200-300  ::) ja on testattu toimivaksi.Tuxie

Lainaus käyttäjältä: tsilizoo - tammikuu 14, 2013, 13:19:29 ip
Resoon tuppaa kertymään nitriittiä ja muita haitallisia aineita jos veden vaihtoa ei tehdä 2-3 viikon välein. (Poislukien bioponiset vesileikit).

Ja jotenkin uskomatonta että vesi ei limottuisi. Vai oliko toi ihmelannoite syynä siihen levän/limottumisen estoon.

Mutta edelleen hienolta idealta vaikuttaa.

PS. Ostan kyseisen laitteen kun hinta on 200-300  ::) ja on testattu toimivaksi.


Tässä veden liikkumisen ja kierrätyksen takia nitriitti ei muodostu ongelmaksi koska viherseinä on kokonaisuutena lähellä bioponisia systeemejä. Nitriittihän muuttuu nitraatiksi bakteerien toimesta. Lisäksi koko vesimassa ilmastetaan erittäin tehokkaasti kastelun yhteydessä 1-3 kertaa päivässä yleensä. Limoittuminen myös poistuu tuon ansiosta.. Ollaan tosiaan laitettu biolanin luomulitkuja muutamiin seiniin ja niissähän on myös orgaanista ainetta mukana. Edes näissä seinissä ei limottuminen ole muodostunut ongelmaksi. Viherseinää voi ajatella vedenpuhdistimena, sillä osa kemiallisista prosesseista vastaa jäteveden puhdistuksessa käytettyjä prosesseja. Itsekin ollaan osasta näistä asioista yllätytty kun ollaan huomattu, että esim. limoittuminen ei muodostu ongelmaksi.

Vanhemmissa seinämalleissa pääsi joihinkin seiniin muodostumaan biofilmi koska vedenpinta ei rikkoontunut kauttaaltaan, mutta nyt tuokin on huomioitu tässä uudessa suunnitelmassa.

Auts tuohon hintaan ei ihan vielä päästä, pitäs meijän hortonominkin elää jollain =)

Jos on vapaaehtoisia testaajia niin voisin pari vanhan mallin seinää tarjota kenties testiin nyt alkuvuodesta. Mielellään keskisuomessa. Kiinnostaisiko ketään?

Miquel

Lainaus käyttäjältä: Tuxie - tammikuu 14, 2013, 14:32:21 ip
Jos on vapaaehtoisia testaajia niin voisin pari vanhan mallin seinää tarjota kenties testiin nyt alkuvuodesta. Mielellään keskisuomessa. Kiinnostaisiko ketään?


Olen kiinnostunut, tietyin varauksin. Määrittele testaaminen?  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

hamy

Toinenkin kiinnostunut, tosin kaukana helsingissä ja tarkempi määrittely testaamisesta voisi olla pop

Tilaa tuollaiselle vanhemmanmalliselle voisi löytyä joko työhuoneesta tai ruokailutilasta - yksi astmaatikkokin perheestä sopivasti löytyisi :)

T: Mika "Hamy" Hämäläinen

tsilizoo

Juu kiinnostaisihan tuo testaaminen, eipä vaan taida onnistua tänne pohjoiseen laitteen kuljetus.

Tuxie

tammikuu 15, 2013, 23:31:12 ip #12 Viimeisin muokkaus: tammikuu 15, 2013, 23:40:48 ip käyttäjältä Tuxie
Kappas! Innostuneitahan löytyi vallan kivasti (:

Testaamisella ajattelin semmoista, että tuotaisiin tuommoinen vanhan mallinen seinä tarvikkeineen ja tarjottaisiin lyhyt käyttökurssi. Silloin testaaja voisi testata seinää pari kk esim. omilla taimilla/siemenillä niin näkee parhaiten eron. Saadaan yksi kehitysvaihe loppuun tuossa ~2-3 viikon sisään ja sen jälkeen meiltä löytynee pari ylimääräistä seinää joita voitaisiin hetkeksi lainata ja se versio on jo mukava käyttää kun ei tarvitse työkaluja säätöön.

Vastineeksi pyytäisin vain tiivistä yhteydenpitoa ja aktiivisuutta, tämä on uusi ja hyvin erilainen kasvatustapa ja vaatii oppimista, eli testaajan kannattaisi ajatella itseään beta testaajana. Ja toki aina hyvä jos kirjoittelee blogia tms. jossa voi kertoa testin etenemisestä niin tulee puolueettomistakin lähteistä juttua ja ei ole pakko vain meitä uskoa. Avuksi on jos on kokemusta vesi tai aero viljelystä, mutta ei missään nimessä vaatimus.

Nyt jo löytyi testaamisesta kiinnostuneita enemmän kun tällä hetkellä on seiniä (alkoi priva viestit ja spostit lenteleen), joten en pysty ihan kaikille tuota mahdollisuutta nyt tarjoamaan. Laskeskelen huomisen päivän aikana miten noita seiniä riittää ja vastailen muutamalle henkilölle suoraan privaviestinä niin saadaan testipuoli eteenpäin. Jos vielä muita kiinnostaa niin laittakaa ihmeessä viestiä, vaikka juuri nyt ei olisi mahdollista niin ei ikinä tiedä mitä keksitään tässä keväällä (:

Päivitys: tsilizoo: Tähän testiin haetaan vielä täältä lähempää keski-suomen alueelta niin saa hommat toimiin sutjakkaasti, mutta jos tehdään jotain isompaa käyttäjätestiä myöhemmin niin ei tuo etäisyys ole ongelma, meillä on seiniä tällä hetkellä Pudasjärveä myöten.

kk-sammy

Huvikseni höpöttelin työhyvinvointi henkilön kanssa töissä viherseinästä ja kuten arvata saattaa niin ajatukseni tyrmättiin heti.. No ei vaan ;)  Ensimmäisenä tuli tietenkin kysymys takaisin: Hinta?

No enhän minä mitään siihen osannut vastata mitään totuuden mukaista, joten nakitettiin minut sitten kysymään hintaa.
Meillä on tälläinen avokonttori tyylinen ratkaisu johon varmaan sopisi seinä jos toinenkin...

Tuxie

Lainaus käyttäjältä: kk-sammy - tammikuu 16, 2013, 11:22:41 ap
Huvikseni höpöttelin työhyvinvointi henkilön kanssa töissä viherseinästä ja kuten arvata saattaa niin ajatukseni tyrmättiin heti.. No ei vaan ;)  Ensimmäisenä tuli tietenkin kysymys takaisin: Hinta?

No enhän minä mitään siihen osannut vastata mitään totuuden mukaista, joten nakitettiin minut sitten kysymään hintaa.
Meillä on tälläinen avokonttori tyylinen ratkaisu johon varmaan sopisi seinä jos toinenkin...


Heh hyvältä kuulostaa! Seinät maksaa 2500-4500€ +alv (määristä jne riippuvainen) sisältäen valaisimen, kasvit, asennuksen ja toimituksen (=eli kaiken). Tarjotaan myös vuokraus ja leasing vaihtoehtoa jolloin kuukausierä tippuu sopivan pieneksi.

Soittele tai laita spostia mulle niin voin kertoa tarkemmin. Voidaan tulla jutteleen paikanpäälle ja esitteleen tarkemmin tai tervetuloa tänne meidän tiloihin Grafilaan kahville ja tutustumaan viherseiniin kun ilmeisesti olette myös Jyväskylässä. Ihan mikä teille parhaiten sopii (:
040-5339758
niko.jarvinen@fresh-effect.com

Taavanen

Moi,

tästä keskustelusta on jo niin kauan aikaa, että joku on varmaan jo toteuttanut tuollaisen viherseinäprojektin chileille tai testannut tuota Fresh effect seinää asiaan. Se taitaa olla nykyään kyllä Naturevention tai Naava seinä.

Ahtaasta tilasta johtuen olen ajatellut viherseinä tyyppisen  kasvatusjärjestelmän itse rakentaa talvella chilien taimille, mutta myös yrttien ja salaattien kasvatukseen. Olen suunnitellut hydroa ja viemäriputken käyttöä, mutta aika massiivinen rakennelma tulee helposti 110mm PVC putkella ja 75 mm on taas liian pieni. Liittimet ovat aika massiivisia ja pyöreisiin putkiin on hankalaa saada ruukkuja sopimaan niin, että ne osuvat veteen. Tehokkaan valaistuksen järjestäminen on myös hankalaa tuollaisessa seinämallissa.

Potentiaalinen "valmis seinä" näkyy olevan myös myynnissä aika kohtuulliseen hintaan: https://www.supragarden.com/epages/supragarden.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016122606/Products/SUP_KITW_EU2

... mutta käyttökokemuksia chilien kasvatukseen tuolla systeemillä en heti löytynyt. Onko kukaan testannut tai nähnyt tuota supragardenia käytössä?

Onko kukaan siis onnistunut tekemään tai löytämään kompaktia DIY viherseinää tai muunlaista vertikaalista vesiviljelyjärjestelmää joka toimisi hyvin rajatun tilan sisäkasvatusprojekteissa?

Kyselee Taavanen

Trioniska

heinäkuu 30, 2017, 23:43:39 ip #16 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 30, 2017, 23:47:49 ip käyttäjältä Trioniska
https://www.naava.io/fi/viherseina

Jep naavahan tuo on nykyään ja eri kokoonpanoja löytyy runsaasti tuosta viherseinämallistosta.
https://www.naava.io/fi/uutiset/naturvention-on-nyt-naava-nimenmuutos-julkistettiin-times-squarlla
https://www.finder.fi/Hyvinvointipalveluja/Naava/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4/yhteystiedot/2621462

Itse jos tekisin tuommoisen niin supragardenin leiskaa jotenkuten noudattaen.
Geberit Silent-PP putkia käyttäisin kun ovat mustia ulkopinnaltaan ja kokoja löytyy 32,50,75,110 jne. sekä valmiita muhvillisia putkimittoja 25cm 50cm 100cm 200cm 300cm mitoilla.  2x87,5 kulmilla pistäisi käännökset tai jatkaisin haluttuun kasvikorkeuteen pitkän putken palalla tuplamuhvilla muhvillisen pään tehden.

Noilla haluttuun korkeuteen, toiselle puolelle peilikuvana. Vesipumpulla ylös t-haaran kautta jakaa molemmille linjoille ylhäällä lannoiteveden ja valuu alas resoon linjastoja pitkin. NFT tyylinen putkisetti siis. Tai yksinkertaisemmin vain yhdellä linjalla.

Kiinnitys halutunlaiseen maassa seisovaan kehikkoon niin sisäkäytössä voisi halutessaan reson vaihtaa alta ja muutoinkin huoltaa järjestelmää jos tulisi kookkaampi ratkaisu jne.

Olen siis pyöritellyt ideaa mutta en enempiä vielä rakennellut. Putkikokona voisi 75mm olla jo ihan pätevä koska NFT taimikasvatuksessa chilit eivät vielä hirveitä juuria Tomaatin tapaan tee. Juurien määrää kasveilla toki olisi hyvä seurata ettei kasva putki tukkoon/ tulpaksi.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Trioniska

Kierretangolla voisi saada helpolla kevytrakenteisen ja siistin kehikon tuolle... rst/hst/galv löytyy aineina niin voi valita millä tekee. Lisäksi kieretangoille löytyy kaikenlaisia kiinnitysratkaisuita koska kyse ihan ripustus ja kiinnitys tarvikkeesta... hst voisi olla valinta jos lannoiteliemen kanssa joutuu tekemisiin, myös mutterit. Jos ulkoisena kehyksenä niin galv riittää. Taas rst materiaalina jos kosteissa tiloissa.

Yksi olisi kanssa neliöputki missä t-kappaleet alla, neliöputkea lävitse halutun mittaisena sekä halutun tukevuuden saavuttamiseksi(vaikka huopatassuilla putken päät tasaten ja lattia suojaten), putket ylös ja 90 kulmilla poikkitanko. Tekee t ja 90 kappaleisiin ruuvinreijät ja kierteittää niin saa ruuvilla kiristettyä rakenteen paikoilleen. Eikä tarvitse läpireikiä tehdä.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

PP

Lainaus käyttäjältä: Taavanen - heinäkuu 30, 2017, 17:29:08 ip
Potentiaalinen "valmis seinä" näkyy olevan myös myynnissä aika kohtuulliseen hintaan: https://www.supragarden.com/epages/supragarden.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016122606/Products/SUP_KITW_EU2

... mutta käyttökokemuksia chilien kasvatukseen tuolla systeemillä en heti löytynyt. Onko kukaan testannut tai nähnyt tuota supragardenia käytössä?


Tuo on uusi tuote, josta tuskin on merkittävää kokemusta muuta kuin kehittäjällä ja mahdollisilla beta-testaajilla. Sinänsä en näe mitään ongelmaa, ettei mikä tahansa NFT-tyyppinen systeemi toimisi chileille. Ongelmia tulee todennäköisimmin liian hyvästä kasvusta. :D