toukokuu 13, 2024, 09:54:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - pgrt

1
Tori / Vs: Vaihdetaan / Annetaan Siemeniä
maaliskuu 18, 2012, 22:30:18 ip
Eli jos jollain olisi pikaisesti vielä vähän täydennyksiä tämän vuoden lajikirjoon niin seuraavassa olisi listaa mitkä kiinnostaisivat.

-Starfish
-Leek
-Hot Banana
-Aji Cristal (omat siemenet eivät ainakaan ensimmäisellä kierroksella itäneet toivotulla prosentilla.)
-Black Scorpion Tongue
-Ancho, Poblano
-Orange Ramiro
-Kaikki muutkin miedot lajikkeet käyvät!

Vaihdossa löytyy satunnainen sarja siemeniä tai voin vaivasta ihan rahallisestikkin palkita :)
2
LainausValoisassa kasvihuoneessa on 30 asteinen kostea kuumuus, joka on välttämätön trooppisten chilikasvien selviytymiseksi Suomen viileässä ilmastossa. Olemme aikaisin liikkeellä, sillä chilit eivät vielä ole ehtineet tulistua eli kypsyä täyteen verenpunaiseen väriinsä.




hohhoijaa :P
3
Eilen rykäsin tämän ohjeen mukaisen setin vähän oikomalla kasaan. :)

Eli pestona käytin rainbow pestoa ja kolmeen kääryleeseen pilkoin yhden itse kasvatellun jallun ihan hienoksi silpuksi hakattuna.

Oluen puuttuessa laitoin pannuun n. 3dl kanalientä ja suunnilleen desin kermaan.
Uunissa olon jälkeen keittelin soosin kasaan.


JA OLI MUUTEN HYVÄÄ, eli peukut reseptistä kirjoittajalle.
Rullia tullut tehtyä melkein vastaavista aineista mutta kana on toiminut proteiinin lähteenä.
Toimii ihan hullun hyvin naudankin kanssa.
4
Lainaus käyttäjältä: Nosiseptori - syyskuu 05, 2011, 18:29:18 ip
Ei ole juuri tässä ja nyt lähdeviitettä saatavilla, mutta eräs Volek-niminen tutkija työryhmineen on ylipainoisille tekemissään tutkimuksissa havainnut, että vähän hiilihydraatteja, mutta runsaasti tyydyttynyttä rasvaa syövillä potilailla oli veressään vähemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin potilailla, jotka söivät vain vähän tyydyttynyttä rasvaa, mutta paljon hiilihydraatteja. Volekin sanoin:"et siis ole mitä syöt , vaan sitä, mitä kehosi tekee siitä, mitä syöt.


Tästä on vissiin useampikin tutkimus mikä tukee tätä päätelmää.

Yksi ongelma näillä alakarppaajilla eli todella vähän hiilareita syövillä on se, että ei syödä tarpeeksi kasviksia(kuituja) -> suolisto rupeaa voimaan pidemmän päälle huonosti -> syövän riski kasvaa kun "tavara" kulkee hitaasti.


Ihmeellistä että suomalaisten on vaikea luopua siitä riisi/pasta/peruna lisäkkeestä.
Eilen esimerkiksi tein wokkia illalliseksi missä vihanneksia 2/3 ja lihaa 1/3.
Hellasärön oli kuitenkin pakko paistaa viereen vielä riisinuudelit, mutta onneksi niitä ei ollut pakko allekirjoittaneen syödä :)


Ja kasvisten lisääminenhän on todella helppo tapa pienentää energian saantia ilman annoskoon pienentämistä.
5
Kuivattuna ja kylmässähän ne parhaiten säilyy.
Jääkaappisäilytyksen ongelmaksi useimmiten tulee kaappien ilmankosteus ja siitä seuraava home orgaanisissa materiaaleissa.
Pakkasessa taas home ja muut hajottajat menevät lepotilaan parempia aikoja odotellen ja turha ilmankosteus kondensoituu useimmiten jäähdytyselementteihin ja jäätyy.
Uudemmissa kapistuksissa sitten kondensio ohjataankin kompressorin päälle haihtumaan huoneilmaan.

Minulla on omassa pakkasessa koesiemeninä ollut jo pidemmän tovin isompi satsi bolivian rainbowta, josta joka vuosi itävyyttä testailen.
Jos vaikka joskus haluaa pistää harrastuksen pauselle niin voi joitain villichilejä säilöä johonkin nurrkaan jos projekti onnistuu :)
6
Omissa (etelän)kasvatteluissa se aikainen startti on ollut avain asemassa.
Eli kunnon kokoinen kasvi voi kituuttaa kevään vähän viileämmässäkin pihallakin ja rupeaa podin tuotantoon nopeammin sitten lämpöjen noustessa.
Eli siinä kohti panostaisin alkuvuoden lämmitykseen/valaisuun että kukat jäävät kiinni kun kesä valoa ja lämpöä parhaiten tarjoaa eikä tarvitse enää vartta kasvatella niin paljoa.
7
suoraan pakastetut siemenet itivät n. 1/20 suhteella mutta jos kuivaa siemenet ja pakastaa niin itävyys on ollut ihan ok. :)
8
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - syyskuu 02, 2011, 17:32:14 ip
Pitää mielessä vanhan viisauden, eli lisätä voi, mutta poisottaminen on hankalampaa.  ;)


Tällähän nyt voidaan viitata sekä muuhun massaan että nagaan ;)

Mutta salsan tekohan on vähän kuin pullataikina eli jos on vetistä, lisätään jauhoja ja vice versa.
Alottaa siitä 1naga/kg ja jatkaa sitä muuta töhnää niin kauan kunnes on sopiva polte saavutettu.
Ei mene raaka-aineita hukkaan jos ei isoa määrää tarvitse.

Maistelussa kannattaa pitää kyllä taukoja jos tulisesta miedompaan etenee :P
9
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - syyskuu 01, 2011, 21:31:08 ip
Filee Wellington ja duxellesin korvaisi chilihakkeluksella... :P

Slurpsista!


Toimii muuten duxellesin alle levitetty chilipyre/hakkeluskin!
Tuli viimeksi koitettu ja hyvää tuli, mutta jos tulisuutta on reippaasti niin madeirasoossi ei oikeen enää futaa minun makuuni. Onneksi se ei pakolliseen varustukseen kuulu :)
10
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: The Final Justment
syyskuu 02, 2011, 19:27:49 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 01, 2011, 17:37:43 ip
Lainaus käyttäjältä: pgrt - syyskuu 01, 2011, 17:31:33 ip
Opinpahan juuri mitä eroa on judgement ja judgment sanoilla. Meinasin jo saivarrella mutta maltoin selailla ensin sanakirjaa :P


OT, mutta kerros muillekin. MOT sanakirjassa ainoa ero on britti/jenkkikieliasu eli jenkeissä sana on ilman e:tä.


juurikin tuon opin ja lisäksi vielä mikä on yleisin muoto myös kanadassa ja ausseissa.
ja että tietyillä alueilla judgment viittaa lakiasioiden päätöksiin yms. :)
11
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Chilisuklaa
syyskuu 02, 2011, 19:25:08 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 01, 2011, 17:30:53 ip
Lainaus käyttäjältä: pgrt - syyskuu 01, 2011, 17:24:16 ip
Tumma suklaa kun saavuttaa 45-50C niin rupeaa olemaan hyvä.

Sitten jäähdytys n. 28C lämpötilaan kylmässä hauteessa sekoitellen..

Sen jälkeen kuumennus reiluun kolmeen kymppiin ja valetaan lopullisiin muotteihin.


Yritin viimeksi chilisuklaata tehdessä tuota temperointia mutten onnistunut. Lopputulos oli tarttuvaa ja mattapintaista suklaata. Onkohan tummissa suklaissa kovastikin eroja lämpötilojen suhteen? Käytin Fazerin tummaa suklaata ja lämpötilat oli paistimittarilla mitattuna 49, 28 ja 32.


Perstuntumallahan tuo täytyy yleensä tehdä mutta minulla yleisin syy epäonnistumiseen on jostain seokseen tuleva neste/vesi. Joko kondensoitumisesta tai muualta. :/
12
Lainaus käyttäjältä: sorrii - syyskuu 02, 2011, 13:45:57 ip

Eilen sitten sain inspiraation kokeilla lanttuva. LiDL -herkkupuodista 90c/kg ostin kilon pallin, jonka kuutioin n.2cm kuutioiksi. Ruskistelin voissa ja lykkäsin nesteeksi pari desiä vettä + kasvisliemikuution ja paljon persiljaa, niinja tiet ruskeaa sokeria "vähän" ... Helsingin hyvää oli ja kummastelin ettei oo tullut mieleen tehdä samaa aikaisemmin lasipadassa ... hah.


Kasvisliemi on helppoa ja halpaa tehdä itsekkin niin ei tarvitse käyttää tuota teollisuuskuutiota ruuissa.
Keittelee kunnolla kasaan sen kasvisliemen ja jäähdyttyä pussittaa sen jääpalapusseihin niin on helppo käytellä.

Ja raaka-aineiksihan kelpaa vihannesten perkuujätteet :)
13
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - syyskuu 02, 2011, 18:56:54 ip
Ja pitää muistaa, että ei kaikesta hyvästä pidä aina tehdä sitä kaikista terveellisintä!


OT: En menisi karppausta laskemaan mihinkään terveellisiin vaihtoehtoihin, varsinkaan jos kyse on ääripäästä missä rajoitetaan vihannesten, marjojen yms syömistä. Hassua että niin kovin monet sen terveelliseksi laskevat vaikka monen monta hivenainetta siinä jää helposti puuttumaan. Vähän sama kuin huonolla kasvissyöjällä.

Mutta ymmärrän kuitenkin mitä ajoit takaa :)
14
Lainaus
Ei ollut esteettisyydellään ruokapornoa, vaan rehellistä äijäruokaa...
Chiliä tässä ei ollut, kun oli muitakin syöjiä, mutta sitä saa laittaa oman maun mukaan.  ;)


Äijäruuastahan saa ruokapornoa helpolla kun äijäilee hernerokkapurkista muotin minkä avulla muotoilee kermapotuista kakkusen
vetäsee isolle lautaselle kastikkeesta lusikalla viirun tai pari ja leikkaa rullat tarpeeksi nätisti pätkiin.

Päälle sitten emännän kukkapuskasta joko kukkia tai muita rehuja ja siinä lepää :D


On kyllä todella herkun näköistä ja täytyy varmaan tehdä sama setti omalla jallusilpulla terästettynä :)


EDIT: ja tämähän toimii kesällä grillissä kun kääräsee pekoniverkon vain kääryleen ulkopintaan
15
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: The Final Justment
syyskuu 01, 2011, 17:31:33 ip
Lainaus käyttäjältä: InkRose - syyskuu 01, 2011, 00:07:33 ap

Ymmärrän kyllä mistä tuokin virhe juontaa juurensa, mutta luulisi että vaikkapa Maidenilla olisi jossain biisin nimessä tuo judgment-sana esiintynyt.



Opinpahan juuri mitä eroa on judgement ja judgment sanoilla. Meinasin jo saivarrella mutta maltoin selailla ensin sanakirjaa :P
16
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Chilisuklaa
syyskuu 01, 2011, 17:24:16 ip
Tuo suklaan sulattaminen melkeen kiehuvan veden päälläkin on jo aika tarkkaa touhua.

Minä yleensä lasken kattilaan kraanasta niin kuumaa kuin tulee ja laitan levyn ykköselle tai korkeintaan kakkoselle.
Siinä sitten vähän menee kauemmin sulatella mutta eipähän mene liian kuumaksi suklaa.
Tumma suklaa kun saavuttaa 45-50C niin rupeaa olemaan hyvä.

Sitten jäähdytys n. 28C lämpötilaan kylmässä hauteessa sekoitellen..

Sen jälkeen kuumennus reiluun kolmeen kymppiin ja valetaan lopullisiin muotteihin.


Ensimmäisen kuumennuksen yhteydessä olen heitellyt mukaan chilirouhetta ja välillä kuivattua kumkvattia tai vaikka jonkun sortin krokantteja.
NAM NAM!
17
Lainaus käyttäjältä: ChiliPola - elokuu 30, 2011, 16:45:54 ip
Tällä hetkellä n.25 g hiilareita päivässä chilituotteista (tuore, jauhe ja kastike). Chilissä ja paprikoissa on hiilareita 4,3 g / 100 g.


Ihan kunnioitettava määrä vetää 500-600g chiliä päivässä. :)
Voi kun omatkin puskat vain tuottaisivat tuollaisia määriä tavaraa.
Tänään taas yhden puskan "kolmannen" sadon korjasin ja vaivaiset 60g siitä vain tuli :(
18
Ei voi muuta kuin haikeasti ja kunnioittaen kadehtia ketjun aloittanutta ja muita edes osittain omavarais-lihataloudessa eleleviä!  :-[

Tuli jotenkin läpi lukiessa viime jouluna edesmennyt Tanskan setäni mieleen, jolla oli perus maatila kanoineen, ankkoineen, possuineen ja etenkin lampaineen. Siellä sai kyllä verratonta ruokaa, varsinkin kun lähikauppa pyöri pitkälti lähialueen tuottajien tuotteilla.

Elämäni hienoimpia reissuja, muistoja ja kesiä oli aina tuolla käydessä.
Harmi että oli niin kaukana ja liian harvoin mahdollista käydä.
19
"appelsiinimarmelaadi"

-2kpl lemondroppeja valkosipulinpuristimella puristetaan kastikekattilaan jossa
-2dl appelsiinin/mandariinin tuorepuristettua mehua
-0,5dl/3,5rkl hyytelösokeria
-4-8kpl kumkvatteja pieneksi silputtuna.

Kiehautellaan hetki ja laitetaan kuumennettuun/desinfioituun purkkiin ja ei muuta kuin pihalle muutamaksi tunniksi jäähtymään.
Yöksi nostetaan sitten jääkaappiin.

Aamulla pistetään paahtoleivät paahtimeen, levitetään rapsakoille leiville kyseinen marmelaadi ja päälle optiona kermajuuston siivu. NAM!
20
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilikaffe
elokuu 30, 2011, 14:38:45 ip
Mielummin överit kuin vajarit vai mites se menikään?


Tuli tässä pienissä kofeiinitärinöissä vilkaistua foorumia selatessa työpaikan autobaaria.
Jos oikesti iloa haluaa jakaa niin kansi auki ja nagajauheet kahvin, kaakaon yms sekaan vaan rohkeasti  ::)