helmikuu 09, 2025, 04:27:43 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tervo

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2025
helmikuu 06, 2025, 09:48:49 ap
Tobago Seasoning voitti tämän kevään itämiskilpailun, eli yksi itänyt.

Itämistä odotellessa piti keksiä ratkaisu noiden jäätelötikkujen lahoamiseen. Ratkaisu löytyi Järvenkylä OY:stä ei varmaan se halvin, mutta noita nyt jää perikunnallekin. Nämä on tuollaista ohutta muovia, samanlaista kuin mapeissa välilehtinä käytettävät. Permanent -tussi puree kiinni, ja näyttää pysyvän myös tuossa esikasvatuskasvarin kosteassa ilmassa.

Edit: Kaikki kolme Tobagoa oli noussut päivän aikana, tasalaatuisia!
Edit2: Ja heti seuraavana päivänä (07.02) ensimmäinen Thai Hot nostaa päätään.
Edit3: ja 08.02 ensimmäinen Scotch Bonnet nousee, ei puutu enää kuin tuo Moruga Vanilla.
2
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - helmikuu 03, 2025, 18:41:04 ipTuon niksejä ei kannata ottaa huomioon.

Jeps. Eniten ihmetyttää toi, että pari kuukautta pitäis ensin kastella "yläkautta", ja vasta satokauden lopussa altakasteluna! Kyllä minä olen heti alusta pitäen kastellut alta.

24 senttiseen meni vettä 2,4l ja multaa 6,5l, kun 25 senttiseen pyöreään 2l/6l. Toihan varmaan riittäis noihin mökilläoloihin, sais päivän-kaksi lisää aikaa.
3
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - helmikuu 03, 2025, 11:59:03 apNoissa halvemmissa jotka on pyöreitä on ruukku+pohja. Tuossa kalliimmassa on ruukku+toinen ruukku. Eli koko kasvin voi nostaa kerralla ja tehdä hoitotoimenpiteitä jos tarvetta.

Ahaa. Tuotapa en ole tullut ajatelleeksi!
4
Onko noissa kantikkaissa ruukuissa (Eden?) muuta hyötyä kuin korkeampi hinta ja pyöreään verrattuna pienempi tilantarve?
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2025
tammikuu 31, 2025, 09:12:27 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - tammikuu 31, 2025, 07:05:36 apSiinähän on kuitenkin jo Chiliä moneen makuun :) Itsekin yritän tänä vuonna vähän sellaista että vähemmän on enemmän, onhan sullakin tuossa potentiaali 12 puskaan niin jos tulee edes vaikka 9 ja kaikista tulee isoja ja satoa kustakin vaikka 200-500g niin onhan siinä chiliä yllin kyllin :)

Vähän luulen ja pelkään että jos kaikki kaksitoista nousee, niin osa päätyy hautuumaalle ;-)
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2025
tammikuu 30, 2025, 16:35:30 ip
Sain sitten laitettua multiin tämän talven idätykset, samaan aikaan kun ruukutin tuolta Funchalin kauppahallista vitosella ostetun Kolibrikukan. Puolitoista vuotta sitten ostettu samanlainen tuossa kasvatellut uusia lehtiä, aika kituliaasti mutta kuitenkin.
Köyhältä näyttää tämän kauden idätysastia, mutta eiköhän näillä pärjätä, jos edes yksi jokaisesta itää.



Ja järjestyshän on tämä:

Scotch Bonnet MOA  1
Moruga Vanilla    2
Tobago Seasoning  3
Thai Hot          4

Muutama tunti Nelsonin lämpömaton päällä, niin alkaa kupu huurtua.

7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2025
tammikuu 28, 2025, 21:58:02 ip
No niin, palattu (ei niin aurinkoiselta) Madeiralta, kotona oltiin viimeyönä vartin yli kaksi, kone puoli tuntia myöhässä ja sen jälkeen tihkusateessa pimeässä 300 kilometriä ajoa. Ei tunnu vieläkään olevan ihan täydessä tikissä.
Noh, joka tapauksessa tässä nyt pyöritellään siemenpusseja ja yritetään tehdä päätöstä, mitä tänä vuonna multiin. Ei ainakaan montaa, pari-kolme siementä varuilta jokaisesta, voi taas yrittää saada mökillekin jonkun kasvamaan. Alustava lista alkaisi saada muotoaan:

Moruga Vanilla
Scotch Bonnet MOA
Tobago Seasoning
Thai Hot

Ja vähän motivaatiota Funchalin kauppahallista, kuivattuja chilejä joka makuun.

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Tervon chilit 2025
tammikuu 09, 2025, 18:19:28 ip
Alotetaan uusi kausi uudella ketjulla, toi vanha on elänyt elämänsä.
Uusi kausi ei ole vielä kunnolla käynnistynyt, vanhoja jämiä siivoillaan. Uudet idätykset saa odottaa tuonne kuun loppuun, maanantaina olisi lento Madeiran lämpöön, kahdeksi viikoksi. Sen jälkeen voi katsoa mitä idätetään, ei montaa lajia. Noh, ainakin toi Akselssonin Moruga Vanilla.
Viime kesänä riittävän sadon tuottanut Red Habanero tuli pätkittyä viikolla alas, jäljelle jäi pari oksaa lehdillä, loput tyhjinä. Mme Jeanette myös alasleikattuna, kasvattanut tyngästä yhtä oksaa, josko se keväämmällä taas innostuisi. Alakerrassa leikattuna talvehtii myös yksi (en vaan muista mikä), siinä hyvävointiset lehtiä kasvattavat oksat.
Toki vuosi ei nytkään lähde käyntiin ilman ylivuotista satoa :D Parvekkeelta sisääntuotu ja leikattu Bhut Jolokia on vihertynyt hienosti, kukkii ja satoaa. Ensimmäinen olisi jo kypsä poimittavaksi, ja lisää raakileita seuraa perässä.



Pidetään foorumi hengissä!
9
Alkaa aika pulkassa olla tämäkin kausi, uutta ei varmaan kannata laittaa käyntiin, ennen kuin tammikuun lopulla, kun kahden viikon Madeiran reissu on ohi. Ihan turha antaa idätysten kyolla kuivuuteen juuri kriittisimmässä vaiheessa. Hirveän montaa lajiketta ei kannata laittaakaan, ainakin toistaiseksi näyttää, että nämä talvehtijat voi ihan hyvin. Alas leikattu Bhut Jolokia tehnyt uutta vihreää ja jopa tekee satoa lamppujen loisteessa :D

10
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - marraskuu 05, 2024, 08:25:08 apJos valoa ja ravinteita riittää niin se voi pukata pitkäänkin lisää sisällä. Jotkut aloittaa vanhan sadon perään heti uutta jos olosuhteet on otolliset.

Uutta kukkaa minulla pukkaa toi punainen habanero, mutta alas toi varmaan pitää leikata. En noin isona viitsisi talvettaa, varsinkin kun siinä noita kirvoja näkyy pesivän.
11
Syksyn sadonkorjuu. Maljakoissa vielä noi Bhut Jolokian oksat kypsymässä, pensaat tyhjiä. Tulihan näitä taas! Ylhäällä vasemmalla Red Habanero, oikealla Armageddon, alhaalla astiassa Bolivian red Habanero ja pöydällä Surinam Red.Mitähän näille tekisi.



Poimin sitten nämä Bhut Jolokiatkin. Yhdessä oksassa oli sen verran juuren alkua, että sai jatkaa maljakkoelämää.

12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kuoman kasvatukset
lokakuu 17, 2024, 09:49:53 ap
Mulla oli edelliskesänä toi Costa Rican Red ja Canario, idätetty vuodenvaihteessa, kesän amppeleissa parvekkeella ja marjat kypsyivät vasta lokakuun loppupuoliskolla, sisällä. Molemmat varsin satoisia, herkkiä kirvoille (tosin noi näkyy olevan jatkuva vitsaus täällä landella sisätiloissa, nytkin yrittävät valloittaa tuota punaista Habaneroa) ja melkoisen sitkeitä, kestivät sekä kuivumista että kylmää.
13
Aloitit sitten kauden ajoissa! Ei ennen vuodenvaihdetta uskalla laittaa mitään itämään, tammikuun puolivälissä olis taas kahden viikon Madeiran reissu, turha kasvattaa ennen sitä mitään kuivumaan.
14
Parvekkeella oleilleet Devil's Tongue ja Bhut Jolokia olivat kärsineet jonkin verran noista alkuviikon kylmistä keleistä, enemmän kuitenkin tuosta keskiviikon myrskystä, joka oli kaatanut ruukut parvekkeen lattialle. Lisäksi linnut olivat taas syöneet noita paholaisen kieliä, niitä oli muutama puolisyötynä irrallaan. Chilipään ympärillä näköjään muutkin saavat addiktion, nyt viimisenä oli hiiri! syönyt tuossa keittiökomerossa tomaattien kanssa kypsymässä olleita chilejä. Noh, samalla tavalla piti laittaa näitä Bhut Jolokioita ja kaikki Devil's Tonguet kypsymään. Osa noista Jolokioista saa jatkaa irto-oksissa maljakossa, josko vielä kehittäisivät juuria ja saisi ne multiin.

15
Syksyn viimiset jatkaa kypsyttelyä keinoauringon loisteessa. Vasemmalla Armageddon, oikealla Bolivian Red ja valkoisessa ruukussa se alas leikattu Bhut Jolokia taustalla. Lattialla tuossa oikeassa alakulmassa Red Habanero. Marjovat on kohta kaikki niin kypsiä, että saa kerätä saaliin, ja katsoa, mitä näille nyt tekee. Säästää vai hävittää, siinäpä pulma. Tuossa punaisessa habassa näky joku kirvakin taas olevan ulkotuliaisina, olen niitä nitistellyt nyt ihan sormin. Kun sato on kerätty, täytyy sitä leikellä vähän pienemmäksi, parantaa varmaan seuraavaa satoa, kun on taas uudet oksat sitä tuottamassa.

16
Piti sitten viikonlopun kunniaksi säilöä osaa tuosta sadosta. Ensimmäistä kertaa etikkaliemeen (Chilivaarin perussekoitus) tuli tuupattua oikea sekametelisoppa viipaloituja erimerkkisiä chilejä. Ylläri joka kerta kun jonkun palasen ottaa nautittavaksi.



Mökiltä tuotu Surinam Red pudotellut muutaman lehden, ensimmäinen marja alkaa olla kypsä ja tämä toinenkin hyvää vauhtia vaihtamassa väriä. Toi eka on punainen, oranssista punaiseksi meni viikon päivät.



Parvekkeelta sisäännostetut voi kohtalaisesti, punaisessa Habanerossa kohta kaikki kypsänä, ja niitä riittää. Toi Armageddon joka oli sisääntuotuna se viluisempi ja roikotti lehtiään toipui ihan hyvin ja saanut myös marjoja kypsyteltyä. Sen sijaan toi Bolivian Habanero, joka näytti selviävän hyvin, pari-kolme päivää, on nyt kellastanut ja pudottanut melkoisen osan lehdistään (ilmeisesti ne kaiteen puoleiset saivat jossain vaiheessa kylmää). Marjat sentään tiukasti kiinni, tosin kypsyminen on todella hidasta.

Tässähän saa kohta alkaa valmistautua Jouluun, ja seuraavan kesän kasvatuksiin. Semillasista tilasin viikko sitten neljät siemenet: Tobago Seasoning, Thai Hot, Scotch Bonnet MOA ja Red Bhutlah SLP. Pari miedompaa ja pari tulista. Katsotaan nyt, laitanko näistä kaikista kasvamaan, vai säästänkö osan perikunnalle  ;D Katsoo ensin, mitä näistä nyt sisällä olevista koittaa talvettaa.
17
Tässä tämä parvekkeelta sisälle pelastettu Bolivian Red Habanero. Raakileita melkoinen joukko, ja selvästi erilaisia kuin noi perus-Habanerot. Näitä kesällä sai pari kypsää, josko nyt nämäkin. Pensas on (paria oksaa lukuunottamatta) niin kompakti, että voisi säilyä talven.



Ja tässä sisääntuotu Armageddon. Oli viluisemman oloinen kuin tuo Habanero, roikottaa lehtiään aika tavalla. Tämä käsittääkseni jonkinlainen hybridi, olisi hyvä saada tämä(kin) pensas ensi kesään, näiden siemenistä kun ei tiedä mitä on tulossa.

18
Tyhjäsin pihalta Clavon ja Scotch Bonnetin, ja laitoin vihreät osat kompostiin. Paljon meni raakojakin, ei viitsi alkaa noita kypsyttelemään, kypsiäkin on omiksi tarpeiksi. Löytyi uusi vihollinen pihalla kasvatteluun, linnut olivat syöneet noita kypsähköjä Bonnetteja.
Parvekkeelta nostin sisälle Bolivian Red Habaneron ja Armageddonin, niissä oli niin paljon isohkoja marjoja, että saavat kypsyä sisällä. Sen sijaan Bhut Jolokia ja Devil's Tongue oli pakko jättää ulos, ovat niin huonon mallisia, etteivät pysy ilman parvekkeen kaidetta pystyssä.
Sisällä toi Bhut Jolokia ei toipunut kuivumisesta, kypsät hedelmätkin nahistuivat tyystin. Leikkasin sen nyt alas, katsotaan selviääkö talvesta hengissä.
19
Mökillä kasvukausi varmaan loppu, viikon puoliväliin lupailtiin jo nollaöitä. Se Surinamin Habanero kuskattiin kotiin kypsyttelemään satoaan, viikon aikana ei tapahtunut muuta kuin että se suurin vaihtoi värinsä kokonaan oranssiksi. Muista revittiin kypsät ja raakileet pois, ja tuotiin sellaisenaan kotiin kypsymään. Tässä osa saaliista, Lombardoa, Hungarian Hot Waxia ja Aji Cristalia. Toi Hot Wax oli ihan ok makuinen ja hyväsatoinen, näitä on viikko naposteltu, ja varmaan täytyy laittee ensikesäksi uudet tulemaan.



Kotona taas oli ikäviä yllätyksiä, pahimpana varmaan se, että ilmeisesti heti viikko sitten oli keittiön allaskaapin hiirenloukku lauennut, ja haju oli kuin ruumishuoneella. :-X Keittiön ikkunalla Bhut Jolokia oli myös kuivahtanut pahemman kerran, saa nähdä, toipuuko se vielä tuosta.

Red Habanero nostettiin viikko sitten parvekkeelta sisälle, ja se on kypsytellyt satoaan ihan kiitettävästi. Parvekkeella majailleet ovat vielä ihan hyväkuntoisen oloisia, katsotaan nyt, miten ne ensi viikosta selviävät, ovat niin reheviä, että vaikea nostella sisälle.

20
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 15:16:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Tervo - syyskuu 27, 2024, 11:17:21 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 08:30:59 apJos miiksuli tykkäät valtavasta koosta supertulisille niin ootappa kun punnaan ja kuvaan tosta noita Moruga Vanilloja! Laitetaanko sullekin tusina siementä kuivumaan  ;D

Vois noi Vanillan siemenet kelvata mullekin!

Kyllähän se vaan onnistuu, laitan siis runsaasti siemeniä talteen kunhan ehdin noihin asti, niin saatte kumpikin niitä. Laitellaan privalla sitten detskuja. :)

Hienoo!