toukokuu 20, 2024, 07:03:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chilivaari

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Rocotot 2021
tammikuu 02, 2021, 14:05:47 ip
Okei, oli siis turha kokeilu.
Minullakin se hävisi, kun tyhjensin välimuistit. Hyvin on käyttö estetty.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Rocotot 2021
tammikuu 02, 2021, 09:57:32 ap
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - joulukuu 30, 2020, 16:48:47 ipLaitetaanhan nyt sitten päivitystä kun sain viimein nämä kuvatkin näkymään.
Nuo kuvapankit ovat nykyisin aika hankalia saada kuvia näkymään. Usein käy vielä niin, että kuva häviää muutaman päivän päästä, siis poistuu välimuisteista. Tuon Dropboxin käytännöistä en tiedä, mutta tehdään pieni koe.Linkin avattuani avasin kuvan uuteen ikkunaan ja osin siitä osoitteen. Se on hurjan pitkä, mutta näyttäisi toimivan. Katsotaan nyt, vieläkö kuva on kolmen päivän päästä näkyvissä ja näkyykö se edes nyt muille kuin minun läppärilleni.

Nätti kuva.
3
Lainaus käyttäjältä: Terva - joulukuu 26, 2020, 23:35:11 ipKysymykseni on: Milloin on aika siirtää kasvit isompiin ruukkuihin ja aloittaa kunnon kastelu ja lannoitus?
Yksinkertainen vastaus on: sitten kun on riittävästi valoa.
Ikkunalla se tarkoittaa helmikuun loppua tai maaliskuuta, mutta lampuilla sitä voi aikaistaa.
4
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - joulukuu 25, 2020, 10:53:17 apMiten tänäpänä lisään kuvan postauksessa näkyväksi? Käytössä Dropbox.
Kyllä tuostakin näyttäisi voivan lainata. Avaa kuva uudessa ikkunassa (silloin siinä ei ole tekstiä ympärillä) ja ota siitä osoite.
Osoite on vain kauhean pitkä ja kuva iso. Sinullakin 5,5 megaa, kun normaalisti käyttämäni koko on vain muutaman sata kilotavua.

Blogia olen suositellut ja sitä jotkut käyttävätkin. Sellaisen voi perustaa vain itselleen, jota ei näytetä ulkopuolisille. Silti sieltä voi lainata kuvia julkiseen esitykseen ja kuvat ovat paljon pienempiä, siis helpompia käsitellä ja nopeampia ladata. Olen sitä kehunut täällä aikaisemminkin.
5
Ihan oikein tuli.
Korjaa aikavyöhyke nimimerkkisi tiedoista kohdasta
6
Lainaus käyttäjältä: sorrii - joulukuu 22, 2020, 11:49:27 apMistäköhän johtuu, että foorumin kello on 2 tuntia jäljessä ??? ((nyt kello on oikeesti 11.49))

Tuossahan ne on aivan oikein. Korjaa profiilisi aikavyöhyke, laita vaikka Kaliningrad, niin näet sinäkin oikean ajan.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Rocotot 2021
joulukuu 10, 2020, 21:53:47 ip
Siellähän niitä oli, pikkuisia ja jo vähän isompiakin. Ajoissa olet liikkeellä.Poistin vähän sitä ledin punaisuutta, sormiharjoituksena ON1 kuvanmuokkausohjelman kanssa. Näköjään meni jo sitten vihreäksi. Tuo ohjelma on tarkoitettu Raw-kuvien käsittelyyn, jpeg ei mukaudu niin helposti muutoksiin.
8
Lainaus käyttäjältä: nörttipää - joulukuu 04, 2020, 23:52:14 ipLidlin chilipotpurissa oli äärettömän maukas keltainen ja sopivasti tulinen pippuri, niin laitoin sen siement lautalle marraskuussa. Kaikki itivät.

Hienoa, olisikin jo aika saada tänne pikkutaimien kuvia, jotta muutkin muistaisivat, että kohta on aika idätellä. Itselläni on ollut tapana laittaa ainakin rocotot lautalle jo ennen joulua ja chinensetkin joulun tienoilla. Baccatumit ja annuumit ehtii myöhemminkin. Miksei nuo muutkin, mutta sitten sato menee loppukesään tai syksyyn. Olisi mukava saada jo keväällä tai ainakin alkukesästä maistiaisia.

Noissa kaupan chileissä on vain se ikävä ominaisuus, että niiden siemenistä ei useinkaan tule samanlaisia kuin alkuperäinen. Väri, muoto ja maku voivat kaikki muuttua, kun F1-hybridistä (sellaisia ovat lähes kaikki kaupoissa myytävät chilit) otetaan siemenet ja kasvatetaan F2 sukupolvi. Mutta voihan niistä tulla hyviä, jopa parempia kuin alkuperäinen. Kaikki riippuu alkuperäisen risteytyksen "vanhemmista", paljonko ne ovat poikenneet toisistaan.
9
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Uusi jäsen Turusta.
joulukuu 03, 2020, 13:47:37 ip
Tervetuloa!
Kasvatuspäiväkirjat ovatkin olleet katoavaa kansanperinnettä viime vuosina, kun konkarit eivät ole jaksaneet "toistaa samaa juttua". Rookien mielipiteitä ja mokia odotellaan. Sinulla näyttää olevan hyvin hanskassa, kun valoakin on jo.
10
Anna nyt vähän enemmän tuntomerkkejä, pyöreitäkin on aika liuta.
Väri? Koko? Maku?

Vanha kunnon Werneri ( baccatum Trepadeira do Werner) on yksi yleisimmistä pyöreistä:

https://chilivaari.blogspot.com/2014/11/werneri-se-vain-porskuttaa-parvekkeella.html
11
Kappas vain, 16 päivää ja 5593 viestiä.

Selaustapamme täytyy olla hyvin erilaisia. Minä käväisen silloin tällöin ja katson viimeiset viestit, aina en edes kirjaudu sisään.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Ekonyymin 2020
marraskuu 06, 2020, 12:34:01 ip
Aika tyypillinen tapaus. Pitää minunkin tarkistaa sisään tuotu Omnicolor.

Lämpö herättää ötökät. Joku on ulkona käynyt munimassa kasveihin varmaankin kevättä ajatellen, mutta "kevät" tulikin aikaisemmin sisällä lämmössä. Jo vuosia sitten kirjoitin blogissani, että syksyllä sisään otetut pitää kahteen kertaan myrkyttää viikon välein. On tuo itseltänikin unohtunut.
13
Enpä noita päässyt katsomaan, olivat kait yksityisiä osoitteita. Toivottavasti eivät ole ansarijauhiaisia, niitä on lähes mahdoton hävittää:

Jauhiaisista kirjoitin blogiini 8 vuotta sitten: https://chilivaari.blogspot.com/2012/10/ansarijauhiainen-ei-hellita.html
14
Lainaus käyttäjältä: chilibatu - lokakuu 10, 2020, 01:38:42 apOnko kenelläkään mikään kasvi ikinä kupsahtanut mäntysuovasta?
Ei ole kupsahtanut, mutta se ei yksin auta harsosääskiin. Ne lisääntyvät kosteassa mullassa parin sentin syvyydessä.

Blogistani löytyi juttua sääskistä 7 vuoden takaa, toivottavasti siitä on apua:


Tarra-ansa kannattaa laittaa aivan multaan kiinni, siellä ne parveilevat. Tärkeintä on kuitenkin pitää mullan pinta kuivana, kastella vain alakautta.
15
Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 11, 2020, 08:51:00 apTarkoitin että unkarilaisesta tulisesta paprikasta on jalostettu tulettomia versioita.....  Jokainen päättäköön itse mikä on paprika ja mikä chili.
Juuri noin.
Lueskelin omia juttujani unkarilaisista chileistä ja sieltä selvisi, että heillä on etuliitteet erilaisille "paprikoille":
Csipös = mausteinen (spicy, sharp, hot), tarkoittanee mietoa
Kellemesen csipös = miellyttävän mausteinen
Erõs = vahva, hot
Édes = makea, siis tuleton
16
Jatkanpa aiheesta vielä, kun lueskelin 2012-13 blogitekstejäni. Esimerkiksi nimellä Paprika Bohocsapka myytiin tulista chinenseä, joka kasvatuksessa kyllä osoittautui baccatum piispanhatuksi ja melko miedoksi, mutta siis unkarilaiseen tapaan nimettiin paprikaksi. Alma-paprika on siellä melkein kansallisruokaa etikkasäilykkeenä.

Tässä Bohocsapka juttuani:
https://chilivaari.blogspot.com/2012/08/paprika-bohocsapka-on-piispanhattu.html
Ja unkarilaisia paprikansiemeniä myynnissä saksan kielellä: https://www.ihr-ungarnspezialist.de/Paprika
17
Tuota väitettä en allekirjoita. Unkarissahan paprikatkin ovat tulisia.
Vuosia sitten tilasin Unkarista (chili)-paprikan siemeniä ja kasvatin niitä parina kesänä. Pitkulaiset olivat aika tavallisia Cayenne-tyyppisiä, mutta oli siellä myös baccatum-lajikkeita (esimerkiksi piispanhattu) ja kaikkia he kutsuivat paprikaksi. Joissakin oli poltetta ihan tuntuvasti.
18
Lainaus käyttäjältä: Aji Povar - elokuu 25, 2020, 22:04:17 ipKysyin nimeä. "Se on vihreä chili." Selvä, kiitos.

Annuumi tuo omaan silmääni on, mutta kokemusta näistä on vielä todella vähäisesti.
Tuo lienee mahdoton oikeasti nimetä, ellei kauppias tiedä. Hyvinkin samantapaisia annuumeita on satoja eri nimisiä. Ihan perus Cayenne on aika saman tapainen ja vuosikymmen sitten (kun asiaan tutustuin) Intian suosituin vihreä chili Pusa Jwala. Punaiseksihan nuo lopuilta kypsyvät, mutta myydään pääasiassa vihreänä. Raakileesi on kyllä aika tummanvihreä, se lienee harvinaisempaa, mutta ei tule nyt mieleen sopivaa lajiketta. Nykyinen kakkosversio Pusasta on kyllä tummempi: http://chilliguru.uk/annuum/pusajwala.html
19
Kyllähän ne isommat hedelmät kypsyvät huomattavan nopeasti lämpimään päästyään, mutta kukinta ja pienten raakileiden kasvu on heikompaa, jos valo vähenee samalla.
20
Jos siellä parvekkeella on lasit, niin ei vielä tarvitse siirrellä. Pakkasöitä jos on tulossa niin sitten sisätila on turvallisempi. Lasitetulla parvekkeella ei ole hätää vielä kuukauteen tai pariinkin, jos kylmiksi öiksi laittaa lämpöpuhaltimen. Minulla ovat usein säilyneet siellä lähelle joulua.
https://chilivaari.blogspot.com/2019/09/parvekkeella-pakkasyon-jalkeen.html

https://chilivaari.blogspot.com/2015/12/pitaahan-jouluna-tuoretta-chilia-olla.html