toukokuu 16, 2024, 23:48:16 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Tapolan Tulikeppi

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Tapolan Tulikepit 2011
huhtikuu 03, 2011, 14:03:14 ip
Tälle kaudelle lajikkeet ovat:
aji benito
aji cristal
cap 1478
cumari pollux
champion
red datil
gumdrop
inca berry
lemon drop
turbo pube

Siemenet laitettu itämään itsepäisyyspäivänä 6.12.2010, poislukien Inca Berry jonka laitoin jo aiemmin.. Kaikenkaikkiaan melko suuri määrä siemeniä idätetty ja noin puolet taimista ovat jälleen sijoitettu muualle. Kasvatusalustana toimii multa sekä lannoitteena puutarhan kesä.


Inca Berryn kukka


Inca Berryjä


Kuva Inca Berrystä noin kuukausi sitten


Aji Beniton kukka


Aji Cristalin kukka


Karvainen kaveri CAP 1478


Ja kaikki ikkunalle päässeet risut, järjestyksessä oikealta vasemmalle: aji cristal, cap 1478, champion, lemon drop, lemon drop, champion, aji cristal, aji benito, gum drop, inca berry, inca berry.

Loput risut majailevat vielä keinovalon alla, niistä kuvia myöhemmin kun niitä kehtaa esitellä..

Kevättä ja lämpimämpiä ilmoja odotellessa..
2
Huppistarallaa, meinaa napa tulla ulos.. Tuli nimittäin tehtyä kerrassaan hyvää sapuskaa ja nyt jaetaan reseptiä teille myös. Parannuksia saa ja kannattaakin tehdä oman maun ja uskalluksen mukaan.

Kanarullat:
900g Broilerin leikkeitä
1/2 Paketti koskenlaskijaa (itselläni oli yrtti ja valkosipuli)
1dl Chipotlekastiketta
4 Aji Cristalia (puolikas per leike)
2 Pakettia pekonia siivuina
Coctail- tai hammastikkuja äläpä käytä mintun makuisia tässä reseptissä..

Bataattisose:
1kg Bataattia
1/2 Paketti (loput yllä mainitusta) lastenkoskijasta
2dl Kuohukermaa
2dl Maitoa
2rkl Voita
7rkl(?) Chipotlekastiketta glaseeraukseen

Lisäke pavut:
1/2 Pussi pakaste papuja (pitkiä ohuita) - kesällä sitten nämä tuoreena!
2rkl Hyvää oliiviöljyä


Kattilaan puolikas paketti koskenlaskijaa, pari valkosipulin kynttä hakkeena ja noin desi chipotlesoosia, paljon mainostettu La Costena Salsa De La Chipotle toimii hienosti. Sekoitellaan miedolla lämmöllä kunnolla sekaisin ja jätetään jäähtymään.

Kuoritaan bataatti/bataatit ja leikataan sopiviksi ~ 2cm x 5cm palikoiksi. Heivataan bataattipalikat laakeaan uunivuokaan, päälle puolet koskenlaskijasta - tyyli vapaa, itse laitoin viitenä tasakokoisena palaa sinne tänne. Vielä lörötellään kuohukerma vuokaan ja työnnetään komeus uuniin. 200C ~40min.

Nyt on aika tehdä kanarullat.. Halkaistaan "perhoseksi" kanaleikkeet, levitetään pintaan hieman jäähtynyt koskenlaskija-chipotle mömmö ja asennetaan puolikas Aji Cristal perhosen toiselle siivelle. Tämän jälkeen kääritään parin pekonisiivun avustamana rullalle ja lävistetään parilla coctail tikulla. Laitetaan uuniin, 200C ~25min. -Juuri passelisti 15min menee maksimissaan, kun tuota tekee ja ehtii uuniin bataattihässäkän kanssa niin että molemmat ovat valmiita samaan aikaan ja nälkäiset ruokailijat taputtavat sinulle karvaisia käsiään haltioissaan.

Kun bataatit ovat kypsiä (pehmeitä haarukalla kokeillessa) on aika ottaa vuoka ulos uunista. Kannattaa ottaa kanarullat myös hetkeksi ulos uunista tässä vaiheessa ja läiskiä pintaan chipotlesoosia. Vielä viimeinen pyrähdys kanarullille (pari-kolme minsaa) uunissa ylimmällä hyllyllä ja pintaan tulee vähän karsinogeeniä. NAM. Tämän muutaman taktisen minuutin aikana kattilassahan on jo 0,5l vettä ja se kiehuu. Pavut nimittäin kannattaa höyryttää mielummin kuin keittää, säilyy maku ja rakenne paremmin. n. 3min höyryä ja tämän jälkeen päälle loraus neitsyt oliiviöljyä.

Bataattiin lisätään kuivattu rakuuna, voi ja reilu desi maitoa, sitten survotaan muusinuijalla bataattiherkut soseeksi. Tuossa voi varmaan käyttää sauvasekotintakin.. Nuijalla jää vaan vähän sattumia jotka saa tai mielestäni Pitääkin olla kotitekoisessa kunnon muusissa tai soseessa.

Tarjoillaan jos tarjoillaan ja syödään mielellään haarukalla ja veitsellä. Ruokajuomaksi ammattilainen olisi ottanut puolikuivan valkkarin, itse join kaljaa. Kelpaa.

Tuolla ruokkii 3 nälkäistä ihmistä tai 6 ihmistä.
3
Mausteet / Mr Naga Hot Pepper Pickle
heinäkuu 15, 2010, 13:24:47 ip
Eli, otsikon mukaista sörsseliä löytyi Hakaniemestä, Mughal nimisestä etnopuodista, hintaa 2.50€ purkki. Ei mitenkään turhan tulista, vaikka ehkä Naga nimessä antaisi aihetta uskoa. Ei tuo kuitenkaan ihan pirkkasoosia ole vaan tulisuuttakin on kyllä huomattavasti. Suolaa aika pirusti, niinkuin öljyäkin.. Ruuanlaittoon silti kelpaa hienosti.

Sisältö:
Hot Pepper 70% (Naga Morich)
Salt
Vinegar
Vegetable Oil
Paprika and mixed spices


Ja linkkiä youtubeen missä kokenut chilin maistaja maistelee ja arvostelee: http://www.youtube.com/watch?v=JY5hGwo0AMI
4
Seuraavan oloista naposteltavaa on tullut tehtyä useampaan kertaan ja toimii sen verran hienosti pikkuvaivalla että täytyy tännekkin ohjeistaa tämä..

Tarvitaan:
Patonki
Aurinkokuivattua tomaattia
Valkosipulia
Chiliä
Metwurstia
Savupaprikaa tai hyvää chippeä
Juustoa raasteena

Työstö lähtee liikkeelle sillä että suikaloidaan metukka sopiviksi roiskeiksi, aurinkokuivattu tomaatti silvotaan myös saman oloiseksi silpuksi, sakset tässä hyvä työkalu..

Seuraavaksi valkosipulia 2-3 kynttä murskaksi ja sitten sitä chiliä maun tai toleranssin mukaan.. Itse olen käyttänyt Jalapenoa, 1 iso podi tai pari pienempää, tämänkin saa hakata veitsellä 1cm x 1cm paloiksi, ei kannata viivottimen kanssa mittailla vaan tehdä suurpiirteistä haketta, sattumat sopii hienosti.

Nyt kaikki roiskeet laitetaan kulhoon johon ripotellaan savupaprikaa tahi chipotlea niin että varmasti tulee savun maku esille. Sekoitetaan roiskeet sekaisin ja jätetään pöydälle patongin siivutuksen ajaksi.

Patongista tehdään "kolikoita", noin 2cm paksuisia, tässäkään ei viivottimen kanssa tarvitse olla mittailemassa vaan tehdään mutulla siivut.

Siivut ladotaan tämän jälkeen uunipellille vierekkäin makoilemaan ja aletaan räiskimään päällisiä tasaisen varmasti ja harhailevasti siivujen päälle, kun kaikki seos on patonkisiivujen päällä otetaan juustoa joka toivottavasti on raaste muodossa ja tätä levitellään komeuden kruunuksi.

Uunipelti uuniin ylös, lämpöä 175C ja aikaa n 5-10mins, kunnes juustoraaste näyttää hyvältä, rapea ja kullanruskea ovat hyvä merkki siitä.

Jälleen kerran naposteltava joka katoaa nopeammin kuin on tehty, itse valmistuksessa ja odottelussa menee n. 20mins.. Yhdestä pitkästä patongista riittää napostelua kolmelle ihmiselle tai kahdelle normaalille ihmiselle.

Patonkisiivujen päällysteitä tilanteen mukaan voi ja kannattaakin muokkailla ja vaihdella niin ei ole aina saman makuista huttua. Esimerkiksi savusalsaa muutama ruokalusikallinen täytteiden sekaan tekee varsin hyvän koostumuksen tuolle seokselle.

Ruokajuomaksi suosittelen lager tyyppistä olutta kuten Lapin Kulta - mielellään koko mäyräkoira tai isommalla porukalla tietysti enemmän.
5
Chililajikkeiden arvostelut / Red Cherry Bomb
joulukuu 04, 2008, 08:47:02 ap
Tarttui äsken Kampin KKK-marketista matkaan otsikon mukainen paketti. hyvän tovin tuoreita napostelematta olleena tuli "kapsaisiini sävärit" melkolailla tiukkoina yhden kokonaisen kerralla syöneenä.

.

Nuo ovat kohtalaisen mauttomia vaalea siemenisiä mansikan mallisia marjoja. Melko paljon siemeniä marjan sisällä.. Olettaisin että Annuum sukuun kuuluvat makujensa puolesta. Liekköhän jonkin sortin jalostus Jalapenosta kun liha on ehkä 2mm paksua. Näissä kyllä tulisuutta piisaa ehkä 6-7 (1-10 asteikolla, eikä mitään 10+++ nagalle merkintää :D), ainakin tuossa yhdessä minkä söin, en tiedä vielä minkälainen vaihtelu marjoissa on.

Etiketissä seisoo Enjoy -ilmeisesti kasvattaja/valmistaja, Kenian maalta tuotuja ja Hollannissa pakattuja Nature's Pack nimisen lafkan toimesta.

Kaiken kaikkiaan kyllä nämä Rawitit hakkaavat, muttei mistään herkuttelu elämyksestä voida puhua
6
Erikoisuudet / Jalapeno nyytit
kesäkuu 16, 2008, 10:02:32 ap
Viikonloppuna tuli mökillä grillailtua seuraavan kaltaisia naposteltavia..

20 tuoretta jalapenoa
1pkt koskenlaskija sinihome sulatejuustoa
1 ananas
2 pakettia pekonia
chilijauhetta

Itse valmistelu vaihe oli kohtalaisen pitkä ja suosittelenkin että kaappaatte mökkikaverin orjaksi ja nakitat jonkin valmistelutehtävän hänelle.. Valmistelun aikana nautittu olut tms. virvoke on suotavaa.

Halkaistaan jalapenot pituus suunnassa ja kaivellaan siemenet pois. Levitellään jo auringossa lämmennyttä koskenlaskijaa jalapenon puolikkaisiin, johin onkin muodostunut kätevä kuppi juustolle. Kuoritaan ja valmistellaan ananas n. peukalon kokoisiksi paloiksi ja maun mukaan chilijauhetta ananaksen pintaan. Ainakin habanerojauhe ja chipotlejauhe toimivat hyvin. Ananaspala asetetaan juustolla täytetyn jalapenon päälle ja kääritään puolikkaalla pekonin siivulla nyytiksi ja lävistetään grillitikulla tai oheisen puun oksalla. Grillaustyyli on vapaa kunhan pekoni kypsyy ja juusto sulaa. Nyyttejä tulee noin 35-40kpl riippuen pekonin riittävyydestä ja kokkejen nälkäisyydestä. Maistuivat myös jo jäähtyneinä hyvältä, sopi mukavasti viski naukkujen välissä.
7
Erikoisuudet / Homejuustolla täytetty mureke
helmikuu 12, 2008, 16:17:42 ip
Melkoisen maukas arkiruoka, jolla olen jopa saanut käännytettyä erään tutun pitämään homejuustosta..

700g - 1kg jauhelihaa
150g aurajuustoa
2 kananmunaa
2dl kermaviiliä
1 pussi ranskalaista sipulikeittoa
1dl korppujauhoa

Kaikki muut ainekset paitsi aurajuusto vaivataan tasaiseksi massaksi ja painellaan leivinpaperin päälle matoksi. Leikellään aurajuusto paloiksi ja asetetaan tasaisesti murekematon reunaan, joka jää murekkeen keskiosaksi, kun matto käännetään kääretortun tapaan rullalle. Painellaan vielä murekepötkö esteettisemmän näköiseksi ja sitten uuniin, 200c 30-40min.


Lisäkkeenä olen tarjonnut perus perunamuusia:

1kg kuorittuja perunoita jotka keitetään ja keitin vesi kaadetaan pois, kattilaan reilu ruokalusikallinen tai kaksi voita tai oivariinia ja loraus 1-2dl? punaista maitoa. Koostumuksen huomaa perunan muussaajaa käyttäessä. Maitoa on helppo lisätä, mutta vaikea ottaa pois..

Jos tahtoo hieman muuntaa muusia, niin n. 1/3 perunoista voidaan korvata bataatilla, joka tekee mukavan makeuden muusiin. Tuo sitten kompensoi kivasti murekkeen suolaisuutta.

Ja sitten varoituksen sana: Tuo ranskalainen sipulikeitto pussi tekee murekkeeseen loistavan maun, mutta.. Se myös aiheuttaa melko mojovan hajuisia jälki ääniä.

....jaa chiliä tuohon mureke reseptiin? -Siitä vaan, murekemassan sekaan varmasti voi laittaa mieleistä jauhetta tai tuoretta silppuna.
8
Erikoisuudet / Herkkusienet pekonilla
helmikuu 11, 2008, 22:32:02 ip
Menneen kesän grillailuista opittu herkku josta riittää kahdelle raavaalle miehelle tai sitten 4hlö seurueelle. Toki lisäkkeet ja oluet jne kuuluu oleellisesti meininkiin.

1 rasia kirsikka tomaatteja
1 rasia tuorejuustoa makuna oli aurinkokuivattu tomaatti
2 pakettia pekonia, siivuina
10-12kpl tuoreita isoja herkkusieniä
hammastikkuja

Kierretään herkkusienestä kanta irti. Tästä syntyneeseen koloon laitetaan tuorejuustoa, ei aivan täyteen kuitenkaan, jotta kirsikkatomaatti mahtuu siihen vielä kevyesti painamalla. Sitten kääritään pekonisiivuilla pinta piiloon, hammastikulla on hyvä pistää nyytti kiinni jolla estetään komeuden aukeaminen kesken oluen nauttimsen. Nyytit valmiit sitten kun pekonilla hieman tummaa pintaa, ei palanut kuitenkaan. Hyväksi opittiin (kantapään kautta) myös foliovuoka tuon grillailun jälkeen. Sillä olisi välttynyt pekonirasvan ja palaneen tuorejuuston hinkkaamiselta grillistä. Vaan täytyyhän se grillikin joskus pestä..

Pekonisienien kanssa kelpaa mainiosti vaikka maalaisperunat grillattuina (foliovuoassa onnistuu helposti), erillistä kastikettakaan ei ole välttämätön tehdä koska tuorejuusto-pekonirasva tekee aika mainion soosin..

LainausMaalaisperunat:
Pese perunat hyvin. Leikkaa pieniksi lohkoiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja mausteet. Pyörittele perunalohkot öljyssä ja lado uunipellille. Paista 200C n. 20 min.


Tätä kirjoittaessani juolahti mieleeni ettei reseptissä ollutkaan ollenkaan chiliä. Mutta tuon täytteenhän voi maun mukaan tehdä itse. Homejuusto on kuuleman mukaan ajanut tuorejuuston aseman, ja kirsikkatomaatin on korvannut pala ananasta.. Yksi herkullinen yhdistelmä mikä tuli mieleeni olisi cheddartuorejuusto missä savuchilijauhetta ja aurinkokuivatun tomaatin silppua.. Ensikesän grillisessioita odotellessa tuon voi toteuttaa myös uunissa. n 200c lämpöä ja nyytit on valmiit kun pekoni näyttää valmiilta.
9
Morjens. Haaveilin että olisin tehnyt foorumista RSS-syötteen josta olisi nähnyt uudet viestit, tai topicit joissa uusia viestejä olisi ollut. Into lopahti kuitenkin kun törmäsin ongelmaan jossa olisi itse pitänyt luoda syötteeseen linkki sekä linkin topic valmiiksi. Tuo olisi aiheuttanut suuren määrän jatkuvaa työtä vahtailun ja linkittämisen muodossa.. Eikö siihen ole automaattista työkalua joka kävisi jostain tietokannasta haistelemassa päivämäärän ja kellonajan perusteella uudet viestit?