heinäkuu 22, 2024, 07:54:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tervo

1
Mökillä puutarhalta ostettu Aji Cristal podittaa, neljä isompaa, ja kymmenkunta pienempää alkua.Myös Lombardo aloittanut podien teon, kotona toinen, paljon huonommassa hapessa.Surinam Red Habanero kukkii, tiedä riittääkö syksyä niin pitkälle, että saisi edes maistiaisia.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Akselsson 2024
heinäkuu 19, 2024, 13:27:51 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 19, 2024, 13:23:54 ipHyvät valot ja pieniä altakasteluruukkuja että satoaa aikaisin... eiks vaan? :)

Pienet altakasteluruukut on syvältä, kotoa ei voi lähteä kuin pariksi päiväksi, poissa pidempään, niin rutikuivia.
3
Huonosti mullakin noi kevättalven chinenset edistyy, Bhut Jolokia sentään saanut jotain raakileita. Scotch Bonnet, omista siemenistä parin vuoden takaa, on puolentoista metrin korkuinen, joutui eilen mökille lähtiessä tukemaan. Haarautunut nyt hienosti ja kukkii, mutta voi olla että aika loppuu kesken.
Ensi keväänä/talvella voisi laittaa tuohon kunnon valojen alle 4-6 chinenseä, ja unohtaa kaikki muut. Tai sitten ei...
4
Joo, ja joka kesä tulee vannottua, että kasvatit saa vähentyä, mutta aina niitä tulee liikaa. Noh, josko ensi keväänä...
5
Sadonkorjuuta. :D

Muutama Bolivian Red Habanero, samoin muutama Clavo, jonka pääsato on vielä violettia puoliraakaa.
Ja Armageddon riivittynä liki tyhjäksi, jonkun pienen jätin vielä kukkivaan puskaan. Mihinkähän näiden kanssa joutuu, kohti maailmanloppua!

6
Ostin Mikkelin Prismasta Habaneron nimellä myydyn ison podin (erittäin tulinen, 10, alkuperämaa Hollanti), 40 senttiä. Muistuttaa vähän tuota Armageddonia, mutta sileämpi, ja poltetta tuntuu olevan "riittävästi" :)
Sain talteen melkoisen joukon siemeniä, katsotaan ensi vuonna, tuleeko niistä samanlaisia, vai onko tämä hybridi, josta ei kukaan tiedä mitä tulee.

7
Eivät olleet Clavot viikossa kypsyneet (paria poikkeusta lukuunottamatta), vähän oli taas kuivahtanut helteessä.Punaiset Habanerot olivat kasvattaneet kokoa huomattavasti, ja kasvi oli vielä virkeä, vaikka multa melko kuivaa jo olikin. Tämä on tuottoisa kasvi, tässä kolmen vuoden aikana tehnyt par satoa vuodessa, kesät talvet.Ja Armageddon saanut pääsadon pääosin kypsäksi, tosin puskassa on myös raakileita, joten satokausi jatkunee pitkälle syksyyn.Armageddonin takana parvekkeella on Bolivian Red Habanero, siinäkin nyt kolme kypsää (pari poimin jo viikko sitten) ja raakileitakin tulossa. On vaan niin pahassa paikassa, ettei saa kuvattua, hyvä kun pitkänokkaisella kannulla saa kasteltua.
8
Kesä jo puolessa, eikä montaa merkintää!

Totuttuun tapaan aika menee näin kesällä mökkeillessä, kotona käydään tyhjäämässä postilaatikko ja kastelemassa kukat. Helteitä ollut sen verran, että kotona tuppaavat kärsimään kuivuudesta. Viimeksi Armageddon ja Bolivian Red Habanero olivat liki kuolleita, virkosivat kuitenkin. Armageddonissa oli melkoinen joukko liki kypsiä, Habassa vähän vähemmän, saa näkee huomenna miten on viikossa tilanne edistynyt. Pihalla toi Clavo oli aivan täynnä viininpunaisia raakileita, nekin ehkä jo kääntyneet oransseiksi. Parvekkeella toi monivuotinen punainen Habanero oli myös tekemässä taas toistakymmentä podia, kaikki vielä vihreitä, ja ilmeisesti kuivuuden takia pienehköjä.

Mökille ostin viimevuoden tyyliin paikalliselta puutarhalta taimen, noita Yellow Lanerneja ei ollut (joka teki viime vuonna satoa pitkälle syksyyn), ainut tulisempi oli Aji Cristal. Kasvanut nyt tuossa terassin kaiteella, kera Lombardon ja Surinam Red Habaneron. Aji Cristal kukkii (ei vielä runsaasti) kuten myös Lombardo, Red Habaneron kasvu hidastui ruukutuksessa, mutta siinäkin nyt joku nuppu.

Tässä Aji Cristalin kukka, satoa odotellaan :D

9
Piti mökillä tehdä kotona poimituista Habaneroista ja Clavoista silppu, jolla maustaa täällä ruokaa, eilen jauhelihakastike, josta tuli juurikin sopivan mausteista.
Clavo on nyt viettänyt viime viikosta aikaansa ulkona, saanut aikaiseksi melkoisen joukon raakileita. Hyvä juttu, jos ei nyt takatalvi iske.

10
Jokakesäinen mökkikausi käynnistyi tiistaina. Kotona armoton kasteleminen, josko noi nyt viikon selviäis omin nokkineen. Muutama meni ulos, hallaharsojen suojaan, luulis ainakin ennusteista päätellen tämän viikon tarkenevan. Muutama pitäisi tännekin tuoda, nyt mukaan mahtui Surinam Red Habanero, aurinkoon totuttelemaan.

11
Loppukevään Red Habanero -saalis. Joku raakile jäi vielä puskaan, mutta nyt pääsee karsimaan valtaosan tuosta turhan laajaksi levinneestä oksastosta. Saa valojen alle tilaa noille uusille taimille, joista osan ruukutin eilen, ja tänään/huomenna loput.

12
Postissa on enenevä määrä oikealta vasemmalle lukemaan oppineita lajittelemassa. Meitin pääsiäiskorttiin oli liimattu lappu liian epäselvästä osoitteesta, hyvin löysi kuitenkin perille, kuukauden myöhässä ;-)
13
Armageddon kypsyttelemässä toista minisatoaan. Kolme vai neljäköhän näitä on nyt, tämä pisimmällä, kun tuossa helmikuulla tuli vain kaksi. Tosin, nämä on sen verran tulisia, ettei näitä säkillistä tarvitsekaan.

14
Punaiset Habanerot alkavat kypsyä. Näitä on puskassa parikymmentä, osa vihreitä, osa vähän punertaa, ja joku jo punainen. Puska on melkoisen iso, peittää porrastasanteen kukkapöydästä puolet, pitäisi varmaan tämän sadon jälkeen leikellä, ja istuttaa isompaan ruukkuun, uuteen multaan.Samaisen kukkapöydän toisessa päässä osa kevään taimista taistelee keskenään valosta. Tuolla takakulmassa on vaimon siihen laittama peikonlehti, peittää isoilla lehdillään ison osan valonlähteestä. Taitaa olla ensimmäinen kerta kun on saanut meillä riittävästi valoa, niin että lehdet eivät ole yhtenäisiä, vaan sormittuneet kunnolla. Etualan taimista vasemmalla, korkempana omista siemenistä idätetty Scotch Bonnet, sen vieressä Bhut Jolokia (tosin päiväkirjassa kyssärillä varustettu), ja pienimpänä Surinam Red Habanero. Ja tuon Bonnetin takana tilasta taistelee Madeiralta ostettu Kolibrikukka. Taimet alkaa osin olla niin isoja, että saa vaihtaa ruukkua. Kunhan vaan löytää tilaa isommille ruukuille.

15
Talven purkissa kituuttanut, osittain tuon Arnageddonin oksien alla varjossa elellyt Bolivian Red Habanero saanut ensimmäisen raakileen aikaiseksi. Kukkiakaan tuossa ole ollut kuin muutama! Samoin näytti Armageddonilla olevan joku alku, noiden kahden pois korjatun jälkeen. Molempia karsin tuossa pari viikkoa sitten raskaalla kädellä, kun alkoivat vallata koko kukkapöytää.

Myös tuo jo pari talvea elänyt, Lord Nelsonin siemenistä idätetty punainen Habanero alkaa tehdä satoa, raakileita on vaikka kuinka, ja kukkii koko ajan, sulassa sovussa tuon Mme Jeanetten vierellä, tiedä vaikka tulisi vahinkoristeytyksiä.

Tässä tämä bolivialainen.

16
Marraskuulla esitin toiveen Mme Jeanettesta, että saisi tehdä enemmänkin kuin tuon yhden podin. No nyt se on innostunut päivien kirkastuessa tekemääm lisää. Ainakin puolenkymmentä raakiletta, ja kasvi täydessä kukassa.

Tammikuun idätykset on kaikki ruukuissa, yhdessä tosin vielä kolme (Habanero Surinam Red), jonka ensimmäinen ruukutettu nyykähti, ja laitoin samaan ruukkuun kolme uutta siementä. Kaksi noista iti jo aiemmin, ja kolmannen huomasin eilen nostaneen sirkkalehdet ylös. Matti myöhäinen :)
17
Hiljaiseloa, kevättä odotellessa.

Vuodenvaihteen idätyksistä on kaikista nyt vähintään yksi taimi tulossa, nopeimmin näyttää kasvavan toi omista siemenistä idätetty Brown Scotch Bonnet. Myös nuo myöhemmin multiin laitetut Cayennet ja Tabascot ovat itäneet (kolme kumpaakin). Pääsee kohta ruukuttamaan.

Vanhoissa ei paljoa sanomista ole. Toi Red Habanero oli piilossa tehnyt yhden kitukasvuisen podin, olisi ilmeisesti aika vaihtaa isompaan ruukkuun, kun taitaa kolmatta vuotta olla tuossa, ja kuivuu koko ajan, kastella saa melkein päivittäin.

Clavossa on nyt viisi erikokoista podia, kypsyttely kestää vaan näköjään todella pitkään. Pisimmällä on tämä, jo selvästi punertava, mutta ei kyllä vieläkään kypsä.

18
Veikkasin väärin. Ei ollut kolmatta Cayennea noussut, vaan yksi kuukausi sitten uudelleenkylvetyistä punaisista paholaisen kielistä (Devil's Tongue Red).

Menin heiluttelemaan tuota Armageddonia, ja ilmeisesti puskan mielestä tämä ensimmäinen oli kypsä, koska se tipahti kukkapöydälle. Pitänee pilkkoa ja ottaa siemenet talteen. Tie tekeekö noilla mitään, tämähän on hybridi (F1), ja siemenestä kasvatetut saattavat olla mitä tahansa, mutta eihän kokeilu haittaa.

19
Njoo, itihän ne Cayennetkin, heti kun kerkes ihmettelemään, et miksi ei idä. Mullasta ylhäällä nyt siis kaikki kolme Tabascoa, kaksi Cayennea, aamulla varmaan kolmaskin.
20
Viikko sitten laitoin multiin kolme Tabascoa ja kolme Cayennea. Viime yönä oli kaksi Tabascoa nostanut niskalenkin mullan päälle, hyvä juttu, koska juurikin tällaiset menee melkein ruokaan kuin ruokaan, syöjistä riippumatta. Noi Cayennet ihmetyttää, ne on olleet yleensä tosi varmoja itämään, ja satoisia. Näihin ostettiin uusi erä siemeniä, jos ei kohtuu äkkiä idä, täytyy ottaa noista viime- ja edellisvuoden omista.

Armageddon on saanut toisen podin täysin punaiseksi (täytyy kohta napata irti maisteluun), toinen alkanut hyvää vauhtia punertumaan. Kukkii/aloittaa kukintaansa, varmaan keväämmällä saa lisää podeja aikaiseksi.

Clavokin saanut tuon ainokaisensa lisäksi kaksi podin alkua lisää, oudosti tuonne ikkunaan osuvalla oksistolla. Liekö sitten paremmin viileään tottunut, vaiko sitten vaan luonnonvalon perään. Toi ensimmäinen, nyt jo kolmetuumainen, on edelleen vihreä, koska mahtanee aloittaa kypsymisen. Mielenkiinnolla odotan, toi pitäisi olla tulisuudeltaan Habaneroa parempi. Kukkii edelleen ihan täysillä, ei vaan taida keinovalot ihan riittää sadotukseen.

Toi syksyllä yhden podin tehnyt Mme Jeanette on aloittanut kukintansa uudestaan, varmaan sekin saa näin keväämmällä lisää podeja. Kuin myös vierellään asuva Red Habanero, joka on jo tehnyt pari satoa, ja aloittanut sekin kukinnan. Viime kesän ostotaimi, Yellow Lantern, pätkittynä ei ilmeisesti talvesta selvinnyt, ellei sitten virkoa kevätauringosta.

Noista vuodenvaihteen istutuksista menehtyi toi Surinam Red Habanero (ilmeisesti Jeanetten punainen muoto), muut on jo kasvattaneet parikin paria varsinaisia lehtiä. Tuota punaista laitoin uudestaan itämään kolme siementä, josko niistäkin saisi edes yhden kasvin. Viimekesäinen Bolivian Red Habanero voi hyvin, mutta ei vielä kuki.

Luottavaisin mielin siis ensi kesään, vähän pienemmällä kasvimäärällä kuin edellisenä.