kesäkuu 13, 2024, 13:34:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


UG Chilit kausi '23

Aloittaja Uuge Poni, huhtikuu 17, 2023, 22:43:37 ip

« edellinen - seuraava »

Uuge Poni

Chili-villitys iski yllättäen kuin salama  :fire: :thumbup: ja ensimäiset on istutettu. Kausi '23 on julistettu näin alkaneeksi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Laskelmien mukaan voisi laittaa ainakin 42 kpl Capsicum-kasveja noin 3.4 m² edestä. Saas nähdä miten haaveellista? Aiemmat kasvit on kuolleet kirvojen massahyökkäyksiin, tulevat koivuista, että että.

No uskon silti tulevaan ja urheasti eteen päin! Viime viikot etsitty ruokaan sopivia lajeja, ja nyt lista on:
  • Lila Luzi, C. frutescens
  • Inca berry, C. baccatum
  • Aji Panca, C. chinense
  • Turbo Pube, C. pubescens
  • Rocoto de la selva Oxapampa, C. pubescens
  • Aji Cristal, C. baccatum
  • Sugar Rush Amarillo, C. baccatum

Pari viimeistä kolahti tänään postilaatikosta mutta muuten nuo kaikki näyttäisivät itäneen. Sen pitemmällä tässä ei olla, ei ole vielä edes taimiruukkuja, mutta kai tässä ehtii vielä viikon jahkailemaan.

Lisäksi pieni "jahka" että pitäisikö erikseen venyä tilaamaan vielä Shishito? Niin kovasti jenkkivlogaajat sitä kehuvat satoisaksi ja hyväksi.

Nämä laitoin kovan taustatutkimuksen jälkeen itämään ilman liotusta. Varsinkin Daisy Dawesin "The Best Way to Soak Your Seeds" testi kamomillan, teen, tislattu veden ja veskipaperin kanssa vaikutti asiaan. Liotuksen sijaan kastelin 2/3 mullasta, valutin ylimääräiset pois ja sekoitin sekaan 1/3 kuivaa multaa.

Tässä vielä video tuloksista, sisältää myös tuntemattoman Capsicumin, ja pari muuta itua:
@ugponics

akselsson1

Tervetuloa foorumille ja eiköhän baccatumit ainakin vielä ehdi jos sinulla tosiaan on kasvihuone. ~40 kasvia 3 neliössä voi olla aika täyttä 😎
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - huhtikuu 19, 2023, 10:11:08 apTervetuloa foorumille ja eiköhän baccatumit ainakin vielä ehdi jos sinulla tosiaan on kasvihuone. ~40 kasvia 3 neliössä voi olla aika täyttä 😎

Kiitos 🥳 Partsi kai vähän kuin kasvihuone, harmi vaan että vähän varjoisa, mutta yritetään nyt hyödyntää tuo auringonpaiste kun sitä vuosineljännes kerran on.

Mietin että varmaan useimmat noista Lila Luzeista laitan lahjaksi. Vielä ei oikein lähtenyt Inca berry baccatumit eikä de la Oxapampa pubescens että siinä kohtaa ollaan 10 kpl alle. Mutta odotellaan vielä kärsivällisesti josko siellä mullalla kellivät heräilevät. :thumbup:
@ugponics

Uuge Poni

Hapatusta on harrastettu ja nyt olisi tarkoitus siitä sitten multaseos kypsytellä:

On siinä ihan hyvin tekemistä.
@ugponics

Uuge Poni

Kivasti itivät nuo Chiliyhdistyksen lähettämät siemenet, paitsi Inca Berry. Iso kiitos siemenistä Chiliyhdistykselle! Myös Fatalii Seedsin siemenet lähteneet itämään (ei videossa).

Ja sitten tietysti sössin itse näitä juuri itäneitä tuhoten. Osassa istutusmultaa on heränneet ilmeisesti viimevuotiset unkarilaiset chilimarjat tai thai-rawitit, en ole varma kummat.

Onnistuin myös tiputtamaan yhden idätyslaatikon pitkin lattiaa, juuri kun olivat itäneet. Ja itäneen selva de la Oxapampan jotenkin onnistuin nyrhimään. RIP.

Yritän ottaa opiksi: laatikoiden tulee olla tukevalla alustalla.

Lila Luzi, Aji Panca ja Turbo Pube ovat nyt vetovastuussa.

Pikainen päivitysvideo siis:
@ugponics

Uuge Poni

toukokuu 07, 2023, 13:55:48 ip #5 Viimeisin muokkaus: toukokuu 07, 2023, 14:14:45 ip käyttäjältä Uuge Poni
Nyt on päästy ruukuttamaan versoja. Kirvat vaikuttaisi tykkäävän chinensestä eniten.

Mitä tässä on opittu?
- Idätyksessä palkitaan 26-28 C asteen lämpö ja kunnon valo.
- Itämiseen esikäsittely ei vaikuta, mutta siemenen kuoreen saattaa vaikuttaa.
- Capsicumin siemenet on peitettävä, muuten juuri-varsi kasvaa pitkin pintaa.
- Ilman tuuletinta tulee velttoja versoja.
- kirvat tuplaantuvat viikossa.

Tässä uusinta vlogintynkää:
@ugponics

Tervo

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - toukokuu 07, 2023, 13:55:48 ipKirvat vaikuttaisi tykkäävän chinensestä eniten.

No ilmankos niitä täällä piisaa! Tosin, näkyy noi syövän noita rocotojakin, ja kiinanruusua ;)

Zen

Etenee, etenee :) Turbo Puben (?) taimet näyttivät terhakoilta.

Uuge Poni

Kirvasota... Kirvasota ei koskaan muutu.

Vuonna 2022 ne voittivat. Kirvageddon päättyi vasta viimeisten lehtien tippuessa kasveista. Tuo kesä jäi historiaan kirvoittavana tappiona. Ne tuntuivat niin vaarattomilta.

Ja parin päivän välinpitämättömyys tuokin jonkin lehden alle satoja kirvoja. Latvojen sisältä paljastuu siivekkäiden kirvojen aaltojen tuomat nympit. Mineraalilannoitteiden pehmittämät nöösökasvit olivat koivukirvoille vain yksi maalitaulu lisää.

Mutta tänä voiton päivänä, kautta bokashin, olemme kyvykkäitä. Olemme tehneet saippuasumutteita historiassa... Olemme tehneet saippua sumutteita tulevaisuudessa ja sumuttaneet saippuasumutteita tänä päivänä. Meillä on kunnia! Meillä on halpoja sumutinpulloja, suopaa ja suoraselkäisyys! Ja me tulemme syömään paprikaa.

@ugponics

Uuge Poni

heinäkuu 17, 2023, 17:37:09 ip #9 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 18, 2023, 06:37:42 ap käyttäjältä Uuge Poni
Versoista taimiksi. Mitä on opittu? :arrows_right:

  • Chilipaprika vaatii melko tarkkaa hoitoa, ei yhtä helppo tai nopea kuin basilika, ennemmin rosmariini.
  • Chilipaprikan varttuminen versosta taimeksi ja sukukypsyyteen kestää noin 3 kk.
  • Nimilappujen tussin pitää olla veden - ja saippuan - kestävää.
  • Nimilaput tulevat katoamaan ja sisältämään virheitä.
  • Ruukun koko taimille 0,2 l, esim. jugu- tai rahkapurkki. Myös kylvö.
  • Turveruukut eivät vakuuta.
  • Kasvuturve-kookosmulta-bokashi-seos vaikuttaa hyvältä. Seos n. 7:2:2 tilavuus.
  • Mineraalilannos tarpeen taimille, seos Kekkilä kastelulannoite:H2O 1:1000.
  • Parvekechilit kaiteen korkeudelle, tai valon saanti huono: 50% pienempi.
  • Helsingissä "ulkokausi" alkaa Toukokuun neljännellä viikolla, tai myöhemmin.
  • Chinense ei kestä alle 14 C asteen lämpöjä rutistumatta.
  • Bokashimehu hyvä, mullasta tulee mustaa. Myös lehtisumutukseen. Seos 1:1000 mehu:H2O.
  • Saippua (mäntysuopa) kuivattaa kirvat, kun sumutus 1% saippualiuoksella (seos suopaa ~25 ml/l H2O). Saattaa poistaa lehdistä UV-suojan!
@ugponics

Uuge Poni

Kultainen corolla!

Toinen kukka on siis auennut. Aivan mahtava juttu!

@ugponics

Uuge Poni

Vihdoinkin hedelmiä! Taitaa silti mennä syyskuun loppuun ennenkuin maistellaan. Turbo pube vaan ei kuki. Tässä vähän videota kukista ja hedelmistä, ei mitään erityistä.

@ugponics

Uuge Poni

lokakuu 01, 2023, 07:23:35 ap #12 Viimeisin muokkaus: lokakuu 01, 2023, 07:32:39 ap käyttäjältä Uuge Poni
Ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä kirvat eivät lepää.

Ei varsinkaan kun on suht' lämmin sää. Harmittaa kun otin reilun viikon tauon kirvojen torjunnasta niin olivat neidit sillä aikaa tehneet melko määrän lisää jälkeläisiä. Mietityttää myös pitäisikö pii-maata sumutella 1:25 piimaa:H2O tilavuussuhteella tuon 1:20 sijaan? Tuntuu että se on melkein riittävä. Edit: tai sitten sumutella useammin.

Eli olisi vaan ne kirvoja metsästävät punkit pitänyt hankkia.

Ja sitten on erikoinen ongelma mitä en ymmärrä. Miksiköhän Aji Cristal tiputtaa noita hedelmiä ennen kuin ne ovat kypsyneet? Pii-maassa on noin 1% suolaa, voisiko se johtua siitä. Tauteja tai hometta ei vaikuta olevan.

Varoitus: video sisältää graafista kirvatuhoa ja saattaa järkyttää herkimpiä chilinystäviä.


@ugponics

Uuge Poni

lokakuu 12, 2023, 13:50:24 ip #13 Viimeisin muokkaus: lokakuu 15, 2023, 10:36:37 ap käyttäjältä Uuge Poni
Kasvit ikkunalaudalle talveksi. Melko kivuttomasti meni. Osa kasveista tiputti lehtensä, tiedä sitten oliko liian kylmä ulkona vai mikä.

Alunperin kuvittelin että nyt Lokakuun alussa olisi hirmuisesti paprikaa joka paikassa. No, on noissa kaikissa muutama paprika mutta vielä kaikki vihreitä.



Pii-maan tuoma sutta mietityttää. Piti pestä vanhoja pois, ja siitä taitaa pölytä jonkin verran ympäriinsä.

Siksi kokeilin uutta sumutetta: 1,5 paino-% rypsiöljy, <0,5 paino-% saippuaa veteen. Kiva vihreä kiilto tuli lehtiin. Tämä(kin) tuntuisi suht' hyvin pitävän kirvat kurissa. Jännästi silti joka paikkaan tulee noita pienenpieniä siivekkäitä kirvoja. Eli Raidit niiden päälle...

Tästä häslingistä mieleen tuli että jos laittaisi ensi keväänä hallaharson koko ruukun päälle hupuksi, auttaisiko se pitämään kirvat poissa?
@ugponics

Uuge Poni

marraskuu 11, 2023, 00:47:43 ap #14 Viimeisin muokkaus: joulukuu 18, 2023, 17:51:29 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: lisäykset
Kausi on päättynyt ja paprikat kypsyneet, ne muutamat. Paria lukuunottamatta kasvit tiputtaneet lehtensä. Saas nähdä miten nuo surkean näköiset tikut talvesta selviää.

Muutamaa paprikaa maistelin ja en pitänyt kuin Aji Cristalista. Siinä oli riittävästi potkua!  :fire:  >:D Sugar Rush Amarillossa ei oikein ollut mitään, ja siinä oli tulppaanimainen maku, toivotaan että siemenissä on parempaa potkua. Omaan makuun pitää ilmeisesti olla kuitenkin suht' tulinen chili, 50000 scovilleä tms.

Mitä on opittu:
  • Kirvat nujertuu ehkä helpoiten öljysumutteella. (resepti edellä)
  • Parveke on ehkä liian varjoisa hyvään chilisatoon.
  • Maaliskuussa kannattaisi aloittaa.
  • Bokashi kannattaa, suht' helppo tehdä.
  • Talvehtiminen eli sisään siirto ennen kun lämpötilat alle 7 C astetta. Muuten herkimmät saattaa  talvehtia ja ei onnistu.
  • Imuri on OK kirvoja vastaan, mutta suuttimen pitää olla pyöreäkulmainen. Eli pahvista taitellun terävä kulma vahingoittaa lehtiä.

@ugponics

Uuge Poni

Marketin habaneroista säilytin siemenet ja laitoin ihan huvikseen jugurttipurkkiin itämään viime kuussa. No nyt ne pönkivät sieltä esiin!

Luulin että useimmat paprikat korjataan ennen siementen kypsymistä mutta nuohan on ihan terveen oloisia. Mitenhän niille käy, onko ne heikkoja hybridimutantteja vai tuleeko noista satokelpoisia keltaisia habaneroja?

Ihan tulisia oli Prisman habat, kyllä yhdellä haballa keiton sai tuliseksi!

...ja ihan pikkasen kutittelee että pitäisikö laittaa yhdistykselle vielä vähän pubescens ;) ...ja jotakin tosi tulista tilaukseen? Ja mitenkä mietityttää että kuinka vaikeaa olisi risteyttää omia paprikoita...  Ai ai ettei nyt lähtisi taas chilimopo keulimaan >:D
@ugponics

Tervo

Joo, noi Prisman keltaiset Habat on ihan kunnollisia. Itse viime vuonna kasvatin niitä siemenestä (marjat käytin savukaslerin tekoon) ja loppuvuodesta tuli satoakin.
Nyt tekee samanlainen punainen satoa, juuri syötiin kiinalaista Hot and Sour -keittoa, johon silppusin puolikkaan, tuli juuri sopiva, vähän miedompi kuin edellisillä kerroilla joihin käytettiin teelusikallinen chili-valkosipulimurskaa öljyssä.

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: Tervo - joulukuu 18, 2023, 20:19:26 ipJoo, noi Prisman keltaiset Habat on ihan kunnollisia. Itse viime vuonna kasvatin niitä siemenestä (marjat käytin savukaslerin tekoon) ja loppuvuodesta tuli satoakin.

OK toivotaan että on saman tuottajan nämä habat! Ja siinä hyvä vinkki lähteä kokeilemaan *chinense Habaneron kanssa, siementen kustannus lienee Prisman Habassa noin eurosentin kappale. Jahka katsotaan mitä noista tulee...

LainausNyt tekee samanlainen punainen satoa, juuri syötiin kiinalaista Hot and Sour -keittoa, johon silppusin puolikkaan, tuli juuri sopiva, vähän miedompi kuin edellisillä kerroilla joihin käytettiin teelusikallinen chili-valkosipulimurskaa öljyssä.

Minä laitan isoon kattilaan kanakeiton ja siihen tietenkin raastettu inkivääri ja habanero, kasvisliemi, ja kypsennystä kunnes rustot sulaa niin ai että.

Oletko Tervo Setsuanin pippuria kokeillut? Kuulemma chilipaprikan kanssa syntyy se "kuudes aromi"...
@ugponics

Tervo

Joo, kyllä noi kiinalaiset mausteet on läpi koluttu, itse vokkailen pari kertaa viikossa. Vaikeeta vaan, kun täällä korvessa ei ole etnisiä kauppoja, noi Hot and sourin kuivatut sienetkin piti kuskata Madeiralta. Sen verran vähissä, että joutuu varmaan kohta matkaa varailemaan!

Uuge Poni

Seuraavan kauden juttuja mietitään.

Ajattelin että pitäisikö kokeilla kuitenkin tulisempia (kuin baccatumit) jos niistä löytyisi sopiva partsille? Ja toinen juttu mikä kiinnostaa on että minkälaisia nuo mustat lajikkeet ovat.

Tältä vuodelta opittu myös tarkistamaan montako sataa päivää kypsyminen kestää. Näistä yritin tarkistaa että kypsyvät ne alle 100 päivän, ja vastaan tuli noita jalopenoja. Serranon ja Starfishin makuakin foorumeilla kehuttiin, listalle.
 
Eli habaneroa ja jalopenoa olisi ostoslistalla.

Ostoslista on nyt:

7-Pot Douglah
7-Pot White
Aji Habanero
Bishops Hat
Black Hungarian
Chocolate Habanero
Czech Black
Rocoto Mini
Serrano
Starfish

Ruukuissa talvehtii:

Aji Cristal
Aji Panca
Aji Sugar Rush Amarillo
Turbo pubescens
Lila Luzi
@ugponics