heinäkuu 20, 2024, 13:16:13 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Vuorikaskas

1
Sain jälleenmyyjän chilikastikkeelleni! Kaveri haki sitä minulta ja purkitti 1,2 ja 2,2dl piltteihin. Vantaan Matarissa noudettavissa, yhteys alkuun minun kautta. kimmo.manner@gmail.com

Se on perinteisesti hapatettua jonka ensimmäinen versio on maistajaisineen tässä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18065.0

Mukana on tulettomia paprikoita sekä tomaattia ja omenaa yhteensä noin 30%. (Linkissä mainittu fenkoli jäi siihen yhteen kokeiluun - minusta sen vaikutus oli epämääräinen ja turha.) Chileinä on muun muassa Harolds Barts Green, Orange Blob, Hainan Yellow Lantern sekä Aji Fantasy, Piriz, Peruvian Giallo Arancio ja Lemon Drop. Suolaa 2%.

Ei sisällä etikkaa eikä säilöntäaineita!

Erittäin kuivaksi ja happamaksi kehittynyttä. Jos laittaa pikkupurkkiin lusikallisen hunajaa (tai sokeria), saa edelleen syvemmän maun.

Tätähän on jokusen kymmentä litraa varastossa, mutta nyt alkuun muutamia purkkeja koemielessä ostettavissa 6€ 1,2dl.


Kotikutoista.  ^-^ Parit kuvat. Kimmon Kimakampi.
https://www.facebook.com/groups/217179722625/permalink/10158047266117626/
2
Tori / Vs: O: Tarvikkeita (Valot, pumput, lannat yms.)
toukokuu 22, 2019, 23:01:27 ip
Lainaus käyttäjältä: sorrii - toukokuu 22, 2019, 16:16:37 ip
Aktiivihiilisuodatin voi olla tarpeen keittiökompostissa ... jotain vain sanoakseni ...  ::)


Jos sellainen tulee mieleen, lie puutteita tiedossa ja taidossa kompostoida.  Tai toisaalta kannattaako keittiökomposti sijoittaa keittiöön.  Mulla se on pihalla.   Mutta astiassa keittiössä turpeella kuivitettuna pysyy kyllä hyvänäkin.
3
No niin, nyt moni asia loksahtaa paikoilleen.   :thumbup:

Hoitajat ovat havainneet, että suuri osa potilaista on saanut chilikarkeista avun vaikeisiin ahdistuskohtauksiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10696575?fbclid=IwAR3ldcdsH_N1dFbaxZ1-DN1j8FCv7fbDp8MrMvQfV_Y2lTpDhGHUpWQkx2w
4
Jäkätijäkäti / Vs: Sää on mitä todennäköisin
huhtikuu 18, 2019, 17:22:13 ip
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - huhtikuu 18, 2019, 17:19:52 ip
Nyt tarkenee jo! Kasvarissa jo +7 yöllä ilman lämmitintä


Jo vain lähti tomaatit kasvariin ja tätä menoa pian chilejäkin.  Ilman lämmitystä tällä kertaa.

Tätä eteläisimmän Suomen etuisuutta.   8)
5
Kypsänä on paljolti keltainen sisältä ja jopa oranssin hohdetta näkyy joskus päältäkin.

https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/elokuusta/_KAU6969.jpg  Kuvassa kaikkein pienin on raaka - siis vihreän sävystäkin sen erottaa.  (Keltaiset Aji Fantasy.)
6
Melko erikoinen lajike täytynee olla! Kävisikö sellainen joka kasvaa kuusen varjossa ja antaa sadon jouluksi?
7
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 10, 2019, 13:17:27 ip
No kyllähän Win10 on usein mainittu varsinaiseksi vakoilujärjestelmäksi ja siksi on taas nousemassa tietynlainen kapina MS:ää vastaan kun win7 tuki on ilmoitettu loppuvaksi tammikuussa. Vaihtoehtoisia ratkaisuja kelataan ja sen semmoista.

Edelliseen aiheeseen lisäyksenä ihmeesti ne OEM lisenssitkin ovat ihan laillisesti siirrettävissä.  MS on kaksinaamainen asiassa. Löysät rahat tietYsti kerätään markkinoilta ja samalla sopivasti hankaloittaen säästeliäitten toimia kuitenkin sallitaan toisetkin reitit jotta käyttiksen valta-asema säilyy.  Normi bisnestä.

https://foorumi.kameralaukku.com/threads/windows-halvalla-vai-kalliilla.84744/page-4#post-889904
8
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 26, 2019, 22:46:55 ip
20-25 cm multakorkeus laatikossa riittää mielestäni. Tietysti (tai ei) laatikon pohjalle läpäisevä suojakangas. 20 cm multaa kyllä riittää ettei sieltä mitään läpi tule joitain putkikasveja lukuunottamatta.


Kankaan laatua ja tarpeellisuutta mietin kun sireenin ja joittenkin puun juuria tulee vastaan lavapenkkien paikkoja lapioiden.  Juuria katkon minkä jaksan ja läheisiä puita ja pensaita sahailen nurinkin, mutta estääkö jonkinlaatuinen kangas todella puunjuurien kasvun penkkiin?

ed. Juurimatto/juuriestematto näyttäisi olevan sitä varten.  Tyyristä tavaraa vaikka on polypropeenia...  panee intoa huhkimaan juurien poistossa lapiollla ja kirveellä.  Kävin katsomassa ja jätin kauppaan.

Tuossa tukkuliikkeen tietoja erilaisista kankaista: https://hortex.fi/category/puutarhakatteet/
10
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 23, 2019, 00:47:23 ap
Aika vaikea on noita verrata oikeesti. Varsinkin monimetallia! Monimetallihan on tosi hyvä kasvatusvalo kun haluaa isoja tukevia kasveja ... juu. Sadontuotossa natikka voittaa 6-1
Entäs kun tavoite onkin saada kasvit pysymään pieninä kesään asti kotona tasaisesti yli 24 asteen lämmössä ... huh. Mulla muuten on keraaminen MH 315W ja siihen kylmä sekä lämmin polttimo. Viime keväänä kasvattelin taimia sellaisella 3000K polttimolla ja tuli vähän korkeaa kasvua: muutamia raakileita harvakseltaan. Tänä keväänä kokeilen kylmää 4200K ...

---------------

... Sitten vuoden päästä hommasin ensimmäisen Ledin: "kotimaisen" 120W sinipunaledin joka vastaisi ainakin 400W natikkaa. Jotkut lupasi jopa 600W natikan kasvuvoimaa ... hahahaha ... Kivampi sen väri oli kuin itsemurhaoranssi natikka!  Noooo. Myöhemmin opittuani vähän jotain, oon saanut mutun, että kyllä se 120W ledi kuitenkin sitä 250W natikkaa vastasi.


---------------------Itse vaihdoin taas natikan monimetallipolttimon tilalle vaihteeksi (olohuoneen nurkassa  ;D) ja sävy on ihan OK.  Osram Plantastar ei toki ole kaikkein punaisin, mutta onhan se toki hehkulampusta aika matkan päässä.  Mutta tuo sinipunaledi joka olisi tuossa kanssa valittavissa on kyllä se varsinainen päänsärky!  Eräskin alkoi kiljua välittömästi  kun sitä esittelin että sammuta sammuta!

Ja ihan hirvee se on minustakin. Täytyy kokeilla sitä hyvin verhottuna. Merkitön se on ja 99W näyttää kulutusmiittari.

Auringossa, kuitenkin ja tietenkin, aika vaatimaton ilmestys: https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/_DSC1652.jpg11
Tee-se-itse / Vs: NFT kasvihuoneeseen tarvikkeet?
maaliskuu 29, 2019, 22:37:16 ip
Monissa ohjeissa on ilmapumppu pumppaamassa  hohkakiveen säiliössä.  Täällä foorumilla ei ehkä monikaan sellaista ole laittanut.   Pitäisi kai olla melkolailla hyvin tiiviiit kaikki kannet jos sinne happivajetta syntyisi.   Kun kansissa on aukkoja siellä on kyllä hyvä happitilannekin ja sitä lisää myös omassa systeemissäni ylikokoisen pumpun ohivuoto, joka panee säiliön veden hyvään liikkeeseen.
12
Tee-se-itse / Vs: NFT kasvihuoneeseen tarvikkeet?
maaliskuu 29, 2019, 22:20:30 ip
Tuo on kyllä mitä helpoin malli.  Ei yhtään läpivientiäkään kaipaa.   Pohjalle laitoin hallaharsoa kaksi kerrosta joka varmaan edesauttoi juurten levittäytymistä.

Kattotiilit olivat siksi että tuli tukeva kansi ja pysyi alla paikoillaan kevyet muovikannet (sinistä ohutta kennomuovia). Molemmat matskut siksi että kun niitä sattui löytymään joutilaana nurkista.

Tuossa näyttäisi olevan virtauksesta ja kaadosta:  http://www.homehydrosystems.com/hydroponic-systems/nft_systems.html  ed.  Luin tuota nyt ja huomaan että tulin tehneeksi kuten siinäkin sanottiin eli lisäsin kaatoa keskellä kesää kun katsoin että vettä oli niin runsaasti juurilla.

Satunnaisille putoaville sammakoille ja muille puutarhan asukkaille kannattaa laittaa portaat tai jotain säiliöön. 

(reservoir, "reso")
13
Tee-se-itse / Vs: NFT kasvihuoneeseen tarvikkeet?
maaliskuu 29, 2019, 20:53:23 ip
13.5 ensimmäisen yön jälkeen  https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/Kes%C3%A4%20alkaa%202018/_KAU5049.jpg

19.5. Alkaa juuret kasvaa.  https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/Kes%C3%A4%20alkaa%202018/_KAU5333.jpg

Toukokuun loppua.  Juuret tulollaan. https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/Kes%C3%A4+alkaa+2018/_KAU5552.jpg
14
Tee-se-itse / Vs: NFT kasvihuoneeseen tarvikkeet?
maaliskuu 29, 2019, 20:43:42 ip
Tarkistin pumpun vanhasta viestistäni. "Nyt on uusi  Aquaking hx-2500 samassa rei'itetyssä letkussa ja sen kanssa ränniin nousee siistin näköinen virta, samanlainen kuin Eheim Compact 300 pumpulla"

Joo siis reikiä letkuun tein pumpun lähelle, josta se siis vuotaa säiliöön Aquaking pumpulla.  Pikkuruinen Eheim Compact 300 näytti jopa riittävän mutta siinä ei kai ole paljoa reserviä esim kun likaantuu letku tms tai kun yksinkertaisesti pinta pääsee lähenemään pohjaa jolloin nostokorkeus on suurimmillaan.   Noitten vuotoreikien kanssa oli kanssa säätämistä kesän mittaan välillä, niitä voi sulkea tarpeen mukaan.

Letku oli puutarhaletkua 1/2''.  Letkun paksuus ja pituus vaikuttaa myös virtaukseen.

Säiliö oli kaivettuna maahan joka oli keväällä tosi kylmää ja alkukesästä vielä viileää.  Lämmitintä pidin siellä säädettynä 20 asteeseen.
15
Tee-se-itse / Vs: NFT kasvihuoneeseen tarvikkeet?
maaliskuu 29, 2019, 20:18:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Nanne - maaliskuu 29, 2019, 11:06:36 ap
Apua tarvitaan!

Suunnitteilla kasvihuoneeseen chileille, tomaateille ja kurkulle DIY nft. Millaisista tarvikkeista kannattaisi kyhätä, että tulisi toimiva, mutta silti edullinen. Minkä kokoinen pumppu? Onko viemäriputki riittävän iso juurille? Kuinka saa tuettua isot kasvit? Kasvihuoneen pituus noin 3m ja ajatuksena saada ainakin yksi seinämä tälle systeemille.

Kenellä on kokemusta näistä, niin toivon kuvia ja ohjeita 😊 Kannattaako ylipäätään tämmöinen?


Viemäriputkia on monia kokoja.  Käsittääkseni putki-NFT:t oli aiemmin enemmän suosiossa chileille ja niistä en osaa juuri neuvoa, koska itselleni rakensin tasapohjaisen laudasta, jonka ymmärsin olevan alkuperäisen NFT:n idean kaltainen.

Minulla on ollut 90l saavi säiliönä ("resona").  Pumpun kooon voi tsekata myöhemmin kun en muista ulkoa, mutta valitsin isomman kuin olisi tarvinnut ja ohjasin osan vedestä  pyörimään altaassa.    Kun nostokorkeus jää vähäiseksi, pumpulta ei paljoa vaadita ja teoriankin mukaan NFT:ssä valuu tosi vähän vettä ideaalisti. Näitä perusspeksejä löytää varmaan enkunkielisestä wikipediasta, kaltevuudet ja virtaukset.  Täällä olen huomannut että sellaisille spekseille jotkut kokeneet viittaavat kintaalla.   Tulkittaneen niin että ei ole niin noponuukaa.


Mitkä ovat huoneen mitat kaiken kaikkiaan?  Kuinka pitkään siihen paistaa aurinko?  Onko siinä isot ilma-aukot ja automaattiavaajat?  Chili ottaa herkästi metrin leveyttä ja korkeutta ehkä puolitoista, on lajikevaihteluakin.  Missä vaiheessa on taimet tällä hetkellä?
16
OK, mutta silti on perimän kannalta sama minkä podin samasta kasvista valitsee siemenkeräykseen.   Sanon vain siksi kun sanomasi jättää auki mitä tarkemmin ottaen tarkoitit tuon ison valinnalla jatkoon.  Saatoit tarkoittaa vain että tämä kasviyksilö menee jatkoon siemenillään koska noin kivoja podeja tekee - mikä on myös luonnollinen ja oikea ajatus.
17
Tee-se-itse / Vs: NFT kasvihuoneeseen tarvikkeet?
maaliskuu 29, 2019, 12:20:57 ip
Kannattaa.  Selaa tosta muutama kuva.  https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/NFT-KAM_5425.jpg

Ja tosta viime vuodelta:  https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/rakentaminen/_KAU5012.jpg

Tukea kannattaa kattoon päin naruilla.  Sitä joutuu tekemään lähes viikottain lisää kesän mittaan.

Mulla on laittamatta vielä kuvat kesästä syksyyn. Kilokaupalla satoa tuosta 2,5 metriä pitkästä NFT:stä.
18
Sama se on siemenjatkon kannalta oli pieni tai iso jos on samasta kasvista koska perimä on sama.  (Eikä mahdollinen ristipölytyskään muuta podin ilmiasua.)

On se melkoinen haamuameeba.  ^-^
19
Niin viattoman näköinen.  Poutapilven ja vaahtokarkin risteytys tuskin paljoa polttelee!   ;D
20
*vahinkoposti muokatessa*