maaliskuu 24, 2023, 17:27:18 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - marek

1
Ei se jaksanut. Ei tehnyt sirkkalehtiä ollenkaan. Oli vielä viimeinen siemen, niin jää tänäkin vuonna kokematta tämä lajike.

Aika hittaasti lähtee kausi käyntiin muillakin taimilla. Semmoinen kevät. Onhan tässä vielä aikaa.
2
Hentoiset taimet on saatettu purkkiin. Kookoskuidussa majailevat tässä kohtaa. Käytin viime kesän kookoskuitua läpi kesän ja havaitsin hyväksi. Jatkan varmaan samalla linjalla tämänkin kasvukauden.

Lämpöä ja valoa on niukalti tarjolla. Katsotaan kuinka jaksavat varttua. Jostain syystä laitoin vielä muitakin siemeniä itämään. Joku mielenhäiriö  ;D


Viimeinen Montufarin siemen näyttää elon merkkejä. Katsoo nyt jaksaako taimeksi saakka. Tämä laitettu samaan aikaan lautalle kuin nuo jotka tänään purkitin.
Hoitovinkkejä tälle otetaan vastaan. Sain siis vuosi sitten muutamia siemeniä, joita en saanut itämään. Tämä viimeinen on nyt herännyt. Ehkä kaipaa välivuoden ennen itämistä? Villi arvaus se  :)

Blogissa enemmän taas https://chilinkosketus.blogspot.com/
3
Äänestykset / Vs: Yhdistyksen kauppa
tammikuu 14, 2023, 02:06:15 ap
Innostuin heti piiphtamassa kaupassa, mutta olikin juuri ne paitakoot loppuneet joihin olisin sijoittaanut.
Joskin sortin viljelijälle sopiva hattu voisi olla kiinnostava.
Tyyliin tämmönen:

Tai tämmönen:
4
Juur toi  ;)

Melkein toivon että chilien osalta jäisi minulla noihin muutamiin uusiin. Talvehtijoita on neljä, jos vaan jaksavat vielä loppumetrit kituuttaa.
5
Viime vuonna taisi lopulta itää tuossa helmikuussa vasta. Yrityksiä oli aikaisemminkin, mutta ei vaan tapahtunut mitään.
Ehkä vielä jotakin tulee laitettua, mutta ehkä ei mitään massiivista tänä vuonna.

Oma huoleni Nagoista oli viime vuonna melko turha. Sitten kun puskat innostuivat niin niistä tuli yllin kyllin lopulta satoa. Riittää omaksikin iloksi vielä vuosiksi. Sadon takia ei tarvitsisi tehdä yhtään mitään tänä vuonna  ^-^  Harrastus sen sijaan vaatii jotakin koittamaan.
6
No niin,
kurkistelin idätyskipon alle ja siellä ne iloisesti jo vilkuttelivat.Lautalla innostumassa:
Naga Morich, chinense
Lemon Drop, baccatum
Starfish, baccatum
Bolivian Rainbow, annuum
Bonda ma Jaques, chinense
Jalapeno Mariachi, annuum
Montufar (se vihon viimeinen siemen, aikaisemmista ei itänyt yksikään. Viimeistä liotettiin koko syksy.)

Blogissa sitten vähän lisää juttua https://chilinkosketus.blogspot.com/
7
Jaha, vuosi on vaihtunut.
Jatketaan ihmettelyjä tähän samaan vitjaan kuin edellesenäkin vuonna. Vaihdoin siis vuosiluvun vitjaan.

Sisälle otetut chilit eivät ole kuolleet  :o Lisävaloa tai lisälämpöä ei ole tarjottu. Hyvä kun ovat vettä välillä saaneet. Pudottivat tosiaan ensiksi lehtensä, mutta nyt on uutta kasvua havaittavissa ja uskon että selviävät seuraavalle kaudelle.
Nagat voivat edelleen hyvin.

Uusia siemeniä oli pakkokin laittaa, joku vietti siinäkin että ei voi pitää näppejään erossa. Vielä kuitenkin mietin valo- ja lämpöjuttuja niiden kanssa. Sähkö mietityttää ja tietty se että kuinka paljon omat harrastukset voivat maksaa, että vielä tuntuisi tuottavan tyydytystä enemmän kuin huolta.

Ensimmäiset sirkkalehdet ovat jo näkyvillä. Tarkempaa raportointia sitten myöhemmin.
Kävin nyt lukemassa muiden kuulumisia :) 

8
Oh, tällä foorumilla on vilkastunut kummasti  :D  Siis ihan mahtavaa!

Ennen pakkasia otin vielä pari chiliä sisälle. Ne pudottivat lehtensä samantien ja nyt on rankoja vaan purkeissa  :o Edellisen postauksen Nagat voivat edelleen hyvin. Ehkä selviävät. Noista muista nyt en tiedä.

Ei mulla muuta. Ryhdyn lukemaan tätä mukavasti vilkastunutta foorumia.
9
Kutakuinkin on kuukausi kulunut viime postauksesta. Marraskuu on jo hyvää vauhtia menossa.
Nagat ovat päässeet sisälle. Ilman mitään ylimääräisiä valoja ja pimeään huoneeseen. Nyt ei vaan anna rohkeus myöden asentaa ylimääräisiä valoja noille. Kasvit ovat kyllä hyvässä kunnossa ja riehaantuivat vielä kasvamaan sisälle päästyään. Oksat hipoivat jo kattoa. Tänään päätin vähän typistellä niitä. Ihan tapille en rohkaistunut vetää, mutta ainakin puoli metriä lähti lummastakin pituutta. Nätimpiä oksia laitoin maljakkoon, jos vaikka tekisivät juurta. Isoja odotuksia ei ole näiden osalta seuraavalle kasvukaudelle, mutta toivoa aina sopii :D


Viimeisen podin poimin siitä ennen leikkausta. Kaunis on. Tämä kun on popsittu niin seuraavat ovat pakastimessa ja kuivattuna, jos ei niistä kymmenistä hillo yms. purkeista mainita.

Koko seikkailu on taas tuolla blogin puolella https://chilinkosketus.blogspot.com/
10
Näin taitaa olla. Jostakin luin myös että ensimmäinen vuosi ei ole paras satovuosi. Koitan nyt sitten talvettaa nuo kaksi kasvia. Katsotaan onnistuuko. Lisälämpöä tai lisävaloa en ainakaan nyt heti lähde virittelemään.

Satoa tuli lopulta yli oman tarpeen ja sitä on sitten jaettu asiaa ymmärtäville tahoille. Kiitollisuudella on otettu vastaan. Siemenetkin on talletettu ja toivotaan niille hyvää itävyyttä myöhemmin. Osa on mennyt pakastimeen, osaa kuivattu, osasta tehty sooseja ja tietty erilaisia hilloja. Huomenna on tarjolla korealaista lihapataa. Maustoin sen Nagalla ja tulee aivan taivaallista ruokaa. Vielä ehtii huomiseksi maut pyöristyä. Tuskin maltan odottaa.

Hyviä kokemuksia sitten lopulta tuon kanssa  :)Täältä löytyy enempi kuvailuja.
11
Pikkuinen Naga pääsi mukaan chilihilloon ja toi ihan mukavaa sävyä.

Sen kaverit ovat jo kasvaneet ja komistuneet kummasti.Naga Morich ei alkuun lähtenyt tuottamaan mitään, vaan oli kaunis ja kovasti kukkiva viherkasvi. Kukkia tosiaan riitti satoja ellei jopa tuhansia. Näkyvää siitepölyä ei ollut missään. Oletinkin jo että tämä ei tule tuottamaan mitään. Tai kaksi kasvia niitä jäi itselleni.

Joskus heinäkuun loppupuolella sain huomata että jotakin lähtee tapahtumaan. Pikkuisia podien alkuja tuli näkyviin. Ajatuksena se että hyvä, jotain tulee, mutta taustalla huoli siitä ehtivätkö näillä lämpimillä valmistua. Vihreä väri pysyi tiukasti paikoillaan. Mitään muutosta ei ollut havaittavissa. Vasta viikon, ehkä vähän yli sisällä rupesi tapahtumaan. Nyt uskaltaa jo toivoa että sato kerkeää valmistumaan ulkona.
12
Ooo, miten komeaa satoa siellä tulossa  :)
13
Parvekepuutarha on saanut olla hetken aikaa ihan rauhassa. Arkiset työt ovat alkaneet ja aktiivisuuden kohteet ovat olleet muualla kuin kasvukauden seuraamisessa. Niinpä pieni puutarha on saanut olla ja kypsyä ilman ahkeraa seuraamista.

Tänään oli ilo kerätä satoa ja sitähän riitti 😊 Käytännössä kaikkia kasvattamiani lajikkeita oli tarjolla käyttöön.


Aikaisemmin olin huolissani kun Naga Morich ei näyttänyt tuottavan mitään, eikä sen kukkiin tuntunut muodostuvan siitepölyä lainkaan. Tänään kun kurkisteli oksien alle niin aikaisempi huoli osoittautui turhaksi. Nuo kun kypsyvät niin niitä riittää niin itselle kuin toisillekin iloksi. Toivotaan lämmintä ja aurinkoista loppukesää.


Yksi pieni Naga Morich oli jo kypsynyt. Tätähän maistellaan varman heti
14
Tänään on korkattu chilin satokauden taltiointi talvikaudelle ja kavereiden iloksi. Ensimmäinen satsi hilloa on jäähtymässä ja odottamassa kylmäsäilytystä  :D
Tästä tämä taas alkaa. Tarkempi seikkailu blogissa https://chilinkosketus.blogspot.com/
15
Mitä puikkoja hait?
Mustakirva on ilkeä ja nopea tuholainen.
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: rpa:n viljelyt
heinäkuu 29, 2022, 15:40:42 ip
Joskus ne yllättävät  :)
Nuohan voi mennä helposti sekaisin  :fire:
17
Parvekepuutarhan satokausi on alkamassa  :D
Hyötykasvien pienviljely parvekkeella antaa sadon ohella myös hetkeksi mukavan omavaraisuuden tunteen.
Chilien lisäksi kasvatuksessa on ollut muutakin niiden kanssa hyödynnettävää. Yrttejä iso määrä, joista on kerätty satoa talteen jo kesäkuussa. Vähitellen on muun korjuun aika.
Perunasato riittää varmaan yhdelle aterialle. Hernesadolla ei voi elvistellä, mutta tässäkin toki ajatus se tärkein.

Chilit alkavat valmistumaan ja niistä pääsee kokkailemaan niin ruokia kuin erilaisia säilöntäkokeilujakin. Niistä sitten aikanaan lisää.

18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2022
heinäkuu 29, 2022, 08:38:47 ap
Onpa hauska yksilö tuo tuplapodi  :)
Minulla oli Naga Morischin kanssa samaa ongelmaa, että kukki vimmatusti, mutta kukat putosivat pois tai eivät vaan hedelmöityneet. Nyt vasta ensimmäisiä alkuja havaittavissa ja niitä kukkia on edelleen hurjat määrät.
Ehkä tuokin vain hitaasti lähtevä yksilö? Toivotaan, että siitä piristyy vielä tuotantopuuhiin.
19
Nagasta löytyy tällä hetkellä reilu parikymmentä alkua  :D Osa vielä pieniä, mutta selvästi kasvavia.

Päiväkirjani mukaan vuodenvaihteessa iti yksi siemen ensimmäisellä yrityksellä. Alku oli hankalaa kun tänä vuonna meni kolmanteen idätysyritykseen ennen kuin mitään sain kasvuun. Viimeiset iti helmikuussa.
Montufaria en saanut kasvuun ollenkaan. Viimeinen siemen on lekottelee edelleen idätysalustalla. Ollut siitä helmikuusta. Ehkä voisi jo luovuttaa  :o
20
On se Naga Morisch piristynyt ja nyt on jo useampia podeja valmistumassa. Ehkä se oli vaan viipyilevä kehityksessään.Muutenkin alkaa olla satoa korjattavaksi. Ensimmäisiä maistiaisia on jo saatu, vaikka varsinaisnen satokausi on vasta edessäpäin.Uusia kokeluja on ollut tällä kaudella useampia. Ihan hyvä ja suuhun sopivia nekin. Jatkoon menee varmaan Jalapeno Brown. Se on taas sellainen, jota tuntuu kaikki taloudessa syömässä käyvät syövän. Käyttölajikkeita suosin itse, vaikka tykkäänkin kokeilla eri vahvuuksia ja lajikkeita.
Tuholaisia ei ole tänä vuonna juuri ollut muutamaa kirvaa lukuunottamatta. Ihmeellisiä ovat vuodet. Jo tässä kaksi tuholaiskesää olikin  :)
Kurkut ja tomaatit varttuvat myös ja herneet ovat pian poimintavalmiita. Perunasoikkoon en ole vielä kurkistanut. Pitää sekin varmaan tehdä kun varret jo kellastuvat.
Lisää kuvia blogissa https://chilinkosketus.blogspot.com/