huhtikuu 16, 2024, 20:36:04 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - chipe

1
Tori / Hyönteisverkon kimppatilaus
maaliskuu 08, 2017, 12:04:21 ip
Löytyykö muilta tarvetta kirvoiltakin suojaavalle pienisilmäiselle hyönteisverkolle? Oma tarve n. puolet tästä rullasta:

http://www.hankkija.fi/Maatalous_ja_metsa/ammattipuutarhaviljely/harsot-verkot-ja-katemuovit/verkko-biorete-50-6x100-m/

Tuota ei saa tilattua pienempinä määrinä, joten nyt olisi mahdollisuus saada kimppatilauksen kautta pienempikin määrä. Tuon sanotaan kestävän käytössä 6-10v.
2
Huom: Keskeneräinen päivittyvä lista!

PERUSLAJIKKEET eli ne todella aidot asiat, chilien kantatyypit:

ANNUUM:
-----------
- Poblano/Mulato (Meksiko): paprikan kantamuoto, pienempi, lievästi tulinen, äärettömän maukas, luumuarominen
- Chilaca/Pasilla (Meksiko): pepperonin ja ns. vihreän chilin kantamuoto, lievästi tulinen, supermaukas, luumun makuinen
- Jalapeño (Meksiko): klassikko, josta on raiskattu liiankin paljon mm. jenkkimakuun sopivia mietoja versioita
- Serrano (Meksiko): Jalapeñon pienikokoisempi, tulisempi, erittäin maukas serkku
- Mirasol (Meksiko): makea, keskitulinen herkku - luultavasti eurooppalaisen "Dutch" chilin kantamuotoja
- Cascabel (Meksiko): edellisen kaltainen, mutta pienempi ja kuivattuna nimensä mukaisesti kalkkarokäärmeen äänellä...
- Cayenne (Meksiko/USA/Aasia): aasialaisen tulisen chilin kantamuoto. De Arbol meksikolainen suosittu, suurempi versio.
- Tepin (USA, Meksiko): harvinainen ja katoava villichili, erittäin tulinen, ainutlaatuinen aromi kuivattuna

FRUTESCENS:
---------------
- Tabasco (Meksiko, USA): klassikko kastikkeena, suuri ja komea kasvi muutoinkin!
- Malagueta (Brasilia): edellisen pienikokoisempi, paikallisesti hyvin suosittu sukulainen

CHINENSE:
------------
- Habanero (Kuuba): se aito ja oikea
- Scotch Bonnet (Jamaika): kuten habanero, mutta eri muotoinen hedelmä

BACCATUM:
-------------
- Aji Amarillo/Rojo (Peru): keskitulisia, makeita, superherkullisia vuoristochilejä, kasvit valtavan kokoisia
- Lemon Drop (Peru): tulisia, sitruuna-aromisia, ei-makeita, kasvina melko pienikokoisia pensaita

PUBESCENS:
--------------

PERINNELAJIKKEET eli vähintään eläkeikään ehtineet omanlaisensa lajikkeet:

ANNUUM:
-----------
- Bolivian Rainbow (Bolivia): Kaunis värikäs koristekasvi, jota on viljelty Boliviassa vuosisatoja. Maku ja käyttöarvo vaatimattomampi.
- Fish Pepper: Philadelphian/Baltimoren alueella suosittu lajike, jonka historia ulottuu ainakin 1800 luvulle. Kaunis kasvi, jonka ominaispiirteenä sekä lehdet että hedelmät (raakana) ovat valkoraitaisia.

FRUTESCENS:
---------------

CHINENSE:
------------
- Fatalii (Keski-Afrikka): Ilmeisesti Habanero-johdannainen, joka on kehitetty Afrikkaan palanneiden orjien mukanaantuomista chileistä.

BACCATUM:
-------------
- Aji Cristal (Chile): Herkullisuudestaan tunnettu suosittu lajike. USDAn tietokannassa tunnisteella PI 281320 vuodesta 1962.

PUBESCENS:
--------------

Muita (erityisesti makunsa vuoksi) suositeltavia omanlaisiaan lajikkeita (joiden historiaa ei välttämättä tunneta niin hyvin):

ANNUUM:
-----------

FRUTESCENS:
---------------

CHINENSE:
------------

BACCATUM:
-------------
- Starfish
- Champion
- PI 497974/Campane/Balloon/Pimenta Cambuci/Ubatuba Cambuci/Chapeu de Frade/Peri Peri/Aji Flor/Orchid/Bishops Hat/Christmas Bell/Monks Cap/... (Brasilia): Päätynyt ilmeisesti portugalilaisten toimesta Eurooppaan jo 1700-luvulla

PUBESCENS:
--------------
- Rocoto Montufar
3
Täten julistettakoon kesäkuun aiheeksi villieläimet. Elukat on kivoja. Paitsi keltiäiset.

Kilpailu on kaikille kännykkäkuvaajista välineurheilijoihin, ja tämä on leikkimielistä kilvoittelua.

§1 Kuva itse otettu kisakuukauden aikana, liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan alle lyhyt kommentointi kuvasta ja halutessaan kalustosta.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys 1.-5. heinäkuuta. Kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
4
Chilien tuholaiset, taudit ja muut ongelmat / Keltiäiset
toukokuu 29, 2015, 19:24:54 ip
Tehdäänpä näille nyt oma aiheensa kun ei haullakaan näytä mitään löytyvän. Aiempaa keskustelua jo käytiin yleisten kysymysten puolella.

Eli olen nyt kohtuullisen varma että aiemmin kusiaisiksi epäilemäni murkut ovat keltiäisiä (infoa täällä ja täällä), jotka on siis eri laji eikä niillä ole polttavaa myrkkypistintä. Ainakin noita saa käsiteltyä paljain näpein miten lystää eikä näpeissä tunnu mitään poltteita.  Mainituissa linkeissä noita kuvaillaan "rauhallisiksi ja konflikteja välttäviksi" ja "lempeiksi muurahaisiksi", joka on aivan hölynpölyä. Todellisuudessa nuo ovat murhanhimoisia kasvintappajia, jotka aloittivat täyden sodan puolustuskyvyttömiä chilipolojani kohtaan. Nyt olis hyvät ideat tarpeen millä noita vastaan pystyy taistelemaan.

Kuten aiemmin jo mainitsin niin nuo tappoivat yhden rocoton tekemällä pesän juuripaakkuun ja kuivattivat/polttivat/tms. jotenkin rungon ympäriinsä tyvestä. Nyt sitten huomasin että kasvarissa Habanero Monster on kokenut saman kohtalon :(. Pesä selvästi juurissa ja murkut kulkee ruskettuneen rungon vierestä. Mikä pahempaa, tuo kasvi ei ole ruukussa vaan suoraan mullassa ja muiden chilien ja rypäleen vieressä niin ettei sen juuristoa pysty oikein kaivelemaankaan kaikkea muutakin vahingoittamatta. Pesään ei siis käytännössä pääse käsiksi kuin korkeintaan tuhoamalla tuon koko kasvin ja samalla varmaan muiden juuria. Rungon toinen reuna on vielä vihreä eli en tiedä onko kasvi välttämättä vielä kokonaan menetetty ja siksi en haluaisi sitä tuhotakaan.

Neudorffin murkkubuffetit on olleet nyt käytössä parisen viikkoa ja tähän mennessä ei ole minkäänlaista todistusaineistoa siitä että ne kiinnostaisivat keltiäisiä yhtään. Sokerimurkkuja niissä kyllä kuljeskelee ja niitä on löytynyt raatoina muutamasta paikasta pieniä läjiä. Mutta eipä nuo buffetit ole onnistuneet niitäkään ainakaan vielä hävittämään. Kyllä niitä tuolla vielä kuljeskelee siellä täällä. Mehuansapurkit on kanssa keränneet satoja hukkuneita sokerimurkkuja mutta keltiäisistä ei ole niissäkään havaintoja.

Ensin tapetun rocoton juuriston upotin ainakin yli tunniksi veteen ja senkin jälkeen nuo mokomat kävelivät siellä juuristossa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Osa näkyi kulkevan ihan rauhassa veden alla. Eli eivät edes huku järkevässä ajassa. Jos sokerimurkkujen kulkuväylälle heittää kanelia niin ne selvästi karttavat sitä mutta keltiäiset ei tunnu välittävän siitäkään.

Mitähän ihmettä noille voisi tehdä ennenkuin tappavat multa kaikki kasvit? :(

5
Kuten jokainen kasvihuoneen omistaja tai sellaisen hankintaa suunnitteleva tietää, kasvaritilaa ei ole koskaan liikaa, tai edes tarpeeksi, ja se ei ole halpaa. Valmiskasvarit jättää yleensä hinnan lisäksi muutakin toivomisen varaa. Ja toisaalta tee se itse -versiotkaan ei synny ihan pienellä ajankäytöllä tai hinnalla, ellei nyt vain levitä jotain rakennusmuovia parin puuriman päälle tms. Hinta on yleensä seurausta pienistä ostomääristä, joilla ei kauppiailta heru ihmeempiä alennuksia, tai edes kiinnostusta.

Siispä haluaisinkin tiedustella seuraavaa: löytyisikös foorumilta kiinnostusta yhdistellä kokemuksia ja ideoita (joita täältä löytyy jo ketjuittain) ja suunnitella yhdessä suurempaakin joukkoa palvelevaa parempaa kasvihuonemallia? Sellaiseen voisi sitten hankkia porukan ostovoimalla osaset parempiin hintoihin. Parhaimmassa tapauksessa hommaa voisi viedä pidemmälle eli kaupallistaa lopputuloksen.

Taustatietona vielä sen verran, että selvittelin tuota pelikenttää jonkun verran omaa valmiskasvariani hankkiessa, ja nuo kasvarimarkkinat näyttävät olevan siinä määrin parin (useammalla tuotemerkillä myyvän) yrityksen hallussa, ettei niillä ole suurempia intressejä hintakilpailuun tai tuotekehitykseen. Edullisemmat haastajatkin vaikuttavat olevan edullisia hyvistä syistä, jotka eivät ole niin hyviä ostajan kannalta.

Monien muiden tavoin erinäiset oman kasvarini ratkaisut ovat jättäneet kovasti toivomisen varaa. Nykytapaan yhtenä ongelmana on ne perinteiset lapselliset 10 sentin osaset, joilla pilataan nelinumeroisen summan maksanut kokonaisuus. Kasaaminenkin oli jokseenkin työläs, lähtien jo siitä että joitain osia joutui itse askartelemaan, koska ne oli vääränlaisia. Tee se itse -vaihtoehto kaatui yksittäistä kasvaria varten ostettujen osien hintoihin. Isommilla erillä tarjolla näytti olevan ihan uusiakin edullisempia ostokanavia.

Koska nälkä kasvaa syödessä, niin nyt tahtoisin toisen kasvarin johon mahtuisi chilien lisäksi vähän muutakin. Mutta tähänastisten koskemusten valossa nuo valmiit ei oikein nappaa. Oman vaihtoehdon osalta suunnittelutarve ja pienten erien hinnoitteluongelma ei ole kadonnut mihinkään. Joukkovoima voisi muuttaa tilannetta isosti meillä kaikilla joita asia koskee :).