maaliskuu 24, 2023, 18:51:34 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Kaltsu

1
Hedelmän tuoksu on mieto ja se on tyypillisen "chinensemäinen". Maku on aavistuksen makea. Maussa esiin tulee hieman sitruuna ja appelsiini. Hedelmäinen ja puhdas maku. Eikä siinä ole karvautta ja parfyymisyyttä. Polte on lempeän tulinen. Tulisuus tuntuu kielessä ja hieman ympäri suuta. Tulisuus lisääntyy selkeästi mentäessä kohti hedelmän kantaa. Scovilleja n. 100-300 000. Suutuntumaltaan hedelmä on rapeahko.

Chilin TFM lyhenteen tarinasta liikkuu kahta eri versiota. Toisen mukaan se tarkoittaa "Trenton Farms Market" eli markettia josta chili olisi löydetty. Toinen tarina sanoo sen olevan "True to Form" eli ainoa oikea. Tiedä sitten mikä pitää paikkansa.

Hyvän makuinen chili. Suosittelen.

http://chilicapsicum.blogspot.fi/2014/10/jamaican-scotch-bonnet-tfm-c-chinense.html
2
Chililajikkeiden arvostelut / CGN 21500 (C. chinense)
syyskuu 03, 2014, 20:50:59 ip
CGN 21500 on kotoisin Brasiliasta ja kuuluu chinensien heimoon. Lajike on satoisa ja kasvaa n.50-100 cm. korkeaksi. Hedelmät ovat pyöreitä ja hieman uurteisia. Hedelmät ovat pienehköjä, n. 2-2,5 cm. Raat hedelmät ovat violetin vihreät. Kypsänä hedelmät muuttuvat kauniin purppuran oranssiksi ja jotkut kellertäviksi tai kerman violeteiksi. Kaikinpuolin kaunis kasvi.

Hedelmästä lähtee huumaavan voimakas trooppisten hedelmien tuoksu. Tuoksu on jopa imelän makeahko. Hieman sitrusta ja parfyymia. Huikea tuoksu.
Maussa ensimmäisenä esiin tulee makeus. Tämä on todella makea ja mehukas. Sitten suuhun tulvahtaa "ämpärikaupalla" trooppisia hedelmiä. Banaania, mangoa, ananasta. Hieman omenaa. Kuin söisi karkkia. Tulisuus tulee nopeasti ja se tuntuu lähinnä kielen alla. Tulisuus ehkä 150-250.000 scovillea. Suutuntuma on rapea.

Aivan huikea chili, jopa paras mitä tähän asti olen maistanut. Yhdessä pienehkössä hedelmässä on tiivistettynä usean "normaalin" chinensen maku. Tätä pitää jokaisen chilinkasvattajan ehdottomasti kokeilla.

Täällä pari kuvaa http://chilicapsicum.blogspot.fi/2014/09/mahtava-chili-cgn-21500.html
3
Chililajikkeiden arvostelut / Riot (C. annuum)
elokuu 11, 2014, 20:42:16 ip
Riot on hienon näköinen koristeellinen chili, jonka hedelmät ovat pitkulaisia ja teräväkärkisiä. Hedelmien kypsyminen kestää pitkään. Kasvi on satoisa ja pienikokoinen. Tulee vähälläkin hoidolla toimeen. Lannoitusta se ei ehkä kestä niin paljon kuin muut annuumit. Siihen tulee helposti lannoitusödeema, mikä näkyy lehtien alapinnoilla kiteisinä nystyröinä.

Hedelmän pieneen kokoon nähden paljon siemeniä. Tuoksu vihanneksinen ja paprikamainen. Tulisuus pistävä, mutta laskee nopeasti koko suuta lämmittäväksi. Suutuntuma rapea. Maku on hieman hedelmäinen, paprikamainen ja pikkuisen makea. Aika mitäänsanomaton maku, mutta varmasti sopii hyvin erilaisiin ruokiin yleismausteeksi. Käyttö tuoreena ja kuivattuna jauheena. Hyvä mauste itämaisiin ruokiin.

Pari kuvaa. http://chilicapsicum.blogspot.fi/2014/09/riot-c-annuum.html
4
Chililajikkeiden arvostelut / Sugar Rush (C. baccatum)
heinäkuu 31, 2014, 18:28:56 ip
Tuoksu on miedon hedelmäinen. Tuoksuultaan aika vaatimaton. Hedelmässä on paljon siemeniä. Maku on makea, hedelmäinen, raikas ehkä hieman paprikamainen, vihanneksinen. Mehukas ja paksulihainen. Saippuamaisuutta ei ollenkaan. Hyvin puhdas maultaan. Suutuntumaltaan rapea. Polte miedon lempeä, ympäri suuta lämmittävä.

Käyttö tuoreeltaan esim. salatteihin, täytettäviksi, leivän päälle, sulatejuuston sekaan.

http://chilicapsicum.blogspot.fi/2014/08/sugar-rush.html
5
Ravintolat ja ruokapaikat / Porin ravintolat
heinäkuu 20, 2014, 23:45:08 ip
Hyviä ravintola suosituksia otetaan vastaan. Jätetään pois kepsut/snakarit/etniset.
6
Kodin mausteinen kokkaus / Chimichurri
heinäkuu 01, 2014, 17:43:00 ip
Chimichurri-kastike on kotoisin Argentiinasta. Variaatioita kastikkeesta on monia ja ne vaihtelevat alueittain. Ei ole siis olemassa yhtä ainoata ja oikeaa chimichurrikastiketta. Tarina kertoo kastikkeen syntyneen Jimmy Curryn vierailusta karjatilalla, jossa hän valmisti tämän kastikkeen hänelle tarjottuun lihaan. Kastikkeesta tuli suosittu ja se nimettiin Jimmy Curryn mukaan. Tosin argentiinalaisittain lausuttuna eli "chimi churri".

Peruskastike syntyy persiljasta, chilistä, oreganosta, valkosipulista, öljystä, viinietikasta, suolasta ja pippurista. Chimichurrilla voi marinoida kaikenlaista lihaa. Sopii kasviksille ja kalalla. Oikeastaan melkein mihin tahansa. Täydellinen kastike. Mikä parasta, kastikkeen luonnetta voi muutella erilaisilla tuoreilla chileillä. Itse olen tehnyt seuraavalla loistavalla reseptillä, jonka olen napannut jostakin internetin syövereistä.

    1 cup chopped parsley (ideally, flat leaf "Italian" parsley)
    3-8 cloves garlic, minced
    1 teaspoon good salt (smoked)
    1/2 teaspoon freshly ground black pepper
    1/2 teaspoon chili pepper flakes or minced fresh chilli
    2 tablespoons minced fresh oregano leaves or 1 tablespoons dried
    2 tablespoons shallot or red onion, minced
    3/4 cup extra virgin olive oil
    3 tablespoons sherry wine vinegar, or red wine vinegar.
    3 tablespoons lemon juice (or lime)
    1/2 teaspoon ground cumin (jeera eli juustokumina)
    (smoked paprika)

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jos haluat voimakkaamman makuista kastiketta niin soseuta kastike tehosekoittimella. Mukavan "tvistin" saat laittamalla hieman murskattua korianterin siementä sekaan.

Chimichurri on täydellinen yhdistelmä grillatulle entrecote-pihville. Liha huuhdellaan alas rotevalla, mehevän hilloisella Argentiinalaisella Malbec-rypäleestä tehdyllä punaviinillä.
7
Erikoisuudet / Stoli Hot Vodka
kesäkuu 29, 2014, 19:50:48 ip
8
http://www.jennysongs.co.uk/shop/space-chilli-seeds

Mielenkiintoisia avaruus chilejä. Facebookissa jonkin verran näkynyt kuvia noista. Kasvavat hervottoman kokosiksi. Jonkin lajikeen podit kietoutuu toisiinsa epämääräiseksi "kasaksi". Pitäisköhän tilata?
9
Tori / Ostetaan/vaihdetaan siemeniä
kesäkuu 19, 2014, 21:57:45 ip
Seuraavia lajikkeita olisin halukas ostamaan/vaihtamaan. Lista omista siemenistä löytyy http://chilicapsicum.blogspot.fi/2010/01/tulevia-lajikkeita.html. Yhteydenotot yv:llä.

    PI-596052
    PI-355813
    PI-543188 "Aji Dulce/Aji Cachucha"
    PI-260486 "Locoto"
    Huachinango
    Ivorian Pimiento
    Chilaca
    Mariachi
    Dvoinoje Izobilije
    Aji Panca(baccatum)
    Aleppo/Halaby Pepper/Pul Biber(PI-181865)
    Maras Biber
    Urfa Biber/Isot Pepper
10
En tiedä onko tässä mitään järkeä, mutta miltä kuulostaisi idea podien vaihdosta? Monilla kasvattajilla tuntuu olevan "ylimääräistä"
satoa, mitä kenties voisi vaihdella. Tai itselle mielenkiintoisia lajikkeita. Chilejähän on tunnetusti montaa lajiketta, joten monellakin esim. tilan puutteen vuoksi jää moni mahdollinen hyvä lajike kasvattamatta. Jos pääsisi maistamaan tuoretta chiliä, niin moni huono/hyvä lajike tulisi itselle selväksi. Ei tarvitsisi turhaan kasvatella. Monia yleisiä mielipiteitä on lajien huonoudesta/paremmuudesta, mutta itselle yleisesti tunnettu esim. huono lajike voi olla hyvä. Maistamallahan se selviää. Samallahan siinä tulisi muutama siemenkin kaupan päälle(jos on kypsästä podista kyse).

Ideana olisi että vaikka tähän ketjuun voisi ilmoittaa saatavilla olevia podeja. Tai voisi ilmoittaa mitä itse haluaisi maistaa. Vaihtokauppa idealla tai lahjoitus/maksu. Maistamiseen ei tarvitse kuin yhden podin. Ainakin ykkösluokan postilla podi kulkee nopeasti, joten pilaantumisen riskiä ei ole. Mietteitä? Toimisiko?
11
Mausteet / Heinz kastikkeet
marraskuu 08, 2013, 22:06:10 ip
Heinz chilikastikkeet ovat alkaneet ilmaantua kauppoihin. Ei ole hinnalla pilattuja ja pitäisi olla kohtuu maukkaitakin. Sarjaan kuuluu Chipotle&carlic(medium), Green jalapeno(hot) ja Yellow habanero(very hot). Omani hain jo, mutta maistamaan en ole vielä kerennyt.
12
Onko kokemuksia Kekkilän Kasvimaanmullan soveltuvuudesta chilien viljelyyn. Biolanin Mustamultahan on luomua, mutta sen soveltuvuus chileille on huono. Ajatuksena olisi tulevaisuudessa kasvattaa chilit ja muutkin syötävät kasvit luomuna.
13
Sain neljä vuotta sitten kaverilta tuliaisiksi kanarialta tuodun kolibrikukan taimen. Tällä hetkellä se on noin metrin korkea. Kymmenen lehteä siinä on ja isoimmat lehdet on varmaankin kolkyt senttiä pitkiä. Kukka on ollut 20 senttisessä ruukussa mustassa mullassa. Ikinä ei ole lannoitettu ja vettä annettu harvakseltaan.

Onko jollain foorumilaisella kyseistä kukkaa kasvamassa? Kukat pitäisivät olla komeat, mutta ei ole vaan kukkinut. Onkohan mitään toivoa saada tuota kukkimaan?
14
Satuin saamaan asiakkaalta viinirypäleitä ja maistuivat niin perkuleen hyviltä, että otin siemenet talteen ja kuivasin ne talouspaperin päällä. Tarkoitus olisi että ensi syksynä olisi takapihalta viinirypäleitä saatavilla. Mahdoton ajatus? ::)

Kauankos tuo itää? Koska ylipäänsä olisi hyvä laittaa itämään? Minkälaisessa paikassa pihamaalla viihtyy?

Otin myös rypäleen "rangan" talteen ja laitoin veteen juurtumaan. Onko toivoakaan että juurtuisi?

Täällä kuitenkin joillakin on viinirypälettä kasvamassa niin vinkkejä ottaisin enemmänkuin mielellään vastaan.  :)

Niin ja koskas tomaatit laitetaan itämään?? ::)

15
Ensi vuodeksi olen saanut anottua luvan 10 chilille joista kuusi on jo melko varmoja, mutta näistä seuraavista chileistä en pääse selvyyteen. Joten kysynkin teiltä arvon kasvattajat mielipiteitä.

Seuraavista pitäisi valita yksi eli Jalapeno Early, Jalapeno Hercules tai Serrano.

Seuraavista pitäisi valita kaksi eli Cascabel, Guajillo, Chilaca tai Mirasol

Seuraavista pitäisi valita yksi eli Aji Benito, Aji Omnicolor tai Kaleidoskop
16
Kodin mausteinen kokkaus / Mirchi Ka Salan
elokuu 16, 2010, 22:14:49 ip
Netissä surffatessa törmäsin tällaiseen reseptiin http://tamarindheaven.blogspot.com/2009/05/mirchi-ka-salan.html. Vaikutti kokeilemisen arvoiselta reseptiltä. Itselle ainakin kolahtaa kovastikin Intialaiset ruuat. Onko joku kuullut tai maistanut kyseistä ruokaa?

Tuntui muutenkin tuolla blogissa olevan mukavan tuntuisia aasialais painotteisia reseptejä.
17
Prismassa käydessäni huomasin hevi osastolle tulleen kotimaisia chilejä. Chilit ovat irtomyynnissä 29.90 kg, mutta lajikkeesta ei mainita mitään. Kaikki olivat väriltään keltaisia, kapean pitkulaisia ja tylppä päisiä. Maku raikkaan kirpeä, ei kovin tulinen. Mielestäni ihan ok makuisia. Tietääkö joku kuka on kasvattaja ja mikä lajike olisi kyseessä?

18
Mausteet / Venäläinen chilikastike
heinäkuu 21, 2010, 21:31:42 ip
Katselin tuossa lihansyöjät ohjelmaa ja siinä tekivät jotain tsatsikikastiketta johon laittoivat makua antamaan venäläistä chilikastiketta. Chilipurkin etiketissä oli kaksi chilin podia ja helvatasti venäläistä kyriilistä kirjoitusta. Kokki mainitsi kastikkeen nimeksi "adhika". Onko jollain tietoa kastikkeesta. Minkä makuista ja mistä voisi saada? Harvemmin kuitenkin venäläisiin kastikkeisiin törmää ja olisi mukava maistaa heidän tuotoksia.


Edit. Oli hyvä kun Garami mainitsi kastikkeesta ettei siihen ole varmaankaan laitettu chiliä vaan jotain tulista paprikaa, joka lienee chilin tyyppistä.  ;D
19
Muut harrastukset ja elämä / Hiiligrillit
heinäkuu 01, 2010, 21:50:59 ip
Nyt täysin kyllästyneenä onnettomaan kaasugrilliin on aika tullut ostaa kunnon ainoa ja oikea hiiligrilli. Muutamia hiiligrillejä on tullut katseltua ja ykkös vaihtoehdoksi on muodostunut Weberin grilli. Grilli on vain kovin hintava, mutta onko hintansa arvoinen? Onko kokemuksia Weberistä tai muista laadukkaista hiiligrilleistä? Ideana olisi kuitenkin ostaa kerralla kunnon hiiligrilli eikä mitään kympin huoltoasemagrilliä josta palaa pohja puhki ensimmäisen kesän jälkeen.

Toinen asia. Mitenkäs nuo savustusbriketit toimivat hiiligrillissä?
20
Kodin mausteinen kokkaus / Siivet
kesäkuu 18, 2010, 19:17:23 ip
Saako mistään marinoimattomia kanan siipiä? Siipien suurkuluttajana olisi kiva saada ilman mausteita olevia siipiä. Liekki siivillä on tähän asti menty. Sinänsä loistava tuote, mutta...

Tuossa muuten hyvä vinkki miten syödä siipiä. http://www.youtube.com/watch?v=BRcOY-PvOC8
21
Sadon säilöntä ja käsittely / Mistä Atamonia?
kesäkuu 02, 2010, 17:18:20 ip
Olen yrittänyt isommista marketeista etsiä Atamon säilöntäainetta sitä kuitenkaan löytämättä. Mistä ihmeestä sitä saa? Onko jotain muuta säilöntäainetta helpommin saatavilla?
22
Olisko mitään ideaa kerätä tänne chiliaiheisia linkkejä? Blogit, kasvatus, siemenkaupat, lajikuvia, kotimaiset ja ulkomaiset jne. Varmaankin monilla on selaimen suosikeissa hyviä linkkejä mitä voisi jakaa muillekin. ;)

Nostan uudet linkit tähän.

Blogit, kotisivut, foorumit

Chiliblogit Suomessa Chiliblogeja
Harryn kotisivut Yksityinen
The Hot Pepper Englanninkielinen foorumi
Chillis Galore Forum Englanninkielinen foorumi
Hydroponics Forum FAQ Hydro FAQ

Siemenkaupat, kastikkeet, mausteet, tarvikkeet

The Chilli Man Siemeniä
Exotic Garden Siemeniä, hyötykasveja, lannoitteita, tarvikkeita
The Chilli Pepper Company Siemeniä
Pepper-King Kastikkeet, mausteet, siemeniä, tuoreet chilit yms.
Peppermania Siemeniä
Rainbow Chili Seeds Siemeniä
Chilimaailma Siemenkauppa
Nickys Nursery Siemenkauppa
Fatalii Siemenkauppa, Bonchi, kuvia yms.
Pavunvarsi Puutarhurin verkkokauppa.
Poppamies Kastikkeet, mausteet, siemeniä yms.
Chilikauppa Kastikkeet, mausteet, siemeniä, tarvikkeet, Biobizz yms.
Chilitarvike Kaikkea kasvatustarvikkeita.
Hyötykasviyhdistys Siemeniä, hyötykasveja

Lajikekuvaukset, kuvia, kasvatusvinkit

Chiles in Stockholm Tietokanta, lajikuvia
Ethno-botanik.org Tietokanta hienoilla kuvilla
UK Chile-Head Tietokanta
Wild Chilli.eu Kuvauksia villichileistä
John Fiedler Chilikuvia
Inferno Lajikekuvauksia, kasvatusvinkkejä yms.
The Chileman.org Lajikekuvauksia yms.
Spicy.hu Tietokanta, myös yrttitietokanta
Species In GRIN for Genus GRIN Species Records of Capsicum
Pepper Growing Tips Kasvatusvinkkejä
The Chile Pepper Institute Chili Instituutti
Chiliyhdistys Chiliyhdistys

Ruokareseptejä

Fiery-Foods.com Ruokareseptejä ja kaikkea chileistä.
Clay´s Kitchen 648 salsareseptiä
Pepper Fool Chilireseptejä
Internet Chiliresepti Tietokanta Chiliaiheisia ruokaohjeita
Grow Hot Peppers Videoita, reseptejä

Muut

jleskinen.net Tuholaisista tietoa
The Jalapeno Cafe Jalapenot edestä ja takaa - myös jalapeñopoppereihin reseptejä
Rocoto.com Kaikkea Rocotoista. Löytyy myös mainio Rocoto relleno resepti.
Capsicum eli chilihedelmät Chilisanasto, chiliosio - muutoinkin mainio sivusto sapuskasta kiinnostuneille.
Biobizz annosteluohje Biobizz tuotteiden annosteluohje

Edit. Päivitetty linkkilista löytyy jatkossa tuolta. http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/04/linkkikokoelma.html
23
Onko kellään tietoa mistä saisi jalallisia kukkalautoja? Olen kiertänyt huonekaluliikkeet läpi enkä ole vielä yhdestäkään löytänyt. Itsekin voisi tietysti tehdä, mutta olen sen verran laiska, että olisi mukava saada valmiina.
24
Kun on aika siirtää chilit altakasteluruukkuihin, niin mitähän multaa niihin kannattaisi laittaa? Olisi mukava saada merkkikohtaisia suosituksia. Sekoitussuhteita. Laittaako pohjalle soraa vai ei?

Miten kastelu? Pariviikkoa yläkautta ennenkuin siirtyä kasteleen alakautta? Entäpä, koska aloittaa lannoitus? Onko merkitystä antaako ravinteita ylä- vai alakautta?

Paljon kysymyksiä, mitkä varmaan monelle itsestään selvyyksiä, mutta näin vasta aloittanutta asiat vielä mietityttää. Kertokaapa kokeneemmat miten olette toimineet?
25
Olen yrittänyt etsi chilin kasvatukseen ja ruuanlaittoon liittyviä kirjoja. Vastaan ei ole tullut muuta kuin Dave Dewitin kirjat. Onko näin ettei chileistä ole tehty maailmalla enempää kirjoja, saati sitten suomessa tai edes suomennettuna? Jos jollakin on ehdotuksia hyvistä kirjoista, niitä voisi tänne mainita.

Kyllähän sitä tietoa on netti pullollaan ja kaikenmaailman reseptejäkin on saatavilla, mutta olisi se kiva kellahtaa sohvalle hyvän kirjan kanssa, eikä aina niska kipeenä olla kyttäämässä netissä.

Olisiko mitään paprikan kasvatukseen liittyviä kirjoja? Ei se kai paprikan kasvatus eroa hirveästi chilin kasvatuksesta. Kai?
26
Jalapenoihin ja Champion lehtiin on ilmestynyt kuvien mukaisia vaalean kellertäviä täpliä. Täpliä on kaikissa lehdissä.

Chilit ovat noin 3 viikkoa vanhoja. Kasvualustana Kekkilän kukkamulta. Kasvavat maitotölkeissä. Puutarhan kesää olen antanut pari-kolme kertaa. Kastellut olen joka toinen päivä. Kasvavat kahden 30W eslin alla, etäisyys ylimmistä lehdistä n.10 cm. Täplät ovat ilmestyneet viimeisen viikon sisällä. Ötököitä en ole havainnut tutkittuani lehdet läpikotaisin. Chilit voivat muuten hyvin, uutta lehteä pukkaa koko ajan.

Jospa kokeneemmat kasvattajat osaisivat kertoa aloittelijalle missä vika?


Kuva lehden päältä.


Kuva lehden päältä.


Kuva lehden alta.